Децата не трябва да прегръщат и целуват
Дата на публикуване: 15.04.2020
децата не трябва

Децата не трябва да прегръщат и целуват

Децата не трябва да бъдат карани да правят неща насила. Много често когато имаме дете му казваме да ни даде целувка или прегръдка, дори когато то само не инициира такъв контакт. Смятаме, че така го учим на любвеобилност, но се оказва, че това може би не е толкова полезно, колкото си мислим. Днес ще си поговорим за това защо не бива да принуждаваме децата да целуват и прегръщат когото и да било. Понякога родителите принуждават децата си да се прегръщат и целуват с лели, баби и познати. Ето защо това не полезно за тях:
Много често, особено по време на събирания, партита и рождени дни, малките деца неохотно се прегръщат и целуват с членовете на семейството си. Поведението на възрастните принуждавайки децата да се прегръщат или целуват роднини или семейни приятели е напълно погрешно.

Децата никога не трябва да бъдат принуждавани да поздравяват възрастен с прегръдки и целувки, които не желаят да дават, дори ако са много близки – дядо, чичо и т.н.
Принуждаването им означава налагане ограничение на собствената им свобода и може да доприне за развитието на негативни усещания. Децата трябва да научат от най-ранна възраст, че не е необходимо да предлагат физически контакт, за да правят хората щастливи. Всъщност, когато едно дете е принудено да дава целувка или прегръдка на баба или леля, все едно е наложена определено власт върху тялото му, а вместо това то трябва да са онзи, които да се разпореждат с нея, както сметне за добре. Случаите на насилие над деца обикновено се дължат на авторитета, който роднина може да има върху децата.

Разберете каква е причината. Поговорете с детето си и разберете в какво се крие причината за тази дистанцираност. Имайте предвид, че преди сън децата са по-склонни да споделят. Оставете избора на тях. Всяко дете трябва да реши за себе си дали да поздрави роднина с целувка или прегръдка.

Предложете алтернатива за поздрави. Поздравяването на членовете на семейството остава форма на възптание, но трябва да се намерят алтернативни жестове. Махане с ръце или даване на 5 са две неща, които са чудесни за малките.

Обяснете всичко на семейството. За да не накарате детето да се почувства особено и не на място, е необходимо да обясните на близките какво става. Ако не раздава целувки и прегръдки, това е само защото се учи да има пълна свобода за вземане на решения върху тялото си и това трябва да се спазва.

Посланието, което трябва да предадем на децата, е много важно за тяхното бъдеще, ние трябва да ги научим, че е тяхно право да решават, че могат да имат свобода на избор и че не трябва да се подчиняват на волята на другите, само защото са възрастни или само защото това ги прави щастлива. Поради тази причина е добре да се отнасяме към тях като към независими хора да се вслушваме в тяхното мнение и в техните желания.

Източник: Всяка жена

Още новини
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бог

Юксел Кадриев вярва в Бога. „Трябва да сме благодарни та Бог, че се събуждаме здрави и въобще започваме деня си. Сьщо така, че ни позволява да заспим в спокойствие. Винаги има нeщо, което осмисля деня ти“, сподели оrкровение Юксел Кадриев. Оказа се, че журналистът е...

повече информация
Писмо от Щатите

Писмо от Щатите

Писмо от Щатите пристигна до българка след като пътува 49 години. Това разказа пред бТВ Даниела Николаева. Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера. Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19...

повече информация
Advertisements
Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета

Жени на 40 изглеждат като момичета, а други вече са баби. Защо се случва това? И не, не касае използването на козметика и процедури. Ето няколко причини, поради които много жени на четиридесет години се смятат, а и изглеждат като баби: 1. Човек получава усещането, че...

повече информация
Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния

Северна Добруджа се дава на Румъния. През 1978 г. изтекъл 100-годишният договор, но Брежнев казал на Първия, че не иска да се кара с Чаушеску. Страх го било да не напусне соцлагера. След знаменателните победи на Трета армия под командването на генерал Стефан Тошев и...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.