10 природни средства за отпушване на уши
Дата на публикуване: 23.12.2019
10 природни средства

10 природни средства за отпушване на уши

10 природни средства, които ще ви избавят от неприятно заглъхване на ушите. Заглъхването на ухото е доста неприятно усещане, което влошава слуховите ви сетива и ви създава усещане за наличие на някаква течност вътре в главата. Много хора също могат да имат болезнени усещания, когато ушите им са блокирани.
Нека разгледаме основните причини за неразположението и начините, по които можете да се отървете от него.
Има различни фактори, които могат да доведат до заглъхване на ушите. Някои от тях са временни и могат да изчезнат по естествен път. Все пак има няколко състояния, които определено ще се нуждаят от намеса, за да се отървете от тях.
Една от най-разпространените причини за заглъхване на ушите е промяната на въздушното налягане. Можете да изпитате това чувство, докато летите със самолет. Това здравословно състояние не е сериозно и ще изчезне в момента, в който летателният апарат се приземи.

И въпреки това хората с някаква конкретна анатомия на ухото могат да почувстват доста болезнени усещания, които трябва да бъдат лекувани.
Следващата популярна причина за заглъхнали уши е прекомерното количество ушна кал. Със сигурност няма как това здравословно състояние да изчезне от само себе си. Прекаленото количество ушна кал в ушите ви може да доведе до намаляване на слуха.
Различни инфекции на ушите, както и инфекции на синусите могат да доведат до запушване на вашите слухови органи.
Усещането за задръстване на ушите, докато сте болни от инфекции на синусите, е вид страничен ефект, който не е толкова вреден за вашето здраве, въпреки че е доста неприятен. Напротив, ушните инфекции могат да бъдат злокачествени, причинявайки неблагоприятни ефекти.
Има и възможност за получаване на заглъхване на ушите заради течност в слуховите ви органи. Тя може да бъде резултат от активността на различни микроорганизми, както и нормален резултат от баня или плуване.

Разбира се, не бива да се забравя и възможността да се запушат ушите поради алергична реакция. В такъв случай неразположението е временно; въпреки че може да се повтори всеки път, когато сте изложени на алергените.

Топ 10 природни средства за заглъхнали уши

Ще видите, че голяма група от тези средства се основава на конкретни движения. Всъщност, подходящите маневри могат да ви донесат голямо облекчение.

1. Дъвчене на дъвка

Едно от най-простите неща, които можете да направите, докато изпитвате заглъхване на ушите, причинено от промените на налягането на въздуха, е дъвченето на дъвка. Всъщност това не означава, че трябва да дъвчете истинска дъвка. Ще бъде достатъчно просто да имитирате акта на дъвчене.

Движението на дъвчене изравнява налягането в слуховите ви органи. Можете също така да дъвчете дъвка като превантивна мярка, когато знаете, че има голяма вероятност да ви заглъхнат ушите.

2. Смучене на таблетки

Смученето също е много полезно движение, което може да се извърши, за да се освободите от неприятното усещане за блокиране на вашите уши.

Можете да вземете със себе си твърди бонбони или таблетки по всяко време, когато се подготвяте за полет. Смученето на бонбони ще ви помогне да балансирате налягането в ушите си. Не забравяйте да не дъвчете бонбоните си, тъй като това няма да доведе до желания ефект.

3. Прозяване

За да балансирате налягането в ушите си, е много добре да изпълните упражнение за прозяване. Просто отворете устата си бавно, сякаш се опитвате да кажете „ах“, като се опитвате да се прозявате.

Можете да повторите това упражнение няколко пъти, докато почувствате, че ушите ви изпукват.

Можете също така да избутате челюстта напред, докато наклоните главата назад. Погледнете и изпълнете упражнение за прозяване. Това ще постави евстахиевите тръби на ушите ви в нормалното им положение.

4. Пиене

Друго полезно движение, което можете да извършвате, докато усещате, че налягането в ушите ви се е променило, причинявайки неприятно усещане, е да изпиете чаша вода.

Обърнете внимание на правилния начин за пиене на вода. Трябва да наклоните главата назад и да пиете течността, като поемате големи глътки. От съществено значение е да се изравни налягането и да се намали болката.

5. Надуване на балон с нос

Изключително добро упражнение, което ще помогне на всеки да балансира налягането в ушите, е надуването на балон с нос. Все пак бъдете внимателни.

