Иван Йорданов прекарва детството си по домове
Дата на публикуване: 29.11.2019
Иван Йорданов

Иван Йорданов прекарва детството си по домове

Иван Йорданов е вече на 21 години и е студент в Свищов.
Да израснеш без родители, е най-тежкото и незаслужено изпитание в живота на човек, лишен от семейство. В пълна сила това важи и за 21-годишния Иван Йорданов, който прекарал детството и юношеството си в институции. Изцяло в разрез с мрачната статистика, че всеки втори сирак след напускане на дома остава без препитание и добро образование, е историята на младия мъж, доказващ, че успехът е личен избор. Иван е трета година студент по икономика на туризма в Стопанската академия ,,Д. А. Ценов“ в Свищов, занимава се с европейски проекти и за последните 2 години е успял да посети 15 държави.
Той е роден в Габрово. Още когато е само 2-годишен, социалните го отнемат от майка му. Никога не е срещал баща си, защото не го припознал.

Прекарал 8 години в ,,SOS Детско селище”- Трявна, а след завършване на осми клас го настанили в ,,SOS Младежки дом“ на улица ,,Ильо войвода” 4 във Велико Търново.
“Стигнах дотук благодарение на подкрепата на всеки служител в SOS общежитията, както и на тези от „SOS Детско селище“. Не деля възпитателите, благодарен съм на всеки от тях. Всеки е дал от себе си каквото може – смелост, сила, принципи, доброта, образованост, всеотдайност и т.н. Да живееш в институция за настаняване от семеен тип, е да има кой да те буди сутрин, вечер да ти пожелае лека нощ, да има кой да те съветва в грешките и да те похвали за успехите”, споделя Иван.
За останалите деца в институциите казва, че са му като братя и сестри, защото в такъв тип социално заведение всички са членове на едно голямо семейство. И макар не винаги да са се разбирали в ежедневието, навън се бранели един друг със зъби и нокти.

“Като малък мечтаех за уютен дом и грижа. По-неприятно от това да няма с кого да споделиш нещастието е да няма с кого да изживееш щастието си. Семейството ми липсва понякога твърде много, но всичко има и добра страна. Сега съм свободен да пътувам, да мечтая, да избирам без пристрастията на родители и роднини. По пътя срещам само подкрепа от възпитателите и приятелите си от SOS домовете. Няма да забравя думите: “Няма полага ми се, има заслужил съм” и ,,Спри! Помълчи, помисли, потърпи – дишай, тогава тръгни”. Все ценни съвети, осъзнати от мен след време”, казва 21-годишният мъж.

Иван поддържа контакт с много от бившите и настоящите възпитаници на институциите, в които е израснал, и възпитателите в тях. В съзнанието му има само хубави спомени от съвместното съжителство и споделеното време. Благодарен е на всеки, който е допринесъл за обогатяването му като личност, и пази общи снимки, които винаги разглежда, когато денят му не е минал толкова добре, колкото е очаквал.

Три години след напускане на SOS общежитието във Велико Търново се преместил да учи и живее в Свищов. Поради социалния си статут не заплаща семестриални такси и получава финансова и морална подкрепа от страна на организацията ,,SOS Детски селища”. Това, твърди той, го задължава морално да е пълен отличник и да няма никакви пропуски в учебния материал.

„Занимавам се също с европейски проекти, като за две години посетих 15 държави, някои от които за по-дълго. Предстоят ми още три страни, в които да отида до края на тази учебна година. Винаги обаче се връщам при приятелите, при близките за мен хора, гостувам в детското селище, срещам се с брат си. Познавах майка си, труден беше животът й, затова и ме бяха взели от нея. Виждахме се често. За съжаление, вечни хора няма и тя си отиде, когато бях на 15 години“, разказа той.

Иван не се страхува да мечтае и вижда реализацията си като пилот на самолет. Изкушен е от тази професия, защото обожава да пътува, да открива новости за различни държави и култури, има слабост към летищата и аеротранспорта като цяло.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

Още новини
Месецът на раждане

Месецът на раждане

Месецът на раждане закрива характерът на човек. Много хора вярват в астрологията и в знаците от зодиака и влиянието им върху характера ни. Повечето учени и психолози са на мнението, че всъщност месецът на раждане е определящ за бъдещето и живота на даден индивид. Факт...

повече информация
Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са от три зодии

Манипулаторите са най-често от три зодии. Това са зодиите, които над всичко поставят интересите си и ако нещо не е свързано с тях, не си мръдват и пръста, не създават приятелства и познанства, изобщо нища, ако няма да имат някаква полза след това. На почетното трето...

повече информация
Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж за Ковид19

Български доктор в Париж с интересна позиция за Ковид19. Д-р Елена Радева работи от 20 години във Франция. Завършила е медицина в България и е работила тук, после е специализирала и в Монпелие. Съпругът ѝ също е лекар във Франция. Написаното от нея разкрива непозната...

повече информация
Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа

Запознахме се в социалната мрежа, но нещата не се развиха по правилният начин. Знаех, че така ще стане някой ден. Беше повече от очевидно. Видях ги на неговия „статус“. Лично той беше качил снимката преди няколко дни. Въпреки че не обичам да го следя в социалните...

повече информация
Advertisements
Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен

Седмокласник спаси възрастен човек. Ученик в седми клас от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч с бързи и адекватни действия е спасил човешки живот, съобщиха от пресцентъра на общината. Според медицинските специалисти реакциите на Николай са помогнали...

повече информация
Археолози откриха 160 ковчега

Археолози откриха 160 ковчега

Археолози откриха 160 ковчега в рамките на 3 месеца. Преди хиляди години древните египтяни са били погребвани в Сакара, древен град на мъртвите. Свещениците ги поставяли в дървени кутии, украсени с йероглифи, а саркофазите били запечатвани и погребвани в гробници,...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.