Бедните хора и навиците им
Дата на публикуване: 16.03.2021
бедните хора

Бедните хора обикновено са самоуверени. Те често се държат като експерти във всички области, било то политика, спорт, общество или правителство. Всичко около тях обикновено им причинява негативни емоции. Може да напишем дълъг и скучен ферман за това, защо някои хора са богати , а други не, но този път няма да губим време за това. Представяме 7 неща, които бедните хора правят, а богатите не.
1. Бедните хора гледат телевизия, а богатите четат книги
Колко часа на ден прекарвате в гледане на телевизия? Сега се опитайте да запомните кога за последно сте чели книгата? Колко книги четете годишно? Ако не можете да отговорите на тези въпроси, е време да промените навиците си. Филмите и телевизионните предавания са добри, но не носят голяма полза. Направете списък с книгите, които искате да прочетете през следващите шест месеца и го направете. Четенето е не само забавно, но и възнаграждаващо.

2.Бедните получават заплащане за отработените часове, а богатите за резултатите
Да приемем, че работите в заведение за бързо хранене. Може да сте най-добрият работник на планетата, но получавате заплащане за часовете, които изработвате, докато богатите получават заплащане за резултатите и никой не се интересува колко време са прекарали в работа. Защото те правят това, което никой друг не може. Друг пример. Да приемем, че работите с даден продукт от много години. Създали сте го, подобрили сте го, но когато го стартирате, никой не го купува. Естествено, не получавате и стотинка. Хората около вас не се интересуват колко дълго сте работили и колко пот сте проляли. Пазарът не се нуждае от настроения и думи, а от резултати. Ето защо на големите спортисти не им се плаща въз основа на това колко часа тренират. Плащат им за реални резултати и победи. Заплатата зависи от това, колко добре си вършите работата, тоест от вашата производителност.

3. Бедните обвиняват другите за провалите си, богатите хора поемат отговорност за своите неуспехи
Бедните винаги имат кого за какво да винят: икономиката, правителството, шефа, работата, града, съседа или приятелите. Винаги някой друг е виновен за нещата около тях. Богатите хора никога не мислят така. Те поемат отговорност за живота си. Те разбират, че ако нещата са лоши и това продължава дълго, то означава, че нещо не правят по правилния начин. И никой освен тях не е невинен за това.

Знаете ли какво получавате, като поемате отговорност? Печелите мощност, способността да се променяте и да правите нещо ново и високо качество. Не забравяйте, че е почти невъзможно да промените другите хора, но винаги можете да промените себе си. Разбира се, можете да измислите милион оправдания защо не можете да направите това или онова. Не мислете за това, просто го направете.

4. Бедните се фокусират върху спестяванията, а богатите върху инвестициите
Сигурно неведнъж сте чували съветите на финансови експерти, според които сутрин можете да изпиете чаша зелен чай вместо скъпо кафе и от съображения за икономия да хапнете обикновен кашкавал вместо скъпо сирене Камамбер. По този начин можете да спестите няколко монети и да ги заделите за черни дни.

Не летете в бизнес класа, никога не купувайте нищо скъпо и качествено за себе си или близките си, не поръчвайте десерт или закуска в ресторант – това ще ви спести още малко пари. Наистина ли смятате, че е добре да направите това? Повярвайте, няма да забогатеете, опитвайки се да спестите няколко стотинки. Опитайте се да печелите повече, за да можете да инвестирате парите си.

5. Бедните хора знаят всичко, а богатите непрекъснато се учат
Бедните хора обикновено са самоуверени. Те често се държат като професионалисти във всяка област – било то политика, спорт или нещо друго. Вместо да оценяват обективно знанията си, те настояват, че „знаят всичко“. Богатите хора учат цял ​​живот. Питат, слушат, четат книги, ходят на лекции. Те никога не се скъпят за образователни курсове, защото са сигурни, че това е най-добрата инвестиция.

За разлика от бедните, те изразяват мнението си само по въпроси, които наистина разбират. Защо бедните винаги имат мнение по някакъв въпрос, а богатите не? Защото само тогава бедните получават известно внимание, чувстват се важни и могат да покажат, че са по-умни от другите.

6. Бедните хора вярват, че парите не могат да купят щастие, а богатите хора знаят, че могат да си купят неща, които ще ги направят щастливи
Вероятно сте чували думите отново и отново, че парите не носят щастие. Ние бихме искали да оборим тази популярна поговорка. Вземете за пример бедните страни и ни покажете тълпите щастливи хора там. Такива просто не съществуват, защото хората винаги мислят как да оцелеят и да изкарат поне малко пари. Такива страни често имат високи нива на престъпност, корупция, голяма употреба на наркотици, кражби, недостиг на храна и вода, гняв и разочарование.

Да, парите са само хартия, монета или цифри на екрана. Парите са неутрални. Това е инструмент, който можем да използваме за добро или зло. Точно като водата, която може да потопи лодка или да й помогне да плава. Всичко зависи от нашето собствено поведение.

7. Бедните хора вярват в щастливия лотариен билет, а богатите хора – в действията
Бедните вярват, че единственият начин да забогатеят е да си купят лотариен билет, въпреки че знаят, че шансовете за печалба са малки. Въпреки това те живеят в своите илюзии и вярват, че най-после ще успеят. Тогава най-накрая ще построят къща, ще си купят кола и ще обиколят света.

Ако и вие така мислите, тогава можем да кажем, че едва ли ще успеете. Заможните хора мислят по различен начин: те вярват само в действия, а не в думи или мечти. Те вярват, че всичко трябва да се постигне от тях самите, а не да се чака късметлийският шанс. Те разсъждават и се стремят да изпълнят своите стремежи. Богатите не се доверяват на лотариен билет, те предприемат действия и правят всичко сами.

Източник: Виж ти

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.