Бедните хора и навиците им
Дата на публикуване: 16.03.2021
бедните хора

Бедните хора обикновено са самоуверени. Те често се държат като експерти във всички области, било то политика, спорт, общество или правителство. Всичко около тях обикновено им причинява негативни емоции. Може да напишем дълъг и скучен ферман за това, защо някои хора са богати , а други не, но този път няма да губим време за това. Представяме 7 неща, които бедните хора правят, а богатите не.
1. Бедните хора гледат телевизия, а богатите четат книги
Колко часа на ден прекарвате в гледане на телевизия? Сега се опитайте да запомните кога за последно сте чели книгата? Колко книги четете годишно? Ако не можете да отговорите на тези въпроси, е време да промените навиците си. Филмите и телевизионните предавания са добри, но не носят голяма полза. Направете списък с книгите, които искате да прочетете през следващите шест месеца и го направете. Четенето е не само забавно, но и възнаграждаващо.

2.Бедните получават заплащане за отработените часове, а богатите за резултатите
Да приемем, че работите в заведение за бързо хранене. Може да сте най-добрият работник на планетата, но получавате заплащане за часовете, които изработвате, докато богатите получават заплащане за резултатите и никой не се интересува колко време са прекарали в работа. Защото те правят това, което никой друг не може. Друг пример. Да приемем, че работите с даден продукт от много години. Създали сте го, подобрили сте го, но когато го стартирате, никой не го купува. Естествено, не получавате и стотинка. Хората около вас не се интересуват колко дълго сте работили и колко пот сте проляли. Пазарът не се нуждае от настроения и думи, а от резултати. Ето защо на големите спортисти не им се плаща въз основа на това колко часа тренират. Плащат им за реални резултати и победи. Заплатата зависи от това, колко добре си вършите работата, тоест от вашата производителност.

3. Бедните обвиняват другите за провалите си, богатите хора поемат отговорност за своите неуспехи
Бедните винаги имат кого за какво да винят: икономиката, правителството, шефа, работата, града, съседа или приятелите. Винаги някой друг е виновен за нещата около тях. Богатите хора никога не мислят така. Те поемат отговорност за живота си. Те разбират, че ако нещата са лоши и това продължава дълго, то означава, че нещо не правят по правилния начин. И никой освен тях не е невинен за това.

Знаете ли какво получавате, като поемате отговорност? Печелите мощност, способността да се променяте и да правите нещо ново и високо качество. Не забравяйте, че е почти невъзможно да промените другите хора, но винаги можете да промените себе си. Разбира се, можете да измислите милион оправдания защо не можете да направите това или онова. Не мислете за това, просто го направете.

4. Бедните се фокусират върху спестяванията, а богатите върху инвестициите
Сигурно неведнъж сте чували съветите на финансови експерти, според които сутрин можете да изпиете чаша зелен чай вместо скъпо кафе и от съображения за икономия да хапнете обикновен кашкавал вместо скъпо сирене Камамбер. По този начин можете да спестите няколко монети и да ги заделите за черни дни.

Не летете в бизнес класа, никога не купувайте нищо скъпо и качествено за себе си или близките си, не поръчвайте десерт или закуска в ресторант – това ще ви спести още малко пари. Наистина ли смятате, че е добре да направите това? Повярвайте, няма да забогатеете, опитвайки се да спестите няколко стотинки. Опитайте се да печелите повече, за да можете да инвестирате парите си.

5. Бедните хора знаят всичко, а богатите непрекъснато се учат
Бедните хора обикновено са самоуверени. Те често се държат като професионалисти във всяка област – било то политика, спорт или нещо друго. Вместо да оценяват обективно знанията си, те настояват, че „знаят всичко“. Богатите хора учат цял ​​живот. Питат, слушат, четат книги, ходят на лекции. Те никога не се скъпят за образователни курсове, защото са сигурни, че това е най-добрата инвестиция.

За разлика от бедните, те изразяват мнението си само по въпроси, които наистина разбират. Защо бедните винаги имат мнение по някакъв въпрос, а богатите не? Защото само тогава бедните получават известно внимание, чувстват се важни и могат да покажат, че са по-умни от другите.

6. Бедните хора вярват, че парите не могат да купят щастие, а богатите хора знаят, че могат да си купят неща, които ще ги направят щастливи
Вероятно сте чували думите отново и отново, че парите не носят щастие. Ние бихме искали да оборим тази популярна поговорка. Вземете за пример бедните страни и ни покажете тълпите щастливи хора там. Такива просто не съществуват, защото хората винаги мислят как да оцелеят и да изкарат поне малко пари. Такива страни често имат високи нива на престъпност, корупция, голяма употреба на наркотици, кражби, недостиг на храна и вода, гняв и разочарование.

Да, парите са само хартия, монета или цифри на екрана. Парите са неутрални. Това е инструмент, който можем да използваме за добро или зло. Точно като водата, която може да потопи лодка или да й помогне да плава. Всичко зависи от нашето собствено поведение.

7. Бедните хора вярват в щастливия лотариен билет, а богатите хора – в действията
Бедните вярват, че единственият начин да забогатеят е да си купят лотариен билет, въпреки че знаят, че шансовете за печалба са малки. Въпреки това те живеят в своите илюзии и вярват, че най-после ще успеят. Тогава най-накрая ще построят къща, ще си купят кола и ще обиколят света.

Ако и вие така мислите, тогава можем да кажем, че едва ли ще успеете. Заможните хора мислят по различен начин: те вярват само в действия, а не в думи или мечти. Те вярват, че всичко трябва да се постигне от тях самите, а не да се чака късметлийският шанс. Те разсъждават и се стремят да изпълнят своите стремежи. Богатите не се доверяват на лотариен билет, те предприемат действия и правят всичко сами.

Източник: Виж ти

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.