Грешки при готвенето вкъщи
Дата на публикуване: 07.05.2020
грешки при готвенето

Грешки при готвенето вкъщи

Грешки при готвенето се дупоскут доста често. Добре е, ако всеки ден ядете вкусна храна вкъщи. Но правилно ли я приготвяте? Има продукти, които дори нашите баби не са готвили правилно.
Готвенето на домашна храна е не само съчетание на вкусни съставки, но и тяхната правилна техника за термична обработка.
Как да готвите: да варите, да пържете или печете? Подготвили сме селекция от 10 ястия, които може да не са толкова полезни, колкото си мислите, според начина им на приготвяне.
Елда в мляко
Ползите от зърнените култури са известни дори на тези, които пренебрегват елдата в диетата си. Но диетолозите са сигурни, че комбинацията от тази зърнена култура с мляко е нежелана.

Различните ензими в човешкото тяло са отговорни за храносмилането на елда и мляко и ако тези продукти се консумират едновременно, това може да предизвика разстройство.
Желязото, съдържащо се в елдата, не позволява калцият да се абсорбира от млякото. По-добре е да използвате тези продукти отделно, но ако не можете без любимото си ястие, тогава трябва да ограничите употребата му до 1 път седмично.
Млади обелени картофи
Тези, които ценят фигурата си, знаят, че яденето на картофи често не се препоръчва. Но ако все пак се изкушите, то тогава е по-добре те да са млади и с обелката. В кората им се съдържа калий, желязо и магнезий.
Е, ако обелите корите, остава едно нишесте. Обърнете внимание на факта, че е по-добре да избягвате да купувате картофи със зеленикава кора, в нея има много соланин, отровен за хората.

Задушено зеле

Най-добре е да се използва зеле в необработения му вид, тъй като този зеленчук губи по-голямата част от хранителните си вещества при готвене. Най-добре е да изберете кисело зеле задушено зеле, защото това допринася за усвояемостта на тежката храна.

Тиква без кора

В тиквената кора се съдържа растителен протеин, който инхибира възпроизводството на гъбичките. И в сравнение с целулозата в корите е много повече цинк.

По-добре е да опитате да сведете до минимум горния слой тиква преди готвене или дори да го изпечете заедно с корите например.

Пържени патладжани

Пържени сини домати с оцет и чесън са храна, която много от нас обичат. Тези, които предпочитат пържени патладжани пред печени патладжани, ще получат повече калий и по-малко нитрати от зеленчука.

Мюсли с трици и мляко

Може да изглежда, че ако добавите към мюслите мляко, ще станат само по-полезни, но е много по-добре да ги хапвате с обикновена вряла вода. Самите мюсли и трици се усвояват дълго време и в комбинация с мляко те могат да причинят тежест в долната част на корема и подуване.

Мюслите с водата също могат да бъдат вкусни, просто добавете към тях плодове и мед, сушени плодове или ядки и се насладете на питателна закуска.

Сурови домати

Общоприето е, че суровите плодове, зеленчуци и горски плодове имат много повече витамин от термично обработените. При доматите нещата стоят по друг начин. По време на задушаване или печене доматите се обогатяват с микроелементи.

Черен чай с мляко

Английската традиция да се добавя мляко към черен чай не е обичана само от британците. Само поради млякото, всички антиоксидантни свойства на чая се изпаряват. Може да харесате и ароматен чай с мед, цитруси или мента. Такава напитка е много по-добра.

Чесън в ястия

Целите скилидки чесън могат да добавят пикантен вкус към ястията, а и не всеки обича да вкусва нарязан чесън. Но точно при нарязване от чесъна може да се извлече много повече ползи, отколкото от целия.

Броколи

Те трябва да се готвят много внимателно и за кратко време. Голяма грешка за готвачите е пърженето им, поради което изчезват много витамин С, хлорофил, протеини и захар.

Източник: Здравето

Още новини
Терлици на две игли

Терлици на две игли

Терлици на две игли. За да си ги изплетете са ви необходими малко време и желание. Този начин за плетене наистина е много прост. Терлиците са топли и удобни за носене, така че са идеални за зимата! Необходими са ви:100 г/210 м преждаигли – 3,25 ммножициигла с...

повече информация
Съветите на баба за брака

Съветите на баба за брака

Съветите на баба са най-ценни. Ако семейният ви живот се пука по шевовете, децата не се подчиняват, а собствената ви котка ви игнорира – тогава е време да се обърнете за съвет към мъдрата си баба. Това са инструкциите, които баба ми даде преди сватбата. С течение на...

повече информация
От учителка станах продавач

От учителка станах продавач

От учителка станах продавач. След 25 години учителстване се озовах в магазинче за луксозно дамско бельо. В началото се почувствах като в небрано лозе, но скоро влязох в релси. Като си спомня с колко несвойствени неща се занимавах в училище, тази работа ми се стори...

повече информация
Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5

Антиромантичните зодии са 5. Те са грижовни и всеотдайни, но стигне ли се до романтика, доста често всичко се обърква. Започваме със зодия Водолей. Водолеите са много интелигентни, креативни, неемоционални и определено не са от романтичния тип хора. При тях...

повече информация
Advertisements
Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор

Актрисата Джейн Сиймор се прочу с изпълнението си на главната роля в култовия сериал „д-р Куин „Лечителката”“. Това бе през 70-те години на 20-я век – вижте първата от поредицата снимки! Сега ги съпоставете със следващите! Изумително, нали – как Джейн е съумяла да...

повече информация
Рецепти против грип

Рецепти против грип

Рецепти против грип дават гаранция за успех. Проф. Мермерски дава гаранция на 200 процента за тези две рецепти против грип! Епидемия от грип върлува из страната като засегнатите области стават все повече. Както отдавна е ясно, антибиотиците не помагат. А, за да...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.