Грешни становища за изгаряне на мазнините
Дата на публикуване: 27.09.2019
грешни становища

Грешни становища за изгаряне на мазнините

Грешни становища за изгаряне на мазнините ни подвеждат редовно. Надвишаването на наднормено тегло е сигурен критерий за затлъстяване на организма с всички произтичащи от това негативни ефекти, водещи до функционални разстройства на неговите тясно свързани биофизиологични системи. Силно притеснително е, че – в световен мащаб – се наблюдава устойчиво повишаване на броя на хората с наднормено тегло, който понастоящем се изчислява на над 700 милиона, от които 14% са деца. Тази тенденция е значително по-изявена в страните с нисък, но и със среден стандарт на живота. Моделните пресмятания очертават една наистина тревожна картина за недалечното бъдеще – още през 2025 година, над 20% от световното население ще бъде с наднормено тегло! Причините за това са в нарушаването на енергийния баланс в организма – приетите с храната и напитките калории не могат да бъдат изцяло изразходвани и се натрупват под формата на мазнини. 

Това е резултат, от една страна, на изобилието от най-разнообразни, сравнително достъпни, хранителни продукти с нарастващи вкусови качества и, от друга страна, на увеличаващото се обездвижване на хората в световен мащаб, дължащо се на бързото навлизане на нови технологии, които изискват все по-малко физически усилия. Вредата за организма от прекомерно натрупаните килограми става все по-очевидна и все повече от затлъстелите хора търсят способи да нормализират теглото си, но така че да не се обвързват с изтощителни тренировки и/или мъчителни гладни диети. Така, те се подават на наглед обосновани схващания, какви храни трябва да изключват от менюто си, за да постигнат целите си. Един такова схващане е да не се консумират храни, съдържащи мазнини. 

Нека поясним – мазнините са съществено необходими за нормалното функциониране на организма, тъй като са: първо, основният компонент при изграждането на клетъчните мембрани; второ, източник на енергия; трето, участници в производството на хормоните, невротранмитерите и други важни вещества; четвърто, необходими за усвояването на разтворимите в тях витамини А, D, E и K и пето, нормализират метаболизма. Освен това, натрупвайки се под кожата и около вътрешните органи, те предпазват тялото от свръхохлаждане и травми. 

При това положение е ясно, че да лишите тотално организма си от мазнини е повече от вредно… Неотдавна проведени проучвания показват, че всички видове мазнини – както наситените (от животински произход), така и поли- и мононенаситените, (изключително от растителен произход) са нужни за нормалното функциониране на сложния човешки организъм. И все пак, като най-здравословни се считат мазнините с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6), които се намират в достатъчни количества в рибата, сухите меса, млечните продукти, яйцата, растителните протеини, авокадото, ядките и семената. Така че, наблягайте на тези храни! 

Друго грешно становище е да спрете с консумацията на въглехидратни храни с надеждата, че така ще намалите теглото си без да се подлагате на гладуване. Не правете това, защото ще си навредите – изключете от менюто си само белия хляб, белия ориз и сладкарските изделия, приготвени с добавянето на захари. За сметка на това се насочете към плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни. Имайте предвид, че пшеницата, царевицата, елдата и овесът са ценни дори след преработването им, защото при това се запазва и обвивката на зърната, и техния зародиш.

Обвивката съдържа значими количества микроелементи и витамини и действа благотворно върху перисталтиката на червата. От своя страна, пшеничените зародиши са богати на лесноусвоими белтъчини, въглехидрати, мазнини и мастноразтворими витамини. Ефектът при така подбран хранителен режим е съществено подобрено функциониране на двете най-важни в организма системи – нервната и сърдечно-съдовата. Затова яжте пълнозърнест хляб и корнфлейкс, но наблегнете на семената – за предпочитане е не ги варите – консумирате след като са покълнали, смесвайки ги, например, с малко медовина.

А ако предпочитате да са смесени с кисело или прясно мляко, то следва преди това да ги залеете с вряла вода. Такава храна е силно калорична и с нея не бива да се прекалява, особено при отсъствието на достатъчно интензивно физическо натоварване.
Необосновано твърдение е също така, че може да регулирате храненето си по такъв начин, че да изгаряте мазнините, натрупващи се в определени зони от тялото ви. Това не е вярно, тъй като процесът зависи преди всичко от генетически обоснованата ви предразположеност да трупате мазнини в една или друга зона от тялото си – ханш, раменен пояс, коремна кухина… Ето защо, единствено при цялостно намаляване на теглото си, ще може да се надявате да постигнете забележимо снижение на мастно натрупване в желаната от вас зона (например, в бедрата).

Съществува и митичното твърдение, че консумирането на някои храни води, по принцип, до натрупването на мазнини в тялото, докато поемането на други храни има за резултат изгарянето на натрупаните в тялото такива. Разбира се, това твърдение е лесно оборимо: всички хранителни продукти се характеризират със слабо вариращи калорийна и енергийна стойности, които неминуемо формират общия им баланс в човешкия организъм.
И накрая една препоръка: съсредоточете вниманието си върху консумацията на здравословни храни, пийте повече вода, но и увеличете дневния си енергиен разход – при такава комбинация със сигурност ще постигнете така желаното от вас трайно отслабване.
Грешни становища могат да ви подведат, затова помислете, когато консумирате здравословни храни.

Още новини
Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза за тази зодия

Завист и омраза по една единствена зодия. Може би се досетихте, че става дума именно за зодия Скорпион. Ето и причините защо това много одумван астрологичен знак: Скорпионите винаги имат собствено мнение. Това са хора, които не обичат да се съобразяват с никого. Те...

повече информация
Рождените дни и празнуването им

Рождените дни и празнуването им

Рождените дни са важно празненство за всички ни, не само като деца. Въпреки това, някои рождени дни, според общоприетото схващане, са опасни за празнуване. Всички сме чували, че не трябва да празнуваме 40-тата си годишнина, но има още няколко рождени дни, чието...

повече информация
3 храни за дълъг живот

3 храни за дълъг живот

3 храни могат да направят животът ви по-дълъг. През целия си живот дядо ми живееше в селото, гледаше фермата, говедата и зеленчуковата градина. Рядко беше в магазина и често купуваше не храна, а кибритени клечки и домакински съдове. Всички продукти той ядеше само от...

повече информация
Клиентът няма право

Клиентът няма право

Клиентът няма право в някои случаи. Който е учил търговия или пък работи в този сектор добре знае, че клиентът винаги има право. Да, той трябва да получи най-доброто обслужване, но също така би трябвало и да знае на какво има право и на какво не. Обслужващият персонал...

повече информация
Advertisements
Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов

Историкът Стефан Влахо-Мицов с интересни констатации. За нова Балканска война с участието на Русия в защита на Македония призовава в новата си книга "Македонският феникс между унищожението и самоунищожението“ историкът Стефан Влахо-Мицов. Книгата излиза преди дни на...

повече информация
Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова без работа

Мария Игнатова ще трябва да се изявява в ново поприще. Скоротечно приключва кариерата на Мария Игнатова като водеща на Папараци, пише HotArena. До броени дни блондинката, която година и половина стоя извън телевизионните студиа след свалянето на „Господари на ефира“,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.