Думата шуробаджанащина има интересен произход
Дата на публикуване: 24.03.2020
думата шуробаджанащина

Думата шуробаджанащина има интересен произход

Думата шуробаджанащина е актуална и днес. Малко са думите в българския език, които имат толкова негативен смисъл, колкото думата „шуробаджанащина“. Употребявайки я ежедневно, ние със сигурност не се замисляме как всъщност е възникнала тя. Този непреводим на чужд език термин възниква по съвсем конкретен повод и причина. Негов автор е Захари Стоянов – поборник за българската свобода, летописец на българските въстания, съдебен следовател и по-късно публицист и политик в бурните години на Следосвобожденска България.
Захари Стоянов се установява в Източна Румелия през 1883 г., която е зле организирано и летаргично държавно образувание в рамките на Османската империя. Генерал-губернатор на областта е Алеко Богориди (Алеко паша), правнук на Софроний Врачански и висш османски сановник, а след него на власт идва Гаврил Кръстевич, виден юрист на Османската империя и един от дейците на българското национално движение.

Високи длъжности в администрацията и милицията на Източна Румелия заемат чужденци, но всъщност областта се управлява от семейства, свързани помежду си с приятелски и роднински връзки. Някои от тях са богати наследници, други – съзаклятници от Априлското въстание и заслужили народни дейци, трети – издигнали се с упорит труд, които са успели да се оженят за момичета от „висшето общество“.
Тези свързани семейства вземат важните решения, издават влиятелните вестници, като по този начин се грижат за частните си интереси. Вследствие на недоброто ниво на събираемост на данъците и тежките последствия от Априлското въстание и от Руско-турската война, бюджетът на провинция Източна Румелия е в хроничен дефицит. Финансирането на дефицитите се извършва чрез заеми от Отоман Банк и от Българската народна банка. Но всички опити на управляващите да повишат данъчните приходи, завършват с неуспех.

В израз на възмущението си и с неприкрита ирония Захари Стоянов описва недъзите на обществената система в областта, наричайки я „чифлик“, а управляващите критикува, че „освен моабет и за писанието на антрефилета за своите вестници нищо не правят“. Положението в Румелия той описва така:

Посред и наоколо: гладория, кадастър, фаиз, лирата сто гроша, килото жито – 30-35, бирникът наежен като бюлюкбашия през рамазана, чифликчията чиновник и чорбаджия превзел мерата до селския боклук, съдникът и началникът казват „Нямаш право“, с една реч, сиромашта си дъвче душата между зъбите.

Своебразен връх на критиката на Захари Стоянов към управлението е фейлетонът му „Зетьо-Шурьо-Баджанакизъм“, излязъл в брой седми на вестник „Борба“, на 9 юли 1885 г. Осмяни са както общественици като Иван Евстр. Гешов, Михаил Маджаров, С. С. Бобчев, така и заслужили народни дейци като Константин Величков – един от членовете на Пазарджишкия революционен комитет през Априлското въстание.

Редовете на фейлетона с унищожителен сарказъм описват атмосферата на заседанията на Частния съвет (правителството) и Постоянния комитет (орган, задължен да контролира правителството). Какъв е контролът след като всички са свързани и се познават?

Захари Стоянов негодува срещу похватите на управление и в последния абзац от своя фейлетон пише следното:

И така, да живей зетьо-шурьо-баджанакизмът. Той ще да принесе спасителни плодове на страната.

С времето от словосъчетанието отпаднали зетьовете и така се родила своеобразната дума „шуробаджанащина“. Тя остава част от българския език и от българското възприятие за света и до ден днешен.

Източник: Bulgarian History

Още новини
Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед

Ленено семе с мляко и мед е страхотно средство за махане на токсини и сваляне на лошия холестерол. Основното предимство на ленените семена е високото съдържание на ненаситени мастни киселини омега-3 (2 пъти повече, отколкото в рибеното масло) и лигнани – фитохормони,...

повече информация
Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората

Идеална двойка за пред хората, но съвсем друга у дома. Случвало ли ви се да мислите дадени хора за идеалната двойка, а истината да е коренно различна? С Нина и Тони се познаваме отдавна, макар че те са доста по-възрастни от мен, и винаги съм си мислела, че са от...

повече информация
Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи

Гаданията на старите българи. Има дни, в които са добри да се родиш и такива, които не са са предпочитане, според старите българи. Предшествениците ни са твърдели, че това в кой ден от понеделник до неделя се роди едно дете, е знак за това как ще протече целият му...

повече информация
Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии

Безусловно обичащите зодии са няколко. За някои хора любовта е пропаст – скочат ли веднъж в нея, връщане назад няма. Те обичат сляпо своя партньор и го приемат такъв, какъвто е – с неговите недостатъци, емоции, настроения и дори най-тъмни тайни. Това е едновременно...

повече информация
Advertisements
Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса

Последиците от коронавируса могат да бъдат доста неприятни. Все повече се знае за коронавируса, тъй като учените провеждат повече изследвания върху него. След първата вълна, която бе през пролетта, има процент на хора, които са се излекували, но които все още не могат...

повече информация
Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера

Юмрукът разкрива характера на човек - избери и виж. Частите от тялото показват много за нашата личност и пътя, по който сме преминали. Най-характерни за нас са ръцете. Много хора гледат на ръце и разбират голямо количество информация по линиите на дланите. Оказва се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.