Това действие се извършва със специален балон Otovent. Този артикул може да бъде закупен в аптеките, както и онлайн. Ще видите, че това устройство изглежда като нормален балон. Единствената разлика е, че то има специална дюза, която отговаря на големината на ноздрата.

Дюзата трябва да бъде поставена в една от ноздрите ви. Друга ноздра трябва да бъде притисната. Сега трябва да надуете балона с помощта на ноздра. Продължете действието, докато балонът придобие размер на юмрук. Трябва да повторите това действие и за друга ноздра.

6. Маневра Валсалва

Маневра Валсалва е движение, което използва леко издишване, за да окаже противодействие на ушите, по-точно, на евстахиевите тръби. Така тръбите ще се отворят и налягането ще се изравни.

Това упражнение трябва да се изпълнява по много нежен начин, тъй като може да раздразни евстахиевите тръби. Не трябва да го повтаряте твърде често.

За да засилите ефектите, можете да се наведете, докато изпълнявате маневрата на Валсалва.

7. Маневра на Тойнби

Още едно упражнение, което помага за отварянето на евстахиевите тръби, е маневрата на Тойнби. Трябва да хванете носа си по такъв начин, че да го затворите. След това трябва да отпиете малка глътка вода в устата си и да я погълнете. Можете да повторите тази проста процедура, докато не почувствате облекчението.

8. Маневра на Долни

Маневрата на Долни използва преглъщане с притиснат нос.

Първо, ще трябва да увеличите налягането на въздуха по такъв начин, сякаш се опитвате да извършите движение на червата. Имайки това налягане в организма си, трябва да задържите дишането си. Блокирайте носа и се опитайте да преглътнете.

Тази маневра може да бъде малко сложна, тъй като не е лесно да се преглътне с толкова много натиск в нечие тяло. Все пак трябва да се опитате да направите това упражнение, тъй като перфектно помага на всички със заглъхнали уши.

9. Движение на челюстта

За разлика от някои от предишните движения, това е изключително лесно за изпълнение. Ще трябва да издадете челюстта напред. След това трябва да я движите напред-назад.

Движението на челюстта ще ви помогне в леките случаи на заглъхване на ушите.

10. Горещ душ

Това лекарство очевидно е трудно да се направи по време на пътуване, въпреки че може да ви помогне да изравните налягането в ушите си, когато сте у дома.

Можете да вземете топъл душ или да вземете топла вана поне 10 минути. Парата ще ви позволи да дишате по-добре, което ще намали налягането в ушите.

Можете да получите същия ефект, като поставите топла кърпа или подгряваща подложка срещу ухото. Освен че ще намалите налягането в евстахиевите тръби, ще се отървете и от болезнени усещания. Бъдете внимателни и избягвайте евентуални изгаряния на кожата си.

Източник: Здравето

Още новини
Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова

Актрисата Теодора Духовникова е магнетична не само на сцената и малкия екран, оказва се, че е и сладкодумна разказвачка. Познаваме я от знаковите роли в някои от най-популярните български филми и сериали през последните години - "Под прикритие", "Дървото на живота",...

повече информация
Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия

Кошмарът в Австрия или последния ден преди локдауна. Лора Петрова живее във Виена от 6 години. В своя публикация във Фейсбук младата дама коментира последиците от COVID ограниченията, въведени през последните дни в Австрия. Тя описва в детайли огромния хаос в...

повече информация
Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата

Отворено писмо до Фермата разбуни духовете в социалните мрежи. В социалната мрежа е публикувано отворено писмо на мъж от Павликени, изписал трите си имена и пълен адрес по местоживеене, което той е изпратил до СЕМ и до продуцентите на предаването ФЕРМАТА, предаде...

повече информация
Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021

Месечен хороскоп декември 2021 ви вещае страхотен коледен месе. Започваме със зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп декември 2021 през декември мислите и чувствата, натрупани през годината, ще изплуват, поради което Овенът може да изпита силно главоболие или...

повече информация
Advertisements
Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета

Българка изродила 3000 бебета! Почти нищо не знаем за нея – Христина Хранова Ценкова, както и за родното й село Клисура, заличено от земите на Софийска област още през ужасите на многовековното османско робство. Семейството й, побягнало от робските безчинства в...

повече информация
Изборното хоро през соца

Изборното хоро през соца

Изборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се увенчаваше с танца на радостта. След пускане на бюлетината Живков повеждаше хоро пред избирателната секция. То беше Дайчовото – любимото на Първия. В спомените си Цола...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.