Британец живее в българско село
Дата на публикуване: 11.06.2020
британец

Британец живее в българско село

Британец се преселва в България и остава тук и до днес. “Здравейте! Аз съм един дебел стар мъж и съм фотограф, откакто се помня”. Така започва разговорът ни със симпатичния англичанин Тим Клинч, който вече 14 години живее в китното великотърновско селце Миндя. Следващия месец той ще навърши 65 години. Споделя, че хобито му е негова професия вече 45 години. Тим е роден в Англия, но близо 11 години прекарва в Испания, 9 години във Франция, а сега се е установил в България. Още от малък не спира да пътува. Казва, че то е в кръвта му, но заради възрастта си вече го прави все по-рядко. “Баща ми беше военен във флота и се местехме постоянно. Учил съм в 12 училища. Преди да навърша 16 не съм живял никъде за по-продължителен период от 5 години.

Може би това предопредели постоянните ми пътувания в професионалния ми живот. Винаги съм обикалял по света почти по 5 месеца в годината. Това е прекрасно, защото съм бил на удивителни места. Сега обаче имам тази къща и тя ми е достатъчна”, казва Тим. Всъщност той продължава да пътува, защото приятелката му работи в Киев. Признава, че по-малкото пътувания по света му дават възможност да опознае България по-добре. Заради професията си често посещава морето, харесва Созопол, а също и Пловдив.
В Миндя англичанинът попада съвсем случайно. Преди 20 г. претърпява тежък развод. Няма пари и не знае накъде да поеме. Един ден неговата настояща приятелка му казва, че е попаднала на реклама на евтини къщи в България. Предлага му да разгледат и той се съгласява. Когато влизат в къщата и виждат гледката, откриваща се от чардака, решават, че това ще се превърне в техен дом.

“Беше 7 март. С приятелката ми стояхме на терасата и гледахме в далечината. Беше ужасно студено. Термометърът показваше минус 15 градуса. Тя ми каза: Можеш да смениш къщата, но никога не можеш да замениш тази гледка. И това ми беше достатъчно да я купя”, разкрива англичанина. В началото, когато купили къщата, идвали в нея само на почивка, но постепенно започнали да остават за по-дълго.
Тим се срамува, че не може да говори български, въпреки че е тук вече 14 години. Казва, че освен родния си английски владее добре испански и френски. Опитал се да научи и нашия език, но никак не му се отдавал и затова сега често местните добронамерено се шегували с него.
“90% от хората в Миндя, а и въобще в България, са фантастични. Единственият сериозен проблем, който имам с тях, е, че се отнасят жестоко с кучетата… а аз ги обожавам”, споделя Тим.

Англичанинът е вегетарианец, а приятелката му е веган. Той обича да готви с българските зеленчуци. Казва, че няма нужда да си ги отглежда в собствения си двор, защото всичките му съседи имат предостатъчно. От единия си купува най-прекрасните домати в региона, жената зад ъгъла му дава най-вкусните яйца и най-свежия чесън, от другия съсед взема най-ароматните и сочни праскови.
“Това е животът на село. Имаме си всичко необходимо и почти не се налага да ходим до магазина. Тук нещата са 10 пъти по-хубави. Не искам да си ги произвеждам сам, защото така няма да имам повод да видя съседите си”, шегува се британецът. В двора си той има единствено лоза и орех. Когато гроздето узрее, го дава на комшията си, а той му го връща във вид на ракия.

С въвеждането на противоепидемичните мерки Тим е поставен под карантина за 14 дни, защото тъкмо се бил върнал от Испания. Полицаите редовно обикаляли, чукали по вратата и го проверявали. Тогава не му разрешавали дори да извежда кучето на разходка, но съседът редовно оставял по една бутилка ракия пред вратата му в знак на подкрепа, разказва британецът.

“Много ми харесва как тук ракията е решение за всичко – когато не се чувстваш добре, ти трябва ракия, когато се чувстваш страхотно, си наливаш ракия, вали дъжд – пиеш ракия, пече слънце – пак пиеш ракия”, смее се Тим. Добавя, че в къщата с двора определено му е било по-лесно да прекара 14 дни в изолация. Не пропуска да похвали и скоростта на интернета в България. Според него това е най-бързият интернет, който някога е срещал в пътуванията си по света. Казва, че е 14 пъти по-бърз от този в централната част на Лондон. В тази връзка Клинч споменава и за сина си, който живее в Чили, но решил да се завърне в Европа, за да завърши университет. В условията на коронавирус обаче условията са различни и никой няма намерение да ходи в градовете и сградите на университетите. Обсъждайки къде е най-подходящото място за евтин живот с бърз интернет за онлайн лекциите, двамата стигнали до извода, че това може да е Миндя.

“Когато чужденците дойдат в България, те не знаят нищо за нея и остават очаровани. Страната е прекрасна, но е неизвестна по света. Хората идват тук и не знаят какво да очакват, а това е тъжно. Храната е фантастична, виното е великолепно, природата е красива. И това го казва абсолютно всеки. България е невероятна! Тя не е само Слънчев бряг и евтин алкохол”, уточнява Тим. Тим споделя, че има приятели главни готвачи, които са му идвали на гости в Миндя. Според тях продуктите тук са най-добрите, които са виждали и опитвали.

Британският фотограф работи за няколко престижни списания в Европа и Съединените щати. Има публикувани над 50 книги. Поддържа редовна рубрика в списанието “Black&White Photography” във Великобритания. Клинч е започнал голям проект, рекламиращ българските вина, на които той също е почитател. Имал е желание да прави и фотографски уъркшоп, но пандемията от COVID-19 спира работата му изцяло. Снимането за него не е само професия, а и хоби, което му доставя огромно удоволствие. Той често участва в различни конкурси, печелейки редица награди. Наскоро Клинч отново се нареди на челно място в престижния международен фотоконкурс “Pink Lady/Food Photographer of the Year 2020”, в категория “Снимки с телефон”. Фотографията, с която се класира трети, е озаглавена “В моята кухня, Миндя, България”. В конкурса са участвали близо 9 000 фотографии от над 70 държави. Повечето снимки Тим прави с телефона си. Той постоянно пише статии за мобилната фотография, която е много модерна и динамично развиваща се. Често дори преподава и провежда курсове за това. Казва, че наистина обича да снима по този начин.

Преди няколко години англичанинът прави изложба, с която подпомага събирането на средства за ремонт на покрива на читалището. Тя е озаглавена “Миндя – портрет на едно село” и показва лицата на местните жители.

“За мен е много важно фотографиите да показват позитивизма и щастието на тукашните хора, защото те през повечето време са точно такива. Страхотно беше да им помогна. Те наистина са много приятни и отзивчиви и сред тях се чувствам много добре приет. Тук всичко е толкова спокойно. През цялата година не се случва нищо. Единственото голямо събитие в селото е рок фестивалът. Тогава обстановката коренно се преобразява и наистина е забавно”, убеден е англичанинът, който предпочита да казва, че повече се чувства като един от местните хора.

Източник: Опознай България

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.