Чаровната Лили Димкова
Дата на публикуване: 20.07.2020
чаровната Лили Димкова

Чаровната Лили Димкова вече на 88 г. Бръчките са като стволовете на дърветата, времето дълбае в тях. Въпросът е какво е издълбало”, така мъдро започва разговорът ни с художничката Лили Димкова, дъщеря на прочутия лечител Петър Димков. Срещам се с нея с надеждата да получа съвет за младост и дълголетие, защото на 88 г., които навършва днес, тя излъчва толкова живот и енергия, сякаш пътят й тепърва предстои, въодушевлението от света току-що се е родило, а в същото време мъдростта е белязала всяка дума и мисъл.
“За да сме здрави и красиви, преди всичко трябва да сме добри”, убедена е художничката.
“Гневът, ревността и злобата ни ядат отвътре.
Те неминуемо се отразяват върху лицата ни. Когато развиваме у себе си положителните мисли и действия, бръчките ни ще са благородни и ще са белези на доброта.” Първото важно нещо, за да поддържаме духа си млад и добър според Лили Димкова се корени в семейството.

За своето тя казва: “Вкъщи имаше много любов, разбирателство, уважение. За 61 години брак, нито веднъж не чух от родителите ми някаква груба дума или разправия. Това ме изгради като характер. Каквото й да правя, винаги се питам – как би постъпил баща ми.
Неслучайно го наричаха слънчевият човек. Беше изключително всеотдаен към хората и лекуваше без да вземе нито сребърник.“
Колкото сме по-недоволни, толкова повече се състаряваме.
Другата част от “рецептата” й е да не се оплакваме. От опита на годините си художничката се е убедила, че колкото сме по-недоволни, толкова повече се състаряваме и ставаме нещастни.
Убедена е, че недоволството спира развитието ни, а благодарността е решение на всякакъв род проблеми.

“Аз от сутрин до вечер благодаря за всичко”, добавя.

“Ние сме като радиопредаватели и приематели. Не можем да избегнем лошотията на някои хора, по-важно е обаче колко време ще я задържим в себе си и колко бързо ще се освободим от нея. Аз винаги я заменям с някоя хубава мисъл.
А лъжата? Татко твърдеше, че тя е в основата на болестите, защото натрупаните лъжи са отрицание, а отрицанието винаги води до някакво заболяване. Не бива да забравяме и нещо важно”, добавя тя – “Гьоте е казал:
“Най-хубавият ден е днешният”.

Не бъдете намръщени и озлобени. Ако ви е тъжно, вгледайте се в очите на някое дете, това винаги ще ви накара да се усмихнете. Усмивките са дефицит в днешно време, а са нещо прекрасно. Йогите например, слагали едно детенце, което винаги се усмихва пред другите, за да ги кара и те да се усмихват. Когато се усмихваме, мускулите, които се раздвижват на лицето ни дават импулс към мозъка и това ни влияе изключително благотворно.”
Ами страховете ни? “Страхът пък е най-лошото нещо. Това си е чиста болест. Безпокойството се натрупва в нас и остава следите си по лицата ни”.

Тя няма нужда от диоптър и никога не се е гримирала.

Убедена е, че мярката във всичко е най-важна.

Не прекалява с минералната вода, предпочита да си пречиства водата със специална кана с филтър, тъй като е чувала от специалисти, че постоянното пиене на минерална вода може да натрупа в организма излишни минерали.

Всяка сутрин ходи в гората, говори си с дърветата и ги прегръща. Утринното слънце, тишината, въздухът, движението са най-важни за нея. Убедена е, че когато проявяваме любов към нещо, то ни отвръща със същото. Освен че много обича зелен чай, цял живот пие билки.

“Баща ми казваше, че белият равнец пречиства кръвта и организма. Кръвта е тялото на нашия дух. Имайки чиста кръв, ние ще имаме чисто тяло и духовно и физически. Разбира се и с билките не бива да се прекалява. А когато сутрин отпивам вода, си казвам: сила и светлина за ума, живот за сърцето, здраве за тялото.

Няма по-силно нещо от положителната мисъл.

Ако един човек е болен и не вярва, че ще оздравее, никое лекарство не може да го излекува”.

Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене, това е другият й съвет за здраве и младост: “Дъвчете храната, вложете в нея положителната мисъл, че ще ви даде сили. Нали затова се храним? А не просто, за да се натъпчем. Аз съм вегетарианка от малка, не чувствам потребност да ям месо. Ако чувстваш потребност –по-добре си хапвай. Трябва да слушаме сигналите на тялото си, а не да се насилваме.”

Рецептите й за здрави очи.

„Всяка вечер плискайте вода със стайна температура върху затворени очите. 12 пъти върху едното, 12 пъти върху другото, след това повторете 13 пъти първото, 13 пъти второто. Общо 25 пъти за всяко око.

Това изчиства добре очните дъна. Аз го правя цял живот. Друга рецепта, която знам от баща ми е в две санитарни чашки за промиване на очите сложете 300 г вряла вода. Разтварям в тях чаена лъжичка морска сол, не прекалено пълна. Гледате във водата по 1 минута с всяко око поотделно. Освен, че поддържа очите, това ги предпазва от развитие на перде. Задължително го правете в две различни чашки за всяко око, за да не ги заразите едно от друго.”

Рисуването е свещенодействие.

Творчеството е голяма отговорност, твърди тя.

“Каквото вложиш в една картина или произведение, с него можеш да отровиш или възродиш хората. Рисуването е свещенодействие за мен.”

А специалисти твърдят, че картините й имат силно енергийно излъчване, което действа благотворно на имунната система и носи здраве и хармония.

“Обичам да рисувам вода, тя е символ на пречистване, енергия и жизненост.

Слънчогледите също са ми любими. Имам си една теория за тях. Наричам ги мъдреците на растителното царство. Те държат главичките си изправени към слънцето, следят го през целия ден. Когато узрее тяхното семе, тогава смирено навеждат натежалите си глави.

Това е философията на слънчогледа, смирението. А да се смириш е велико. Смирението е изключително важно в днешно време, въпреки, че много хора го наричат овчедушие, за него се изисква сила.

Източник: Бгнау

Още новини
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Advertisements
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция се случва на доста водачи. Всеки шофьор е от време на време спиран от полицията на пътя. Това е неизбежно. Основното в случая е да не правите грешки. В противен случай вие не само ще загубите много време, но и можете да бъдете глобени. Има...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.