10 неща, които не знаехте, че са ядливи
Дата на публикуване: 26.04.2021
10 неща

Кое е вашето любимо хапване? С какво закусвате най-често? А кое е най- необичайното нещо, което сте яли?
Днес ще ви разкрием няколко неща, които вероятно не знаехте, че се ядат.
1. Глухарчета
Голяма част от нас са виждали как Сид от Ледена епоха си хапва глухарче, но малко известен факт за това растение е, че то е много богато на антиоксиданти и е диуретик, което спомага за изчистването на токсините от организма. При нас чаят от глухарче може да се открие в голяма част от билкарниците, но има места по света, където се произвежда вино от него.

2. Дървесна кора
Не говорим за най-външния слой, който е грапав и приютява всякакви пълзящи същества, а за по-вътрешния слой около самата сърцевина на дървото. Интересен факт е, че канелата всъщност е дървесна обвивка.
3. Гребен на петел
Въпреки че у нас не е разпространено тази част от животното да се консумира, петелските гребени се считат за деликатес във френската, италианската и китайската кухня. Най-често се използва в приготвянето на супи, но може да се поднася и като захаросан десерт.

4. Птичи гнезда
Нещо, което дори не бихте предположили, че е годно за консумация нали? В Азия обаче не смятат така. Бизнесът с гнезда (особено на лястовици) е много разпространен в Китай. Там домът на дребните птички се смята за деликатес като най-често се приготвя на супа и се счита за изключително полезен за организма.

5. Черупки на яйца
Колкото и да е странно, можете да не изхвърляте черупките на яйцата след като си приготвите омлет. Яйчните обвивки са изключително богати на калций и други вещества и доста хора ги добавят към смутитата и супите си. Много е важно, обаче, те да преминат през щателна термична обработка, за да се елиминират всякакви микроорганизми, които може да виреят по тях и да се приготвят по правилен начин.

6. Цветя
Точно така, цветовете на някои растителни видове могат да се използват с декоративна цел за направата на салати, сладкарски изделия и други ястия. Освен че носят цвят и красота в чиниите, те са и годни за консумация. Паниран цвят от тиквички, някой?
7. Злато
Тънки ленти или стърготини от този ценен метал от години се използват в кулинарията. Най-разпространена е употребата му в сладкарството като определени елементи се позлатяват или покриват със златни стружки. Има ликьори и пенливи вина, които също съдържат злато, а в Япония има начин за пиене на зелен чай със злато.

8. Насекоми
Сигурно всички сме чували, че малките представители на животинското царство могат да се консумират и са много богати на протеини, но знаехте ли, че консумацията им (ентомофагия) е разпространена в над 70% от регионите по света.

9. Обелки от зеленчуци
Люспи от лук или чесън, обелки от моркови, горната част на чушката, заедно със семената и много други. Всички от изброените са части от зеленчуците, които повечето от нас изхвърлят след като са изрязали необходимите части, но това могат да бъдат и съставки за приготвянето на домашен зеленчуков бульон. Просто измийте добре, сварете и отцедете.

10. Кожа
Преди години, когато източниците на храна не са били толкова разпространени, в някои части на света са консумирали животинска кожа. Днес не ви препоръчваме да дегустирате чантата или якето си, тъй като са обработени с токсични химикали, а и дори преди готини кожите са преминавали през дълги термични обработки преди да бъдат консумирани.

Едва ли ще откриете лястовичи гнезда, но на https://www.foodpanda.bg/ ще може да поръчате вкусни ястия от различни национални кухни с доставка до дома ви.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.