Хлябът може да ни вреди
Дата на публикуване: 16.02.2021
хлябът

Хлябът е един от най-старите продукти, които хората започнали да приготвят. Питките с брашно и вода са били част от основната диета на древните цивилизации. И техните колеги в наше време могат да бъдат намерени в различни страни по света. Популярността на продукта е лесна за обяснение. Културите, от които е направен, съдържат много хранителни вещества. Защо отказът от хляб е толкова важен за хората над 50 години? Проблемът се крие в съвременното производство. Купувайки хляб в магазина , рискувате сериозно да навредите на здравето си. Съставът на печените продукти е коренно различен от този нА ВРЕМЕТО. Вкусовите стабилизатори и различни добавки са безвредни в малки количества. Но при редовна употреба концентрацията им се увеличава. И това вече е повод за безпокойство.

Модерно производство на хляб
Рафинираното брашно се използва в почти всички хлебни изделия . ТЕ СА направен от зърно, обелено от черупката и горния слой. Именно в тези „отпадъци“ се съдържат всички полезни вещества. Хлябът съдържа сърцевина от нишесте и глутен. Преди се приготвяше закваска от естествена мая, без странични добавки. Сега можете да намерите всичко в състава. За да се ускори процесът на зреене на тестото , към него се добавят подобрители . Те правят хляба по-пухкав и апетитен. Но такива химически добавки не въздействат на организма по най-добрия начин.

Последици от употребата
Термофилната мая в големи количества могат да повлияят на усвояването на витамините от група В.
Изкуствено създаденият продукт причинява проблеми с храносмилателната система. Такава мая, влизайки в тялото, започват да разрушават костната тъкан. Това е особено опасно за хората на средна възраст и по-възрастните.Хлябът, закупен в магазина, съдържа много сол. Това от своя страна уврежда бъбреците, което причинява подуване. Сладките печени продукти съдържат захар, маргарин и различни мазнини. Такъв вреден състав води до неизбежно наддаване на тегло. И тогава диабетът е само на един хвърлей разстояние.
Ако сте мислили да преминете към по-здравословен вариант- например ръжен хляб , бързам да ви разстроя. Съставът му не е много по-различен от този на пшеницата. Повечето от тестените изделия също са в списъка за нездравословна храна. Проучете внимателно техния състав преди покупка.

Как да сведем до минимум вредата
Разбира се, по-добре е да се откажете напълно от закупения хляб . Ако не можете да направите това, опитайте да ограничите ежедневната му употреба:

до 30 години е безопасно да ядете до 500 g с висока физическа активност или до 350 g – с нормален ритъм;

от 30 до 50 години по-малко от 400 g с трудова дейност, в обратния случай – по-малко от 250 g;

след 50 години максималната дневна доза е до 200 g.

Предпочитайте пълнозърнести хлябове . Обикновено има незабележим сивкав цвят и плътна структура. По-тежък е и има леко кисела миризма. Избягвайте въздушни печени продукти и кифли.

Супермаркетите продават много различни зърнени хлябове . Те са без мярка и без мая. Просто не забравяйте да проверите съставките преди покупка. Можете също така да изпечете домашен хляб сами.

А пълнозърнестата каша ще ви помогне да попълните липсващите витамини и минерали . Постоянното използване на различни видове зърнени гарнитури ще има благоприятен ефект върху вашето благосъстояние.

Трудно ви е да си представите сутрин без вкусен сандвич или прясна кифла. Но помислете как тази закуска ще ви повлияе след няколко години. Само от вас зависи дали ще страдате от лошо храносмилане и болка или ще останете пълни със сила до дълбока старост.

Източник: Виж ти

Още новини
Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова пилотирала самолет

Глория Петкова е пила и пилотирала самолет над Рилските езера. Моделката само за секунди поела управлението от опитния пилот. „Хванах един такъв джойстик, нещо дърпаш, държиш и пилотът по едно време: „Изправи, изправи!”, и пое вече”, споделяла е моделката, която тази...

повече информация
Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе

Баща си тръгнал с чуждо бебе и друга жена. Тази невероятна история се е случила преди повече от 20 години в един от родилните домове в украинската столица Киев. Всички в болницата обаче и до днес помнят случилото се. И има защо! Все пак не всеки ден на изписване баща...

повече информация
Истинската зодия

Истинската зодия

Истинската зодия според най-точния хороскоп. Структурен, комбиниран, виртуален, наречете го, както решите, но хороскопът, с който ще ви запознаем, е може би най-точният в света! Той представлява комбинация между вашата зодия, определена от деня и месеца на раждане, и...

повече информация
Влади Въргала и Джани

Влади Въргала и Джани

Влади Въргала не живее леко. Потвърждение на това са и снимките на актрисата в социалните мрежи с комедийния ас, на които той нежно целува сина й Иван-Александър от първия й брак. Момчето страда от аутизъм и има много специална връзка с Влади още когато двамата се...

повече информация
Advertisements
Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина все така влюбени

Джефри и Радина приковаха вниманието с незабравима сватба през 2019 година. Красивата българка Радина стана причина синът на баскетболната легенда Майкъл Джордан, Джефри, да взима уроци по български език. За новите образователни интереси на американеца предположиха...

повече информация
Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая

Лили Иванова и Драго Чая не са приятели от много години. Лили Иванова трудно допуска някого в живота си, но още по-трудно прощава, ако близък я разочарова. Тогава примата изхвърля предателя от сърцето и кръга си категорично и завинаги . Такава е съдбата на Драгомир...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.