Българка има IQ 192 от 200 възможни точки
Дата на публикуване: 05.11.2019
българка има

Българка има IQ 192 от 200 възможни точки

Българка има впечатляващо IQ и се оказа най-интелигентна в света. Обичаме да коментираме в колко абсурдна държава живеем. Но вижте историята на Даниела Симидчиева, най-интелигентната жена в света. Известна част от живота й минава в нищета, защо ли? Защото у нас никой не ти ще акъла. Дори и абсурдна поговорка си имаме за това – “Не ми давай акъл, пари ми дай”.
Когато през 2003 г. коефициентът й на интелигентност от “Менса” – IQ едва не “удря тавана” – 192 от 200 възможни точки, тя живее с трите си деца в студена, неуютна квартира от 12 квадрата, а сутрин ги храни с филии с маргарин.
Типичен български абсурд: “Българската Мария Кюри”, “Жената с коефициент на интелигентност, по-висок от този на Айнщайн”, както я величаят световните медии, работи на мизерна заплата в малка печатница и едва успява да си плати наема.

Невероятните резултати от теста й стигат до медиите 2 години, след като полага изпита в “Менса”. Светът е шокиран – някаква българка е постигнала резултат, по-висок от този на гения Айнщайн! Как е възможно това?!
Тогава няма мобилни телефони и домашният й загрява от обаждания от цял свят. А тя живее мизерно с дъщеричките си (най-голямата Елена вече е омъжена и е отделно). Със средната си дъщеря Цветелина спят на легла на 2 етажа като в казарма. На отсрещното легло е най-малката – Петя. Разстоянието между леглата е толкова малко, че нощем, като иззвъни телефонът, тя, още сънена, става, блъска се в тъмното в леглата, за да се добере до телефона, преди да са се събудили децата. Вдига слушалката и дава интервюта на английски и руски за целия свят…

“Аз се опитвам да говоря по-тихо, а децата ми, миличките, седнали двете в креватчетата, гледат ме странно и питат: “Мамо, за кого даде това интервю?”. Викам, ми не знам, звънят ми отвсякъде”, спомня си Даниела.

Тя има 5 висши образования, две от които почти завършени: икономика на вътрешната търговия, социология, педагогика и промишлено инженерство. Следвала е и английска филология, и електроника. Била е в управителния съвет, заместник-председател и председател на “Менса България”.

Когато “избухва демокрацията”, Даниела се вдъхновява от идеите за революционни дела и става председател на КНСБ в община Благоевград. По-късно я изключват от Техническия университет, защото не се е вестявала повече от 2 години – заради “революционните дела”. По същото време в Благоевград откриват подобна специалност – електроника и автоматика, която тя завършва успешно, но решава да не работи като инженер. Тъй като винаги е искала да се занимава с “по-социо” науки, записва магистърски курс по социология паралелно в ЮЗУ и дистанционно в университета в Лунд, Швеция. Докато учи там, записва и английска филология.

Тогава обаче идва разводът, след който за самотната майка с 3 деца става непосилно да плаща 220 лв. за последния семестър филология.

Раздялата със съпруга я връхлита след 20-годишен щастлив и успешен брак. Само за 40 дни отслабва с 30 кг, а следващите 3 месеца – с още 12 кг. По-късно лекарите се чудят как изобщо е оцеляла при такова рязко сваляне на теглото. Спасява я майчинският инстинкт. Мъжът й има утвърдена практика и клиентела като стоматолог в Благоевград и Даниела решава тя да се изнесе от там. Децата й са вече големи и сами решават да останат с нея.

През 2002 г. се пренасят в София на квартира. Даниела се хваща на първата работа, която намира – в малка печатница, уж като счетоводител, но срещу мизерни пари тя върши какво ли не. Тогава четирите момичета се сблъскват с истинското лице на мизерията: “Квартирата беше ужасно студена, в панелен блок, между панелите имаше такива големи цепнатини, че чак сняг влизаше в стаята. Можехме да отопляваме само една стая и живеехме в нея. Нощем аз и две от дъщерите трябваше да спим в другата студена стая. Слагахме си шапки ушанки, обличахме палта и се увивахме в леглата, толкова беше студено. Докарах от Благоевград газова печка, защото токът беше много скъп. Като я пуснах, и като потекоха едни води по стените… От конденза. Казах си, аз така ще си уморя децата, тая влага е ужасна за белия дроб…”

Първите месеци парите не й стигат за храна. Става сутрин преди 4.30 часа и още по пижама пече филийки, но не може да си позволи масло, а ги маже с маргарин. Половината от филийките ръси с шарена сол, другата половина маже с евтин конфитюр. Тогава средната й дъщеря живее с приятеля си при тях, той е без работа и трябва да осигури закуска за пет човека, за да не ходят гладни на училище и работа.

