Ферментиралите храни подсилват имунитета ни
Дата на публикуване: 15.08.2019
ферментиралите храни

Ферментиралите храни подсилват имунитета ни

Естествените имуностимуланти се крият във ферментиралите храни. Ако искате да сте здрави, вие трябва да подсилвате имунната ви система по някакъв начин. А това е най-безвредно с редовна консумация на ферментирали храни. Бактериите в този тип храни могат да преобразуват захарта и въглехидратите в млечна киселина. По този начин храната става по-пълноценна за имунната система, защото в нея с съдържат жизноеноважни ензими, витамини и пробиотици.
При ферментация се получават естествени ензими и те подпомагат метаболизма. Действат прочистващо на хранително-чревния тракт. Имунната система е пряко свързана с неговата обработка, затова нашата задача е да изпращаме в него полезните бактрии, които да убиват лошите. В червата се произвеждат полезни витамини, които ни помагат да останем здрави.

Доста хора бъркат консервиране с ферментиране. Ако консервираме, то бактериите – вредни и полезни, намаляват, докато при фермнтиране броят на полезните бактерии расте. Затова храната от консерви е мъртва, тя няма полза за нашия организъм. Всички храни, които са ферментирали, ги има по магазините или можем сами да си ги направим вкъщи.
Киселото мляко е една от най-масово изпълзваните в България ферментирала храна.
Нашето любимо мляко съдържа доволно количество протеини, калций и други вещества, благодарение на бактерията, произведена след фрментирането му. Но има различни типове кисело мляко, което продават. Внимавайте какво купувате, предпочитанията ви трябва да са за мляко, което е има на опаковкта си надписа “пробиотик”. А най-добре е да си го правите с домашна закваска, защото е най-полезно.
Почти няма българин, който да не обича да си похапва киселото зеле през есента и зимата. Замисляли ли сте се, че и това е ферментирала храна?

Идеално, така ще си го хапвате с още по-голяма охота. Най-добре научете и децата ви да го хапват още от малки, за да бъдат още по-здрави. Дори малки количества от киселото зеле ще имат чудесно влияние върху здравето ви. Причината е, че в него се съдържат ценни пробиотици, породени от ферментацията. Те подпомагат червата и предотвратяват раковите болести. Чрез него се пречиствате от вредните токсини. Ако пък случайно нямате кисело зеле, можете да си купите подобен продукт, наречен кимчи. Той е със сходни свойства на зелето, подината му е Корея. Всъщност това са цели зелеви листа, като при ферментацията са добавени люта чушка, сол и чесън.

Разбира се, че няма как да минем и без оцет

Ползите от ябълковия оцет са безброй. Той съдържа голямо количество полезни ензими и киселини. Съдържанието на провит. А го прави силен антиоксидант. Оцетът спомага за поддържане нормалните нива на кръвна захар, полезен е и за сърцето, можете да го изпълзвате за сваляне на килограми, подобрява кожата ви, регулира киселинноста в стомаха и други. Важно е да не го предозирате, защото все пак си има и странични ефекти.

Чували ли сте за кефир? Той е подобен на киселото мляко, а според някои изследвания се оказва дори по-полезен от него. Освен ползите, за които научихте по-горе от киселото мляко, консумацията на кефир ще спре желанието ви за хапване на нездравословни храни и напитки. Най-доброто му действие е, че разкарва мазнините от черния ви дроб.

Консумирайте, но все пак с мярка ферментиралите храни, за да изпъдите болестите далече от вас.

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.