16 практики от източната медицина
Дата на публикуване: 14.01.2021
16 практики

16 практики от източната медицина за укрепване на имунитета и дълголетие. Упражненията имат солидна научна основа – и заради своята ефективност, и заради това, че се използват в продължение на векове. Ако ги практикувате редовно и правилно, определено ще усетите положителния ефект, който носят със себе си. Изпълнявайте всичките 16 практики без бързане. Концентрирайте се върху правенето, като се опитате да запазите спокойствие и да не мислите за нищо странично или натоварващо. Ще е добре ако може да си осигурите и тишина. Не е задължително да направите всичките 16 наведнъж, по едно и също време. Може да ги превърнете в седмична рутина, като ги редувате така, както на вас ви е удобно. Разбира се, част от тях ще е нужно да се правят всеки ден.
Източни тайни на здраве и дълголетие:

1. Четкайте косата по-често
Използвайте пръстите вместо гребен. Разтворете всички пръсти и ги прекарайте през косата. Направете около сто движения от лицето, започвайки от челния ръб на косата, към тила. Изпълнявайте с бавно темпо. По-добре е да правите тази процедура сутрин. Тези движения стимулират всички активни точки на главата. Практиката ще помогне за облекчаване на главоболието, подобряване на зрението и намаляване на кръвното налягане.
2. Правете масаж на лицевите мускули
Разтрийте добре дланите, докато станат топли и ги поставете на лицето, така че върховете на средните пръсти да достигнат крилата на носа. Започнете да движите от тези точки като се изкачвате до челото. След това продължете да разтривате до слепоочията и преминете през бузите. Правете 30 такива движения на ден, за предпочитане сутрин. Това ще ви помогне да се освежите и да понижите кръвното налягане. Освен това, такава практика поддържа кожата млада и предотвратява появата на бръчки.

3. Въртете очи
С бавно темпо завъртете очите първо 14 пъти по посока на часовниковата стрелка, а след това още толкова пъти обратно. Бавно затворете и отворете очи още 14 пъти. Упражнението ще подобри зрението постепенно.

4. Погрижете се за ушите
Поставете длани над ушите (все едно ги запушвате), така че пръстите да са в задната част на главата. Леко потупвайте с всички пръсти 12 пъти върху тила. Това упражнение е най-добре да се прави рано сутрин или когато се чувствате уморени. Премахва шума и световъртежа, възстановява слуха и подобрява паметта.

5. Потропвайте със зъби
Потропвайте леко със зъби, докато устните са затворени. Това упражнение ще подобри здравето на устната кухина.

6. Облизвайте небцето
С върха на езика докоснете небцето и го оближете, усещайки как слюнката се стича под езика.

7. Поглъщайте по-често слюнката
След като завършите предишното упражнение, преглътнете натрупаната слюнка. Тя ще помогне за овлажняване на вътрешните органи, ще подобри усвояването на храната и функционирането на храносмилателната система и червата.

8. По-често издишвайте натрупания въздух
Първо, задръжте дъха си, издуйте гърдите и корема. След като почувствате, че са пълни, изтеглете главата назад и издишайте целия натрупан въздух. Направете това 5-7 пъти. Упражнението дава възможност за по-добро и свободно дишане, помага при астма и болки в гърдите.

9. Масажирайте корема
Разтрийте дланите, за да се стоплят, и ги поставете върху областта на пъпа. При мъжете – лявата длан е отгоре вдясно, при жените – дясната е отгоре вляво. Извършвайте движения по спирала, започвайки от пъпа, отляво надясно 36 пъти. Преместете дланите така, че описаният кръг да се увеличава с всеки оборот. След това се върнете назад, като направите 36 завъртания, отдясно наляво към пъпа. Тези движения ще подобрят чревната перисталтика, ще премахнат стагнацията на храната, ще подобрят храносмилането и ще помогнат за лечението на стомашни и чревни заболявания.

10. Стискайте по-често ануса
Първо поемете дълбоко въздух, опитайте се да стиснете плътно ануса и го издърпайте нагоре над областта на чатала. Фиксирайте за няколко секунди, след това се отпуснете и издишайте плавно. Направете 5-7 такива движения. Това упражнение помага при хемороиди, фистули и предотвратява ректалния пролапс.

11. Разклащайте крайниците
Сгънете дланите в юмрук и започнете да ги въртите по посока на часовниковата стрелка 24 пъти, след това обратно на часовниковата стрелка пак 24 пъти. Седнете, повдигнете крака, пръстите нагоре и ги изпънете. Когато са почти прави, тогава натиснете петата надолу. След това направете същото и с другия крак. Повторете 5 движения за всеки крак. Упражнението ще помогне за разтягане на ставите в крайниците, премахване на задръстванията в кръвоносните съдове, предотвратяване и премахване на болезнени усещания и укрепване на мускулите на краката.

12. Разтривайте стъпалата
Първо измийте краката. Разтрийте дланите, докато се затоплят, намажете ги с масажен крем и добре омесете стъпалата на двата крака. Завъртете стъпалата на всеки крак около 50 пъти. Това ще укрепи бъбреците, ще подобри кръвообращението в краката, ще успокои черния дроб и ще помогне за подобряване на зрението.

13. Разтривайте кожата
Разтрийте цялото тяло с нежни поглаждащи движения. С топли длани започнете от върха на главата си, преминете през лицевите мускули, раменете, гърдите, „омесете“ корема, ребрата, долната част на гърба и двата долни крайника. Втриването ще подобри кръвообращението и тонуса на кожата.

14. Поддържайте областта на кръста топла през цялото време
В източната медицина долната част на гърба се счита за уязвима част, а в западната медицина това е хипотермия със заболявания на бъбреците и пикочно-половата система. Затова кръстът трябва да бъде винаги добре затоплен, дори и в горещото време.

15. Винаги дръжте областта на гърдите свободна
Жените на изток не носят сутиени, докато мъжете предпочитат широки дрехи. Стегнатата, спазматична гръдна област води до проблеми с позата, нарушава работата на мускулно-скелетната система и насърчава лимфната конгестия.

16. Пазете тишина в тоалетната
В древни времена се е вярвало, че когато се извършва дефекация или уриниране, трябва да се мълчи, за да се предотврати отделянето на важни жизнени енергии от тялото.

Източник: Лекува

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.