Ферментиралите храни подсилват имунитета ни
Дата на публикуване: 15.08.2019
ферментиралите храни

Ферментиралите храни подсилват имунитета ни

Естествените имуностимуланти се крият във ферментиралите храни. Ако искате да сте здрави, вие трябва да подсилвате имунната ви система по някакъв начин. А това е най-безвредно с редовна консумация на ферментирали храни. Бактериите в този тип храни могат да преобразуват захарта и въглехидратите в млечна киселина. По този начин храната става по-пълноценна за имунната система, защото в нея с съдържат жизноеноважни ензими, витамини и пробиотици.
При ферментация се получават естествени ензими и те подпомагат метаболизма. Действат прочистващо на хранително-чревния тракт. Имунната система е пряко свързана с неговата обработка, затова нашата задача е да изпращаме в него полезните бактрии, които да убиват лошите. В червата се произвеждат полезни витамини, които ни помагат да останем здрави.

Доста хора бъркат консервиране с ферментиране. Ако консервираме, то бактериите – вредни и полезни, намаляват, докато при фермнтиране броят на полезните бактерии расте. Затова храната от консерви е мъртва, тя няма полза за нашия организъм. Всички храни, които са ферментирали, ги има по магазините или можем сами да си ги направим вкъщи.
Киселото мляко е една от най-масово изпълзваните в България ферментирала храна.
Нашето любимо мляко съдържа доволно количество протеини, калций и други вещества, благодарение на бактерията, произведена след фрментирането му. Но има различни типове кисело мляко, което продават. Внимавайте какво купувате, предпочитанията ви трябва да са за мляко, което е има на опаковкта си надписа “пробиотик”. А най-добре е да си го правите с домашна закваска, защото е най-полезно.
Почти няма българин, който да не обича да си похапва киселото зеле през есента и зимата. Замисляли ли сте се, че и това е ферментирала храна?

Идеално, така ще си го хапвате с още по-голяма охота. Най-добре научете и децата ви да го хапват още от малки, за да бъдат още по-здрави. Дори малки количества от киселото зеле ще имат чудесно влияние върху здравето ви. Причината е, че в него се съдържат ценни пробиотици, породени от ферментацията. Те подпомагат червата и предотвратяват раковите болести. Чрез него се пречиствате от вредните токсини. Ако пък случайно нямате кисело зеле, можете да си купите подобен продукт, наречен кимчи. Той е със сходни свойства на зелето, подината му е Корея. Всъщност това са цели зелеви листа, като при ферментацията са добавени люта чушка, сол и чесън.

Разбира се, че няма как да минем и без оцет

Ползите от ябълковия оцет са безброй. Той съдържа голямо количество полезни ензими и киселини. Съдържанието на провит. А го прави силен антиоксидант. Оцетът спомага за поддържане нормалните нива на кръвна захар, полезен е и за сърцето, можете да го изпълзвате за сваляне на килограми, подобрява кожата ви, регулира киселинноста в стомаха и други. Важно е да не го предозирате, защото все пак си има и странични ефекти.

Чували ли сте за кефир? Той е подобен на киселото мляко, а според някои изследвания се оказва дори по-полезен от него. Освен ползите, за които научихте по-горе от киселото мляко, консумацията на кефир ще спре желанието ви за хапване на нездравословни храни и напитки. Най-доброто му действие е, че разкарва мазнините от черния ви дроб.

Консумирайте, но все пак с мярка ферментиралите храни, за да изпъдите болестите далече от вас.

Още новини
Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова е пила и пилотирала самолет над Рилските езера. Моделката само за секунди поела управлението от опитния пилот. „Хванах един такъв джойстик, нещо дърпаш, държиш и пилотът по едно време: „Изправи, изправи!”, и пое вече”, споделяла е моделката, която тази...

повече информация
Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе и друга жена. Тази невероятна история се е случила преди повече от 20 години в един от родилните домове в украинската столица Киев. Всички в болницата обаче и до днес помнят случилото се. И има защо! Все пак не всеки ден на изписване баща...

повече информация
Истинската зодия

Истинската зодия

Истинската зодия според най-точния хороскоп. Структурен, комбиниран, виртуален, наречете го, както решите, но хороскопът, с който ще ви запознаем, е може би най-точният в света! Той представлява комбинация между вашата зодия, определена от деня и месеца на раждане, и...

повече информация
Влади Въргала и Джани

Влади Въргала и Джани

Влади Въргала не живее леко. Потвърждение на това са и снимките на актрисата в социалните мрежи с комедийния ас, на които той нежно целува сина й Иван-Александър от първия й брак. Момчето страда от аутизъм и има много специална връзка с Влади още когато двамата се...

повече информация
Advertisements
Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина приковаха вниманието с незабравима сватба през 2019 година. Красивата българка Радина стана причина синът на баскетболната легенда Майкъл Джордан, Джефри, да взима уроци по български език. За новите образователни интереси на американеца предположиха...

повече информация
Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая не са приятели от много години. Лили Иванова трудно допуска някого в живота си, но още по-трудно прощава, ако близък я разочарова. Тогава примата изхвърля предателя от сърцето и кръга си категорично и завинаги . Такава е съдбата на Драгомир...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.