Българка в чужбина избягва други българи
Дата на публикуване: 04.03.2020
българка в чужбина

Българка в чужбина избягва други българи

Българка в чужбина не иска да си комуникира с наши сънарозници. Ето какво ни разказва тя:
17 години работя в Гърция като преди това в България съм работила в завода „Арсенал” АД в Казанлък в продължение на 9-години. След като останах без работа реших да емигрирам през далечната 1991 година.
Бях само на 34 години тогава. Тръгнах с автобус, който ни остави пред някакъв офис за намиране на работа (графия), където работеше една българка и ме изпрати на работа на остров Хиос. Незнаех гръцки език тогава. Работих около месец, върнах се в Атина и ми намериха вътрешна работа и така 17 години. После се прибрах за 7 години в България и отново се върнах. През 1999 година, когато започна първото узаконяване, семейството при което работех в град Спарти ме узакониха в ОГА.

Какво беше първото ви впечатление?
Много добро. Работих в прекрасно семейство около 6-години, но човека за който се грижих почина и се прибрах в България. Беше интелигентен и добър човек. 8-години по-късно се наложи отново да се върна в Гърция, тъй като имах лична драма, която ме изпрати на гурбет. В България работех в старчески дом, където заплащането е само 400 лв, които не стигат за нищо.
Какво мислите за българите в Гърция?
Не им вярвам, никой не е готов да ти помогне. Точно обратно. Не контактувам с българки.
Разочарована съм от отношението им към сънародници помежду.
Преди време се запознах с две българки, които ми поискаха телефона. Тогава работех в Пирея. Обаждаха ми се през почивните дни, като след време буквално ми „откраднаха” работата. От тогава преустанових всякакви контакти с българи.

През почивния ден имам познати две гъркини, които мога да посетя или се разхождам по улиците като вълк-единак. Предпочитам сама отколкото да контактувам с българки. Надлъгват се една на друга.

Как се справяте с живота тук?

Харесва ми Гърция, искам да и намеря добра и спокойна работа. В момента работя в една къща и се грижа за двама възрастни. Нямам лично пространство, нито стая. Не ми позволяват да гледам нито телевизия, нито да се къпя. Бабата постоянно ходи и мърмори след мен.

Налага се да спя с 94-годишен дядо в една стая, тъй като бабата, която е на 85-години спи в другата стая. Условията са ужасни. Багажът ми е струпан в една стая и се налага да ровя, когато ми е необходимо да ползвам нещо.

Кой ви изпрати там на работа и как намирате работа в Гърция?

По принцип работа съм намирала от графии и познати гъркини.

Последната работя на която съм в момента ме изпратиха от графията на ул. Капудистриу 17. Уведомих българката, която работи там за лошите условия, но тя се отнесе с неразбиране. Те просто ти намират работа докато им платиш след което не взимат никакво отношение, когато имаш проблеми.

Колко плащате на тези офиси за намиране а работа и до колко са законни?

200 евро за три месеца. В рамките на три месеца можеш да смениш 3 пъти работата си при добро желание от страна на графията, а за гърците, които ни наемат на работа за тях важи същото за 6 месеца при същото заплащане. В рамките на 6 месеца те мога да ползват услугата на съответния офис.

При какви условия бихте се върнала в България?

Когато си реша финансовите проблеми, тъй като в България работя за 200 евро на месеца, а тук поне за 600 евро с цената на много лишения.

Янка как протича един ваш работен ден в Гърция?

В грижи за двама възрастни, които не спят и през нощта. На другия ден след като не мога да и почина не съм и пълноценна за деня, който ме очаква отново пълен с грижи.

Единственото, което не правя е да готвя. Всичко останало е на моя гръб. Не готвя защото бабата ми няма доверие. Чух я един път да споделя с приятелките си, че й хапчетата тя давала на дядото, защото ни нямали доверие.

Предстоят парламентарни избори в България. Ще гласувате ли и какво мислите за България?

Ще гласувам, защото дори и един вот понякога може да обърне нещата и искам да съм съпричастна със съдбата на Родината ми, макар и далеч от нея. България ми липсва, семейството ми липсва, но…имам финансови проблеми, които трябва да реша преди да се завърна в България.

Посланието ви към българите в чужбина.

Да бъдем задружни и да си помагаме, защото ни обединява една съдба.

Янка Желева Абрашева от Казанлък

Източник: Булгарос

Още новини
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна, наричана руската Ванга, не е между живите от 2015 г., но продължава да буди страхопочитание у всички привърженици на паранормалното. Пророчествата и съветите, които е изрекла приживе, са придобили световна слава и значение. Наскоро в интернет...

повече информация
Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии са 5 на брой. Забелязали ли сте, че има хора, които просто никога не са навреме? Вижте кои са 5-те зодии, които винаги закъсняват, защо това се случва и как реагират, ако им направите забележка. Започваме от зодия Овен. Овенът е винаги зает. Ако...

повече информация
Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари ще зарадват няколко зодиакални знаци. Всеки човек иска да стане по-богат и успешен. Може би и затова не спираме да се надяваме, че Звездите ще бъдат благосклонни към нас и ще ни дадат повече финансов късмет. През първия есенен месец енергията на Меркурий,...

повече информация
Advertisements
Къща на село е мечта

Къща на село е мечта

Къща на село е новата мода за хората, които искат спокойствие и ниски цени. Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се...

повече информация
Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021 ви вещае ден, в който някои зодии не трябва да пренасят своите недоволства и душевни терзания. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Започваме от зодия...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.