Да ви излъжат в Турция е нещо нормално
Дата на публикуване: 03.04.2020
да ви излъжат

Да ви излъжат в Турция е нещо нормално

Да ви излъжат в Турция не е необичайно явление. Турция е популярна туристическа страна с красива природа, топли морета и достъпни почивки ол инклузив. Хората, които живеят там, обаче, се намират на кръстопътя на Изтока и Запада и са доста по-различни от останаата част от света.
Турците имат някои традиции и неписани правила, които учудват чужденците, особено западняците, които за първи път откриват Ориента. Някои от странните им навици остават скрити за туристите, докато не им се наложи да прекарат по-дълго време в страната.
Вижте някои от най-любопитните странности на южните ни съседи:
Турците никога не бързат

Хората в Турция живеят на момента. Те рядко планират, придържат се към програма или бързат за някъде. Изглежда сякаш те никога нямат голяма работа за вършене – те постоянно пият чай, припичат се на слънце и клюкарят за съседите.
Начинът им на правене на бизнес е същият – ако нямат работа за вършене, няма проблем. Никой не кара работниците да правят нещо, което не искат или да ги заплашва с уволенение, ако не си свършат работата.
От друга страна това тотално спокойсйтвие означава липса на точност. Понякога е много трудно да си направите уговорка предварително, тъй като закъснението се счита за нещо нормално.
Нашествеието на мъжете черни ленти
Мъжете с обръзнати глави носят черни ленти на главите, а доста често на тила им се вижда превързана рана. Това, обаче, не са хора, изпълняващи някакъв ритуал, а просто хора, дошли в Истанбул за трансплантация. Клиниките за подобни процедури процъфтяват в Турция.

Подметка вместо булчински букет
На турските сватби има много интересни традиции. Например преди сватбата булката изписва имената на неомъжените си приятелки на подметката на обувката. Тази, чието име се изтрие първо, ще бъде следващата булка.

Съпрузите не се обръщат един към друг по име

Ако ще се жените за турчин, имайте предвид, че ще трябва да се сбогувате с много неща, с които сте свикнали, включително и името си. В турските семейства съпрузите се наричат с имена като „моя любов“, „слънце“, „моя душа“, „ангел“ и т.н., но не и личното име.

Причината за това е разбирането, че докато на човек му трябва ежедневно име, което да бъде използвано от приятели и познати, съпрузите имат по-интимна връзка и не им трябват такива формалности.

Бебетата се люлеят на краката, не на ръцете

Хората в тази страна имат специални отношеие към децата. Много хора са изненадани, когато разберат, че тук бебетата се люлеят на краката, а не на ръцете. Вместо да ги разнасят на ръце с часове, бебетата са поставят на изпънатите крака на възрастния, който леко ги люлее. Този метод помага на децата да заспят бързо и оставя ръцете на родителя свободни.

Възрастните не празнуват рождения си ден

В Турция само рождените дни на децата се празнуват с тържество. Когато хората пораснат, те спират да празнуват този ден, да се събират и да си дават подаръци. Ако много държат, може да има имат малко тържество със семейството, на което се пие чай и се яде торта. Обикновено приятелите и познатите се поздравяват със съобщение.

Мания по чистенето

Повечето туркини живеят, за да чистят домовете си и да ги карат да заблестят. И ням аникакво значение колко старателно миете пода и стените, те винаги ще намерят пропуск.

Чешми в памет на починали роднини

Малко хора знаят, че безбройните чешмички по улиците в Турция са поставени със специална причина. Те с анаправени в памет на починали роднини, най-често родители. Има плоча с името на починалия над всяка чешмичка. Вярва се, че минувачите ще пият от тук и ще се помолят за душата на човека, което ще бъде добре за него в отвъдното.

Младите целуват ръка на възрастните

Според традицията, обичайно е да се целува ръката на по-възрастен човек, а след това да се допира до челото на поздравяващия в знак на уважение. Не се прави с хора на същата или по-млада възраст.

Бъдете подготвени да ви излъжат

Подобно на умението да се пазарят, желанието да ви преметнат е в кръвта на турците. Продавачи на сувенири, шофьори на таксита, чистачи на обиюувки и други представители на наглед безобидно професии често се превръщат в най-ловките мошеници.

Дружелюбност, която се превръща в натрапчивост

Една от най-отличителните черти на турците, която предизвиква смущение и раздразнение у чужденците, е тяхната натрапчивост и неспособност да уважават личното пространство. За тях е нормално да отидат на гости на някого бе зпокана в 8 ч. сутринта или вечерта.

И няма нищо странно в това да седят там половин ден, клюкарейки за съседите. Също се счита за нормално да се задават лични въпроси като напимер за доходите и личния живот, както и да докосват вас и вашите деца.

Чужденките често са обект на голям интерес от местните хора и тяхното любопитство често излиза извън добрите маниери. Освен това те искат да научат всички новодошли на тайните на живота в страната.

Източник: Почивка – БЛИЦ

Още новини
Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед е страхотно средство за махане на токсини и сваляне на лошия холестерол. Основното предимство на ленените семена е високото съдържание на ненаситени мастни киселини омега-3 (2 пъти повече, отколкото в рибеното масло) и лигнани – фитохормони,...

повече информация
Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората, но съвсем друга у дома. Случвало ли ви се да мислите дадени хора за идеалната двойка, а истината да е коренно различна? С Нина и Тони се познаваме отдавна, макар че те са доста по-възрастни от мен, и винаги съм си мислела, че са от...

повече информация
Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи. Има дни, в които са добри да се родиш и такива, които не са са предпочитане, според старите българи. Предшествениците ни са твърдели, че това в кой ден от понеделник до неделя се роди едно дете, е знак за това как ще протече целият му...

повече информация
Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии са няколко. За някои хора любовта е пропаст – скочат ли веднъж в нея, връщане назад няма. Те обичат сляпо своя партньор и го приемат такъв, какъвто е – с неговите недостатъци, емоции, настроения и дори най-тъмни тайни. Това е едновременно...

повече информация
Advertisements
Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса могат да бъдат доста неприятни. Все повече се знае за коронавируса, тъй като учените провеждат повече изследвания върху него. След първата вълна, която бе през пролетта, има процент на хора, които са се излекували, но които все още не могат...

повече информация
Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера на човек - избери и виж. Частите от тялото показват много за нашата личност и пътя, по който сме преминали. Най-характерни за нас са ръцете. Много хора гледат на ръце и разбират голямо количество информация по линиите на дланите. Оказва се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.