10 неща, които не знаехте, че са ядливи
Дата на публикуване: 26.04.2021
10 неща

Кое е вашето любимо хапване? С какво закусвате най-често? А кое е най- необичайното нещо, което сте яли?
Днес ще ви разкрием няколко неща, които вероятно не знаехте, че се ядат.
1. Глухарчета
Голяма част от нас са виждали как Сид от Ледена епоха си хапва глухарче, но малко известен факт за това растение е, че то е много богато на антиоксиданти и е диуретик, което спомага за изчистването на токсините от организма. При нас чаят от глухарче може да се открие в голяма част от билкарниците, но има места по света, където се произвежда вино от него.

2. Дървесна кора
Не говорим за най-външния слой, който е грапав и приютява всякакви пълзящи същества, а за по-вътрешния слой около самата сърцевина на дървото. Интересен факт е, че канелата всъщност е дървесна обвивка.
3. Гребен на петел
Въпреки че у нас не е разпространено тази част от животното да се консумира, петелските гребени се считат за деликатес във френската, италианската и китайската кухня. Най-често се използва в приготвянето на супи, но може да се поднася и като захаросан десерт.

4. Птичи гнезда
Нещо, което дори не бихте предположили, че е годно за консумация нали? В Азия обаче не смятат така. Бизнесът с гнезда (особено на лястовици) е много разпространен в Китай. Там домът на дребните птички се смята за деликатес като най-често се приготвя на супа и се счита за изключително полезен за организма.

5. Черупки на яйца
Колкото и да е странно, можете да не изхвърляте черупките на яйцата след като си приготвите омлет. Яйчните обвивки са изключително богати на калций и други вещества и доста хора ги добавят към смутитата и супите си. Много е важно, обаче, те да преминат през щателна термична обработка, за да се елиминират всякакви микроорганизми, които може да виреят по тях и да се приготвят по правилен начин.

6. Цветя
Точно така, цветовете на някои растителни видове могат да се използват с декоративна цел за направата на салати, сладкарски изделия и други ястия. Освен че носят цвят и красота в чиниите, те са и годни за консумация. Паниран цвят от тиквички, някой?
7. Злато
Тънки ленти или стърготини от този ценен метал от години се използват в кулинарията. Най-разпространена е употребата му в сладкарството като определени елементи се позлатяват или покриват със златни стружки. Има ликьори и пенливи вина, които също съдържат злато, а в Япония има начин за пиене на зелен чай със злато.

8. Насекоми
Сигурно всички сме чували, че малките представители на животинското царство могат да се консумират и са много богати на протеини, но знаехте ли, че консумацията им (ентомофагия) е разпространена в над 70% от регионите по света.

9. Обелки от зеленчуци
Люспи от лук или чесън, обелки от моркови, горната част на чушката, заедно със семената и много други. Всички от изброените са части от зеленчуците, които повечето от нас изхвърлят след като са изрязали необходимите части, но това могат да бъдат и съставки за приготвянето на домашен зеленчуков бульон. Просто измийте добре, сварете и отцедете.

10. Кожа
Преди години, когато източниците на храна не са били толкова разпространени, в някои части на света са консумирали животинска кожа. Днес не ви препоръчваме да дегустирате чантата или якето си, тъй като са обработени с токсични химикали, а и дори преди готини кожите са преминавали през дълги термични обработки преди да бъдат консумирани.

Едва ли ще откриете лястовичи гнезда, но на https://www.foodpanda.bg/ ще може да поръчате вкусни ястия от различни национални кухни с доставка до дома ви.

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.