д-р Мирослав Йорданов спаси мъж
Дата на публикуване: 13.08.2021
д-р Мирослав Йорданов

Д-р Мирослав Йорданов спаси мъж за втори път. Втори живот живее 60-годишен мъж от Лясковец, който в продължение на 45 минути бил в клинична смърт. „Преговорите“ за оцеляването му водил с Бог младият лекар от Спешна помощ в Горна Оряховица д-р Мирослав Йорданов. 29-годишният медик не се отказал да прави реанимационни дейности в амбулаторията, докато мониторът не отчел възстановяване на пулса. Спасителят в бяло има опит в почти идентичен случай, с който стана популярен у нас и за който първо „Борба“ разказа. Малко преди Коледа д-р Йорданов сътвори чудо, като върна от оня свят друг мъж след близо два часа в клинична смърт вследствие на тежък масивен инфаркт. Медикът често се шегува, че е като магнит за критичните пациенти, но това не го изморява и натоварва, а напротив, носи му огромно удовлетворение. „Нямам думи да опиша чувството, когато виждаш, че човекът, когото се бориш да спасиш, е починал и в един момент мониторът изпищява и той се връща към живота“, споделя д-р Йорданов.

В понеделник срещу вторник екип на Спешна помощ в Горна Оряховица реагира на сигнал в Лясковец за мъж със задух, който преживял наскоро сериозна операция. След като го транспортирали в амбулаторията, човекът изпаднал в клинична смърт. Малко преди да загуби пулс и дишане, бил контактен, дори сам седнал на медицинската носилка и нищо не предсказвало изненадващото развитие на нещата. Д-р Йорданов започва да прави сърдечен масаж на мъжа и обдишване с амбу. На помощ му се притичва началникът на интензивното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Христо Събев. „БЕШЕ ТРУДНО, ЗАЩОТО ПАЦИЕНТЪТ ТЕЖИ МОЖЕ БИ ОКОЛО 140 КИЛОГРАМА И ТРЯБВАШЕ ГОЛЯМ НАТИСК ПРИ ПРАВЕНЕТО НА СЪРДЕЧЕН МАСАЖ. Амбулаторията се превърна в малка болница. Реанимационните дейности продължиха от 2:25 до 3:10 часа. Пациентът възстанови сърдечна дейност и дишане и дойде в съзнание“, разказа младият лекар.

Първото нещо, което 60-годишният мъж казал, след като се събудил, било: „Какво се случва? Къде съм?“. Нямал никакви спомени от времето, в което бил между живота и смъртта.

След това д-р Йорданов потърсил съдействие от дежурните в Отделението по реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където транспортирал пациента.

БОЛНИЯТ Е ПРИЕТ С ОСТРА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, ПРИЧИНЕНА ОТ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ. Това е състояние, при което се налага своевременна лекарска помощ. То представлява внезапно запушване на белодробна артерия с тромб. Според медицински изследвания една трета от пациентите с белодробна емболия загиват. Лечението може да е медикаментозно и оперативно.

Все още не е ясно колко време ще продължи хоспитализацията на 60-годишния мъж, но към вторник сутринта той не е бил интубиран.

Това е поредният критичен пациент, който д-р Йорданов спасява. В „досието“ на героя в бяла манта попадат още мъж с прерязана бедрена артерия с моторен трион, жена с много слаб пулс след натравяне с лекарства, наркотици и алкохол, друга с пчела в ухото и т.н.

УСПОРЕДНО С ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ МЛАДИЯТ ЛЕКАР Е И НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА. Той работи на три места и казва, че приема изпълнението на служебния си дълг като хоби. Медикът дава дежурства в болниците във Велико Търново, Горна Оряховица и Плевен. За високия си професионализъм 29-годишният доктор бе отличен в кампанията „Достойните българи“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Още новини
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна, наричана руската Ванга, не е между живите от 2015 г., но продължава да буди страхопочитание у всички привърженици на паранормалното. Пророчествата и съветите, които е изрекла приживе, са придобили световна слава и значение. Наскоро в интернет...

повече информация
Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии са 5 на брой. Забелязали ли сте, че има хора, които просто никога не са навреме? Вижте кои са 5-те зодии, които винаги закъсняват, защо това се случва и как реагират, ако им направите забележка. Започваме от зодия Овен. Овенът е винаги зает. Ако...

повече информация
Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари ще зарадват няколко зодиакални знаци. Всеки човек иска да стане по-богат и успешен. Може би и затова не спираме да се надяваме, че Звездите ще бъдат благосклонни към нас и ще ни дадат повече финансов късмет. През първия есенен месец енергията на Меркурий,...

повече информация
Advertisements
Къща на село е мечта

Къща на село е мечта

Къща на село е новата мода за хората, които искат спокойствие и ниски цени. Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се...

повече информация
Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021 ви вещае ден, в който някои зодии не трябва да пренасят своите недоволства и душевни терзания. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Започваме от зодия...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.