Чувствата нямат логика
Дата на публикуване: 09.09.2020
чувствата

Чувствата са нещо, което не може да контролираме. Понякога изпитваме силни емоции към човек, с когото не може да бъдем и това определено не е добър сценарий за нас самите. В този случай ни остава само да намерим начин да спрем да мислим за въпросния човек, за да облекчим страданието си.
Какво точно означава да не можете да спрете да мислите за някого?
Напълно възможно е да бъдете „пристрастени“ или най-малкото зависими от друг човек. Това показват данните от проучване, извършено през 2010 година. В него взели участие хора, преминали през раздяла, но все още влюбени в своите бивши половинки. Когато на участниците в проучването били показани снимки на техните минали партньори, в мозъка им започнал да се освобождава допамин. Допаминът е невротрансмитер, който играе важна роля по отношение на влюбването и пристрастяването. Ето защо толкова хора не могат да се освободят от мисълта за някого, дори вече да не са с него.

Независимо дали става въпрос за човек, който не споделя чувствата ви или за бивш партньор, с когото сте се разделили, обсебването на ума ви от тази личност създава напрежение и силно чувство на разочарование във вас самите.
Най-доброто, което можете да направите в подобна ситуация, е да потърсите начин да се „освободите“ и да спрете да мислите за конкретния човек. Следващите съвети ще ви дадат насока по какъв начин може да спрете да мислите за някого:
Насочете любовта към себе си
Първото, което трябва да направите, е да насочите любовта към себе си. Приемете се, дори и с недостатъците, които смятате, че имате. Степента, в която възприемате, обичате и одобрявате себе си, е много важна, за да повярвате, че любовта отново ще дойде при вас.

Намерете си ново занимание

За да отклоните мислите си от конкретния човек, ангажирайте ума си с нещо различно. Заложете на ново хоби или просто занимание, което ви носи удоволствие. Всяка дейност е начин да отслабите емоционалното влияние, което човекът още има върху вас. Не е изключено много скоро да забележите положителна промяна в себе си, което значително ще улесни процеса.

Помислете какво означава човекът за вас

Защо продължавате да мислите за този конкретен човек? Какво го прави толкова специален, че не успявате да го премахнете от ума си? Много често хората са привързани към дадена характеристика от личността като чувство за сигурност, което сте получавали, чувство на приемане, статус.

Припомнете си защо не се е получило

В по-голяма част от случаите, в които не можете да спрете за някого, това е, защото вие го идеализирате. Съсредоточете се върху причините, заради които връзката ви се е разпаднала. Със сигурност не всичко е било толкова прекрасно. Опитайте се да премахнете романтичната си настройка, която ви пречи да видите реалността.

Потърсете помощ от приятели

Приятелите са чудесен източник на приятни емоции. Освен това те са хората, които ще проявят разбиране към това, през което преминавате и ще предложат своята подкрепа. Обградете се от хора, които ви обичат и които държат на вас.

Премахнете човека от социалните мрежи

Ако не можете да премахнете някого от ума си, то определено не е добра идея да си припомняте за него, виждайки го често в социалните мрежи. Освен това по този начин няма да се изкушавате да разглеждате снимки на въпросния човек, както и да следите какво се случва в неговия живот.

Внимавайте за „хора, места и неща“

Ако сте били във връзка с човека, за когото не можете да спрете да мислите, най-добре премахнете всички неща от дома си, които сте получили като подарък или които имат емоционална стойност за вас. Добра идея е поне временно да ограничите посещенията на местата, където може да го срещнете или пък разговорите с общи познати.

Източник: Розали

Още новини
Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми! Цял живот изпитвах вина, че заради мен майка ми се е лишила от личен живот. Веднъж в пристъп на отчаяние й изкрещях, че би било най-добре, ако не беше ме раждала и щом съм толкова лоша – да ме остави в дом за изоставени деца. Тази жена...

повече информация
Дължината на пръстите

Дължината на пръстите

Дължината на пръстите влияе на характера. Може да се научи много за характера на човек, ако погледнете колко дълги са пръстите на ръката му. Звучи странно, но е факт. Трябва да следите два пръста – показалецът и безименния пръст. Те ще ви покажат що за човек стои...

повече информация
Животът в чужбина

Животът в чужбина

Животът в чужбина не е цветя и рози. Аз съм дете на 80-те години. След комунизма много от семействата, живеещи в близост имигрираха: Германия или Америка. Не се връщаха с години и на мен мечтата ми беше да замина в чужбина. На 18 ме разубедиха и останах в България,...

повече информация
5 магически думи

5 магически думи

5 магически думи, които унищожават стреса в зародиш. Започването на нова работа, преместването на ново място, приготвянето на всичко у дома сутрин или дори просто влизането в стая, пълна с хора, които никога не сте срещали преди, може да накара сърцето ви да бие малко...

повече информация
Advertisements
За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19 е следващата статия. В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в...

повече информация
Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми не се търпи. Той е имал трудно и сурово детство. Израснал е с баща алкохолик, който е пребивал цялото семейство. За съжаление в това отношение и майка му не е била по-различна. Възпитан и отгледан в насилие, мъжът ми вярва, че има право да се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.