Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък
Дата на публикуване: 14.11.2019
ендокринолог

Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък

Ендокринолог даде безценни съвети към жените с проблемна щитовидна жлеза. Всъщност почти всяка трета жена има проблеми с хормоните и щитовидната жлеза. Затова днес ще ви разкрием един прост трик, с който може да поддържате хормоналния си баланс без лекарства и да се чувствате добре.
Един от симптомите на заболяването на щитовидната жлеза е с нервност, раздразнителност и депресия. Ето защо, използването на яйца е един от най-лесните начини за подобряване на здравето на щитовидната жлеза.
Значението на този орган не може да бъде подценено: жлезата е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивните и мускулно-скелетните системи. Ако щитовидната жлеза не работи както трябва, започват сериозни здравословни проблеми. Най-често жените страдат от това след 40 години.

Двата основни хормона на щитовидната жлеза , трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато се превърне в Т3.
Щитовидната жлеза произвежда и друг хормон, калцитонин, който поддържа нормалните нива на калция, активира минералния метаболизъм, запазва целостта на костната тъкан и ускорява тяхната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата стойност, това показва онкология на щитовидната жлеза, белия дроб, простатата, гърдата, анемията и хиперплазията.
Ранните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са почти незабележими, следователно диагнозата на първия етап е невъзможна.
Ето защо е важно да се погрижите за здравето на щитовидната жлеза предварително , като изберете оптималната диета за вас.

Ползите от яйчен жълтък за щитовидната жлеза

Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Яйчният жълтък е добър източник на трите най-важни хранителни вещества за щитовидната жлеза.

Тирозин
Това е аминокиселина, която се усвоява от протеинови храни и се произвежда в организма от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозин – формула за добро настроение, премахва тревожността и страха, помага за борба със стреса. Не е чудно защо всички лекари и диетолози са големи фенове на яйцата. Две яйца съдържат 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин (с дневна доза 1-5 g).

Йод
Според Световната здравна организация дефицитът на йод остава една от основните причини за нарушения в развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да получи достатъчно йод през целия ни живот, така че щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък от яйце ще осигури на тялото 12 мкг йод, което е 8% при дневна необходимост от 150 мкг.

Селен
Около 90% от хормоните, секретирани от щитовидната жлеза , се състои от Т4, който се превръща в активен хормон Т3. Това се дължи на селен-зависими ензими. В този случай селенът може да активира хормона в Т3 и да го инактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е толкова важен за регулирането на тироидните хормони. Едно яйце ще осигури на тялото ви 16 mcg селен, което е 29% от препоръчителната дневна доза.

Както знаете, стресът прави работата на щитовидната жлеза доста по- труден. Лечението с яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на заболявания.

Също така считайте, че този орган е в комплексна връзка с други жлези и биохимични процеси. Един дисбаланс във всяка част на системата може да повлияе на цялата система . Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретна причина.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни вещества за щитовидната жлеза може да не помогне или дори да изостри проблема. Говорете с ендокринолог, за да получите правилната диагноза, преди да започнете с каквато и да било храна или добавки.

Източник: За жената

Още новини
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements
Разведох се на 47

Разведох се на 47

Разведох се на 47 години. В писмо до в.“ДОКТОР“, чийто нов брой вече е на пазара, една жена на средна възраст описва сложната лична ситуация, в която е изпаднала напоследък и търси компетентен съвет. Ето какво пише Мариана Христова от София: Аз съм на 47 години. След...

повече информация
Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин. Как се стигна до това. Милко Иванов, собственик на фирма за хранителни продукти в България, оперирайки на преса в цеха си по погрешка наранява пръста си. Търси помощ първо от българските лекари, а след това заминава и за лечение в...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.