Актрисата Сашка Братанова
Дата на публикуване: 08.02.2021
актрисата Сашка Братанова

Актрисата Сашка Братанова: “Най-сетне продадох апартамента си, за да имам пари да живея! Обаче не знам дали въобще да се радвам… Защото досега все съм била на минимална пенсия и нямам участия от много време. През годините на никого не съм разчитала освен на себе си. И това е един урок, защото като се сближиш с някого, ставаш уязвим и в един момент този човек може да се обърне срещу теб. На мен целият ми живот е такъв все ме удрят точно там, където ми е слабото място. Затова има една приказка ако някъде те боли, мълчи и не разказвай, защото веднага ще се появи някой точно там да те удари”. Това сподели актрисата Сашка Братанова, която преди години стана легенда с участието си във филмите „Баш майсторът“, „Петимата от Моби Дик“, „Момчето си отива“ и „Сиромашко лято“. Днес 70-годишната ученичка на проф. Гриша Островски не играе никъде и никой не я кани. От години е така. „Навремето, когато останах без работа, Пепа Николова бе единствената, която ми подаде ръка. Може би на човек трябва да му се случи нещо подобно, за да съпреживее, защото и тя не беше в много цветущо състояние тогава.

Директорката на Малък градски театър ,,Зад канала” Бина Харалампиева реши, че съм излишна в театъра. Две години ме държа на минимална заплата, по-малка от тази на чистачките. Когато я попитах защо го прави, тя казваше: „От чистачките има много по-голяма полза, отколкото от теб. Два сезона не ми даде роля и накрая ми прекрати договора, защото никой не искал да работи с мен. Никога няма да й простя на Бина. И в тази момент с Пепа се озовахме заедно на един запис, оплаках й се и тя предложи да направим нещо двете. Тогава тя още беше в Сатиричния театър. Направихме едно представление по стихове на Мариана Башева и музика на Стефан Димитров, което аз започнах да играя по-късно и сама. Тогава се казваше „Ваши сме, момчета”, а сега „Ние, вие и аз”. Откриха на Пепа тумор в мозъка, който е бил в толкова напреднала фаза, че просто хипофизата й е била разрушена. Тя не обръщала внимание, накрая почна да не вижда. Почнахме представлението, а тя сядаше в публиката и аз го изигравах цялото. Много ми е мъчно за Пепа, много я обичах тази жена”, спомня си за първата колежка, която й подава ръка в тежкия период, Сашка.

Впрочем двете жени имат сгодни съдби едната ражда извънбрачно дете от Йосиф Сърчаджиев, а другата близначките Вяра и Надежда от Рашко Младенов.

“С Рашко живяхме заедно 6 години, при това тайно от тогавашната му законна съпруга режисъорската Маргарита Младенова. Когато забременях, той пожела да продължи да живее с мен, но да не се развежда с жена си. Разбира се, аз не приех това и така и се разделихме. Той призна момичетата, когато те станаха на 4 години смисъл, даде им фамилията си. Дотогава държеше да не му казват татко и те му викаха чичо. Това беше негово изискване всичко да остане в тайна. А аз като пазя тайна, пазя. Преди години хората дори не знаеха, че децата ми имат баща и той се казва Рашко Младенов”, признава днес актрисата.

Дали му е простила? Замисля се. “Нещата между нас се развиваха през различни фази, всеки имаше различни очаквания от другия. И в един момент се разминахме в очакванията си един от друг Сега нямаме нищо общо. Просто така се случва и мисля, че не е само при нас. Разминават се хората понякога много драстично. Някой си пати повече от другия… Но животът ме може да бъде планиран, защото има неща, които са съдба, които просто ти се случват. Не можеш да преодолееш себе си, за да постъпиш по уж правилния начин”, разсъждава Сашка.

Днес дъщерите й Надежда и Вяра са големи момичета – едната е завършила философия, другата педагогика. “Моята голяма вина пред тях е, че не съм в състояние да ги издържам. Като бяха по-малки, ги пробваха в киното и можеха да продължат по тоя път, но виждайки край мене всички тежести на професията, не са и помисляли да се занимават с това. Може би защото с появиха, когато аз вече бях започнала да изпитвам затруднения в работата”, разказва актрисата.

Тази есен Сашка Братанова навърши 70. Но не празнува. Признава, че животът яко я е обрулил, а обидата и тъгата от забравата са изписани на лицето й. Но все се надява да стане чудо и отново да започнат да я канят в театъра и киното. В един от последните проекти, които е участвала, е била помощничка на Ванга в руския филм за пророчицата.

“Те я боготворят. Държавата е дала пари за сериал за Ванга, която не е рускиня. За нея се носят легенди там. В лентата играя жената, която пуска хората, които идват при пророчицата. Действително е съществувала такава жена. Тя е прекарвала много време при нея и в един момент, когато пожелала да си тръгне, защото роднините й искали да си я приберат, Ванга й казала: “Не тръгвай, защото ако тръпнеш, няма да стигнеш”. Така я уплашила и тя останала при нея.”

Самата Сашка също е ходила при петричката пророчица. Случило се е през 1976 г. “Бях при нея заради самоубил се мой близък, за когото обаче имаше и съмнения, че е е бил убит. Ванга ми каза, че не е убит, но не е бил добре с главата.”

“Не съжалявам и че изгледах децата си сама. Спомням си веднъж професора ми Гриша Островски, когато ми каза: И кво излезе от теб – майка на две деца. Гледам афиши, гледам представления, а теб те няма, а такъв талант имаше“. Беше възмутен, защото се отдадох на децата, а работата ми пострада. Но… такъв ми е бил животът, така е трябвало да се случи, не съжалявам за нищо”, заключва Сашка Братанова пред „България Днес“.

Източник: Флагман

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.