Българските открития
Дата на публикуване: 14.09.2020
българските открития

Българските открития никак не са малко и маловажни. Българският народ е дал благонадежден принос за развитието на човечеството. Това са 23-те велики изобретения на българите. Без тях днес ще ни е трудно да представим: интернет, социални мрежи, безопасност на пътищата, сутрешна закуска, четене на вестници, атомна безопасност и безопасност изобщо, работата на специалните служби, настройка на календара и на компютъра … продължавайте да четете и ще разберете какво още сме дали на света. Те те открито можем да наречем велики, защото те изцяло са променили света и живота на човека за по-добро.
Кажете Благодаря на големите ни сънародници, които са били горди българи и са дали толкова много на света! Това не е всичко! Нашият народ не е престанал, не се задоволява с това класиране на 23-те изобретения. 200-300 заявки за изобретения се подават за една година, но малък процент получават патенти.Този списък е непълен и всеки от нас може и трябва да се опита да го обогати. Бъди горд българин!

1. Киселото мляко
Може би най-известното по света изобретение на българина е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, който придава специфичното вкус на нашето мляко, е доктор Стамен Григоров.
2. Компютърът
Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов – американски физик, математик и електроинженер от българска произход. След първото влизане на атанасов атанасов се въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхностите, наречен „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има същите недостатъци като всички други аналогови устройства – точността му зависи от работата на други части на машината.

3. Електронният часовник
Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на ХХ век. Сред своите изобретения, освен първия цифров часовник, са първите компютърни системи за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни спътници, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи. Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

4. Най-отдалечената планета от Слънцето

Това не е точно изобретение, а по-скоро откритие. Нека си спомним за професор Димитър Съселов, открил най-отдалечената от Слънцето планета. Тя се намира на 5 хиляди светлинни години от нашата звезда.

5. Принтерът

Българският физик Георги Наджаков открива фотоелектритното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромните му научни приноси на 22 юни 1937 г., когато изобретява фотокопирната машина. Фотоелектретният ефект е и в основата безвакуумната телевизионна техника, на запаметяващите устройства, на лъчевите дозиметри и на снимките от спътник.

6. Кирилицата

Българската азбука-кирилицата, създадена от Светите братя Кирил и Методий, заедно с глоголицата, е една от двете азбуки, използвани при записването на старобългарски книжовен език. В наши дни кирилицата е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХІХ век се е ползвала и в Румъния. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата се превръща в третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

7. Пътническият самолет

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет „Дъглас DC-3“ е български. Неговото име е Асен Йорданов. Той е български и американски авиатор, инженер и изобретател със световна известност. Роден е през 1896 г. в гр. София. Залив на антарктическия полуостров Земя Греъм е кръстен на Асен Йорданов.

8. Въздушната възглавница

В днешното време, в напрегнатите ни и забързан живот катастрофите са все по-често явление. Една от допълнителните екстри, които ни предпазват при катастрофи, е въздушната възглавница. Тя е изобретена от българина Асен Йорданов.

9. Телефонният секретар

Прадядото на телефонния секретар е изобретение, създадено от Асен Йорданов. Телефонният апарат Джордафон, изобретен от него, е имал секретар и дава възможност за конферентна връзка. Така в една разговор е възможно едновременно да разговарят помежду си няколко души. Още приживе неговите открития и заслужи са признати. Името му е вписано в „Книгата за почитани граждани на Ню Йорк“, а неговият портрет е изложен в „Залата на славните“ в Ню Йоркското летище „Ла Гуардия“. Негови лични вещи и архиви са изложени в музея „Музей на въздушното пространство“.

10. Двигателите на лунния модул Орел

Много малко хора знаят, че двигателите на лунния модул Орел са разработката на българската Иван (Джон) Ночев. На 16.07.1969 г. от космодрума Кенеди стартира американския космически кораб „Аполо 11“, с астронавтите Нейл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Алдрин. На 20.07.1969 г. Армстронг успешно се приземява на Луната с лунния модул Орел, за да направи първите човешки стъпки там. Изобретените от Иван Ночев двигатели осигуряват успешното кацане, а след това успешното свързване на модула Орел с кораба Аполо 11. След 1989 г. Ночев иска да се върне в България, но внезапно влошава неговото здравословно състояние и спира и той умира през 1991 г. в Калифорния.

11. Първата жена летец на боен самолет

По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволец в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет с авиокомпания „Военно“ с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полета им продължи 43 минути. От самолета Райна хвърля послания с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. Нейното име носеше ледник на Земя Греъм в Антарктика.

12. Шестият сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина от XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

13. Магнетофонната касета и слънчевият хладилник

Проф. Димитър Чернев е учен и изобретател със забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници. Той е създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити. Това изобретение води до спасяване на милиони африкански деца в райони, където няма електричество. Димитър Чернев изобразява и компактната магнетофонна касета, на която двадесет и десет години светът слушаше „Бейтълс“ и „Ролинг Стоунс“, камерата, записващо устройство и пренос на оптично изображение с дължина 3/10 от микрона.

14. Нивалин

Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Апаратурата се прилага и в анестезиологията, в хирургията, в психиатрията – при лечение на олигофрения, във физиотерапия – за лечение на ангионеврози, неврити и др. Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината и е носител на научната награда „Еньо“.

15. Скоростна безстепенна кутия

Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Изобретението се отнася до автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. От много години живее и работи в Париж. Неотдавна отново се прочу с конструирания нов тип автомобилен двигател.

16. Първото в света „антиоръжие“

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално „антиоръжие“. Уредът е с големината на джобно ножче и открива всички взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 метра дори през бетонни заграждения. Металната изделие тежи малко над 500 грама. Търговското му наименование е SNIFFEX. Наречено е така, защото се откриват йоните на азотния двуокис – съставка на почти всички видове взривни вещества. Устройството няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия. Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

17. Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурса за създаване на модел за дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран за най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормалната книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разчитат страниците.

18. Повелителят на атома

През 1950 г. на Конференцията на САЩ в Обединеното кралство обявиха, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрени взривове навсякъде по света и са съгласни със СССР за мораториум върху изпитанията на атомните оръжия в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година за пръв път в американския печат се появи информация за „изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир“, и се казва името на неговия автор – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

19. Първото обработено злато в света

Във Варна се пази най-старото злато на Земята. То е било открито във варненския некропол. Смята се, че находките от „Варненското злато“ са най-старите технологично обработвани злато в Европа и света, причислени към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.).

20. Говорите на български, разбират ви англичани?

Койчо Митев е ръководител на частно изследователско колектив, който още няколко години е изобретил и патентовал така нареченото. „Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език“. Изобретението позволява създаването на софтуер за свободна комуникация по телефона, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света. Подобно изображение позволява изображение на телефона, обадете се на г-н Мюлер в Берлин, на г-н Аранга от Занзибар или на г-ца Ченг в Пекин и говорете в чист български език, докато от другата страна на линията ще ви слушат на техните сиродни езици. А когато те ви заговорят в слушалката, ще чуете всичко в български!

21. Календарът

Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават един от най-точните системи за измерване на продължителността на Земята година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точната в света.

22. Хапчето „антибебе“

Карл Джераси е евреин от българска природа. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първия противозачатъчен пип. През 1951 г., заедно с Луис Мирамонтес и Йорх Розенкранц, участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който предотвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с националния медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.

23. През своята вековна история България не е пленен бойно знаме!

Източник: Истински истории

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.