Двойка лекари в живота и в медицината
Дата на публикуване: 06.02.2020
двойка лекари

Двойка лекари в живота и в медицината

Двойка лекари в професията и в личния живот. Да бъдат колеги и двойка в живота, избраха специализантите по кардиология във Велико Търново д-р Мария Цветкова и д-р Иван Иванов.
Влюбени един в друг и в медицината, те непрестанно надграждат знанията си и развиват умения за справяне в критични моменти, когато едно лекарско решение може да е решаващо за живота на пациент. И тъй като са се посветили на лекуването на сърдечни заболявания, всеки ден се налага да помагат на десетки хора, потърсили помощ в Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Прави им впечатление, че все по-млади пациенти биват засегнати от сърдечните болести, и затова призовават за редовни профилактични прегледи и намаляване на рисковите фактори – тютюнопушене, алкохол, солени и мазни храни, заседнал начин на живот и недоспиване.

Мария е на 28 години от Враца, а Иван – на 30, от Севлиево. В нейното семейство има далечни роднини лекари, но те не били фактор тя да избере най-хуманната професия. Дядо й мечтаел да стане медик, но поради здравословни проблеми това не се случило. Днес младата лекарка се чувства горда, защото успяла да сбъдне неговото желание. При Иван още в детството се появило намерението да положи един ден Хипократова клетва, защото майка му била училищна медицинска сестра.
Двамата влюбени завършили медицина в Плевен, където се и срещнали по време на следването. Били разпределени в една група, но не било любов от пръв поглед. Искрите пламнали, когато решили да учат заедно.

„ХОДИХМЕ В МУЗЕЯ ДА УЧИМ ЗА КОСТИ И ПОСТЕПЕННО ОСЪЗНАХМЕ, ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПРЕКАРВАМЕ ВРЕМЕТО СИ ЗАЕДНО. Така станахме двойка още в първи курс. Беше напълно логично и заедно да продължим да се развиваме, след като завършим“, сподели д-р Иванов.

„В началото имахме много идеи как ще продължи животът ни след дипломирането, той искаше да е хирург и все още не се е отказал, а аз преминах през почти всички медицински дисциплини – анестезиология, педиатрия, нефрология, дерматология и т.н. Каквото и да се захванех да уча, все ми беше интересно и се виждах занапред чудесно в тази сфера. В шести курс се обърнахме към кардиологията. Дотогава не бяхме го обмисляли, защото планирахме да специализираме в Университетската болница в Плевен, но нямаше свободни места“, разказа д-р Цветкова.

Работили половин година в противошокова зала в Спешното отделение в Плевен, но тъй като не виждали развитие, решили да потърсят друга алтернатива. Доц. д-р Сотир Марчев ги насочил към Велико Търново. Така на 1 февруари 2017 година постъпили на работа в Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Колективът ги приел с голяма радост, защото имало нужда от млади и амбициозни лекари, на които по-възрастните медици да предадат опита си.

През изминалите три години успели да се сблъскат с пациенти със заболявания и състояния, каквито в други лечебни заведения дори не пристигат.

„Имахме една баба, която беше с много тежък инфаркт. Преведохме я на апаратна вентилация, а прогнозата изобщо не беше розова. Очаквахме най-лошото. Жената обаче ни каза: „Аз няма да умра“. След като премина апаратната вентилация, тя разви пневмония и нещата отиваха много на зле. В крайна сметка успяхме да я стабилизираме за 20 дни и тя си тръгна на крака от болницата. От време на време идва на контролни прегледи, но е добре“, спомня си тя.

„При такива случаи осъзнаваме колко е значима работата ни, но невинаги успяваме да спасим хората. Винаги е и ще е трудно да приемем смъртта на пациентите ни, защото не сме само лекари, но и хора, съчувстваме на близките. След такива моменти не спираме да си задаваме въпроса дали можех да направя още нещо“, допълва д-р Иванов.

Двамата споделят, че обикновено по-възрастните пациенти винаги първоначално ги гледат с недоверие, но след като минат няколко дни от лечението, болните осъзнават, че с половинката им в живота неслучайно са назначени в стационара.

„Мен винаги ме мислят за медицинска сестра, защото съм младолика. Това не ми е неприятно, приемам го с усмивка. Харесва ми, когато накрая си тръгват стабилизирани и ме помнят с добро“, казва Мария.

Често се случва да прекарват 24 часа заедно, когато по график са дежурни, а после се прибират вкъщи. У дома обаче продължават да коментират случаите от деня и понякога спорят. Стига се до отваряне на учебниците или допитване до по-възрастните колеги в болница, които да се произнесат като последна инстанция.

В домакинските задължения също са равнопоставени и по нейните думи той е отличен кулинар. Тя пък поема чистенето и подреждането. Казват, че не им остава време за разходки и екскурзии, а в почивните дни продължават да четат. Позволяват си единствено да разнообразят, като веднъж в месеца прекарват уикенд в родните си градове – Враца или Севлиево.

Твърдят, че са готови за деца и нямат намерение първо да градят кариера и тогава да се радват на наследници. Харесва им във Велико Търново и не възнамеряват да ходят в чужбина, защото са убедени, че успешна реализация има и у нас.

И двамата са постоянно заредени с положителна енергия и са категорични, че усмивката и доброто отношение имат чудодейна сила. Работният им ден започва с вицове от колеги в болницата, някои от които за прословутите Иванчо и Марийка.

„Сутрин, докато чакаме за рапорт, си разказваме вицове, така разтоварваме. Хубаво е, защото ни помага да стартираме тежкия работен ден с усмивка“, казва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Източник: Борба

Още новини
Есенна салата

Есенна салата

Есенна салата ще ви даде нови сили и здраве. Предлагаме ви много лесна и бърза рецепта, която е с доказани ползи за организма през този прекрасен, но и предзимен сезон. С нея освен, че ще подсилите имунитета си ще се заредите с голямо количество от безценни витамини....

повече информация
Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки - всички в семейството ни ги обичат, а се правят лесно. Всички обичаме сиренки. Няма нищо по-хубаво от тази вкусотийка за закуска, преди да бъдем погълнати от ежедневните задачи. Сиренките не се приготвят сложно, напротив, и точно това е...

повече информация
Българка обърка самолета

Българка обърка самолета

Българка обърка самолета. 30-годишна българка, която трябвало да лети от Лондон с билет до Валенсия, се качила в британската столица в погрешен самолет и се озовала в Киев. За грандиозната грешка разказа на стената си във фейсбук злополучната пътничка, която се тагна...

повече информация
Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот се дължи на родната ми майка. Доскоро всичко в живота ми беше наред. Завърших училище с отличие, след което успях да завърша престижен университет, а после се устроих и на добра работа. Няколко години по-късно срещнах жената, която днес е моя...

повече информация
Advertisements
Дълголетието е възможно

Дълголетието е възможно

Дълголетието зависи от няколко признака - точно 5 на брой. Не сте ли се питали колко време ще сте на тази земя и колко дълго ще живеете? Учени направиха редица от експерименти, за да стигнат до тези отговори. Според изследователите има 5 основни признака, в живота на...

повече информация
Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака са няколко. Казват, че само с един поглед може да се предаде любов, омраза, радост, негодувание, възхищение и завист. Не случайно много хора са на мнение, че очите говорят повече от множество думи. Астролозите са убедени, че някои от...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.