Дървените въглища чистят мухъла
Дата на публикуване: 17.01.2020
дървените въглища

Дървените въглища чистят мухъла

Дървените въглища не служат само за запалване на огън и скара или дори за отопление на дома. Те обаче имат много повече приложения, отколкото бихте могли да си представите.
Днес ще разгледаме някои от основните им приложения в дома.
Дървените въглища ще станат вашия най-добър приятел!
Изненадващи употреби на дървените въглища у дома
Всеки дом трябва да има този фантастичен елемент, тъй като служи като пречиствател на въздуха, помощник в градината и дори за рисуване за децата.
Ето някои от най-интересните му приложения:
1. Премахване на мухъл

Ако имате проблем с влагата във вашия дом, бихте могли да използвате въглен, за да я отстраните.
Когато имате малки отвори в стените, тавана или пода, няма да успеете да направите проветряване или да почистите добре. Трябва да се отървете от мухъла веднъж завинаги. Банята, пералните помещения и мазетата са най-вероятните среди, които могат да развият влага и миризми.
Добрата новина е, че въгленът може да помогне да се отървете напълно от влагата.
След като почистите добре с белина, сода за хляб или оцет, следващата стъпка е да оставите на въглена да си свърши работата.
Това е много лесно: поставете съд с няколко парчета въглен в засегнатите райони. Това може да е под леглото, в тоалетната или в пералното помещение.
Дървените въглища абсорбират влагата, като се свиват. Заменете ги, когато изчезнат.

2. Помагат в градината и двора

Ако имате парче земя, където има твърде много работа и нямате достатъчно добри резултати, може да получите помощ от този отличен натурален „градинар”.

Ако вашият компост мирише на амоняк например той се нуждае от въглен. Просто смесете малко въглен с органичните отпадъци.

Освен това, ако го разчупите на малки парченца и поръсите върху тревата и основата за цветя и дървета, растенията ще бъдат овлажнени и ще се отървете от плевелите.

използвайте дървените въглища в борбата с плевелите
Ако имате букет или саксийни цветя в къщата, може да ги накарате да живеят по-дълго с въглен. Всичко, което трябва да направите е да поставите малко парче в дъното на саксията или вазата, да добавите водата или почвата и след това да поставите растенията.

Това е особено препоръчително за орхидеите (те са много чувствителни и деликатни), защото се възползват от алкалността на активния въглен.

3. Пречистват водата

Дървените въглища улавят примесите във вода (промишлени отпадъци, химикали, пестициди и др.). Ето защо е препоръчително да се използват в домове, където качеството на водата не е най-доброто.

Може също така да използвате въглен за филтриране на водата от потоци и реки, когато сте на къмпинг. Все пак, не забравяйте, че не елиминират бактерии, вируси или минерали.

4. Поддържат мебелите и инструментите

Ако имате мебели от тъмно дърво или подове, най-вероятно не сте доволни, когято се появяват нови трудни за отстраняване петна или дефекти.

Не е нужно да извикате експерт, но това което можете да направите е: да разтриете повърхността с въглен и да „замаскирате“ проблема, докато го оправите.

Що се отнася до инструментите, дървените въглища помагат да се предотврати ръждясването им или за разрушаването им.

Те са идеални за инструменти в двора. Може да разтривате въглен направо върху тях след употреба или да поставите парче в кутията с инструменти.

5. Премахват лошите миризми

Не можете да се справите с вашия хладилник, боклук или пералня, които миришат лошо? Дървените въглища са точно това, от което имате нужда.

Точно както при влагата, този чудотворен елемент има способността да абсорбира силни миризми.

Поставете парче въглен в купа или дишаща торба и я оставете в зловонните места у дома си.

Няма да имате грижи повече за тези миризми!

6. Избелват зъбите

Ако желаете перлено бели зъби, каквито виждате върху рекламите на пасти за зъби, можете да се обърнете към въглените, едно от най-добрите домашни средства за избелването им.

Може да изглежда странно, но след като опитате тази рецепта, ще блестите с красива бяла усмивка.

Просто настържете парче въглен, поставете го в купа и навлажнете четката за зъби.

Потопете я след това в купата и измийте зъбите си, както обикновено.

Почистете добре оцветените места.

Изплакнете добре с топла вода и повтаряйте всеки ден или няколко пъти в седмицата.

Ако използването на обикновени дървени въглища ви се струва странно, можете също така да купите активен въглен в местната аптека. Просто разчупете таблетките и използвайте праха върху четката за зъби.

Източник: За Жената

Още новини
Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса според мнения. Публикуваме мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Днес ви представяме геополитически анализ на тема – Скритата истина за коронавируса с автор Радо Неделчев от патриотично движение...

повече информация
Кекс по гръцки

Кекс по гръцки

Кекс по гръцки ще подслади живота ви. Не е никак случаен фактът, че тази рецепта за кекс завладя света. Истината е, че този кекс гали нежно сетивата и е изкушение, на което не бихте могли да устоите. Освен това той не е сух като кексовете, които сте свикнали да...

повече информация
Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България, когато бяхме млади. Преди 1989 г. ДСО ”Родопа” е единствената държавна фирма осигурявала снабдяването на населението с месо и месни продукти. Месокомбинатът има клонове във всеки окръжен град, както и много цехове пръснати в...

повече информация
Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми се породи заради действията на моята майка. Аз съм на 25 години, омъжена и със съпруга ми Радослав се готвим да станем родители. На пръв поглед бихме минали за обичайното, нормално семейство, ако не е моята майка! Все по-често размишлявам над...

повече информация
Advertisements
Девизът на зодията

Девизът на зодията

Девизът на зодията е различен за всеки човек. Човекът е уникален сам по себе си и има своя почерк в отношенията с хората. Тук обаче се намесват звездите и се оказва че хората имат и общи характеристики, базирани на зодията. Това означава, че различните зодии имат...

повече информация
Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот е нещо често срещано в днешно време. Днес разводът е много по-често срещан от сватбата. Според статистиката през последните 50 години хората са започнали да се развеждат 2,5 пъти по-често и да се женят 2 пъти по-малко. Ето защо не е изненадващо,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.