Бенките се появяват и избледняват
Дата на публикуване: 28.02.2020
бенките

Бенките се появяват и избледняват

Бенките са нещо, което всеки от нас има. Дали са малко или повече, зависи от много неща. В същото време има различни видове бенки, които се различават не само на външен вид – големина, релефност и цвят, но и по своя състав. Днес ще ви представим всичко, което трябва да знаем за тези образувания.
Бенките са често срещан вид растеж на кожата. Те се появяват като малки, тъмнокафяви петна и се причиняват от струпвания на пигментирани клетки, предават от mayoclinic.org. Като цяло бенките се появяват през детството и юношеството. Повечето хора имат от 10 до 40 бенки, някои от които могат да се променят на външен вид или да избледнеят с течение на времето. Повечето бенки са безобидни. Рядко те стават ракови. Мониторингът на бенки и други пигментирани пластири е важна стъпка за откриване на рак на кожата, особено злокачествен меланом. Медицинският термин за бенките е невус.

Видове бенки
Типичният цвят на бенката е кафяв, но те могат да бъдат в различни цветове, форми и размери.
Цвят и текстура
Бенките могат да бъдат кафяви, жълтокафяви, черни, червени, сини или розови. Те могат да бъдат гладки, набръчкани, плоски или повдигнати. Възможно е от тях да излизат косми.
Форма
Повечето бенки са овални или кръгли.
Размер
Обикновено бенките са с диаметър по-малък от 1/4 инча (около 6 милиметра) – размерът на гумичка за молив. Рядко бенките по рождение (вродени невуси) могат да бъдат много по-големи, като обхващат широки области на лицето, торса или крайника. Бенките могат да се развият навсякъде по вашето тяло, включително скалпа, подмишниците, под ноктите и между пръстите на краката. Повечето хора имат от 10 до 40 бенки. Много от тях се развиват до 50-годишна възраст. Бенките могат да си променят вида или да избледнеят с течение на времето. Хормоналните промени в юношеството и бременността могат да направят бенките по-тъмни и по-големи.

Опасни бенки, които могат да предизвикат рак

Следващите редове ще ви помогнат да определите дали дадена бенка може да показва меланом или друго раково заболяване на кожата:
– Асиметрична форма. Потърсете бенки, които са различни от двете половини.
– Граници. Потърсете бенки с неправилни, назъбени или издълбани граници.
– Цвят. Потърсете израстъци, които са променили цвета си, имат много цветове или имат неравномерен цвят.
– Диаметър. Потърсете бенки, които са по-големи от 6 милиметра.
– Еволюция. Внимавайте за бенки, които се променят по размер, форма, цвят или височина, особено ако част или цялата бенка стане черна.

Раковите (злокачествените) бенки варират по външен вид. Някои могат да показват всички изброени по-горе функции. Други може да имат само един или два. Кога да потърсим лекар Задължително потърсете лекарска помощ, ако бенката изглежда необичайна, расте или си променя цвета. Защо имаме бенки? Бенките се образуват, когато клетките в кожата (меланоцити) растат в клъстери или бучки. Меланоцитите се разпределят по цялата ви кожа и произвеждат меланин, естественият пигмент, който придава на кожата ви цвят.

Усложнения

Меланомът (рак на кожата) е основното усложнение при бенките. Някои хора имат по-висок от средния риск техните бенки да станат ракови и да се развият в меланом. Фактори, които увеличават риска от меланом:
– Да се родите с големи бенки. Тези видове бенки се наричат вродени невуси. При кърмачета такива бенки се класифицират като големи, ако са с диаметър повече от 2 инча (5 сантиметра). Дори голяма бенка рядко става ракова и почти никога преди детето да достигне пубертета. – Необичайни бенки. Бенките, които са по-големи от обикновена бенка и имат неправилна форма, са известни като атипични (диспластични) невуси. Те са склонни да бъдат наследствени и често имат тъмнокафяви центрове и по-светли, неравномерни граници.

– Наличието на много бенки. Наличието на повече от 50 обикновени бенки показва повишен риск от меланом. Броят на вашите бенки предсказва риск от рак. Хората под 50 години, които имат 20 или повече бенки на ръцете си, са изложени на повишен риск от меланом.

– Наследство. Ако имате член на семейството, който е прекарал меланом, шансът да се заразите е по-голям. Някои видове атипични бенки водят до генетична форма на меланом.

Превенция

  • Следете за промени
    – Запознайте се с местоположението и модела на вашите бенки
    – Редовно изследвайте кожата си, за да следите за промени, които могат да сигнализират за меланом.
    – Правете си профилактични прегледи всяка година. С помощта на огледала направете проверка от главата до петите, включително скалпа, дланите и ноктите, подмишниците, гърдите, краката и стъпалата ви. Също така проверете гениталната си област и дупето. Говорете с вашия лекар за рисковите фактори за меланома и за това дали се нуждаете от рутинен професионален преглед на кожата. Защитете кожата си вземете мерки, за да защитите кожата си от ултравиолетово (UV) лъчение, причинено от слънцето.

UV лъчението е свързано с повишен риск от меланом. Децата, които не са били защитени от излагане на слънце, са склонни да развиват повече бенки. Използвайте слънцезащитен крем целогодишно. Нанесете от него около 30 минути преди да излезете навън, дори и в облачни дни. Нанесете го обилно и го прилагайте отново на всеки два часа – или по-често, ако плувате или се потите.
Слънчеви очила. Слънчевите очила, шапки с широка периферия, дълги ръкави и други защитни дрехи могат да ви помогнат да избегнете увреждане на UV лъчите. Можете също така да помислите за облекло, което е изработено от плат, специално обработен за блокиране на UV лъчение.
Избягвайте солариума. Лампите за слънчеви лъчи и леглата излъчват UV лъчи и могат да увеличат риска от рак на кожата.

Източник: Всяка жена

Още новини
Есенна салата

Есенна салата

Есенна салата ще ви даде нови сили и здраве. Предлагаме ви много лесна и бърза рецепта, която е с доказани ползи за организма през този прекрасен, но и предзимен сезон. С нея освен, че ще подсилите имунитета си ще се заредите с голямо количество от безценни витамини....

повече информация
Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки - всички в семейството ни ги обичат, а се правят лесно. Всички обичаме сиренки. Няма нищо по-хубаво от тази вкусотийка за закуска, преди да бъдем погълнати от ежедневните задачи. Сиренките не се приготвят сложно, напротив, и точно това е...

повече информация
Българка обърка самолета

Българка обърка самолета

Българка обърка самолета. 30-годишна българка, която трябвало да лети от Лондон с билет до Валенсия, се качила в британската столица в погрешен самолет и се озовала в Киев. За грандиозната грешка разказа на стената си във фейсбук злополучната пътничка, която се тагна...

повече информация
Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот се дължи на родната ми майка. Доскоро всичко в живота ми беше наред. Завърших училище с отличие, след което успях да завърша престижен университет, а после се устроих и на добра работа. Няколко години по-късно срещнах жената, която днес е моя...

повече информация
Advertisements
Дълголетието е възможно

Дълголетието е възможно

Дълголетието зависи от няколко признака - точно 5 на брой. Не сте ли се питали колко време ще сте на тази земя и колко дълго ще живеете? Учени направиха редица от експерименти, за да стигнат до тези отговори. Според изследователите има 5 основни признака, в живота на...

повече информация
Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака са няколко. Казват, че само с един поглед може да се предаде любов, омраза, радост, негодувание, възхищение и завист. Не случайно много хора са на мнение, че очите говорят повече от множество думи. Астролозите са убедени, че някои от...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.