Инженер по кибер сигурност
Дата на публикуване: 25.03.2021
инженер

Инженер по кибер сигурност и съпругата му – инвестиционен посредник, се преселиха от Силициевата долина в карловското село Соколица. Митко Кацев и съпругата му Дженифър се заеха с пчеларство. За тях голямата кауза е да направят българския мед известен по целия свят. Решението го взехме заедно с Дженифър, идеята да правим това бе много вдъхновяваща. А аз исках да създам баланс в живота си, да не бъда непрекъснато пред компютъра, а да имам досег и с друга част от живота, споделя 30-годишният инженер. Двамата с 27-годишната Дженифър вече имат своите постижения в пчеларството – първият износ на български мед, произведен в техния пчелин в този момент пътува през океана за Калифорния. Освен това, заедно с български пивовар, те успели да създадат чудната напитка медовина, част от културата на старите българи. Сега Митко и Дженифър Кацев полагат началото на проект за нейното масово производство.

Митко Кацев е от Карлово, още от дете проявява музикална дарба. Пял е пред президента Георги Първанов заедно със знаменитата Гуна Иванова. Малкият Митко е един от най-ярките таланти в предаването на Ники Априлов „Като лъвовете“. Занимава се и с програмиране – тази страст го води и днес. По-късно завършва компютърни системи и технологии в Техническия университет в Пловдив.
Преди 9 години емигрирах в САЩ, спечелих зелена карта от лотарията. Съпругата ми Дженифър е американка от китайски произход, родена е в Атланта, но е израснала в Калифорния. Тя е завършила изящни изкуства, специалност живопис. Но нейният професионален опит е като инвестиционен посредник, разказва той. В САЩ го посрещнали роднини, които от години живеели в Калифорния. След това решил да се установи в Силициевата долина.

Живеех в Сан Хосе, целият район се казва Заливът на Силициевата долина. Започва от Сан Франсиско и се простира на юг, разказва Митко. Там той работи като специалист по кибер сигурност.

С Дженифър се открили в сайт за запознанства, като 90 на сто от младите с такива професии.

Още след първата среща споделих с приятели, че най-вероятно ще се оженя за това момиче. Може би най-определящото нещо бе, че Дженифър вижда света през призма, където всичко е възможно, разказва Митко. Сега, близо три години по-късно, смята, че и той самият носи тези качества.

Предложил й брак три месеца след като се запознали и се оженили година и половина след това. А точно на сватбата им се родила идеята да се преместят в България.

Митко и Дженифър пристигат през ноември 2019-а. Обикалят страната, за да разберат къде искат да се установят. Единодушно избират Пловдив. Първоначално мислили да отворят магазин в „Капана“, ала заради пандемията се насочили към онлайн продажби.

Влезли в партньорство с пивовар от София – започнали да правят медовина от мед, вода и дрожди. Пивоварят бе намерил стари рецепти на тази напитка, записани от Петко Славейков.

Нашият мед стигна до Калифорния. Миналия месец бяхме там, говорихме с доста местни магазини, в които продават европейски стоки. Имаме няколко проспекта за потенциални партньорства, разказва той.

Междувременно Митко и Дженифър вече имат партньори в медената фирма – понеже родът на майка му е голям и част от него са потомствени пчелари, те обединяват усилията си, за да осигурят мед с високо качество и нужните количества за износ. А Дженифър работи по създаването на нови продукти, като съчетава мед с други супер храни – чили, люти чушки, джинджифил. Като художник тя прави и дизайна на етикетите и опаковките.

В същото време и двамата запазват максимално основните си професии. Той вече има ангажимент от престижна организация в Калифорния да провежда обучения в сферата на кибер сигурността чрез видео курс. Работи и с други клиенти – интервюира млади инженери по сигурността, които да се включат в консултантската му фирма и за които създава работни места в България.

Освен с развитието на фирмата за мед, Дженифър също работи усилено и в други сфери – тя е сертифициран треньор по личностно развитие, подпомага клиенти в решаването на инвестиции, свързва хората и създава общества в интернет. Тя е администратор на група за чужденците в Пловдив с над 5000 членове.

Двамата обичат планинарството, намират време за излети, за срещи с родителите и роднините на Митко и поне два-три пъти да отидат до пчелина.

Източник: Марица

Още новини
Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната

Чесън в тоалетната я прави чиста и блесяща. Що се отнася до поддържането на дома ми чист, почистването на тоалетната е най-малкото ми любимо нещо, предполагам и на вас. Наскоро споменах това на съседката си. Тя, без да се замисли два пъти, ми препоръча да направя...

повече информация
Пречистваща молитва

Пречистваща молитва

Пречистваща молитва за здраве и против нещастие. Вдишайте дълбоко, успокойте се и помислете за себе си и вашите близки. След като постигнете покой, прочетете тази молитва 7 пъти. Нейната сила затваря нещастието и болестите зад 7 ключалки. Представете си, че вашият...

повече информация
Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски

Боб в гърне по нашенски - няма как да не сте го опитвали. Боб в гърне -традиционно и много вкусно ястие. Няма български дом, в който тази гозба да не е на почит. Всяка домакиня има свой начин за приготвяне на боб, но аз ще ви предложа моя. Уверявам ви, че ще ви...

повече информация
Баба съди внучката си

Баба съди внучката си

Баба съди родната си внучка и съпруга й за 32 893 лв. и иска разваляне на договор за покупко-продажба на апартамент, който освен това има и акт за дарение. За семейните войни, които сега започват и в храма на Темида, ни разказа Айгюн Османов. Той е съпруг на Надежда,...

повече информация
Advertisements
Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет

Предсказание за бъдещ кабинет направи феноменът Божидар Караджов. Две седмици минаха от парламентарните избори, а бъдещият кабинет все още изглежда като нерешима енигма. Някои от парламентарно представените партии вече направиха заявки какво правителство биха...

повече информация
Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент

Идеалната жена за президент според бившия президент Росен Плевнелиев. "Задача на европейските и продемократични сили в България е да извадят много силна кандидатура на президентските избори, за да имаме президент демократ, а не популист. Това е голямата битка, която...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.