Да си по-умен от шефовете е истинска трагедия и Даниела се сблъсква с това, когато кандидатства за брокер в известна компания. На тест получава най-високия резултат сред всички служители в компанията. Собствениците, също брокери, са с по-нисък резултат от нея.

Някъде през онзи студен и гладен период в живота на Даниела се появява “Менса”. Нейна приятелка я подтиква да се яви, светът е потресен от резултата й, а тя самата не осъзнава какво е постигнала, докато в София не пристига Джон Рейвън – младши, синът на автора на тестовете в “Менса”. Тогава почетният председател на “Менса България”, покойната Росица Алексиева, му споменава, че има една дама с IQ 192 при 200 възможни точки. Рейвън е потресен: “Аз се притеснявам да говоря пред такава аудитория… Трудно ми е да си го представя”. Тестът на “Менса” сега е променен. Вече горната граница е 156 точки и резултатите над тази цифра се отбелязват със 156+. Така че никой не може да подобри рекорда на българката и тя си остава доживот най-интелигентната жена в света.

“По-правилно е най-интелигентна, а не най-умна”, подчертава Даниела.

Най-нормалният развой при такъв световен медиен бум би бил най-тази дама да получи почести, слава и най-накрая – добре платена работа… Нищо подобно.

“Обидно ми беше, че където и да подадях молба, не ме пробваха дори, по документи ме отхвърляха. Дори не ме канеха на интервю! На едно място позицията беше за преподавател на възрастни. Минах през всичките 5-6 кръга, с елиминации, на финала ми казаха, че съм била “прекалено авторитетна” за тази работа”, казва дамата.

Тя така и не “монетизира” ненадминатия си рекорд у нас. Но японци се опитват да го направят. Представители на “Фуджи” искат да снимат филм за нея и й предлагат да я направят… туристически обект. “Децата се смяха, казаха, майко, ти ще си 101-вият туристически обект в България”, казва Даниела. Идеята е, тъй като много японци посещават родната къща на сумо звездата Калоян Махлянов – Котоошу, да им предлагат да правят елементарен тест за интелигентност, а Даниела да им подпечатва резултатите и те да си ходят в Япония доволни и щастливи. Хубавата идея обаче така и не се довежда до край.

През 2011 г. от ВМРО я канят като кандидат за вицепрезидент заедно с “войводата” Красимир Каракачанов и тя като типична македонка и голяма родолюбка се включва. “Колегите и досега казват за мен “тая луда македонка”. В хубавия смисъл – казва Даниела. – По-скоро съм искрена и открита, не толкова самонадеяна. Много пъти съм страдала от това, че съм била предавана, но много лесно влизам в контакт, мога да въздействам на хората. Случвало се е да повярвам на някого, а той ти забива нож в гърба. Но не искам да се променям. За мен най-важно е да вярваш в доброто у хората. По-добре да те наранят, да те заболи, но така поне няма да изолираш от себе си добрите хора”, споделя тя.

От 2010 г. най-после един човек оценява по достойнство най-интелигентната жена в света – покойният вече председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. В БСК Даниела Симидчиева е директор на център “Професионално образование и обучение”. “Работила съм с тъпи директори, които, за да докажат своята значимост, мачкат теб. При Данев беше точно обратното”, казва Даниела. Данев не само не е комплексиран и уплашен за авторитета си, приемайки най-интелигентната жена в света, а точно обратното – гордее се с нея. “Той беше човек-институция, школа, с широка душа и широк мащаб. Даваше пълна свобода на всички да разгърнем творческия си потенциал и енергия. Както се изрази един мой колега, той вдигна страшно много летвата”, разказва Даниела с тъга.

Две от дъщерите на Даниела са се явявали на теста на “Менса”, като първа е средната – Цветелина и резултатът й е 176 точки. “Тогава беше много млада, ако се беше явила по-късно, щеше да изкара повече”, казва Даниела. Най-малката – Петя се явява при новата система, при която максималният резултат е 156+. “Ние все се смеем, че не знаем какво се крие зад този плюс, може и да е изкарала повече от мен”, казва Даниела.

Женското царство на Даниела, с 3 дъщери и 3 внучки – Благостина, Стела и София, преди 6 месеца се е сдобило с “принц” – Дан, кръстен на нея. Все още не е ясно дали ще има трето поколение рекордьор в “Менса”, защото Благостина е още на 14 години и й е рано да се явява. “В очите на бабата “нашите гарджета са най-умни”, смее се тя, но добавя, че всичките й внучета се отличават с интелект, по-различен от връстниците им.

Източник: Бгнау

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.