Двойка лекари в живота и в медицината
Дата на публикуване: 06.02.2020
двойка лекари

Двойка лекари в живота и в медицината

Двойка лекари в професията и в личния живот. Да бъдат колеги и двойка в живота, избраха специализантите по кардиология във Велико Търново д-р Мария Цветкова и д-р Иван Иванов.
Влюбени един в друг и в медицината, те непрестанно надграждат знанията си и развиват умения за справяне в критични моменти, когато едно лекарско решение може да е решаващо за живота на пациент. И тъй като са се посветили на лекуването на сърдечни заболявания, всеки ден се налага да помагат на десетки хора, потърсили помощ в Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Прави им впечатление, че все по-млади пациенти биват засегнати от сърдечните болести, и затова призовават за редовни профилактични прегледи и намаляване на рисковите фактори – тютюнопушене, алкохол, солени и мазни храни, заседнал начин на живот и недоспиване.

Мария е на 28 години от Враца, а Иван – на 30, от Севлиево. В нейното семейство има далечни роднини лекари, но те не били фактор тя да избере най-хуманната професия. Дядо й мечтаел да стане медик, но поради здравословни проблеми това не се случило. Днес младата лекарка се чувства горда, защото успяла да сбъдне неговото желание. При Иван още в детството се появило намерението да положи един ден Хипократова клетва, защото майка му била училищна медицинска сестра.
Двамата влюбени завършили медицина в Плевен, където се и срещнали по време на следването. Били разпределени в една група, но не било любов от пръв поглед. Искрите пламнали, когато решили да учат заедно.

„ХОДИХМЕ В МУЗЕЯ ДА УЧИМ ЗА КОСТИ И ПОСТЕПЕННО ОСЪЗНАХМЕ, ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПРЕКАРВАМЕ ВРЕМЕТО СИ ЗАЕДНО. Така станахме двойка още в първи курс. Беше напълно логично и заедно да продължим да се развиваме, след като завършим“, сподели д-р Иванов.

„В началото имахме много идеи как ще продължи животът ни след дипломирането, той искаше да е хирург и все още не се е отказал, а аз преминах през почти всички медицински дисциплини – анестезиология, педиатрия, нефрология, дерматология и т.н. Каквото и да се захванех да уча, все ми беше интересно и се виждах занапред чудесно в тази сфера. В шести курс се обърнахме към кардиологията. Дотогава не бяхме го обмисляли, защото планирахме да специализираме в Университетската болница в Плевен, но нямаше свободни места“, разказа д-р Цветкова.

Работили половин година в противошокова зала в Спешното отделение в Плевен, но тъй като не виждали развитие, решили да потърсят друга алтернатива. Доц. д-р Сотир Марчев ги насочил към Велико Търново. Така на 1 февруари 2017 година постъпили на работа в Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Колективът ги приел с голяма радост, защото имало нужда от млади и амбициозни лекари, на които по-възрастните медици да предадат опита си.

През изминалите три години успели да се сблъскат с пациенти със заболявания и състояния, каквито в други лечебни заведения дори не пристигат.

„Имахме една баба, която беше с много тежък инфаркт. Преведохме я на апаратна вентилация, а прогнозата изобщо не беше розова. Очаквахме най-лошото. Жената обаче ни каза: „Аз няма да умра“. След като премина апаратната вентилация, тя разви пневмония и нещата отиваха много на зле. В крайна сметка успяхме да я стабилизираме за 20 дни и тя си тръгна на крака от болницата. От време на време идва на контролни прегледи, но е добре“, спомня си тя.

„При такива случаи осъзнаваме колко е значима работата ни, но невинаги успяваме да спасим хората. Винаги е и ще е трудно да приемем смъртта на пациентите ни, защото не сме само лекари, но и хора, съчувстваме на близките. След такива моменти не спираме да си задаваме въпроса дали можех да направя още нещо“, допълва д-р Иванов.

Двамата споделят, че обикновено по-възрастните пациенти винаги първоначално ги гледат с недоверие, но след като минат няколко дни от лечението, болните осъзнават, че с половинката им в живота неслучайно са назначени в стационара.

„Мен винаги ме мислят за медицинска сестра, защото съм младолика. Това не ми е неприятно, приемам го с усмивка. Харесва ми, когато накрая си тръгват стабилизирани и ме помнят с добро“, казва Мария.

Често се случва да прекарват 24 часа заедно, когато по график са дежурни, а после се прибират вкъщи. У дома обаче продължават да коментират случаите от деня и понякога спорят. Стига се до отваряне на учебниците или допитване до по-възрастните колеги в болница, които да се произнесат като последна инстанция.

В домакинските задължения също са равнопоставени и по нейните думи той е отличен кулинар. Тя пък поема чистенето и подреждането. Казват, че не им остава време за разходки и екскурзии, а в почивните дни продължават да четат. Позволяват си единствено да разнообразят, като веднъж в месеца прекарват уикенд в родните си градове – Враца или Севлиево.

Твърдят, че са готови за деца и нямат намерение първо да градят кариера и тогава да се радват на наследници. Харесва им във Велико Търново и не възнамеряват да ходят в чужбина, защото са убедени, че успешна реализация има и у нас.

И двамата са постоянно заредени с положителна енергия и са категорични, че усмивката и доброто отношение имат чудодейна сила. Работният им ден започва с вицове от колеги в болницата, някои от които за прословутите Иванчо и Марийка.

„Сутрин, докато чакаме за рапорт, си разказваме вицове, така разтоварваме. Хубаво е, защото ни помага да стартираме тежкия работен ден с усмивка“, казва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Източник: Борба

Още новини
Металокерамика срещу цирконий

Металокерамика срещу цирконий

За да може да направим избор трябва да се запознаем с малко повече информация. Какво е металокерамиката ? Това е метална конструкция, в повечето случаи съдържа никел, който е силен алерген. Той в повечето случай води до възпаление на венеца и лош дъх. Върху металната...

повече информация
Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021

Седмичен хороскоп 17-23 май 2021 ви вещае приятна седмица, в която не трябва да действате прибързано. Не е лошо да обръщате повече внимание на семейството и хората, на които държите. В дома Ви ескалира необходимост от някой промени, в оптимален случай- това са...

повече информация
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние е трудна за поддържане. Много хора са на мнение, че връзките от разстояние никога не се получават, защото накрая всичко става твърде сложно. Да, връзките от разстояние могат да бъдат сложни, но ако решите да вложите повече усилия, ще видите, че си...

повече информация
Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии

Най-моногамните зодии с 4 според астролозите. С*ксът и любовта вървят ръка за ръка. Е, не във всеки случай, но е по-добре когато това е така. Но замисляли ли сте се защо някои хора са верни на половинките си до гроб, а други кръшкат при първа възможност? Е, според...

повече информация
Advertisements
Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си

Срам ме е от дъщеря си. Чуя ли някой да казва, че животът е само един и има право да си го живее, както си иска, ми прилошава. Защото имам дъщеря, която е същата стока. Не е моя родна, но съм я отгледала и затова ме е срам, че съм принудена да прикривам мръсотиите й....

повече информация
Плесента и мухълът

Плесента и мухълът

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.