7 признака, че детето ви има потенциал
Дата на публикуване: 15.11.2019
7 признака

7 признака, че детето ви има потенциал

7 признака, по които да разрознаете потенциала в детето, преди да е навършило 7 годинки. Всъщност детето се ражда с определени възможности и с черти от характера. Останалото до голяма степен зависи от родителя, от неговия подход, това доколко успява да даде добър пример и как точно предразполага своя син или дъщеря да проявят своите качества – дали те ще бъдат развити или ще бъдат подтиснати.
Но как да разпознаем децата с потенциал, които имат вродени качества за успешна личност? Макар и всичко да е индивидуално, има някои насочващи признаци, на които може да обърнете внимание. Ето някои от тях:
1. Умеят да се изразяват и имат правилен изказ
Още от най-ранно детство тези деца са с изключително добри речеви способности. Ранното проговаряне е типично за тях, но дори и детето да не проговори от съвсем ранна възраст, правилният словоред е много по-важен от възрастта на проговарянето.

Ако малко, след като започне да съставя първите си изречения забележите, че вашият мъник успява да формира правилен словоред, продължавайте да наблюдавате. Децата, които имат добра способност да изразяват мислите си чрез речта, умеят да разказват увлекателно и дори са доста добри оратори, ето защо – като нищо ще използват тези свои качества и занапред.
2. Имат много добра визуална памет
Случвало ли ви се е вашето дете да ви изуми, като ви покаже накъде е пътят, а само веднъж да е минавало по този маршрут? Понякога децата със силно развита визуална памет се оказват по-добри в ориентацията, в разпознаването на лица, места или предмети дори от нас, възрастните. Тези деца са наблюдателни, обръщат внимание на детайлите, дори и когато изглеждат съвсем незаинтересовани или отвлечени в игри. Според психолози от Нюйоркския университет, тази ранна добре развита визуална памет е много добър знак, че детето ще има успех, стига да успее да развие потенциала си в правилната посока.

3. Проявяват самостоятелност, дори от най-ранна възраст
Много родители смятат, че детската самостоятелност зависи изцяло от възпитателния подход и това доколко самите те дават свобода на децата си. Това до голяма степен е така, но има и вродена способност при някои деца да се справят сами. Тя може, както да бъде развита, така и да бъде подтисната от родителя. Оставете детето да прояви това свое качество, не стопирайте неговия порив да прави нови неща, стига те да са в рамките на разумното и безопасното. Ако например тригодишния ви син поиска да забърше пода, да пуска прахосмукачката или да се облече сам, не секвайте този ентусиазъм. Не оставяйте детето без надзор, но не прекалявайте и с контрола и със зоркия поглед.

Всъщност, способността на децата да се справят сами, както в ежедневните си дейности, така и в междуличностни отношения и конфликти с връстници, без на всяка цена да търсят помощ, е много добър знак, че притежават лидерски потенциал.

4. Проявяват силна емпатия
Противно на очакванията, способността на детето да проявява съчувствие и да бъде емпатично настроено, не е признак на слаб характер, а именно обратното. Дете, което осъзнава нуждата от зачитане на чувствата, емоциите и потребностите на другите, обикновено много по-лесно се адаптира впоследствие, способно е да се справя в междуличностните конфликти, да се интегрира в група и да създава здрави и дълготрайни връзки.

Ако забележите, че вашето дете проявява силно съчувствие към хора, дори животни, ако има желание да помага, виждайки някого в беда, това е повече от сигурен знак, че отглеждате една емпатична личност. Това качество изисква насърчаване, така че – не се колебайте да покажете одобрението си.

5. Изобретателни са в игрите
Децата, които проявяват креативност, дори и в най-наглед скучната ситуация, и успяват да измислят начин да се забавляват, без това да включва куп играчки и участие на родителя или други деца, обикновено са доста креативни. Изобретателността в игрите, способността да се включват в творчески занимания, дори артистичните прояви, сочат, че детето има потенциал на успешна личност.

6. Имат бистър и изразителен поглед, излъчващ интелект
Може и да ви звучи странно, но погледът издава много за характера и интелектуалните способности на дадена личност, а това важи дори в най-ранно детство. Сигурно ви се е случвало да видите деца, за които казват „изглежда умно дете“. Това не е случайно и често е свързано с изразителни, будни очи, високо чело и наблюдателен. аналитичен поглед.

7. Изключително социални са и лесно се сприятеляват
Синдромът „срамежливо дете“ не е типичен за тези деца. Това не означава, че харесват всеки срещнат или че всички останали деца на площадката или в детската градина спадат в категория „приятели“. Просто тези деца намират лесен път в среда, в която се налага комуникация. Ако са в ресторант, без проблем ще отидат при сервитьора, за да го попитат дали може да им донесе сок. Ако са сред други деца, бързо започват игри и лесно се приобщават. Ако им зададете въпрос – ще ви отговорят, без да сведат поглед и обикновено безпроблемно печелят симпатиите на околните. Тази вродена харизма, типична за децата с потенциал, е добра основа, стига да е съчетана с много други качества, като интелект, образование, добро възпитание.

Източник: Родител

Още новини
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements
Разведох се на 47

Разведох се на 47

Разведох се на 47 години. В писмо до в.“ДОКТОР“, чийто нов брой вече е на пазара, една жена на средна възраст описва сложната лична ситуация, в която е изпаднала напоследък и търси компетентен съвет. Ето какво пише Мариана Христова от София: Аз съм на 47 години. След...

повече информация
Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин. Как се стигна до това. Милко Иванов, собственик на фирма за хранителни продукти в България, оперирайки на преса в цеха си по погрешка наранява пръста си. Търси помощ първо от българските лекари, а след това заминава и за лечение в...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.