Иван Йорданов прекарва детството си по домове
Дата на публикуване: 29.11.2019
Иван Йорданов

Иван Йорданов прекарва детството си по домове

Иван Йорданов е вече на 21 години и е студент в Свищов.
Да израснеш без родители, е най-тежкото и незаслужено изпитание в живота на човек, лишен от семейство. В пълна сила това важи и за 21-годишния Иван Йорданов, който прекарал детството и юношеството си в институции. Изцяло в разрез с мрачната статистика, че всеки втори сирак след напускане на дома остава без препитание и добро образование, е историята на младия мъж, доказващ, че успехът е личен избор. Иван е трета година студент по икономика на туризма в Стопанската академия ,,Д. А. Ценов“ в Свищов, занимава се с европейски проекти и за последните 2 години е успял да посети 15 държави.
Той е роден в Габрово. Още когато е само 2-годишен, социалните го отнемат от майка му. Никога не е срещал баща си, защото не го припознал.

Прекарал 8 години в ,,SOS Детско селище”- