Аритмията е сериозен проблем
Дата на публикуване: 21.04.2020
аритмията

Аритмията е сериозен проблем

Аритмията е много сериозен проблем, който може да доведе до неприятни усложнения. По тази причина е важно да можем да я контролираме, дори и в домашна обстановка. Затова и днес ви представяме прости начини, по които можем да ограничим този феномен и да се успокоим бързо и ефективно.
Обикновено човек не усеща ударите на сърцето си, предават от zdrave.to. Но често по време на физическо натоварване, при стресови ситуации сърцето започва да бие по-бързо, нарушавайки обичайния ритъм. Може да се появи рязка слабост, дишането ще се засили, потенето ще се засили. Това състояние се нарича аритмия. Как да помогнете на сърцето си да се върне в нормалния си ритъм, ако не е възможно да се консултирате със специалист и нямате нужни лекарства под ръка? Възможно е временно да се „успокои“ сърдечната аритмия, ако използвате прости методи, изброени по-долу.

1. Използвайте дъха си
Поемете дълбоко въздух и задръжте дъха си за 5-10 секунди. Издишайте бавно, опитвайки се да прокарате въздуха на части през свити устни. Повторете тази процедура няколко пъти. Тази техника ще активира парасимпатиковата нервна система и ще намали сърдечната честота.
2. Масажирайте синокаротидната зона
Синокаротидната зона е разположена в областта на шията под долната челюст, на мястото, където каротидната артерия е разделена на вътрешна и външна. Тази зона участва в регулирането на кръвното налягане и нормализирането на сърдечната честота. За да масажирате синокаротидната зона, използвайте палеца, който леко натискате върху тази зона в продължение на 3-5 минути, първо от едната страна на шията, а след това от другата.

3. Нежно натиснете очните ябълки
Ако нарушението на сърдечния ритъм не е свързано с патологични сърдечни заболявания, а е следствие от стрес, физическа преумора, тогава може да се използва доста прост начин за нормализиране на сърдечния ритъм. За това е необходимо внимателно да натиснете очните ябълки с 2-ри и 3-ти пръст на ръката за минута. Повторете действието, ако е необходимо.

4. Бройте пулса си на глас
Понякога, за да се нормализира сърдечният ритъм, е достатъчно да се използва обичайното броене на глас. Седнете на стол и затворете очи. Поставете дясната си ръка върху китката на лявата ръка. След като усетите пулса, започнете в рамките на 3-5 минути да бройте на глас сърдечните пулси. Цифрите трябва да се изричат ясно, за да не се обръща внимание на факта, че импулсът може леко да се разминава от сметката. След известно време аритмията ще намалее, а сърдечната честота постепенно ще се върне към нормалното.

5. Опитайте се да „убедите“ аритмията
Седнете или легнете на пода, отпуснете се, затворете очи.
Поставете дясната си ръка върху сърцето си и започнете да говорите с него. Със спокоен тон опитайте да „убедите” сърцето си да не се притеснява: „Успокой се, не бързай така… един, два… три. Всичко ще е наред. Е, виждате, всичко се получава, благодаря … ”

Думите могат да бъдат много различни, основното е да се разсеете от всички проблеми и да отделите 5-10 минути на най-важния орган – сърцето си. Обикновено тази техника на авто-внушение помага и сърдечната честота се възстановява. В повечето случаи при преумора или стрес използването на тези прости начини за „успокояване“ на сърцето може да нормализира работата му.

Независимо от това, не трябва да забравяме за основното правило, което трябва да се прилага при всякакви отклонения в работата със сърцето – да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Само специалист ще постави правилната диагноза и ще предпише ефективно лечение. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Източник: Всяка жена

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.