Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък
Дата на публикуване: 14.11.2019
ендокринолог

Ендокринолог съветва жените да ядат жълтък

Ендокринолог даде безценни съвети към жените с проблемна щитовидна жлеза. Всъщност почти всяка трета жена има проблеми с хормоните и щитовидната жлеза. Затова днес ще ви разкрием един прост трик, с който може да поддържате хормоналния си баланс без лекарства и да се чувствате добре.
Един от симптомите на заболяването на щитовидната жлеза е с нервност, раздразнителност и депресия. Ето защо, използването на яйца е един от най-лесните начини за подобряване на здравето на щитовидната жлеза.
Значението на този орган не може да бъде подценено: жлезата е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивните и мускулно-скелетните системи. Ако щитовидната жлеза не работи както трябва, започват сериозни здравословни проблеми. Най-често жените страдат от това след 40 години.

Двата основни хормона на щитовидната жлеза , трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато се превърне в Т3.
Щитовидната жлеза произвежда и друг хормон, калцитонин, който поддържа нормалните нива на калция, активира минералния метаболизъм, запазва целостта на костната тъкан и ускорява тяхната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата стойност, това показва онкология на щитовидната жлеза, белия дроб, простатата, гърдата, анемията и хиперплазията.
Ранните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са почти незабележими, следователно диагнозата на първия етап е невъзможна.
Ето защо е важно да се погрижите за здравето на щитовидната жлеза предварително , като изберете оптималната диета за вас.

Ползите от яйчен жълтък за щитовидната жлеза

Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Яйчният жълтък е добър източник на трите най-важни хранителни вещества за щитовидната жлеза.

Тирозин
Това е аминокиселина, която се усвоява от протеинови храни и се произвежда в организма от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозин – формула за добро настроение, премахва тревожността и страха, помага за борба със стреса. Не е чудно защо всички лекари и диетолози са големи фенове на яйцата. Две яйца съдържат 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин (с дневна доза 1-5 g).

Йод
Според Световната здравна организация дефицитът на йод остава една от основните причини за нарушения в развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да получи достатъчно йод през целия ни живот, така че щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък от яйце ще осигури на тялото 12 мкг йод, което е 8% при дневна необходимост от 150 мкг.

Селен
Около 90% от хормоните, секретирани от щитовидната жлеза , се състои от Т4, който се превръща в активен хормон Т3. Това се дължи на селен-зависими ензими. В този случай селенът може да активира хормона в Т3 и да го инактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е толкова важен за регулирането на тироидните хормони. Едно яйце ще осигури на тялото ви 16 mcg селен, което е 29% от препоръчителната дневна доза.

Както знаете, стресът прави работата на щитовидната жлеза доста по- труден. Лечението с яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на заболявания.

Също така считайте, че този орган е в комплексна връзка с други жлези и биохимични процеси. Един дисбаланс във всяка част на системата може да повлияе на цялата система . Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретна причина.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни вещества за щитовидната жлеза може да не помогне или дори да изостри проблема. Говорете с ендокринолог, за да получите правилната диагноза, преди да започнете с каквато и да било храна или добавки.

Източник: За жената

Още новини
Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии в зодиака - сега ще видите дали вашата е в списъка. Има зодии, които са талантливи в почти всичко, с което се захванат. Винаги им се случват необичайни събития, които им помагат при решаване на важни житейски проблеми. Техният свят е...

повече информация
Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет е една от най-загадъчните и пълна с аномалии планина. Едва сега някои учени излизат с твърдения, че това всъщност пирамида и няма никакво обяснение за това как е възникнала тя. Очертанията й са разположени така, че тя да е обърната точно към...

повече информация
Лош късмет преследва 5 зодии

Лош късмет преследва 5 зодии

Лош късмет преследва няколко зодии. Случвало ли ти се е да мислиш, че лошият ти късмет те преследва ден след ден? Може би това е свързано с твоята зодия. Погледни дали случайно не попадаш в списъка на най-големите губещи. И докато едни остават с впечатлението, че...

повече информация
Райско селце без пътища

Райско селце без пътища

Райско селце, което се нарича Гитхорн е чаровно село, което се намира в нидерландската провинция Оверейсел. И то е село, което може би е единствено по рода си в цял свят. Оказва се, че там не съществуват пътища. Няма автомобили. Селцето е разположено върху система от...

повече информация
Advertisements
Кръвните показатели, които са важни

Кръвните показатели, които са важни

Кръвните показатели, които са важни за здравето ни. Даването на кръвна проба е нещо, познато всекиму. Това е един от най-важните методи за лабораторно изследване, назначаван при повечето заболявания, тъй като съставът на кръвта отразява промените, които протичат в...

повече информация
Теодора Стефанова за 2021 година

Теодора Стефанова за 2021 година

Теодора Стефанова дава искрица надежда през новата 2021 година. Година на политически компромиси, промени по върховете на българския футбол и постепенно преодоляване на коронакризата чрез ваксините. Така гадателката на Силвио Берлускони и телевизионна водеща в...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.