Гулията регулира кръвното и храносмилането
Дата на публикуване: 07.04.2020
гулията

Гулията регулира кръвното и храносмилането

Гулията подсилва нашия имунитет. С гулия се провежда лечение, което е по-силно и надеждно от много лекарствени средства, лесно откриващи се в различни аптеки в страната. Начините за използване на корена са няколко – във вид на салата, като ястие или под формата на чай.
Гулия е препоръчителна за подсилване на имунната система, за пречистване на кръвта и регулиране нивата на захар в кръвта.
Земната ябълка е безценен дар, който по доста лесен начин се справя с десетки болести, една от които е анемия. Това си действие тя дължи на високите дози желязо в състава си.
Счита се за доста силен антиоксидант, тъй като е богата на витамин от група С. Забележителен лек е и при хипертония и аритмия заради завидното количество калциеви и магнезиеви соли.

Уникалното по рода си растение оказва доста силен ефект и при слабо зрение. Всички хора могат да се възползват от силата на гулия и да разрешат проблемите си по щадящ начин, без химия и без медикаменти със съмнителен произход.
Рецепти с гулия , които заслужават внимание
При язва: земната ябълка лекува язва и гастрит. За да подейства по начина, който се очаква от нея, трябва да се взима по 4 или 5 пъти в рамките на един ден. Единичната доза се равнява на чаша настойка преди хранене.
При атеросклероза: всички пациенти с това заболяване е добре да предприемат стъпки към стабилизиране на състоянието си.
За целта се приготвя пържена гулия. Тя преспокойно може да замести любимите на редица българи пържени картофки.

Приготвят се пържени грудки, които са страшно полезни. Без никакви притеснения могат да се хапват от хора с атеросклероза, тъй като по никакъв начин не могат да навредят.

Тайната е следната: в клубените на гулията не се открива нишесте, което е поместено в картофите. Опържете я по същия начин както и картофите, но ако желаете може преди самото пържене да я бланширате.

За отслабване: тук ви предлага уникална под своите качества комбинация между гулия и мед. Тя топи всички излишни мазнини по нежен и щадящ начин.

Рецепта: 1 лъжица сок от гулия се смества с мед, като използвате еднакви количества от двата продукта. Взимайте по 1 лъжица от този природен еликсир 5 пъти в рамките на деня. не бива да поглъщате веднага, а да задържите за броени минути в устата си.

Какво съдържа?

Полезните свойства на земната ябълка са обусловени, както от разнообразните вещества в нея, така и от високото съдържание на инулин в растението.

Инулинът е уникален природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Инулинът в земната ябълка действа като пребиотик – стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Той също така спомага за усвояването на калция в организма, намалява триглицеридите и холестерола, както и препятства растежа на различни видове рак.

Освен инулин, в топинамбура се съдържат и много други полезни биологично активни съединения: фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, витамините B и C, пектин, органични киселини и аминокиселини.

Благодарение на въглехидратния си състав, много подобен на този на меда, земната ябълка е съчетание от ниска калоричност и много добра усвояемост от организма.

В 100 грама сурова земна ябълка има 73 калории.

Полезни свойства

Консумацията на земна ябълка регулира кръвното налягане и действа благоприятно на храносмилателната система. Топнамбурът е много подходящо средство за повишаване на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива приет, растението се препоръчва и като превантивна мярка срещу остеопороза.

Земната ябълка е много разпространена като средство за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на необходимите инсулинови дози при хора, страдащи от диабет тип I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и така повишава кръвната захар, инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично нивата на кръвна захар.

Не на последно място грудките на земната ябълка могат да послужат като средство за пречистване на кръвта и са полезни за черния дроб и бъбреците. Растението е в състояние да изведе от организма различни замърсявания и тежки метали.

Източник: Петел

Още новини
Есенна салата

Есенна салата

Есенна салата ще ви даде нови сили и здраве. Предлагаме ви много лесна и бърза рецепта, която е с доказани ползи за организма през този прекрасен, но и предзимен сезон. С нея освен, че ще подсилите имунитета си ще се заредите с голямо количество от безценни витамини....

повече информация
Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки

Ароматни вкусни сиренки - всички в семейството ни ги обичат, а се правят лесно. Всички обичаме сиренки. Няма нищо по-хубаво от тази вкусотийка за закуска, преди да бъдем погълнати от ежедневните задачи. Сиренките не се приготвят сложно, напротив, и точно това е...

повече информация
Българка обърка самолета

Българка обърка самолета

Българка обърка самолета. 30-годишна българка, която трябвало да лети от Лондон с билет до Валенсия, се качила в британската столица в погрешен самолет и се озовала в Киев. За грандиозната грешка разказа на стената си във фейсбук злополучната пътничка, която се тагна...

повече информация
Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот

Съсипаният ми живот се дължи на родната ми майка. Доскоро всичко в живота ми беше наред. Завърших училище с отличие, след което успях да завърша престижен университет, а после се устроих и на добра работа. Няколко години по-късно срещнах жената, която днес е моя...

повече информация
Advertisements
Дълголетието е възможно

Дълголетието е възможно

Дълголетието зависи от няколко признака - точно 5 на брой. Не сте ли се питали колко време ще сте на тази земя и колко дълго ще живеете? Учени направиха редица от експерименти, за да стигнат до тези отговори. Според изследователите има 5 основни признака, в живота на...

повече информация
Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака

Дразнителите в зодиака са няколко. Казват, че само с един поглед може да се предаде любов, омраза, радост, негодувание, възхищение и завист. Не случайно много хора са на мнение, че очите говорят повече от множество думи. Астролозите са убедени, че някои от...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.