Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък
Дата на публикуване: 14.11.2019
ендокринолог

Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък

Ендокринолог даде безценни съвети към жените с проблемна щитовидна жлеза. Всъщност почти всяка трета жена има проблеми с хормоните и щитовидната жлеза. Затова днес ще ви разкрием един прост трик, с който може да поддържате хормоналния си баланс без лекарства и да се чувствате добре.
Един от симптомите на заболяването на щитовидната жлеза е с нервност, раздразнителност и депресия. Ето защо, използването на яйца е един от най-лесните начини за подобряване на здравето на щитовидната жлеза.
Значението на този орган не може да бъде подценено: жлезата е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивните и мускулно-скелетните системи. Ако щитовидната жлеза не работи както трябва, започват сериозни здравословни проблеми. Най-често жените страдат от това след 40 години.

Двата основни хормона на щитовидната жлеза , трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато се превърне в Т3.
Щитовидната жлеза произвежда и друг хормон, калцитонин, който поддържа нормалните нива на калция, активира минералния метаболизъм, запазва целостта на костната тъкан и ускорява тяхната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата стойност, това показва онкология на щитовидната жлеза, белия дроб, простатата, гърдата, анемията и хиперплазията.
Ранните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са почти незабележими, следователно диагнозата на първия етап е невъзможна.
Ето защо е важно да се погрижите за здравето на щитовидната жлеза предварително , като изберете оптималната диета за вас.

Ползите от яйчен жълтък за щитовидната жлеза

Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Яйчният жълтък е добър източник на трите най-важни хранителни вещества за щитовидната жлеза.

Тирозин
Това е аминокиселина, която се усвоява от протеинови храни и се произвежда в организма от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозин – формула за добро настроение, премахва тревожността и страха, помага за борба със стреса. Не е чудно защо всички лекари и диетолози са големи фенове на яйцата. Две яйца съдържат 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин (с дневна доза 1-5 g).

Йод
Според Световната здравна организация дефицитът на йод остава една от основните причини за нарушения в развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да получи достатъчно йод през целия ни живот, така че щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък от яйце ще осигури на тялото 12 мкг йод, което е 8% при дневна необходимост от 150 мкг.

Селен
Около 90% от хормоните, секретирани от щитовидната жлеза , се състои от Т4, който се превръща в активен хормон Т3. Това се дължи на селен-зависими ензими. В този случай селенът може да активира хормона в Т3 и да го инактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е толкова важен за регулирането на тироидните хормони. Едно яйце ще осигури на тялото ви 16 mcg селен, което е 29% от препоръчителната дневна доза.

Както знаете, стресът прави работата на щитовидната жлеза доста по- труден. Лечението с яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на заболявания.

Също така считайте, че този орган е в комплексна връзка с други жлези и биохимични процеси. Един дисбаланс във всяка част на системата може да повлияе на цялата система . Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретна причина.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни вещества за щитовидната жлеза може да не помогне или дори да изостри проблема. Говорете с ендокринолог, за да получите правилната диагноза, преди да започнете с каквато и да било храна или добавки.

Източник: За жената

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.