10 неща, които не знаехте, че са ядливи
Дата на публикуване: 26.04.2021
10 неща

Кое е вашето любимо хапване? С какво закусвате най-често? А кое е най- необичайното нещо, което сте яли?
Днес ще ви разкрием няколко неща, които вероятно не знаехте, че се ядат.
1. Глухарчета
Голяма част от нас са виждали как Сид от Ледена епоха си хапва глухарче, но малко известен факт за това растение е, че то е много богато на антиоксиданти и е диуретик, което спомага за изчистването на токсините от организма. При нас чаят от глухарче може да се открие в голяма част от билкарниците, но има места по света, където се произвежда вино от него.

2. Дървесна кора
Не говорим за най-външния слой, който е грапав и приютява всякакви пълзящи същества, а за по-вътрешния слой около самата сърцевина на дървото. Интересен факт е, че канелата всъщност е дървесна обвивка.
3. Гребен на петел
Въпреки че у нас не е разпространено тази част от животното да се консумира, петелските гребени се считат за деликатес във френската, италианската и китайската кухня. Най-често се използва в приготвянето на супи, но може да се поднася и като захаросан десерт.

4. Птичи гнезда
Нещо, което дори не бихте предположили, че е годно за консумация нали? В Азия обаче не смятат така. Бизнесът с гнезда (особено на лястовици) е много разпространен в Китай. Там домът на дребните птички се смята за деликатес като най-често се приготвя на супа и се счита за изключително полезен за организма.

5. Черупки на яйца
Колкото и да е странно, можете да не изхвърляте черупките на яйцата след като си приготвите омлет. Яйчните обвивки са изключително богати на калций и други вещества и доста хора ги добавят към смутитата и супите си. Много е важно, обаче, те да преминат през щателна термична обработка, за да се елиминират всякакви микроорганизми, които може да виреят по тях и да се приготвят по правилен начин.

6. Цветя
Точно така, цветовете на някои растителни видове могат да се използват с декоративна цел за направата на салати, сладкарски изделия и други ястия. Освен че носят цвят и красота в чиниите, те са и годни за консумация. Паниран цвят от тиквички, някой?
7. Злато
Тънки ленти или стърготини от този ценен метал от години се използват в кулинарията. Най-разпространена е употребата му в сладкарството като определени елементи се позлатяват или покриват със златни стружки. Има ликьори и пенливи вина, които също съдържат злато, а в Япония има начин за пиене на зелен чай със злато.

8. Насекоми
Сигурно всички сме чували, че малките представители на животинското царство могат да се консумират и са много богати на протеини, но знаехте ли, че консумацията им (ентомофагия) е разпространена в над 70% от регионите по света.

9. Обелки от зеленчуци
Люспи от лук или чесън, обелки от моркови, горната част на чушката, заедно със семената и много други. Всички от изброените са части от зеленчуците, които повечето от нас изхвърлят след като са изрязали необходимите части, но това могат да бъдат и съставки за приготвянето на домашен зеленчуков бульон. Просто измийте добре, сварете и отцедете.

10. Кожа
Преди години, когато източниците на храна не са били толкова разпространени, в някои части на света са консумирали животинска кожа. Днес не ви препоръчваме да дегустирате чантата или якето си, тъй като са обработени с токсични химикали, а и дори преди готини кожите са преминавали през дълги термични обработки преди да бъдат консумирани.

Едва ли ще откриете лястовичи гнезда, но на https://www.foodpanda.bg/ ще може да поръчате вкусни ястия от различни национални кухни с доставка до дома ви.

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.