Децата не трябва да прегръщат и целуват
Дата на публикуване: 15.04.2020
децата не трябва

Децата не трябва да прегръщат и целуват

Децата не трябва да бъдат карани да правят неща насила. Много често когато имаме дете му казваме да ни даде целувка или прегръдка, дори когато то само не инициира такъв контакт. Смятаме, че така го учим на любвеобилност, но се оказва, че това може би не е толкова полезно, колкото си мислим. Днес ще си поговорим за това защо не бива да принуждаваме децата да целуват и прегръщат когото и да било. Понякога родителите принуждават децата си да се прегръщат и целуват с лели, баби и познати. Ето защо това не полезно за тях:
Много често, особено по време на събирания, партита и рождени дни, малките деца неохотно се прегръщат и целуват с членовете на семейството си. Поведението на възрастните принуждавайки децата да се прегръщат или целуват роднини или семейни приятели е напълно погрешно.

Децата никога не трябва да бъдат принуждавани да поздравяват възрастен с прегръдки и целувки, които не желаят да дават, дори ако са много близки – дядо, чичо и т.н.
Принуждаването им означава налагане ограничение на собствената им свобода и може да доприне за развитието на негативни усещания. Децата трябва да научат от най-ранна възраст, че не е необходимо да предлагат физически контакт, за да правят хората щастливи. Всъщност, когато едно дете е принудено да дава целувка или прегръдка на баба или леля, все едно е наложена определено власт върху тялото му, а вместо това то трябва да са онзи, които да се разпореждат с нея, както сметне за добре. Случаите на насилие над деца обикновено се дължат на авторитета, който роднина може да има върху децата.

Разберете каква е причината. Поговорете с детето си и разберете в какво се крие причината за тази дистанцираност. Имайте предвид, че преди сън децата са по-склонни да споделят. Оставете избора на тях. Всяко дете трябва да реши за себе си дали да поздрави роднина с целувка или прегръдка.

Предложете алтернатива за поздрави. Поздравяването на членовете на семейството остава форма на възптание, но трябва да се намерят алтернативни жестове. Махане с ръце или даване на 5 са две неща, които са чудесни за малките.

Обяснете всичко на семейството. За да не накарате детето да се почувства особено и не на място, е необходимо да обясните на близките какво става. Ако не раздава целувки и прегръдки, това е само защото се учи да има пълна свобода за вземане на решения върху тялото си и това трябва да се спазва.

Посланието, което трябва да предадем на децата, е много важно за тяхното бъдеще, ние трябва да ги научим, че е тяхно право да решават, че могат да имат свобода на избор и че не трябва да се подчиняват на волята на другите, само защото са възрастни или само защото това ги прави щастлива. Поради тази причина е добре да се отнасяме към тях като към независими хора да се вслушваме в тяхното мнение и в техните желания.

Източник: Всяка жена

Още новини
Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж

Обичам изневеряващ мъж и това е голям проблем. Това е моята история – историята на една влюбена жена! Чувствам се глупава, защото продължавам да живея, заслепена от любов, и отказвам да приема очевидното – Илия ми изневерява. Това е истината, казана в едно изречение....

повече информация
Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка

Богаташ обиди учителка с въпрос, но си получи заслуженото. Група стари приятели се събраха на вечеря. И един от тях, който е станал главен изпълнителен директор реши да обсъди проблема с образованието. Той започна така „Какво може да научи едно дете от някой, който е...

повече информация
Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират с тези храни

Вирусите умират, когато употребявате дадени храни. Според СЗО над 23 милиона души се разболяват всяка година само като ядат заразена храна. И според друг доклад, има толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. За да не се разболеят телата ни,...

повече информация
Безпорядък у дома

Безпорядък у дома

Безпорядък у дома е нещо често срещано в днешно време. Оправдания, че времето не стига обаче не са релевантни. Макар че от хаоса се раждат цели Вселени, когато е прекален и дълготраен, той съвсем не е полезно явление. И колкото и странно да ви се струва, разхвърляното...

повече информация
Advertisements
От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите

От какво плачат зодиите? Всяка една зодия има свое слабо място. Всеки един от нас се разстройва от нещо, което би било непонятно за някои от представителите на другите зодии. Има някои определени проблеми, които могат да ни извадят от равновесие. И дори да ни...

повече информация
Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс

Дженифър от филма Флашданс не се забравя лесно. Трудна задача е да се намери някой, който да не е гледал повече от веднъж лентата, превърнала се в един от емблемите на 80-те, а именно „Флашданс“. Още с премиерата си, той стана абсолютен хит, а с течение на времето се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.