Имунната система зависи от 7 фактора
Дата на публикуване: 27.03.2020
имунната система

Имунната система зависи от 7 фактора

Имунната система е важен фактор в човека, за да го поддържа здрав. Въпреки че забравяте да миете ръцете си, докосването на лицето и тютюнопушенето съществуват редица други, не толкова познати начини, по които хората могат да повлияят неблагоприятно върху имунната им система.
1. Прекалено много седене
Един човек прекарва минимум 6 до 8 часа на ден в заседнало състояние – например най-често гледа телевизия и зад компютър или телефон.
Твърде многото седене ви излага на риск от проблеми като увеличаване на теглото и проблеми с позата – това се смята за толкова опасно, колкото пушенето. Хронично заседнало състояние може да повлияе негативно на здравето и функционирането на имунната система.

Какво да направите:
Ако работите на компютър, изправете се и правете 10 до 20 клякания за сядане поне веднъж на час.
Стремете се да излизате на разходки възможно най-често. Разхождате по гори или паркове по-често.
2. Отрицателност и песимизъм
Наличието на песимистично мислене всъщност може да понижи вашия имунитет. Често цитирано голямо проучване установи, че хората с по-положителен начин на мислене са изпитали по-здрав отговор на имунната система като цяло, въпреки че трябва да бъдат проведени повече изследвания.
Приемането на начин на живот, изпълнен с благодарност ще подобри настроението ви и ще ви зареди с по-силен имунитет. Последните проучвания показват, че благодарността е голям привърженик на здравето.

Какво да направите:

Бъдете готови за това, което животът ви поднася, но не изпадайте в паника.
Напишете три неща, за които сте благодарни – и на които се надявате – всяка сутрин. Помислете за хората, които носят много светлина в живота ви. Изпратете им бележка, с която ще ги уведомите, че имат положителна промяна в живота ви.

3. Страх

Страхът сигнализира за опасност за нашите тела, създавайки реакция на битка, полет или замръзване, която може да изпрати ударна вълна през тялото, включително и имунната система.
Ето какво обикновено прави тялото в отговора „борба или бягство“:
Забавете (или изключете) несъществените функции, от които не се нуждаем за незабавно оцеляване, като храносмилането.
Съхранете органите, които може да ни трябват при спешни случаи, като зрение, повишена сърдечна честота и приток на кръв, за да вървят бързо.
Осигурете по-висок хормонен поток в амигдалата част от мозъка, за да се съсредоточите върху опасността.

Какво да направите:

Бъдете наясно, но не се страхувайте.
Използвайте молитва или медитация за фокус и вяра.
Превключете тялото си за диафрагмално дишане. Страхът може да подтикне плиткото дишане в гърдите.

4. Претренираност

Докато прекаленото седене със сигурност уврежда имунната система, другата крайност – свръх упражнения – може да направи същото. Признаците на претрениране и преумора включват подуване и умора, които не отшумяват след тренировки.
Класически начин да разберете дали претренирате е следният: тренирате енергично, но производителността се влошава.
Като цяло, когато тренирате твърде интензивно твърде дълго, това може пряко и неблагоприятно да повлияе на имунната система.

Какво да направите:

Опитайте се да насрочите повече разходки или походи в тренировъчния си график. Изтеглете приложение, фокусирано върху природата и го използвайте за идентифициране на нови видове растения, насекоми и животни, докато изследвате. Това ще ви помогне да се свържете с природата, което може да бъде полезно за имунната система.
Избягвайте дългите пристъпи на интензивно кардио и не забравяйте да отделите време за нежна йога.

5. Избягвате прекомерната употреба на алкохол

Постоянната употреба на алкохол не е полезна за здравето като цяло, включително за здравето и на имунната система, така че е най-добре да не прекалявате системно с пиене. Всъщност за някои е най-добре изобщо да избягвате консумацията на алкохол.

Какво да направите:

Понякога чаша органично червено вино по принцип не е проблем, но някои хора не могат да спрат до там. Други пък трябва да избягват консумацията на алкохол изобщо.
Сменете алкохолните напитки с безалкохолни алтернативи като комбуча, био зелен чай, кокосова вода и сок от нар.

6. Дехидратация

Дехидратацията може да доведе до влошаване на цялостното здраве на тялото ви, така че останете хидратирани. Макар че е лесно да се каже, за някои все още е трудно да постигате цел за всекидневна хидратация.

Какво да направите:

Изтеглете приложението за проследяване на водата на телефона си, за да ви напомня и вдъхновява да получите достатъчно вода.
Изберете за филтрирана чешмяна вода вместо бутилирана вода. Това ще ви спести пари и повече.
Пийте поне по 2 литра вода на ден.
Можете да добавяте резени цитрусови плодове като лимони и портокали.

7. Самота

Доказано е, че самотата, поне косвено, влияе негативно на имунната система.

Какво да направите:

Използвайте технология (Skype, Viber), за да се свържете с близки, които живеят сами или са самотни. Той не само може да им оправи деня, но може да бъде полезен и за здравето на имунната им система.
Ако сте изолирани и се нуждаете от връзка, ползвайте гласов чат и видео връзка.

Източник: store.draxe.com

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 28 януари 2022

Дневен хороскоп 28 януари 2022

Дневен хороскоп 28 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да бъдете по-отговорни към себе си. Днес повечето от Вас се радват на отлично настроение. Започваме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 28 януари 2022 петък ще е благоприятен ден за Овните, но за...

повече информация
Дневен хороскоп 27 януари 2022

Дневен хороскоп 27 януари 2022

Дневен хороскоп 27 януари 2022 ви вещае ден, в който трябва да се мобилизирате и да бъдете по-активни. Свършете до обяд важните неща и намерете време да се разтоварите с нещо приятно, което обичате. Грижете се по-добре за здравето си, обуздайте нетърпеливостта си и...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 26 януари 2022

Дневен хороскоп 26 януари 2022

Дневен хороскоп 26 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да намерите време за себе си. Отпуснете се и свалете напрежението, което тегне върху вас. Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе нищо няма да се получи както трябва. Започваме със зодия Овен....

повече информация
Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022

Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022

Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022 ви вещае активен период, в който натовареността ще е повишена. Сезонът на отпуските приключва и върху вас ще се струпат доста задължения. Приемете това с усмивка и гледайте напред. Започваме със зодия Овен. Според нашия седмичен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.