Гигантски български домат
Дата на публикуване: 30.06.2020
гигантски български домат

Гигантски български домат е нещо често срещано. BG доматът е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. На какво се дължи уникалният вкус?
“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати зреят в по-южните райони: Сандански, Кресна, Хасково, Първомай. Но и в другите части на страната се отглежда отлична продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между севера и юга не е голяма.
По-различно стоят нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина климатът е доста различен. Заради 40-градусовите жеги доматите при южните съседи “прегарят” и остават със зелени пръстени в горната част.

Уникални домати родно производство удариха в земята гръцките и турските, които заливат пазарите този сезон. Най-търсеният плод-зеленчук вече се намира за 3 лева по борсите в страната, а вкусът му е великолепен – ароматен и сочен. Тъкмо затова, нашенци пътуват от столицата към провинцията и взимат на едро – по 10-15 килограма от страхотния сорт, за да си осигурят качествена салата за поне десетина дни.
Една от най-посещаваните борси е тази в Петрич, където се предлагат огромните домати. Срещу 3 лева, хора от цяла България грабят като топъл хляб апетитните плодове, които са и достатъчно твърди, а не меки и разкапани, за да могат да бъдат съхранявани няколко дни извън хладилника.

„Тия от чужбина изобщо не могат да се мерят с нашите – онези имат вкус на картон, а нашите са наслада за сетивата.”, коментираха горди производители.
И сега, вносните домати – от Полша, Турция, Мароко, залели щандовете, вървят на безобразни цени. Почти никъде, доматите не се предлагат за под 4 лева и най-масовата цена на вносния боклук е 4,50. Срещу тези пари обаче не се предлага добро качество. Рядко, по някои тържища, се намира сочен червен домат за 3,50 лв., който, макар и с дребни плодчета, е вкусен и все пак има миризма на домат.
„Забравихме вкуса на доматите, но при всички случаи българските са много по-сочни и приятни”, категорични са опиталите продукцията на нашите производители.

Източник: Лупа

Още новини
Честните зодии

Честните зодии

Честните зодии са 5. Лъжата е грях, който е присъщ на всеки от нас. Понякога е по-лесно да излъжеш, отколкото да кажеш истината. Малцина могат да се похвалят, че никога през живота си не са лъгали. Има обаче зодии, които са си спечелили репутация на искрени. Кой е...

повече информация
Проф. Мермерски със съвети

Проф. Мермерски със съвети

Професор Мермерски със съвети в жегата. Топлото време е изключително опасно за хората в по-напреднала възраст и всяка година води до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на онези, които имат проблеми със сърцето и кръвното налягане,...

повече информация
3 съвета за успех

3 съвета за успех

3 съвета за успех от най-богатат жена. Със състояние от 7,4 млрд. долара, 48-годишната Чжоу Цюнфей - основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology, отново бе обявена за най-богатата жена в света, съобщи CNBC. Цюнфей е имала тежко детство, в което губи...

повече информация
Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим

Колко свещи можем да запалим в църквата и какви са важните поверия. Църковните свещи са светиня, която Всемогъщият е дал на хората, те са в състояние да помогнат по много начини, затова са много ценени и с тях са свързани куп знамения и вярвания. Така че, ако църковна...

повече информация
Advertisements
Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус край Разград. Имането от чисто злато тежало 4 килограма и съдържа 835 монети от 5-и век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники, пише...

повече информация
Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария

Рачков за раздялата с Мария. От раздялата на Димитър Рачков и Мария Игнатова измина доста време, но комикът още таи горчивина от връзката им. Макар и двамата да имат вече нови половинки, при всеки удобен случай бургазлията „хапе“ доскорошната водеща на „Папараци“, с...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.