8 неща вкъщи, които влияят на щитовидната жлеза
Дата на публикуване: 14.10.2019
8 неща вкъщи

8 неща вкъщи, които влияят на щитовидната жлеза

8 неща вкъщи могат направо да убият щитовидната ни жлеза. Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира в долната част на шията ни и има формата на пеперуда.
Въпреки малкия си размер, щитовидната жлеза играе изключително важна роля във функционирането на всички системи на човешкото тяло, тъй като е отговорна за метаболитните процеси, които протичат в него.
Ако в щитовидната жлеза настъпят някакви промени, това се отразява на работата на много други органи на нашето тяло, което може значително да намали качеството на живот поради развитието на различни заболявания.
Натрупването на токсини и други вредни вещества в организма е най-честата причина за проблеми с щитовидната жлеза.

Разбира се, можете да намалите ефекта на токсините, ако водите здравословен начин на живот. Но от друга страна, ако редовно използвате тези домакински продукти , тогава никой здравословен начин на живот няма да помогне.
Защо? Тъй като огромно количество домакински почистващи препарати, битова химия и просто предмети, които ни заобикалят ежедневно, съдържат едни и същи токсини. И ако искате наистина да се грижите за здравето си, тогава е препоръчително да намалите употребата им до минимум, ако не можете напълно да ги изоставите. Това ще бъде друг сигурен начин да се предпазите от рисковете за възникване на подобни проблеми.

Ето 8-те неща в дома ни, които убиват щитовидната жлеза :

1. Пестициди

Повече от едно научно проучване потвърди, че хората в контакт с пестициди имат по-голям шанс да развият заболяване на щитовидната жлеза.
Друго проучване доказа, че и роднините на тези, които влизат в контакт с пестициди, са изложени на риск. Например съпругите на мъжете, които ежедневно се занимават с пестициди, са изложени на по-голям риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, отколкото съпругите на мъжете в по-здравословни професии.

Друго проучване ни предупреждава, че 60% от пестицидите, използвани днес, причиняват определени промени във функционирането на щитовидната жлеза.
От това можем да заключим, че всички неизброими видове хербициди, противогъбични средства, инсектициди и всичко, което се пръска и полива върху посевите, е вредно за щитовидната жлеза в частност и за здравето ни като цяло.

2. Огнезащитни средства

Огнезащитните средства (или както ги наричат ​​още полибромодифенилови етери (PBDE)) също причиняват промени в щитовидната жлеза.

Те се намират на телевизионните и компютърните екрани, както и в пълнежа на тапицираните мебели, килимите и други подобни вещи.
Нещо повече, ефектите на PBDE могат да причинят поведенчески проблеми, както и проблеми в развитието.

3. Пластмаси

Отдавна е известно, че пластмасата изобщо не е добра за хората. Основната причина е антимонът, който е част от нея. Именно той се „просмуква“ през пластмасовите опаковки и навлиза в тялото ни.
Наскоро учени от Копенхагенския университет (Дания) откриха антимон в сокове и плодови напитки, доставяни в пластмасови опаковки. Това, което изненада още повече учените, е, че нивото на този химикал е било 2,5 пъти по-високо от допустимото ниво за обикновената чешмяна вода!

Освен това беше разкрито, че някои фталати, които съставляват пластмасовите бутилки, също влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза.

4. Продукти с незалепващо покритие

Обикновено повечето продукти с незалепващо действие съдържат съединения на перфлуороктанова киселина (PFOA). Това е химическо вещество, което се използва при производството на тефлонови покрития, опаковки за храни и други предмети от бита, които постоянно използваме в ежедневието и не мислим за тяхната вреда.

Освен това това химическо вещество има отрицателен ефект върху щитовидната ни жлеза. Затова е по-добре напълно да се откажем от тяхната употреба, за да се предпазим със сигурност от възможни заболявания.

5. Паста за зъби с триклозан

Някои видове паста за зъби съдържат триклозан, който влияе негативно върху работата на щитовидната жлеза, производството на естроген и тестостерон.

Триклозанът е изключително опасно вещество, тъй като пречи на правилното производство на хормони на щитовидната жлеза, като същевременно нарушава нормалното функциониране на репродуктивната система и забавя метаболизма.

6. Антибактериални средства

Днес в света има бум на антибактериални сапуни, салфетки, дезинфектанти и лосиони за кожа. Но дори те могат да съдържат триклозан, за който говорихме по-горе.

Защо е необходим там? Факт е, че самият триклозан действа като антибиотик, той е в състояние да контролира различни бактерии, които попадат върху кожата, ръцете, краката, зъбите, а също и върху други части на тялото.

Безспорно от това има полза, но в същото време е вредно за други функции на нашето тяло (например за щитовидната жлеза). Лекуваме едното, осакатяваме другото, както се казва.

7. Тежки метали

Повечето химикали, които използваме в ежедневието, съдържат определено количество тежки метали, като например живак или олово. Те могат да доведат до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (болест на Хашимото или болест на Грейвс).

8. Соя

Соевият протеин съдържа фитоестрогени, които могат да инхибират щитовидната пероксидаза.

Следователно, този продукт пречи на нормалното функциониране на щитовидната жлеза, блокира способността на организма да използва йод и именно по време на този процес желязото произвежда хормони.

Освен това соята днес в повечето случаи е генетично модифицирана (ГМО) и въпреки че все още няма доказателства, се смята, че в дългосрочен план тя също може да бъде вредна за здравето.

8 неща вкъщи не е препоръчително да са около вас

Източник: За Жената

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.