Ферментиралите храни подсилват имунитета ни
Дата на публикуване: 15.08.2019
ферментиралите храни

Ферментиралите храни подсилват имунитета ни

Естествените имуностимуланти се крият във ферментиралите храни. Ако искате да сте здрави, вие трябва да подсилвате имунната ви система по някакъв начин. А това е най-безвредно с редовна консумация на ферментирали храни. Бактериите в този тип храни могат да преобразуват захарта и въглехидратите в млечна киселина. По този начин храната става по-пълноценна за имунната система, защото в нея с съдържат жизноеноважни ензими, витамини и пробиотици.
При ферментация се получават естествени ензими и те подпомагат метаболизма. Действат прочистващо на хранително-чревния тракт. Имунната система е пряко свързана с неговата обработка, затова нашата задача е да изпращаме в него полезните бактрии, които да убиват лошите. В червата се произвеждат полезни витамини, които ни помагат да останем здрави.

Доста хора бъркат консервиране с ферментиране. Ако консервираме, то бактериите – вредни и полезни, намаляват, докато при фермнтиране броят на полезните бактерии расте. Затова храната от консерви е мъртва, тя няма полза за нашия организъм. Всички храни, които са ферментирали, ги има по магазините или можем сами да си ги направим вкъщи.
Киселото мляко е една от най-масово изпълзваните в България ферментирала храна.
Нашето любимо мляко съдържа доволно количество протеини, калций и други вещества, благодарение на бактерията, произведена след фрментирането му. Но има различни типове кисело мляко, което продават. Внимавайте какво купувате, предпочитанията ви трябва да са за мляко, което е има на опаковкта си надписа “пробиотик”. А най-добре е да си го правите с домашна закваска, защото е най-полезно.
Почти няма българин, който да не обича да си похапва киселото зеле през есента и зимата. Замисляли ли сте се, че и това е ферментирала храна?

Идеално, така ще си го хапвате с още по-голяма охота. Най-добре научете и децата ви да го хапват още от малки, за да бъдат още по-здрави. Дори малки количества от киселото зеле ще имат чудесно влияние върху здравето ви. Причината е, че в него се съдържат ценни пробиотици, породени от ферментацията. Те подпомагат червата и предотвратяват раковите болести. Чрез него се пречиствате от вредните токсини. Ако пък случайно нямате кисело зеле, можете да си купите подобен продукт, наречен кимчи. Той е със сходни свойства на зелето, подината му е Корея. Всъщност това са цели зелеви листа, като при ферментацията са добавени люта чушка, сол и чесън.

Разбира се, че няма как да минем и без оцет

Ползите от ябълковия оцет са безброй. Той съдържа голямо количество полезни ензими и киселини. Съдържанието на провит. А го прави силен антиоксидант. Оцетът спомага за поддържане нормалните нива на кръвна захар, полезен е и за сърцето, можете да го изпълзвате за сваляне на килограми, подобрява кожата ви, регулира киселинноста в стомаха и други. Важно е да не го предозирате, защото все пак си има и странични ефекти.

Чували ли сте за кефир? Той е подобен на киселото мляко, а според някои изследвания се оказва дори по-полезен от него. Освен ползите, за които научихте по-горе от киселото мляко, консумацията на кефир ще спре желанието ви за хапване на нездравословни храни и напитки. Най-доброто му действие е, че разкарва мазнините от черния ви дроб.

Консумирайте, но все пак с мярка ферментиралите храни, за да изпъдите болестите далече от вас.

Още новини
Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков

Новото предаване на Любо Нейков "Дъ Шоуто" се срина сериозно. Любо Нейков, който е продуцент на предаването понесе сериозни критики и обиди от актьори и зрители. Той преживява тежко този неуспех и приближени до него твърдят, че започнал да се депресира сериозно,...

повече информация
Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков “нахрани” “Ергенът”

Емо Чолаков критикува едно от най-гледаните напоследък предавания - "Ергенът". Чаровният бивш синоптик твърди, че напоследък се слагат етикети на различни риалити предавания, а те не отговарят на истината. Ако не следите неговата кариера ще ви кажем, че в момента...

повече информация
Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова за дълголетието

Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във Фейсбук тайна за здраве и дълголетие, която е изключително лесна за спазване, но понякога трудно приложима към съвременния начин на живот. Тя разкри, че е присъствала на защита на дисертационен труд на д-р...

повече информация
Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати

Трикове за засаждане на домати, които всеки трябва да знае. Доматите се превиват от плод чак до октомври. Опитайте и ще успеете! Всъщност няма нищо по-добро от хапването на зрели домати, пресни, от собствената ви градина. Трудно е да се каже какво всъщност е по-добре:...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022

Дневен хороскоп 28 май 2022 предвещава ден, в който недобронамерени коментари по ваш адрес може да предизвикат гнева Ви. Днес трябва да обърнете внимание на дребните неща. ъдете внимателни в думите си и не си позволявайте иронични забележки. Започваме от зодия Овен....

повече информация
Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022

Дневен хороскоп 27 май 2022 ви вещае ден, в който е добре да обуздаете своята нетърпеливост. За да се радвате на добро здраве, стремете се към умереност в поведението си и поддържайте баланс. Днешният ден ще е хубав и защото сте сред хората, които обичате. Бъдете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.