д-р Мирослав Йорданов спаси мъж
Дата на публикуване: 13.08.2021
д-р Мирослав Йорданов

Д-р Мирослав Йорданов спаси мъж за втори път. Втори живот живее 60-годишен мъж от Лясковец, който в продължение на 45 минути бил в клинична смърт. „Преговорите“ за оцеляването му водил с Бог младият лекар от Спешна помощ в Горна Оряховица д-р Мирослав Йорданов. 29-годишният медик не се отказал да прави реанимационни дейности в амбулаторията, докато мониторът не отчел възстановяване на пулса. Спасителят в бяло има опит в почти идентичен случай, с който стана популярен у нас и за който първо „Борба“ разказа. Малко преди Коледа д-р Йорданов сътвори чудо, като върна от оня свят друг мъж след близо два часа в клинична смърт вследствие на тежък масивен инфаркт. Медикът често се шегува, че е като магнит за критичните пациенти, но това не го изморява и натоварва, а напротив, носи му огромно удовлетворение. „Нямам думи да опиша чувството, когато виждаш, че човекът, когото се бориш да спасиш, е починал и в един момент мониторът изпищява и той се връща към живота“, споделя д-р Йорданов.

В понеделник срещу вторник екип на Спешна помощ в Горна Оряховица реагира на сигнал в Лясковец за мъж със задух, който преживял наскоро сериозна операция. След като го транспортирали в амбулаторията, човекът изпаднал в клинична смърт. Малко преди да загуби пулс и дишане, бил контактен, дори сам седнал на медицинската носилка и нищо не предсказвало изненадващото развитие на нещата. Д-р Йорданов започва да прави сърдечен масаж на мъжа и обдишване с амбу. На помощ му се притичва началникът на интензивното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Христо Събев. „БЕШЕ ТРУДНО, ЗАЩОТО ПАЦИЕНТЪТ ТЕЖИ МОЖЕ БИ ОКОЛО 140 КИЛОГРАМА И ТРЯБВАШЕ ГОЛЯМ НАТИСК ПРИ ПРАВЕНЕТО НА СЪРДЕЧЕН МАСАЖ. Амбулаторията се превърна в малка болница. Реанимационните дейности продължиха от 2:25 до 3:10 часа. Пациентът възстанови сърдечна дейност и дишане и дойде в съзнание“, разказа младият лекар.

Първото нещо, което 60-годишният мъж казал, след като се събудил, било: „Какво се случва? Къде съм?“. Нямал никакви спомени от времето, в което бил между живота и смъртта.

След това д-р Йорданов потърсил съдействие от дежурните в Отделението по реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където транспортирал пациента.

БОЛНИЯТ Е ПРИЕТ С ОСТРА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, ПРИЧИНЕНА ОТ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ. Това е състояние, при което се налага своевременна лекарска помощ. То представлява внезапно запушване на белодробна артерия с тромб. Според медицински изследвания една трета от пациентите с белодробна емболия загиват. Лечението може да е медикаментозно и оперативно.

Все още не е ясно колко време ще продължи хоспитализацията на 60-годишния мъж, но към вторник сутринта той не е бил интубиран.

Това е поредният критичен пациент, който д-р Йорданов спасява. В „досието“ на героя в бяла манта попадат още мъж с прерязана бедрена артерия с моторен трион, жена с много слаб пулс след натравяне с лекарства, наркотици и алкохол, друга с пчела в ухото и т.н.

УСПОРЕДНО С ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ МЛАДИЯТ ЛЕКАР Е И НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА. Той работи на три места и казва, че приема изпълнението на служебния си дълг като хоби. Медикът дава дежурства в болниците във Велико Търново, Горна Оряховица и Плевен. За високия си професионализъм 29-годишният доктор бе отличен в кампанията „Достойните българи“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.