Грешни становища за изгаряне на мазнините
Дата на публикуване: 27.09.2019
грешни становища

Грешни становища за изгаряне на мазнините

Грешни становища за изгаряне на мазнините ни подвеждат редовно. Надвишаването на наднормено тегло е сигурен критерий за затлъстяване на организма с всички произтичащи от това негативни ефекти, водещи до функционални разстройства на неговите тясно свързани биофизиологични системи. Силно притеснително е, че – в световен мащаб – се наблюдава устойчиво повишаване на броя на хората с наднормено тегло, който понастоящем се изчислява на над 700 милиона, от които 14% са деца. Тази тенденция е значително по-изявена в страните с нисък, но и със среден стандарт на живота. Моделните пресмятания очертават една наистина тревожна картина за недалечното бъдеще – още през 2025 година, над 20% от световното население ще бъде с наднормено тегло! Причините за това са в нарушаването на енергийния баланс в организма – приетите с храната и напитките калории не могат да бъдат изцяло изразходвани и се натрупват под формата на мазнини. 

Това е резултат, от една страна, на изобилието от най-разнообразни, сравнително достъпни, хранителни продукти с нарастващи вкусови качества и, от друга страна, на увеличаващото се обездвижване на хората в световен мащаб, дължащо се на бързото навлизане на нови технологии, които изискват все по-малко физически усилия. Вредата за организма от прекомерно натрупаните килограми става все по-очевидна и все повече от затлъстелите хора търсят способи да нормализират теглото си, но така че да не се обвързват с изтощителни тренировки и/или мъчителни гладни диети. Така, те се подават на наглед обосновани схващания, какви храни трябва да изключват от менюто си, за да постигнат целите си. Един такова схващане е да не се консумират храни, съдържащи мазнини. 

Нека поясним – мазнините са съществено необходими за нормалното функциониране на организма, тъй като са: първо, основният компонент при изграждането на клетъчните мембрани; второ, източник на енергия; трето, участници в производството на хормоните, невротранмитерите и други важни вещества; четвърто, необходими за усвояването на разтворимите в тях витамини А, D, E и K и пето, нормализират метаболизма. Освен това, натрупвайки се под кожата и около вътрешните органи, те предпазват тялото от свръхохлаждане и травми. 

При това положение е ясно, че да лишите тотално организма си от мазнини е повече от вредно… Неотдавна проведени проучвания показват, че всички видове мазнини – както наситените (от животински произход), така и поли- и мононенаситените, (изключително от растителен произход) са нужни за нормалното функциониране на сложния човешки организъм. И все пак, като най-здравословни се считат мазнините с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6), които се намират в достатъчни количества в рибата, сухите меса, млечните продукти, яйцата, растителните протеини, авокадото, ядките и семената. Така че, наблягайте на тези храни! 

Друго грешно становище е да спрете с консумацията на въглехидратни храни с надеждата, че така ще намалите теглото си без да се подлагате на гладуване. Не правете това, защото ще си навредите – изключете от менюто си само белия хляб, белия ориз и сладкарските изделия, приготвени с добавянето на захари. За сметка на това се насочете към плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни. Имайте предвид, че пшеницата, царевицата, елдата и овесът са ценни дори след преработването им, защото при това се запазва и обвивката на зърната, и техния зародиш.

Обвивката съдържа значими количества микроелементи и витамини и действа благотворно върху перисталтиката на червата. От своя страна, пшеничените зародиши са богати на лесноусвоими белтъчини, въглехидрати, мазнини и мастноразтворими витамини. Ефектът при така подбран хранителен режим е съществено подобрено функциониране на двете най-важни в организма системи – нервната и сърдечно-съдовата. Затова яжте пълнозърнест хляб и корнфлейкс, но наблегнете на семената – за предпочитане е не ги варите – консумирате след като са покълнали, смесвайки ги, например, с малко медовина.

А ако предпочитате да са смесени с кисело или прясно мляко, то следва преди това да ги залеете с вряла вода. Такава храна е силно калорична и с нея не бива да се прекалява, особено при отсъствието на достатъчно интензивно физическо натоварване.
Необосновано твърдение е също така, че може да регулирате храненето си по такъв начин, че да изгаряте мазнините, натрупващи се в определени зони от тялото ви. Това не е вярно, тъй като процесът зависи преди всичко от генетически обоснованата ви предразположеност да трупате мазнини в една или друга зона от тялото си – ханш, раменен пояс, коремна кухина… Ето защо, единствено при цялостно намаляване на теглото си, ще може да се надявате да постигнете забележимо снижение на мастно натрупване в желаната от вас зона (например, в бедрата).

Съществува и митичното твърдение, че консумирането на някои храни води, по принцип, до натрупването на мазнини в тялото, докато поемането на други храни има за резултат изгарянето на натрупаните в тялото такива. Разбира се, това твърдение е лесно оборимо: всички хранителни продукти се характеризират със слабо вариращи калорийна и енергийна стойности, които неминуемо формират общия им баланс в човешкия организъм.
И накрая една препоръка: съсредоточете вниманието си върху консумацията на здравословни храни, пийте повече вода, но и увеличете дневния си енергиен разход – при такава комбинация със сигурност ще постигнете така желаното от вас трайно отслабване.
Грешни становища могат да ви подведат, затова помислете, когато консумирате здравословни храни.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.