Чувствата нямат логика
Дата на публикуване: 09.09.2020
чувствата

Чувствата са нещо, което не може да контролираме. Понякога изпитваме силни емоции към човек, с когото не може да бъдем и това определено не е добър сценарий за нас самите. В този случай ни остава само да намерим начин да спрем да мислим за въпросния човек, за да облекчим страданието си.
Какво точно означава да не можете да спрете да мислите за някого?
Напълно възможно е да бъдете „пристрастени“ или най-малкото зависими от друг човек. Това показват данните от проучване, извършено през 2010 година. В него взели участие хора, преминали през раздяла, но все още влюбени в своите бивши половинки. Когато на участниците в проучването били показани снимки на техните минали партньори, в мозъка им започнал да се освобождава допамин. Допаминът е невротрансмитер, който играе важна роля по отношение на влюбването и пристрастяването. Ето защо толкова хора не могат да се освободят от мисълта за някого, дори вече да не са с него.

Независимо дали става въпрос за човек, който не споделя чувствата ви или за бивш партньор, с когото сте се разделили, обсебването на ума ви от тази личност създава напрежение и силно чувство на разочарование във вас самите.
Най-доброто, което можете да направите в подобна ситуация, е да потърсите начин да се „освободите“ и да спрете да мислите за конкретния човек. Следващите съвети ще ви дадат насока по какъв начин може да спрете да мислите за някого:
Насочете любовта към себе си
Първото, което трябва да направите, е да насочите любовта към себе си. Приемете се, дори и с недостатъците, които смятате, че имате. Степента, в която възприемате, обичате и одобрявате себе си, е много важна, за да повярвате, че любовта отново ще дойде при вас.

Намерете си ново занимание

За да отклоните мислите си от конкретния човек, ангажирайте ума си с нещо различно. Заложете на ново хоби или просто занимание, което ви носи удоволствие. Всяка дейност е начин да отслабите емоционалното влияние, което човекът още има върху вас. Не е изключено много скоро да забележите положителна промяна в себе си, което значително ще улесни процеса.

Помислете какво означава човекът за вас

Защо продължавате да мислите за този конкретен човек? Какво го прави толкова специален, че не успявате да го премахнете от ума си? Много често хората са привързани към дадена характеристика от личността като чувство за сигурност, което сте получавали, чувство на приемане, статус.

Припомнете си защо не се е получило

В по-голяма част от случаите, в които не можете да спрете за някого, това е, защото вие го идеализирате. Съсредоточете се върху причините, заради които връзката ви се е разпаднала. Със сигурност не всичко е било толкова прекрасно. Опитайте се да премахнете романтичната си настройка, която ви пречи да видите реалността.

Потърсете помощ от приятели

Приятелите са чудесен източник на приятни емоции. Освен това те са хората, които ще проявят разбиране към това, през което преминавате и ще предложат своята подкрепа. Обградете се от хора, които ви обичат и които държат на вас.

Премахнете човека от социалните мрежи

Ако не можете да премахнете някого от ума си, то определено не е добра идея да си припомняте за него, виждайки го често в социалните мрежи. Освен това по този начин няма да се изкушавате да разглеждате снимки на въпросния човек, както и да следите какво се случва в неговия живот.

Внимавайте за „хора, места и неща“

Ако сте били във връзка с човека, за когото не можете да спрете да мислите, най-добре премахнете всички неща от дома си, които сте получили като подарък или които имат емоционална стойност за вас. Добра идея е поне временно да ограничите посещенията на местата, където може да го срещнете или пък разговорите с общи познати.

Източник: Розали

Още новини
Майка на 3 деца

Майка на 3 деца

Майка на 3 деца направи признание. Свърших най-страшния родителски грях – престанах винаги да поставям своите нужди в ъгъла. А децата при всички обстоятелства да са на първо място в моя живот. С тези думи започва изповедта на блогърката Женевиев Шоу Браун, майка на 3...

повече информация
3 зодии не прощават

3 зодии не прощават

3 зодии не прощават изневярата. За някои изневярата не е страшна, те се отнасят чисто философски, за други това е най-голямото предателство. Не всеки може да прости предателство, но кои от зодиите никога не могат да простят нищо? Започваме със Зодия Рак. Ракът е много...

повече информация
5-годишно момче спасител

5-годишно момче спасител

5-годишно момче направи страхотен подвиг и заслужи нашето внимание. От децата можем да научим много. Те са невинни и са готови на всичко. Доста често те не се колебаят да помогнат на някого изпаднал в беда. На тях просто им идва отвътре да го правят. Разбира се не...

повече информация
Сомалийско сираче

Сомалийско сираче

Сомалийско сираче имаше късмет да попадне в добри ръце. Много страни в Африка все още живеят много бедно. Доста деца от африканските народи имат злочеста съдба. Живеят в бедност и мизерия, а болестите, които кръжат над тях са многобройни. Нямат пари за лечение и доста...

повече информация
Advertisements
Свекърът и мама са имали връзка

Свекърът и мама са имали връзка

Свекърът и мама са имали връзка в миналото. Защо трябва децата да плащат греховете на родителите си? Семейните отношения са сложна система от връзки, които лесно могат да се объркат. Обикновено децата разчитат на родителите си да оправят нещата, но нерядко проблемите...

повече информация
Опасните храни за вас

Опасните храни за вас

Опасните храни трябва да се избягват, за да не се стигне до фатален изход. Ето кои са опасните храни, които могат да ви убият без дори да подозирате: Гъби Всички знаят, че не можете да ядете всички видове гъби, защото някои от тях са опасно отровни. Но се оказва, че...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.