10 храни, които не бива да претопляме
10 храни

10 храни, които не бива да претопляме

10 храни не трябва да се претоплят, защото ни тровят.
Мнозина от нас имат навика да приготвят големи количества храна, които претоплят следващите няколко дни.
Оказва се обаче, че това може да бъде не само лошокачествена храна, загубила полезните си свойства, но дори токсична! Вижте кои храни не трябва да претопляте:
1. Картофи
Те губят полезните си съставки при претопляне. Дори да ги оставите на стайна температура по-дълго време, може да станат токсични и да причинят гадене и натравяне при консумация.

2. Ориз
Оризът има спори, които може да се превърнат в бактерии, които остават активни дори след топлинна обработка. Когато оризът остане на топло дълго време, след като е бил сготвен, има голяма вероятност да образува токсини, които причиняват повръщане и диария.
3. Яйца
Богати на протеини, те са полезни, но трябва да се консумират ограничено и по възможност веднага след приготвянето им. Ако се претоплят, образуват токсини, които причиняват щети на храносмилателната система.
4. Пиле
Пилето също е богато на протеини и се превръща във вредна храна при претопляне, която атакува храносмилателната система. Ако искате да консумирате вече сготвено пиле, по-добре го яжте студено в салата.

5. Спанак

Като всички останали зелени зеленчуци, спанакът е богат на желязо и нитрати. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещества, които могат да причинят рак в жива тъкан).

6. Олио

Олио от гроздови семки, орехово масло, масло от авокадо, лешниково масло и лененото масло, всички имат много ниска точка на кипване. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че, не ги използвайте за готвене, печене или пържене, а по-скоро за овкусяване накрая.

7. Ряпа

Ряпата най-често се използва за салати и супи. Тя също съдържа нитрати, които при претопляне стават токсични.

8. Гъби

Гъбите са богати на протеини и трябва да се консумират в същия ден, в който се готвят. При претопляне тяхната структура се променя и стават вредни за организма.

9. Цвекло

Цвеклото е точно като спанака – много нитрати, не трябва да се претопля.

10. Целина

Целината има високо съдържание на нитрати и по този начин тя може да стане токсична, ако я претопляме. Нитратите се превръщат в нитрити и увеличават риска от метхемоглобинемия. Това е състояние, при което нитритите в кръвта си взаимодействат с хемоглобина и желязото в нея, което ги прави неспособни да пренасят кислород до вашите живи клетки. Усложненията могат да включват припадък или дори смърт.

Източник: Тялото

Още новини
Боза в домашни условия

Боза в домашни условия

Боза е дума от турско-персийски произход, което подсказва, че родината й е Близкият изток. Тази освежителна напитка се пие най-много у нас и в Турция и по-малко в Сърбия, Румъния и Гърция. Разпространена е също в казвказките райони на Русия и в някои арабски страни....

повече информация
Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си

Майка написа писмо на дъщеря си, които разтърси обществото. В него има доста истини и всяка майка си мисли подобни неща, когато детето й порасне. Ето какво пише: Здравей, дъще! 1.След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това,...

повече информация
Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже са от тези 3 зодии

Крадците на мъже се характеризират с това, че нямат особени задръжки. Изневярата не е приятно нещо, но понякога тя е заложена в зодията на жената. Такъв тип жени просто им е в кръвта да откраднат чужд мъж. Някои дори го правят ей, така, само за спорта. После може и да...

повече информация
Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас

Как да не загубите мъжа до вас - полезни съвети. Връзката между жената и мъжа е доста крехко нещо. В началото чувствата са винаги по-силни, отколкото след няколко седмици или месеци. За да се развие романсът и да се премине към нови етапи, любовта не е достатъчна....

повече информация
Advertisements
Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца 7 храни

Не смесвайте с яйца тези 7 храни, защото е вредно и може да напълнеете. Всъщност ние всеки ден "бомбардираме" стомасите си не само с нежелана храна, но и с напълно вредни храни. Здравословните естествени съставки се превръщат във врагове на храносмилането и тънка...

повече информация
Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи

Училищният тормоз остави следи. Едва когато остарях, разбрах колко щети ми е нанесло миналото. Не е лесно да погледна назад и да се сблъскам с болката, но след пенсионирането го направих. Това не беше съзнателно решение, а по-скоро процес, в който започнах да мисля...

повече информация
Advertisements