Децата не трябва да прегръщат и целуват
Дата на публикуване: 15.04.2020
децата не трябва

Децата не трябва да прегръщат и целуват

Децата не трябва да бъдат карани да правят неща насила. Много често когато имаме дете му казваме да ни даде целувка или прегръдка, дори когато то само не инициира такъв контакт. Смятаме, че така го учим на любвеобилност, но се оказва, че това може би не е толкова полезно, колкото си мислим. Днес ще си поговорим за това защо не бива да принуждаваме децата да целуват и прегръщат когото и да било. Понякога родителите принуждават децата си да се прегръщат и целуват с лели, баби и познати. Ето защо това не полезно за тях:
Много често, особено по време на събирания, партита и рождени дни, малките деца неохотно се прегръщат и целуват с членовете на семейството си. Поведението на възрастните принуждавайки децата да се прегръщат или целуват роднини или семейни приятели е напълно погрешно.

Децата никога не трябва да бъдат принуждавани да поздравяват възрастен с прегръдки и целувки, които не желаят да дават, дори ако са много близки – дядо, чичо и т.н.
Принуждаването им означава налагане ограничение на собствената им свобода и може да доприне за развитието на негативни усещания. Децата трябва да научат от най-ранна възраст, че не е необходимо да предлагат физически контакт, за да правят хората щастливи. Всъщност, когато едно дете е принудено да дава целувка или прегръдка на баба или леля, все едно е наложена определено власт върху тялото му, а вместо това то трябва да са онзи, които да се разпореждат с нея, както сметне за добре. Случаите на насилие над деца обикновено се дължат на авторитета, който роднина може да има върху децата.

Разберете каква е причината. Поговорете с детето си и разберете в какво се крие причината за тази дистанцираност. Имайте предвид, че преди сън децата са по-склонни да споделят. Оставете избора на тях. Всяко дете трябва да реши за себе си дали да поздрави роднина с целувка или прегръдка.

Предложете алтернатива за поздрави. Поздравяването на членовете на семейството остава форма на възптание, но трябва да се намерят алтернативни жестове. Махане с ръце или даване на 5 са две неща, които са чудесни за малките.

Обяснете всичко на семейството. За да не накарате детето да се почувства особено и не на място, е необходимо да обясните на близките какво става. Ако не раздава целувки и прегръдки, това е само защото се учи да има пълна свобода за вземане на решения върху тялото си и това трябва да се спазва.

Посланието, което трябва да предадем на децата, е много важно за тяхното бъдеще, ние трябва да ги научим, че е тяхно право да решават, че могат да имат свобода на избор и че не трябва да се подчиняват на волята на другите, само защото са възрастни или само защото това ги прави щастлива. Поради тази причина е добре да се отнасяме към тях като към независими хора да се вслушваме в тяхното мнение и в техните желания.

Източник: Всяка жена

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022

Дневен хороскоп 22 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да се доверите се на здравият си разум и да внимавате с думите си, за да избегнете проблемите и финансовите загуби. Моментът също е подходящ да се посветите на разрешаването на финансови въпроси и да се...

повече информация
Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022

Дневен хороскоп 20 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се учите от грешките си и да гледате уверено напред. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Гледайте с оптимизъм на бъдещето, звездите показват, че нещата се подреждат и без вашата намеса. Бъде...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022

Дневен хороскоп 19 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да свършите неотложното до обяд. Бъдете по-дипломатични и тактични. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само на себе си, ако имате нужда от това. Близките ще Ви зарадват с мил жест. Бъдете...

повече информация
Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022

Дневен хороскоп 18 януари 2022 ви вещае ден, в който настроението ви ще бъде повишено. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Ако е възможно, заемете наблюдателна...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.