Алкохолът трябва да се пие умерено
Дата на публикуване: 23.01.2020
алкохолът трябва

Алкохолът трябва да се пие умерено

Алкохолът трябва да се пие умерено, иначе води до неприятни последици за организма. Ако пиете повече от 14 чаши алкохол на седмица – може да развиете деменция. Отказът от алкохол обаче няма да ви спаси – непиещите също рискуват да станат сенилни – само механизмът за развитие на интелектуално разстройство ще бъде малко по-различен.
Това са резултатите от проучване, публикувано в Tne BMJ и цитирано от EurekAlert.
Продължителността на живота на хората се увеличава. На това се дължи и увеличаването на броя на хората с деменция.
Учените прогнозират, че до 2050 г. техният брой ще се утрои. Ето защо трябва да се знае как злоупотребата или отказът от алкохола влияе върху менталното здраве в напреднала възраст. Проучванията показват: ако пиете алкохол умерено, рискът от развитие на деменция се намалява.

Но ако се откажете напълно от алкохола или обратното, пиете много – деменцията трудно може да се избегне. Все още е неизвестно защо се случва така.
Учени от Френския национален институт за здраве и медицински изследвания Inserm (French National Institute of Health and Medical Research) и Университетския колеж в Лондон решават да проучат връзката между консумацията на алкохол в средна възраст и появата на деменция в напреднала възраст.
Учените също така проучват как сърдечно-съдовите заболявания (инсулт, коронарна болест на сърцето и диабет) влияят на тази връзка.
За основа са взети резултатите от проучването Whitehall II от 1985 г. В него участват 9 087 британски държавни служители на възраст от 35 до 55 години.

Това проучване разглежда как социалните, поведенческите и биологичните фактори могат да повлияят на здравето на хората в продължение на много години.

Учените разглеждат данните на участниците за периода от 1985 до 1993 година. Те се интересуват колко човекаа пият алкохол през това време и дали имат пристрастяване към алкохола. Средната възраст на участниците в изследването по това време е 50 години.

Учените също така изследват данни от 1985 г. до 2004 г. , този път – за да разберат дали пиенето в течение на дълги години води до деменция в ранна старческа възраст.

Изследователите забелязват, че от 1991 г. пиещите участници в изследването започват да посещават по-често клиниките поради заболявания, които причиняват алкохолът и заради деменция. Също така при много от тези хора се появяват сърдечно-съдови заболявания.

Проучването Whitehall II продължава 23 години. Сред 9087 участници са регистрирани 397 случая на интелектуално разстройство. Учените забелязват, че деменцията се развива средно на 76 години.

Изследователите също така проучват как социално-демографските фактори, начинът на живот и здравето на участниците могат да повлияят на тези резултати.

Те откриват, че хората, които изобщо не пият алкохол или пият повече от 14 чаши алкохол на седмица, страдат най-често от деменция.

За по-голяма яснота, ето колко различни видове алкохол може да пиете за седмица:

14 стандартни чаши вино от 76 мл = 1,06 л;
14 стандартни чаши водка 50 мл = 0,7 л;
14 стандартни чаши бира или слабоалкохолни напитки от 250 ml = 3,5 л;
14 стандартни чаши за уиски от 25 мл = 0,35 литра.
Учените откриват: ако хората пият алкохол в тези граници, е по-малко вероятно да страдат от деменция в напреднала възраст.

Те установяват, че страдат най-много от деменция хората, които изобщо не пият алкохол или пият повече от 14 чаши алкохол на седмица. Ако човек пие 14 чаши седмично и пие повече, тогава с всяка 7-ма чаша рискът от деменция в напреднала възраст се увеличава със 17%.

Във Великобритания 14 чаши алкохол са максималната норма както за мъжете, така и за жените. Но в много страни тази цифра е много по-висока.

Учените анализираха болничните данни за пациенти с хронични заболявания, причинени от алкохол. Оказа се, че при тези хора деменцията се развива четири пъти по-често.

