Дървените въглища чистят мухъла
Дата на публикуване: 17.01.2020
дървените въглища

Дървените въглища чистят мухъла

Дървените въглища не служат само за запалване на огън и скара или дори за отопление на дома. Те обаче имат много повече приложения, отколкото бихте могли да си представите.
Днес ще разгледаме някои от основните им приложения в дома.
Дървените въглища ще станат вашия най-добър приятел!
Изненадващи употреби на дървените въглища у дома
Всеки дом трябва да има този фантастичен елемент, тъй като служи като пречиствател на въздуха, помощник в градината и дори за рисуване за децата.
Ето някои от най-интересните му приложения:
1. Премахване на мухъл

Ако имате проблем с влагата във вашия дом, бихте могли да използвате въглен, за да я отстраните.
Когато имате малки отвори в стените, тавана или пода, няма да успеете да направите проветряване или да почистите добре. Трябва да се отървете от мухъла веднъж завинаги. Банята, пералните помещения и мазетата са най-вероятните среди, които могат да развият влага и миризми.
Добрата новина е, че въгленът може да помогне да се отървете напълно от влагата.
След като почистите добре с белина, сода за хляб или оцет, следващата стъпка е да оставите на въглена да си свърши работата.
Това е много лесно: поставете съд с няколко парчета въглен в засегнатите райони. Това може да е под леглото, в тоалетната или в пералното помещение.
Дървените въглища абсорбират влагата, като се свиват. Заменете ги, когато изчезнат.

2. Помагат в градината и двора

Ако имате парче земя, където има твърде много работа и нямате достатъчно добри резултати, може да получите помощ от този отличен натурален „градинар”.

Ако вашият компост мирише на амоняк например той се нуждае от въглен. Просто смесете малко въглен с органичните отпадъци.

Освен това, ако го разчупите на малки парченца и поръсите върху тревата и основата за цветя и дървета, растенията ще бъдат овлажнени и ще се отървете от плевелите.

използвайте дървените въглища в борбата с плевелите
Ако имате букет или саксийни цветя в къщата, може да ги накарате да живеят по-дълго с въглен. Всичко, което трябва да направите е да поставите малко парче в дъното на саксията или вазата, да добавите водата или почвата и след това да поставите растенията.

Това е особено препоръчително за орхидеите (те са много чувствителни и деликатни), защото се възползват от алкалността на активния въглен.

3. Пречистват водата

Дървените въглища улавят примесите във вода (промишлени отпадъци, химикали, пестициди и др.). Ето защо е препоръчително да се използват в домове, където качеството на водата не е най-доброто.

Може също така да използвате въглен за филтриране на водата от потоци и реки, когато сте на къмпинг. Все пак, не забравяйте, че не елиминират бактерии, вируси или минерали.

4. Поддържат мебелите и инструментите

Ако имате мебели от тъмно дърво или подове, най-вероятно не сте доволни, когято се появяват нови трудни за отстраняване петна или дефекти.

Не е нужно да извикате експерт, но това което можете да направите е: да разтриете повърхността с въглен и да „замаскирате“ проблема, докато го оправите.

Що се отнася до инструментите, дървените въглища помагат да се предотврати ръждясването им или за разрушаването им.

Те са идеални за инструменти в двора. Може да разтривате въглен направо върху тях след употреба или да поставите парче в кутията с инструменти.

5. Премахват лошите миризми

Не можете да се справите с вашия хладилник, боклук или пералня, които миришат лошо? Дървените въглища са точно това, от което имате нужда.

Точно както при влагата, този чудотворен елемент има способността да абсорбира силни миризми.

Поставете парче въглен в купа или дишаща торба и я оставете в зловонните места у дома си.

Няма да имате грижи повече за тези миризми!

6. Избелват зъбите

Ако желаете перлено бели зъби, каквито виждате върху рекламите на пасти за зъби, можете да се обърнете към въглените, едно от най-добрите домашни средства за избелването им.

Може да изглежда странно, но след като опитате тази рецепта, ще блестите с красива бяла усмивка.

Просто настържете парче въглен, поставете го в купа и навлажнете четката за зъби.

Потопете я след това в купата и измийте зъбите си, както обикновено.

Почистете добре оцветените места.

Изплакнете добре с топла вода и повтаряйте всеки ден или няколко пъти в седмицата.

Ако използването на обикновени дървени въглища ви се струва странно, можете също така да купите активен въглен в местната аптека. Просто разчупете таблетките и използвайте праха върху четката за зъби.

Източник: За Жената

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.