Домати в буркан
Дата на публикуване: 22.06.2020
домати в буркан

Домати в буркан или идеалната зимнина. С тази народна рецепта дори и след месеци вкусът им ще е сякаш току-що са откъснати от градината. „Ден година храни“ – гласи една от най-популярните български поговорки. Мнозина нашенци все още предпочитат да приготвят домашна зимнина.
За целта преди време споделихме каква е тайната на перфектния компот. Редом с това споделихме и какво трябва да направите, за да имате най-вкусните кисели краставички в буркан.
Сега обаче ще поговорим за друга зимнина, която може да приготвите още сега и да й се наслаждавате през студените месеци.
Замисляли ли сте се как може да съхраните пресните домати и да им се наслаждавате и през зимата? Как правилно да ги сложите в буркан и вкусът им да се съхрани?
Е, не се тормозете повече! Днес ще ви разкрием как да сложите доматите в буркан и те да се превърнат в най-вкусната зимнина.

Тази народна рецепта ще ви помогне да запазите доматите и вкуса им същите като деня, в който сте ги откъснали от градината (или купили от пазара).
За най-добър ефект изберете твърди домати. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им. След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.
Преварете голямо количество вода, а щом то изстине го изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.
Вземете голяма тенджера (а ако сте на село може да се възползвате и от казан) и в нея наредете бурканите. Между тях сложете кърпа/парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.

Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня (знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата).

Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците им, които предварително не бяха много затегнати.

Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци.

Източник: Жената-БЛИЦ

Още новини
Честните зодии

Честните зодии

Честните зодии са 5. Лъжата е грях, който е присъщ на всеки от нас. Понякога е по-лесно да излъжеш, отколкото да кажеш истината. Малцина могат да се похвалят, че никога през живота си не са лъгали. Има обаче зодии, които са си спечелили репутация на искрени. Кой е...

повече информация
Проф. Мермерски със съвети

Проф. Мермерски със съвети

Професор Мермерски със съвети в жегата. Топлото време е изключително опасно за хората в по-напреднала възраст и всяка година води до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на онези, които имат проблеми със сърцето и кръвното налягане,...

повече информация
3 съвета за успех

3 съвета за успех

3 съвета за успех от най-богатат жена. Със състояние от 7,4 млрд. долара, 48-годишната Чжоу Цюнфей - основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology, отново бе обявена за най-богатата жена в света, съобщи CNBC. Цюнфей е имала тежко детство, в което губи...

повече информация
Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим в църквата и какви са важните поверия. Църковните свещи са светиня, която Всемогъщият е дал на хората, те са в състояние да помогнат по много начини, затова са много ценени и с тях са свързани куп знамения и вярвания. Така че, ако църковна...

повече информация
Advertisements
Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус край Разград. Имането от чисто злато тежало 4 килограма и съдържа 835 монети от 5-и век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники, пише...

повече информация
Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария. От раздялата на Димитър Рачков и Мария Игнатова измина доста време, но комикът още таи горчивина от връзката им. Макар и двамата да имат вече нови половинки, при всеки удобен случай бургазлията „хапе“ доскорошната водеща на „Папараци“, с...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.