Идват септемврийските празници
Дата на публикуване: 02.08.2019
Идват септемврийските празници

Идват септемврийските празници

Идват септемврийските празници и бедните българи пак ще тръгнат за Гърция. Постоянно слушаме колко сме зле, как работодателите дават ниски заплати, как държавата не се грижи за нас. Новините всяка вечер започват с негативизъм – катастрофи, убийства, кражби. А като се огледаме около нас по улицата картинката е различна – хубави коли, добре облечени хора, кафенетата и заведенията пълни. Е, това е картинката в големите градове. В Северозапада и по малките населени места е малко по-различно, въпреки, че и там не липсват изключения. В някое запустяло село изведнъж се появява величествен палат.
какъв е изводът тогава? Само се оплакваме? Или пък ни харесва да се оплакваме? А може би и други нации имат сходни проблеми, ние не сме единствените. Но не се замисляме затова. 
Защото винаги българите се чувстваме прецакани от някого. А дали не е така навсякъде по света? Какво стана с оптимизма ни, защо вече не виждаме положителното, а гледаме винаги в паничката на другия? 
А защо ни харесва непрекъснато да плюем по нещо или по някой – било то политик, било бизнесмен или спортист?

Ами явно всичко това е част от нашата природа и по някакъв начин ни доставя удоволствие да го правим. Може би сме мазохисти до известна степен.
Не знам, но когато започне да се говори за лято и за морски почивки, винаги ми става едно такова особено забавно. 
Последната мода е как всичко живо ходи в Гърция, защото на нашето Бетономорие или застроено Черно море, или нашия гьол видиш ли изведнъж станало нетърпимо. 
Добре, да кажем, че има застрояване на известна част от плажовете ни и наистина е гадно. Ама това са 15-20% от цялото ни крайбрежие. Останалото ни море си е същото както преди. 
Да, ще кажете вие, в Гърция е по-хубава водата, няма платени чадъри, няма спасители, които досадно да ти свиркат, няма вълнение, както тук. Но в крайна сметка нали можем да ходим и на двете места. Не е нужно да ги сравняваме или да се оплакваме къде било по-евтино, къде било по-изгодно. Има проверени места в България, където е перфектно. А има и такива в Гърция. 

Какво значи нямало хора по нашето море. Ами аз като ходих се пръскаше по шевовете. 

Да, повечето бяха по свободните зони, ама кръчметата пълни, хората ядат и пият, няма квартири. плюс това не мога да се съглася, ч в гръцко е по-евтино, особено през юли и август. Все пак там цените са същите, но в евро. Т.е. двойно. Е, да, ще кажете, ама аз съм си взел мръвките от Метро и ще си готвя. Егати морето – да отидеш на почивка и да си готвиш. Страшен кеф, няма що. И после ще разказваш как си спестил 400 евро от храна, щото не си им ходил там по кръчмите. Ама ако си в България с тия пари се разцепваш всяка вечер. Няма българин, който да отива на нашето море и да не отиде поне веднъж на заведение. 

Сега ще кажете, че обслужването ни не струва. Ми да, но то си има места и места. А и като дадеш на сервитьора 10 лева отгоре, на другата вечер всичко ще идва веднага. Т.е. за всичко си има чалъм.

А, да, забравих – в Гърция не се плащат чадъри и шезлонги. Ама драги хора, аз като седна в Гърция и си взимам 2 бири и нещо за обяд. Две бири са 8 евро, обяда е гирос за 4 евро. Мамка му, това са си общо 12 евра на човек. Или казано в български пари – 24 лева. Ми то и в наша България е толкова, чадър плюс шезлонг – 10 лева и храна за обяд плюс бира още 14 – 24 лв. общо, ха-ха. Въпрос на сметки.

Не защитавам България и не възхвалявам Гърция, почивал съм и тук, и там. Просто се опитах да ви вдъхна малко позитивизъм. Знам, че с много от нещата няма как да сте съгласни. Е, нали затова сме българи. И не забравяйте, че септемврийските празници. Ще очаквам вашите коментари, както и да разпространите това четиво, ако ви е допаднало.

Поздрави: един българин около 40-те

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация