Дъвчене на дъвка
Дата на публикуване: 05.10.2020
дъвчене

Дъвчене на дъвка може да стане навик на всеки човек. Но дали е полезно или вредно – ще разберем сега. Ако се върнем обратно във времето и надникнем в историята, ще видим, че хората са дъвчели всичко – от смола до парафин. Преди много години хората са дъвчели дори парчетата от брезовата кора – катран. Катранът имал своите антисептични свойства и други лечебни ефекти, които се намират при съвремените дъвки. Очевидно този навик има нещо повече от свеж.
Събрахме интересни факти, които побързахме да споделим с теб.
1. Какво се случва ако дъвчем дъвка със захар и такава без захар?
Дъвката без захар е ефикансо средство за убиване на бактерии, което идва в помощ към пастата за зъби, която ползваме. Тези дъвки предпазват зъбите от кариес и гингивит, задействат допълнителна слюнка, която „отмива“ киселините и остатъците от храна. Спомагат за укрепването на емайла, като плигатан допълнителна защита от калций и фосфат.

Ако обаче дъвката, която дъвчем, съдържа захар, това оказва отрицателно влияние върху здравето на нашите зъби. Бактериите, които живеят в устната ни кухина, усвояват захърта, преди тя да достигне до стомаха ни, което води до натрупване на плака върху зъбите. Също така това във времето увеличава риска от кариес.
2. Дъвченето на дъвка подобрява паметта
Дъвченето на дъвка увеличава сърдечната честота, притока на кръв и доставката на кислород до мозъка. Един от положителните ефекти е когнитивния тласък, който изпитваме – подобрява бдителността, обработката на мисли, вземането на решения. За съжаление не работи дългосрочно – само ако дъвчем преди или по време на особено предизвикателни задачи.

3. Помага при отслабване

Понякога може да помогне за потискане на апетита. След дъвчене на дувка сутрин хората са склонни да се чувстват по-малко гладни. Дъвката е едновременно сладка и нискокалорична, така че може да помогне да се намалят закуските. Лошото е, че при дъвчене се отделя слюнка, която подвежда мозъка да си мисли, че всъщност изпитваме глад. И ментовата дъвка е по-склонна да подтикне към нездравословна храна.

4. Проблеми с челюстта

Постоянното дъвчене може да доведе до разстройство, което засяга челюстните стави и мускулите около него. Всяко движение на челюстта – хранене, смях, дори говорене е придружено от силна болка, която понякога може да се разпространи по врата и раменете. Рискът е особено голям, ако дъвчем дъвка в моменти на стрес, защото сме по-скронни да стискаме зъби несъзнателно, когато сме нервни.

5. Влияние върху храносмилателната система

Допълнителното производство на слюнка, помага ефективно срещу морска болест, някои казват, че дори действа по-добре от лекарство. Дъвченето намалява шансовете за дискомфорт в корема и гаденето. Същевременно дъвките са по-евтини и по-достъпни.
Лошото е, че при хора с чувствителен стомах или лошо храносмилане имат отрицателни ефекти. Можете да получите спазми, коремна болка дори диария.

6. Намалява киселините

Дъвченето на дъвка след тежка храна може да разреди и неутрализира киселините. Това може да спомогне за намаляване на киселинния рефлукс.

7. Оказва действие на мозъка

Дъвченето на дъвка понякога може да послужи като антистрес терапия, може да подобри настроението и да придаде „суперсили“. Това е така защото при дъвчене се намалят нивата на кортизол, хормона на стреса, а и повечето хора го приемат за релаксиращо действие. Често дъвченето на дъвка прогонва безпокойството и умората като повишава настроението през целия ден.

Лошото е, че постоянни натиск върху челюстта увеличава количеството и честотата на мигрена и главоболие от напрежение.

8. Дъвченето на дъвка предотвратява ушни инфекции
Ушните инфекции се появяват, когато бактериите се събират там, където се свързват носа с ушите, често засяга децата. Дъвка, която съдържа естествен подсладител ксилитол, помага да се предотврати „заселването“ на бактериите там.

Обичаш ли да дъвчеш дъвка? Забелязваш ли понякога промяна? Какво е твоето мнение, сподели в коментарите.

Източник: Brightside

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.