Гигантски български домат
Дата на публикуване: 30.06.2020
гигантски български домат

Гигантски български домат е нещо често срещано. BG доматът е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. На какво се дължи уникалният вкус?
“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати зреят в по-южните райони: Сандански, Кресна, Хасково, Първомай. Но и в другите части на страната се отглежда отлична продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между севера и юга не е голяма.
По-различно стоят нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина климатът е доста различен. Заради 40-градусовите жеги доматите при южните съседи “прегарят” и остават със зелени пръстени в горната част.

Уникални домати родно производство удариха в земята гръцките и турските, които заливат пазарите този сезон. Най-търсеният плод-зеленчук вече се намира за 3 лева по борсите в страната, а вкусът му е великолепен – ароматен и сочен. Тъкмо затова, нашенци пътуват от столицата към провинцията и взимат на едро – по 10-15 килограма от страхотния сорт, за да си осигурят качествена салата за поне десетина дни.
Една от най-посещаваните борси е тази в Петрич, където се предлагат огромните домати. Срещу 3 лева, хора от цяла България грабят като топъл хляб апетитните плодове, които са и достатъчно твърди, а не меки и разкапани, за да могат да бъдат съхранявани няколко дни извън хладилника.

„Тия от чужбина изобщо не могат да се мерят с нашите – онези имат вкус на картон, а нашите са наслада за сетивата.”, коментираха горди производители.
И сега, вносните домати – от Полша, Турция, Мароко, залели щандовете, вървят на безобразни цени. Почти никъде, доматите не се предлагат за под 4 лева и най-масовата цена на вносния боклук е 4,50. Срещу тези пари обаче не се предлага добро качество. Рядко, по някои тържища, се намира сочен червен домат за 3,50 лв., който, макар и с дребни плодчета, е вкусен и все пак има миризма на домат.
„Забравихме вкуса на доматите, но при всички случаи българските са много по-сочни и приятни”, категорични са опиталите продукцията на нашите производители.

Източник: Лупа

Още новини
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна, наричана руската Ванга, не е между живите от 2015 г., но продължава да буди страхопочитание у всички привърженици на паранормалното. Пророчествата и съветите, които е изрекла приживе, са придобили световна слава и значение. Наскоро в интернет...

повече информация
Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии са 5 на брой. Забелязали ли сте, че има хора, които просто никога не са навреме? Вижте кои са 5-те зодии, които винаги закъсняват, защо това се случва и как реагират, ако им направите забележка. Започваме от зодия Овен. Овенът е винаги зает. Ако...

повече информация
Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари ще зарадват няколко зодиакални знаци. Всеки човек иска да стане по-богат и успешен. Може би и затова не спираме да се надяваме, че Звездите ще бъдат благосклонни към нас и ще ни дадат повече финансов късмет. През първия есенен месец енергията на Меркурий,...

повече информация
Advertisements
Къща на село е мечта

Къща на село е мечта

Къща на село е новата мода за хората, които искат спокойствие и ниски цени. Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се...

повече информация
Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021 ви вещае ден, в който някои зодии не трябва да пренасят своите недоволства и душевни терзания. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Започваме от зодия...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.