Идват септемврийските празници
Дата на публикуване: 02.08.2019
Идват септемврийските празници

Идват септемврийските празници

Идват септемврийските празници и бедните българи пак ще тръгнат за Гърция. Постоянно слушаме колко сме зле, как работодателите дават ниски заплати, как държавата не се грижи за нас. Новините всяка вечер започват с негативизъм – катастрофи, убийства, кражби. А като се огледаме около нас по улицата картинката е различна – хубави коли, добре облечени хора, кафенетата и заведенията пълни. Е, това е картинката в големите градове. В Северозапада и по малките населени места е малко по-различно, въпреки, че и там не липсват изключения. В някое запустяло село изведнъж се появява величествен палат.
какъв е изводът тогава? Само се оплакваме? Или пък ни харесва да се оплакваме? А може би и други нации имат сходни проблеми, ние не сме единствените. Но не се замисляме затова. 
Защото винаги българите се чувстваме прецакани от някого. А дали не е така навсякъде по света? Какво стана с оптимизма ни, защо вече не виждаме положителното, а гледаме винаги в паничката на другия? 
А защо ни харесва непрекъснато да плюем по нещо или по някой – било то политик, било бизнесмен или спортист?

Ами явно всичко това е част от нашата природа и по някакъв начин ни доставя удоволствие да го правим. Може би сме мазохисти до известна степен.
Не знам, но когато започне да се говори за лято и за морски почивки, винаги ми става едно такова особено забавно. 
Последната мода е как всичко живо ходи в Гърция, защото на нашето Бетономорие или застроено Черно море, или нашия гьол видиш ли изведнъж станало нетърпимо. 
Добре, да кажем, че има застрояване на известна част от плажовете ни и наистина е гадно. Ама това са 15-20% от цялото ни крайбрежие. Останалото ни море си е същото както преди. 
Да, ще кажете вие, в Гърция е по-хубава водата, няма платени чадъри, няма спасители, които досадно да ти свиркат, няма вълнение, както тук. Но в крайна сметка нали можем да ходим и на двете места. Не е нужно да ги сравняваме или да се оплакваме къде било по-евтино, къде било по-изгодно. Има проверени места в България, където е перфектно. А има и такива в Гърция. 

Какво значи нямало хора по нашето море. Ами аз като ходих се пръскаше по шевовете. 

Да, повечето бяха по свободните зони, ама кръчметата пълни, хората ядат и пият, няма квартири. плюс това не мога да се съглася, ч в гръцко е по-евтино, особено през юли и август. Все пак там цените са същите, но в евро. Т.е. двойно. Е, да, ще кажете, ама аз съм си взел мръвките от Метро и ще си готвя. Егати морето – да отидеш на почивка и да си готвиш. Страшен кеф, няма що. И после ще разказваш как си спестил 400 евро от храна, щото не си им ходил там по кръчмите. Ама ако си в България с тия пари се разцепваш всяка вечер. Няма българин, който да отива на нашето море и да не отиде поне веднъж на заведение. 

Сега ще кажете, че обслужването ни не струва. Ми да, но то си има места и места. А и като дадеш на сервитьора 10 лева отгоре, на другата вечер всичко ще идва веднага. Т.е. за всичко си има чалъм.

А, да, забравих – в Гърция не се плащат чадъри и шезлонги. Ама драги хора, аз като седна в Гърция и си взимам 2 бири и нещо за обяд. Две бири са 8 евро, обяда е гирос за 4 евро. Мамка му, това са си общо 12 евра на човек. Или казано в български пари – 24 лева. Ми то и в наша България е толкова, чадър плюс шезлонг – 10 лева и храна за обяд плюс бира още 14 – 24 лв. общо, ха-ха. Въпрос на сметки.

Не защитавам България и не възхвалявам Гърция, почивал съм и тук, и там. Просто се опитах да ви вдъхна малко позитивизъм. Знам, че с много от нещата няма как да сте съгласни. Е, нали затова сме българи. И не забравяйте, че септемврийските празници. Ще очаквам вашите коментари, както и да разпространите това четиво, ако ви е допаднало.

Поздрави: един българин около 40-те

Още новини
Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана след концерта си в Пловдив. Певицата ни планира да слезе от сцената след финала на турнето си, което тече в момента. Естрадната икона е обявила пред екипа си, че това са последните големи спектакли, които прави. 82-годишната легенда явно...

повече информация
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021 предвещава ден, в който е доре да се вглеждате повече в детайлите, за да не пропуснете нещо важно. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка...

повече информация
Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да намерите време да се разведрите и да се отпуснете. Бъдете по-внимателни в действията си и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 25 септември 2021 в...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 23 септември 2021

Дневен хороскоп 23 септември 2021

Дневен хороскоп 23 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да гледате по-ведро към живота и случващото се около вас. Грижите за здравето ще Ви се отразяват благоприятно. Гледайте по-философски на света и се осланяйте на съдбата си, тя няма да Ви изостави. За една...

повече информация
Дневен хороскоп 24 септември 2021

Дневен хороскоп 24 септември 2021

Дневен хороскоп 24 септември 2021 ви вещае ден, в който трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Направете нещо полезно за себе си и ако трябва спазвайте режим. Не се претоварвайте и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия...

повече информация
Advertisements