Доброто вече ни разплаква, що за хора сме
Дата на публикуване: 08.04.2020
доброто

Доброто вече ни разплаква, що за хора сме

Доброто вече ни разплаква. Болно време, помисли си дядо Симо като чу птичките да чуруликат, стоплени от мекото зимно слънце. Вече няма като предишните зими. Да завали мек сняг, да затрупа всичко. Да се белне полето, да се завият житата на топло под дебела снежна завивка.
И времето като хората…, каза си той и се закашля отново. От няколко дена не беше добре. Гърдите го боляха, кашляше и вече едва успяваше въздух да си поеме. Ще трябва да отиде на лекар. Беше решил да изчака първо пенсията, но явно се налагаше да побърза.
Влезе в дома си и отиде до гардероба, където държеше парите си. Извади голямата платнена носна кърпа, в която ги беше завил и започна да ги брои. Двадесет и осем лева. Трудни времена бяха настанали. Купуваше по един хляб на ден и си го разделяше с Шарка, кучето му. Ще стигнат да си купи билет до града, да плати на лекаря такса и за някое по-евтино лекарство.

На сутринта дядо Симо се качи на малкото рейсче до града и отиде на лекар. В болницата го прегледаха, докторът беше разбран човек и му изписа български лекарства, та по-евтино да му е. В аптеката имаше една майка с малко детенце в ръце и дядото се нареди зад нея, но тя като го видя смутена се дръпна и му направи място на гишето.
– Кажете, господине? – попита го любезно аптекарят.
Дядо Симо погледна към жената:
– Булката не е ли преди мен?
– Тя вече е обслужена – рязко му отвърна младежът.
Дядото подаде рецептата:
– Синко, ако може първо ми кажи колко струват лекарствата – помоли той.
– Няма проблеми.
Жената все още стоеше встрани и притеснена тъпчеше на едно място. Беше спретната и хубава, но в очите и имаше толкова много болка. Личеше си, че едва сдържа сълзите си.

– Девет лева и шейсет стотинки, господине. Да ви ги опаковам ли?

Дядо Симо набързо сметна, че даже и ще му останат повече от дванайсет лева. Ще имат хляб със Шарка, няма да гладуват.

– Давай ги синко, че едва дишам.

Младежът му обясни как да взима лекарствата и дядото си тръгна. Пред вратата се забави, докато си прибираше парите и чу, че жената се моли на аптекаря.

– Моля ви, знаете, че и друг път съм пазарувала тук, дайте ми антибиотика за детето. Аз още утре ще ви донеса парите, които не ми достигат.

– Госпожо, казах ви вече, че тук нямаме практика да даваме лекарства без пари!

Думите им накараха дядото да се обърне. Детето се беше отпуснало в ръцете на жената, бузките му бяха алени и си личеше, че е болно. Сърцето му се сви. Знаеше какво е да няма кой да ти помогне.

Върна се назад и с изненадващо силен глас попита:

– Колко не й стигат на жената, момче?

– Дванайсет лева.

До деня за пенсия имаше седмица и ако дадеше парите, щяха да му останат шейсет стотинки, като си плати билета за село.

– Ех, Шарка, ще погладуваме малко с теб – помисли си дядо Симо и развърза кърпата.

И жената, и аптекарят го гледаха с изненада, а дядото само погали детето и каза:

– И да оздравееш, чу ли…

Тръгна към автобусната спирка, но след няколко крачки жената го настигна.

– Господине, господине… чакайте!

Задъхана майката започна да говори:

– Не ми казахте името си. Аз… Благодаря ви… Аз… не съм някоя… – заекваше притеснена тя.

Неочакваният жест на дядото явно беше отприщил сдържаните емоции и сълзите сега се стичаха на от очите й.

– Ще ви върна парите. Аз съм учителка, но съпругът ми го съкратиха. Преди месец замина за чужбина, но още не е получил пари, за да ни изпрати, а детето се разболя и…

– Не бери грижа, дъще. Няма повече от това да обеднея. Спри да плачеш, а се прибирай да си лекуваш детенцето, че да не се разболее още повече.

Майката импулсивно хвана сбръчката ръка на стареца и я целуна.

Докато я гледаше как се отдалечава, дядо Симо си помисли: Що за хора сме станали, щом вече доброто ни изненадва и разплаква?

Източник: highviewart

Още новини
Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса

Скритата истина за коронавируса според мнения. Публикуваме мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Днес ви представяме геополитически анализ на тема – Скритата истина за коронавируса с автор Радо Неделчев от патриотично движение...

повече информация
Кекс по гръцки

Кекс по гръцки

Кекс по гръцки ще подслади живота ви. Не е никак случаен фактът, че тази рецепта за кекс завладя света. Истината е, че този кекс гали нежно сетивата и е изкушение, на което не бихте могли да устоите. Освен това той не е сух като кексовете, които сте свикнали да...

повече информация
Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България

Спомени от социалистимеска България, когато бяхме млади. Преди 1989 г. ДСО ”Родопа” е единствената държавна фирма осигурявала снабдяването на населението с месо и месни продукти. Месокомбинатът има клонове във всеки окръжен град, както и много цехове пръснати в...

повече информация
Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми е майка ми

Кошмарът на живота ми се породи заради действията на моята майка. Аз съм на 25 години, омъжена и със съпруга ми Радослав се готвим да станем родители. На пръв поглед бихме минали за обичайното, нормално семейство, ако не е моята майка! Все по-често размишлявам над...

повече информация
Advertisements
Девизът на зодията

Девизът на зодията

Девизът на зодията е различен за всеки човек. Човекът е уникален сам по себе си и има своя почерк в отношенията с хората. Тук обаче се намесват звездите и се оказва че хората имат и общи характеристики, базирани на зодията. Това означава, че различните зодии имат...

повече информация
Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот

Изчерпан брачен живот е нещо често срещано в днешно време. Днес разводът е много по-често срещан от сватбата. Според статистиката през последните 50 години хората са започнали да се развеждат 2,5 пъти по-често и да се женят 2 пъти по-малко. Ето защо не е изненадващо,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.