Дръжки от череши
Дата на публикуване: 06.06.2022
дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата?
Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от старофренското „Cherise“ на латинското „Cerasum“. Черешите обикновено са сладки или пикантни, но се предлагат в много разновидности.
Известен сорт сладки череши е „Bing Cherry“. Този вкусен плод е докаран в Америка с кораб около 1600 г. Въпреки това, производството на череши в съвременната епоха започва около средата на 19 век.
Американската индустрия преработва около 650 милиона паунда череши всяка година. Националният фестивал на черешите също се празнува през летния сезон в Травърс Сити, Мичиган.

Ползи за здравето от черешовите дръжки и семена
Семената и дръжките от череши са идеални за традиционната медицина. Ето някои ползи за здравето от черешовите дръжки, за които може да не знаете:
1. При отоци
Подуване може да се появи навсякъде по тялото, включително кожата, краката, ръцете и глезените. Черешовите издънки детоксикират тялото чрез уриниране, като по този начин предотвратяват подпухналостта. Подуването на корема, което се случва във връзка с менструалния цикъл, може да бъде излекувано от черешови издънки поради способността им да премахва токсините.
2. Подобряват здравето на бъбреците
Дръжки от череши са богат източник на противовъзпалителни свойства, които почистват бъбреците. Полезен е и при лечение на камъни в бъбреците и бучки. Черешовите опашки имат летливи масла заедно с калиеви соли, с диуретични свойства, които подобряват здравето на бъбреците. Освен това има антиоксидантни свойства, помагайки за премахването на токсините от цялото тяло.

3. Помага при инфекции на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища, причинена от вредни бактерии, причинява болка при уриниране. Черешовите издънки и дръжки имат противовъзпалителни, антисептични и депуративни свойства. Има лечебни и антиоксидантни свойства, които придават на тялото успокояващ ефект.

4. Помагат при отслабване

Черешовите дръжки и издънки са полезни за отслабване. Те са страхотен детоксикатор, който премахва всички токсини и мазнини от тялото. Черешовите опашки също имат слабителни свойства, което води до гладко изхождане.

5. Лекуват подагра и ревматизъм

Черешовите дръжки са полезни при подагра и ревматизъм, както при заболявания, свързани със ставите, сухожилията, връзките, костите и мускулите. Има противовъзпалителни свойства и флавоноиди, които укрепват ставите, сухожилията и се борят със свободните радикали.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация
Кирил Маричков е отчаян

Кирил Маричков е отчаян

Кирил Маричков е отчаян от демократите и има защо! Неостаряващият щурец Кирил Маричков винаги се е славел с твърда гражданска позиция. Според него е редно държавата да подпомогне украинския народ, като му изпрати нужното оръжие. Рок музикантът се дразни на постоянните...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.