7 признака, че детето ви има потенциал
Дата на публикуване: 15.11.2019
7 признака

7 признака, че детето ви има потенциал

7 признака, по които да разрознаете потенциала в детето, преди да е навършило 7 годинки. Всъщност детето се ражда с определени възможности и с черти от характера. Останалото до голяма степен зависи от родителя, от неговия подход, това доколко успява да даде добър пример и как точно предразполага своя син или дъщеря да проявят своите качества – дали те ще бъдат развити или ще бъдат подтиснати.
Но как да разпознаем децата с потенциал, които имат вродени качества за успешна личност? Макар и всичко да е индивидуално, има някои насочващи признаци, на които може да обърнете внимание. Ето някои от тях:
1. Умеят да се изразяват и имат правилен изказ
Още от най-ранно детство тези деца са с изключително добри речеви способности. Ранното проговаряне е типично за тях, но дори и детето да не проговори от съвсем ранна възраст, правилният словоред е много по-важен от възрастта на проговарянето.

Ако малко, след като започне да съставя първите си изречения забележите, че вашият мъник успява да формира правилен словоред, продължавайте да наблюдавате. Децата, които имат добра способност да изразяват мислите си чрез речта, умеят да разказват увлекателно и дори са доста добри оратори, ето защо – като нищо ще използват тези свои качества и занапред.
2. Имат много добра визуална памет
Случвало ли ви се е вашето дете да ви изуми, като ви покаже накъде е пътят, а само веднъж да е минавало по този маршрут? Понякога децата със силно развита визуална памет се оказват по-добри в ориентацията, в разпознаването на лица, места или предмети дори от нас, възрастните. Тези деца са наблюдателни, обръщат внимание на детайлите, дори и когато изглеждат съвсем незаинтересовани или отвлечени в игри. Според психолози от Нюйоркския университет, тази ранна добре развита визуална памет е много добър знак, че детето ще има успех, стига да успее да развие потенциала си в правилната посока.

3. Проявяват самостоятелност, дори от най-ранна възраст
Много родители смятат, че детската самостоятелност зависи изцяло от възпитателния подход и това доколко самите те дават свобода на децата си. Това до голяма степен е така, но има и вродена способност при някои деца да се справят сами. Тя може, както да бъде развита, така и да бъде подтисната от родителя. Оставете детето да прояви това свое качество, не стопирайте неговия порив да прави нови неща, стига те да са в рамките на разумното и безопасното. Ако например тригодишния ви син поиска да забърше пода, да пуска прахосмукачката или да се облече сам, не секвайте този ентусиазъм. Не оставяйте детето без надзор, но не прекалявайте и с контрола и със зоркия поглед.

Всъщност, способността на децата да се справят сами, както в ежедневните си дейности, така и в междуличностни отношения и конфликти с връстници, без на всяка цена да търсят помощ, е много добър знак, че притежават лидерски потенциал.

4. Проявяват силна емпатия
Противно на очакванията, способността на детето да проявява съчувствие и да бъде емпатично настроено, не е признак на слаб характер, а именно обратното. Дете, което осъзнава нуждата от зачитане на чувствата, емоциите и потребностите на другите, обикновено много по-лесно се адаптира впоследствие, способно е да се справя в междуличностните конфликти, да се интегрира в група и да създава здрави и дълготрайни връзки.

Ако забележите, че вашето дете проявява силно съчувствие към хора, дори животни, ако има желание да помага, виждайки някого в беда, това е повече от сигурен знак, че отглеждате една емпатична личност. Това качество изисква насърчаване, така че – не се колебайте да покажете одобрението си.

5. Изобретателни са в игрите
Децата, които проявяват креативност, дори и в най-наглед скучната ситуация, и успяват да измислят начин да се забавляват, без това да включва куп играчки и участие на родителя или други деца, обикновено са доста креативни. Изобретателността в игрите, способността да се включват в творчески занимания, дори артистичните прояви, сочат, че детето има потенциал на успешна личност.

6. Имат бистър и изразителен поглед, излъчващ интелект
Може и да ви звучи странно, но погледът издава много за характера и интелектуалните способности на дадена личност, а това важи дори в най-ранно детство. Сигурно ви се е случвало да видите деца, за които казват „изглежда умно дете“. Това не е случайно и често е свързано с изразителни, будни очи, високо чело и наблюдателен. аналитичен поглед.

7. Изключително социални са и лесно се сприятеляват
Синдромът „срамежливо дете“ не е типичен за тези деца. Това не означава, че харесват всеки срещнат или че всички останали деца на площадката или в детската градина спадат в категория „приятели“. Просто тези деца намират лесен път в среда, в която се налага комуникация. Ако са в ресторант, без проблем ще отидат при сервитьора, за да го попитат дали може да им донесе сок. Ако са сред други деца, бързо започват игри и лесно се приобщават. Ако им зададете въпрос – ще ви отговорят, без да сведат поглед и обикновено безпроблемно печелят симпатиите на околните. Тази вродена харизма, типична за децата с потенциал, е добра основа, стига да е съчетана с много други качества, като интелект, образование, добро възпитание.

Източник: Родител

Още новини
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Димитринка от Чикаго

Димитринка от Чикаго

Димитринка, или както всички я знаят, Дида, прави букети от сапун. Това е хобито й, на което с удоволствие се отдава, когато не пътува. Защото тя често е на път, това е работата й – шофьор е на тир – и кръстосва пътищата на Америка. Дида е от Добрич, но от години...

повече информация
Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков. Hяĸoи мoжe би cи cпoмнят ĸaĸвo бe ĸaзaл бившият Πъpви в дъpжaвaтa Toдop Живĸoв, мaлĸo пpeди ĸoнчинaтa cи. „Дa мe пoгpeбaт c лицeтo нaдoлy, чe eдин дeн, ĸaтo paзбepeтe ĸoй ĸaĸвo пpичинявa нa дъpжaвaтa, зaдниĸa щe ми цeлyвaтe“ – дaли...

повече информация
Advertisements
Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца? Имаше ги, но се криеха доста старателно. Едно време при соца сред учениците имаше ред и дисциплина, както и уважение към учителите. Залягахме над уроците и спазвахме добро поведение, защото иначе следваха наказания. Ето как изглеждаше...

повече информация
Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева с грозни думи. Шоубизнесът съвсем не е само слава и блясък, той често е по-безскрупулен и жесток дори и от живота, многократно набеждаван за безмилостен и нечестен. Истината е, че развлекателната индустрия обикновено "оголва острите си зъби"...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.