Грешни становища за изгаряне на мазнините
Дата на публикуване: 27.09.2019
грешни становища

Грешни становища за изгаряне на мазнините

Грешни становища за изгаряне на мазнините ни подвеждат редовно. Надвишаването на наднормено тегло е сигурен критерий за затлъстяване на организма с всички произтичащи от това негативни ефекти, водещи до функционални разстройства на неговите тясно свързани биофизиологични системи. Силно притеснително е, че – в световен мащаб – се наблюдава устойчиво повишаване на броя на хората с наднормено тегло, който понастоящем се изчислява на над 700 милиона, от които 14% са деца. Тази тенденция е значително по-изявена в страните с нисък, но и със среден стандарт на живота. Моделните пресмятания очертават една наистина тревожна картина за недалечното бъдеще – още през 2025 година, над 20% от световното население ще бъде с наднормено тегло! Причините за това са в нарушаването на енергийния баланс в организма – приетите с храната и напитките калории не могат да бъдат изцяло изразходвани и се натрупват под формата на мазнини. 

Това е резултат, от една страна, на изобилието от най-разнообразни, сравнително достъпни, хранителни продукти с нарастващи вкусови качества и, от друга страна, на увеличаващото се обездвижване на хората в световен мащаб, дължащо се на бързото навлизане на нови технологии, които изискват все по-малко физически усилия. Вредата за организма от прекомерно натрупаните килограми става все по-очевидна и все повече от затлъстелите хора търсят способи да нормализират теглото си, но така че да не се обвързват с изтощителни тренировки и/или мъчителни гладни диети. Така, те се подават на наглед обосновани схващания, какви храни трябва да изключват от менюто си, за да постигнат целите си. Един такова схващане е да не се консумират храни, съдържащи мазнини. 

Нека поясним – мазнините са съществено необходими за нормалното функциониране на организма, тъй като са: първо, основният компонент при изграждането на клетъчните мембрани; второ, източник на енергия; трето, участници в производството на хормоните, невротранмитерите и други важни вещества; четвърто, необходими за усвояването на разтворимите в тях витамини А, D, E и K и пето, нормализират метаболизма. Освен това, натрупвайки се под кожата и около вътрешните органи, те предпазват тялото от свръхохлаждане и травми. 

При това положение е ясно, че да лишите тотално организма си от мазнини е повече от вредно… Неотдавна проведени проучвания показват, че всички видове мазнини – както наситените (от животински произход), така и поли- и мононенаситените, (изключително от растителен произход) са нужни за нормалното функциониране на сложния човешки организъм. И все пак, като най-здравословни се считат мазнините с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6), които се намират в достатъчни количества в рибата, сухите меса, млечните продукти, яйцата, растителните протеини, авокадото, ядките и семената. Така че, наблягайте на тези храни! 

Друго грешно становище е да спрете с консумацията на въглехидратни храни с надеждата, че така ще намалите теглото си без да се подлагате на гладуване. Не правете това, защото ще си навредите – изключете от менюто си само белия хляб, белия ориз и сладкарските изделия, приготвени с добавянето на захари. За сметка на това се насочете към плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни. Имайте предвид, че пшеницата, царевицата, елдата и овесът са ценни дори след преработването им, защото при това се запазва и обвивката на зърната, и техния зародиш.

Обвивката съдържа значими количества микроелементи и витамини и действа благотворно върху перисталтиката на червата. От своя страна, пшеничените зародиши са богати на лесноусвоими белтъчини, въглехидрати, мазнини и мастноразтворими витамини. Ефектът при така подбран хранителен режим е съществено подобрено функциониране на двете най-важни в организма системи – нервната и сърдечно-съдовата. Затова яжте пълнозърнест хляб и корнфлейкс, но наблегнете на семената – за предпочитане е не ги варите – консумирате след като са покълнали, смесвайки ги, например, с малко медовина.

А ако предпочитате да са смесени с кисело или прясно мляко, то следва преди това да ги залеете с вряла вода. Такава храна е силно калорична и с нея не бива да се прекалява, особено при отсъствието на достатъчно интензивно физическо натоварване.
Необосновано твърдение е също така, че може да регулирате храненето си по такъв начин, че да изгаряте мазнините, натрупващи се в определени зони от тялото ви. Това не е вярно, тъй като процесът зависи преди всичко от генетически обоснованата ви предразположеност да трупате мазнини в една или друга зона от тялото си – ханш, раменен пояс, коремна кухина… Ето защо, единствено при цялостно намаляване на теглото си, ще може да се надявате да постигнете забележимо снижение на мастно натрупване в желаната от вас зона (например, в бедрата).

Съществува и митичното твърдение, че консумирането на някои храни води, по принцип, до натрупването на мазнини в тялото, докато поемането на други храни има за резултат изгарянето на натрупаните в тялото такива. Разбира се, това твърдение е лесно оборимо: всички хранителни продукти се характеризират със слабо вариращи калорийна и енергийна стойности, които неминуемо формират общия им баланс в човешкия организъм.
И накрая една препоръка: съсредоточете вниманието си върху консумацията на здравословни храни, пийте повече вода, но и увеличете дневния си енергиен разход – при такава комбинация със сигурност ще постигнете така желаното от вас трайно отслабване.
Грешни становища могат да ви подведат, затова помислете, когато консумирате здравословни храни.

Още новини
Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик разваля магии

Соня Заварчик e сред най-известните ясновидки у нас и от години е специалист по развалянето на магии. Соня живее и лекува в София, никога не е била извън столицата, но напоследък имало измамници, които се подвизавали под нейното име и приемали хора в Бургас, Сандански...

повече информация
Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021

Седмичен хороскоп 18-24 октомври 2021 ви вещае повече предпазливост, що се отнася до възникване на финансови проблеми и противоречия. Възползвайте се от ситуацията, сега е вашето време. Пазете здравето си. В дома Ви можете да изчистите евентуални недоразумения,...

повече информация
Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa

Aктриcaтa Aлeкcaндрa Cърчaджиeвa cъc cигурнocт нe e oт гaлeницитe нa cъдбaтa. Прeз гoдинитe живoтът нa някoлкo пъти я пoдлaгa нa ceриoзни изпитaния, нo тя никoгa нe пaдa нa кoлeнe и нe губи жaждaтa cи зa живoт. Aктриcaтa e oт мaлкoтo, кoитo нe крият бoлкитe cи и...

повече информация
Великобритания е в криза

Великобритания е в криза

Великобритания е в криза, щандовете са празни. Прeз уикeндa бритaнcкитe cупeрмaркeти ce cблъcкaхa c притoк нa купувaчи, ocтaвящи зaд ceбe cи прaзни рaфтoвe. Вceки шecти бритaнeц дeклaрирa, чe "нe мoжe дa купувa ocнoвни хрaнитeлни прoдукти“, a eдин нa вceки тримa вeчe...

повече информация
Advertisements
Разведох се на 47

Разведох се на 47

Разведох се на 47 години. В писмо до в.“ДОКТОР“, чийто нов брой вече е на пазара, една жена на средна възраст описва сложната лична ситуация, в която е изпаднала напоследък и търси компетентен съвет. Ето какво пише Мариана Христова от София: Аз съм на 47 години. След...

повече информация
Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин

Турски лекар спаси осакатен българин. Как се стигна до това. Милко Иванов, собственик на фирма за хранителни продукти в България, оперирайки на преса в цеха си по погрешка наранява пръста си. Търси помощ първо от българските лекари, а след това заминава и за лечение в...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.