Черният пипер е здравословен
Дата на публикуване: 28.05.2020
черният пипер

Черният пипер е здравословен

Черният пипер е най-разпространената и използвана подправка в света. Предимствата на черния пипер са многобройни. Какви са те, ще опишем в тази статия. Солта и черният пипер са обичайни подправки, които се използват при приготвянето на много ястия. Днес, много се говори за необходимостта от намаляване на приема на сол, така че е лесно да се предположи, че това може да се отнася и за пипера.
Полезните свойства на черния пипер се дължат на съдържащия се в него пиперин. От момента, в който пиперът попадне в устата, пиперинът помага за храносмилането, предпазва от заболявания като рак и деменция и като цяло подобрява благосъстоянието ни.

Но това не е всичко! Прочетете по-нататък и ще научите как да използвате черния пипер, за да извлечете най-голяма полза от него.
1. Черният пипер подпбрява храносмилането
Пиперинът засилва слюноотделянето, което е много полезно за венците и зъбите. Попадайки по-нататък в стомаха, той допринася за по-интензивното производство на стомашен сок, което подобрява храносмилането. Достигайки панкреаса, пиперинът стимулира производството на ензими, като по този начин пиперинът подпомага храносмилането на храната.
2. Ползите от пипера за профилактика на рака
Пиперинът в черния пипер намалява риска от рак. За да подсилите този положителен ефект върху организма, трябва да го комбинирате с куркума, подправка, която има същите свойства.

Активната съставка в куркумата – куркумин, се усвоява по-добре от организма в комбинация с пиперина.

Но черният пипер не съдържа само пиперин. Съдържа и витамини А и С, каротиноиди и флавоноиди. Всички те са мощни антиоксиданти, които неутрализират канцерогенните свободни радикали, преди да могат да навредят на клетките.

3. Черен пипер при настинки и кашлица
Пиперинът има антибактериални свойства и наистина може да облекчи състоянието ви при простуда. За целта смесете чаена лъжичка мед с щипка прясно смлян черен пипер. Използвайте тази смес преди хранене. Друг начин: добавете мед и черен пипер в гореща вода, ще получите успокояващ чай.

Кипнете черен пипер във вода. Направете си запарка. Това ще помогне значително да ускорите процеса на възстановяване след възпаление на горните дихателни пътища, включително при бронхит.

4. Като болкоуспокояващо
Има много болкоуспокояващи, но всички те имат странични ефекти. Установено е обаче, че е възможно да се увеличи ефективността на болкоуспокояващите, като същевременно се намали дозата им.

Ще постигнете това с пиперина. По-малка доза лекарства, а получаваме по-добър резултат. Затова комбинирайте обезболяващите средства с храни, съдържащи черен пипер.

Източник: Истински истории

Още новини
Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка

Бях отгледан от самотна майка. Живеехме много добре заедно, тя никога не се намесваше в личния ми живот и аз от своя страна винаги се опитвах да й помагам финансово. Получавам средната заплата на обикновен работник в провинциален град. Винаги съм й давал половината....

повече информация
Чесън в червено вино

Чесън в червено вино

Чесън в червено вино е идеален природен лек. Това природно лекарство съчетава полезните свойства на чесъна и червеното вино. Получената смес може да предотврати много заболявания, да пречисти кръвта, да укрепи имунната система, да елиминира лошия холестерол, да...

повече информация
Старо кисело мляко

Старо кисело мляко

Старо кисело мляко по времето на соца не можеше да изкара повече от 72 часа. Възрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкисваше и трябваше да се изхвърли. Днес млякото става за ядене, дори и цял месец да е...

повече информация
Митовете за зодиите

Митовете за зодиите

Митовете за зодиите и истината за тях. Подобно на всичко в живота, има определени митове, които се разпространяват относно характерните черти на всеки зодиакален знак. Вижте каква всъщност е реалността. Овен (21 март - 19 април) Мит: Казват, че Овните са много...

повече информация
Advertisements
Селяните също са хора

Селяните също са хора

Селяните също са хора както всички. „Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката „малък коментар“ – дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно – на тях оставяме света. Този път въпросът е: „Какво е селянин?“ Момиченце: Ами те са...

повече информация
Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция

Проверка от пътна полиция се случва на доста водачи. Всеки шофьор е от време на време спиран от полицията на пътя. Това е неизбежно. Основното в случая е да не правите грешки. В противен случай вие не само ще загубите много време, но и можете да бъдете глобени. Има...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.