Отбелязва се също, че при непиещите рискът от деменция е свързан със сърдечно-съдови заболявания.

Всъщност се оказа, че възможността да получат ментално разстройство в напреднала възраст и при непиещите, и при алкохолиците е еднаква . Единствената разлика са различните причини за появата на това разстройство при хора, толкова различни в начина си на живот.

Учените провеждат още редица тестове, които обаче отново потвърждават резултатите.

Разбира се, това изследване е наблюдателно. Следователно не позволява да се правят точни изводи за причината за деменцията при алкохолиците и непиещите. Учените смятат, че може би не вземат предвид нищо.

Авторите на изследването обаче твърдят, че откритията им се подкрепят и от други доказателства, че злоупотребата с алкохол води до деменция.

Учените се надяват също така, че благодарение на тяхната работа нормата на употребата на алкохолните напитки за възрастни ще бъде понижена. В крайна сметка това ще помогне за поддържане на психичното здраве в напреднала възраст.

Учените казват също, че непиещите не трябва да започват да пият заради тези резултати. Има много добри причини да се откажете от алкохола. За някои хора пиянството може да доведе до невропсихични разстройства, цироза, рак и смърт.

“Това е много важно проучване. Попълва някои пропуски в знанията. Но трябва да внимаваме да не променим настоящите препоръки за консумацията на алкохол, които се основават на епидемиологични проучвания”, заяви Севил Ясар (Sevil Yasar), един от авторите на изследването, доктор по медицина в Университета “Джонс Хопкинс”.

Д-р Ясар призовава за допълнителни изследвания. Тя смята, че би било чудесно, ако държавата финансира проучване дали умерената консумация на алкохол предпазва от деменция и как тя се свързва със сърдечно-съдовите заболявания.

“Ако пиете от 1 до 14 чаши алкохол седмично, това може да помогне за поддържане на психичното здраве. Ако обаче решите да пиете алкохолни напитки, тогава вземете предвид всички рискове, свързани с това, включително развитието на рак и чернодробни заболявания”, заключава Ясар.

Източник: Бгнау

Още новини
Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза по една единствена зодия. Може би се досетихте, че става дума именно за зодия Скорпион. Ето и причините защо това много одумван астрологичен знак: Скорпионите винаги имат собствено мнение. Това са хора, които не обичат да се съобразяват с никого. Те...

повече информация
Рождените дни и празнуването им

Рождените дни и празнуването им

Рождените дни са важно празненство за всички ни, не само като деца. Въпреки това, някои рождени дни, според общоприетото схващане, са опасни за празнуване. Всички сме чували, че не трябва да празнуваме 40-тата си годишнина, но има още няколко рождени дни, чието...

повече информация
3 храни за дълъг живот

3 храни за дълъг живот

3 храни могат да направят животът ви по-дълъг. През целия си живот дядо ми живееше в селото, гледаше фермата, говедата и зеленчуковата градина. Рядко беше в магазина и често купуваше не храна, а кибритени клечки и домакински съдове. Всички продукти той ядеше само от...

повече информация
Клиентът няма право

Клиентът няма право

Клиентът няма право в някои случаи. Който е учил търговия или пък работи в този сектор добре знае, че клиентът винаги има право. Да, той трябва да получи най-доброто обслужване, но също така би трябвало и да знае на какво има право и на какво не. Обслужващият персонал...

повече информация
Advertisements
Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов с интересни констатации. За нова Балканска война с участието на Русия в защита на Македония призовава в новата си книга "Македонският феникс между унищожението и самоунищожението“ историкът Стефан Влахо-Мицов. Книгата излиза преди дни на...

повече информация
Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова ще трябва да се изявява в ново поприще. Скоротечно приключва кариерата на Мария Игнатова като водеща на Папараци, пише HotArena. До броени дни блондинката, която година и половина стоя извън телевизионните студиа след свалянето на „Господари на ефира“,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.