Германци предпочитат България
Дата на публикуване: 18.08.2020
германци предпочитат

Германци предпочитат България пред Германия: в най-новия епизод на много популярното си предаване „Сбогом, Германия“ телевизионният канал VOX ни среща с шестима германци, преселили се в България. Дойче веле публикува какво разказват те. Германската пенсионерка Анете Брич напуснала родния си Бад Рапенау, подгонена от финансова принуда. „Реших да се преселя в България, след като получих съобщението, че ще взимам пенсия в размер на 550 евро. За мен това беше истински шок“, разказва тя в предаването и обяснява, че само наемът и режийните разноски възлизали на 550 евро. Пари за храна и други лични разходи изобщо не ѝ оставали. За капак на всичко от социалната служба ѝ обяснили, че жилището от 50 кв.м., което обитавала към момента, било прекалено голямо за един човек и затова поискали от нея да го напусне. „Бях обзета от истински гняв“, спомня си Анете, която е майка на четири деца и има търговско образование. Именно тогава жената започнала да проучва възможностите за изселване.

„Искам да остана тук завинаги“
Анете избрала България поради следните причини: „Страната е в ЕС, там се изповядва християнската вяра, а и не е толкова далеч, което означава, че децата ми биха могли да ме посещават“. Без да знае и дума български, 63-годишната Анете си стегнала багажа и заминала за една страна, която дотогава изобщо не познавала. Днес пенсионерката живее в Балчик и изобщо не съжалява, че е взела това решение: „Синьо небе и прекрасен климат – просто да се влюбиш“, казва жената. Дори езиковата бариера вече не я притеснява – Анете е научила по-важните думи и изрази, а и много българи владеят немски и с удоволствие ѝ помагат.

По-нататък жената разказва, че в България може да си позволи обяд в ресторант или пък чаша вино – все удоволствия, които в Германия изобщо не биха били възможни с нейния доход.

Но Анете вижда не само хубавите страни на живота в България – споделя например, че българите често нямат добро отношение към животните. Жената разказва, че е прибрала едно бездомно куче от приют, което извежда на разходки по няколко пъти на ден. „Така кучето на практика се грижи за моето здраве“, разказва пенсионерката пред репортерите на VOX. Техните камери улавят и някои безутешни гледки на запуснати панелни блокове в околностите на Варна, мръсотия по улиците, разбити пътища. Въпреки това Анете е категорична: „Това е моят нов дом, искам да остана тук завинаги“.

Историята на Анете разказва и списание „Бунте“. По повод дискусията за бедността на старини в Германия изданието цитира изследване на фондация „Бертелсман“, в което се съдържа прогнозата, че делът на жените, които ще са принудени да живеят от социални помощи в пенсионна възраст, през 2036 година ще достигне 27,8%. Днес този дял възлиза на 16,2%.

„Тук е просто невероятно“

Предаването на VOX ни среща и с други германски преселници, които обаче, за разлика от Анете, са предпочели България пред Германия не заради застрашаващата ги бедност. Един от тях е Томас, който отскоро притежава бар на „Златни пясъци“. Германецът разказва, че бизнесът му се развива много добре, все повече германски туристи посещават заведението му. По неговите думи заради новите забрани и високите цени в курортите на остров Майорка любителите на плажните партита постепенно се насочват към българското Черноморие.

Натам се преориентират и някои от „звездите“ на плажните купони – например изгоненият от Майорка Ике Хюфтголд. Новата му песен „Буле Аларм – да отидем в България“ е един вид обяснение в любов към новата му родина България. „Тук е просто невероятно“, казва той с възторг след първата си изява на „Златни пясъци“. Ике се готви да се установи трайно в България, а камерите на VOX го показват как прави огледи на нови апартаменти край „Златни пясъци“. Накрая се спира на жилище с площ 150 квадратни метра и с изглед към морето, наемът за което възлиза на 400 евро месечно. За сходен апартамент на Майорка германецът би платил пет пъти по-висока цена, обясняват репортерите на VOX.

Предаването на германския тв-канал ни среща и с Бен Юнг, жена му Лена и сина ѝ Райън. В търсене на „пречистващ“ начин на живот тримата се заселили в едно българско село, далеч от всякаква цивилизация, в къща без отопление и течаща вода. Не са сигурни дали ще останат завинаги в България или ще потеглят към някое ново приключение в съвсем друга част на света. Засега обаче се чувстват отлично в България. Само Райън би предпочел да се върне в Германия – най-вече заради приятелите. Момчето вече има конкретен план: след като завърши средното си образование в България, иска да следва ветеринарна медицина.

Източник: Днес.БГ

Още новини
Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи българите

Оуен Патерсън унизи берачите на ягоди. Наскоро изказването на британеца Оуен Патерсън разгневи българите и то съвсем основателно. Депутатът, който изказа съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, не знаят как да боравят с мобилен...

повече информация
Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година за 3 зодии

Златна 2021 година се очертава за три зодии. И така, всички вече очакваме с нетърпение кога ще си отиде тази мръсна година на Плъха и ще дойде прекрасната и добра година на Вола.Тамара Глоба бърза да угоди с прогнозата за 2021 г. и да каже, че ще стане щастлив и...

повече информация
Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми си намери друга

Насилникът ми ме тормозеше редовно. Ето моята история. Той ме блъсна в колата си и яростно се обърна към мен. В следващия момент усетих как юмрукът му се заби в лявата страна на челюстта ми. От силния удар залитнах, удряйки главата си в прозореца. Но това не беше...

повече информация
Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се върна на село

Иво Тинков се отказа от доходната си работа в Щатите заради бащината градина с ябълки. Ако ви се е случвало да пътувате между китните селата Строево и Малък чардак, няма как да не видите един от най-големите масиви с ябълки в региона, който е с площ от 120 декара....

повече информация
Advertisements
Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си

Баща изоставил отново дъщеря си. Днес ще ви разкажа историята за един странен подарък – подаръкът от тати! Това не е моята история, а на красивата ми приятелка Мария. Не можах да разбера тя се намръщи на секундата, сякаш изпитваше силна душевна болка, когато я попитах...

повече информация
Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021

Зимата на 2020-2021 се очертава като сложна. Нашите предци са се опитвали да предсказват времето от древни времена. През цялата история на човечеството са се натрупали огромен брой знаци, по които човек може да разбере каква ще бъде тази или онази зима. Времето тази...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.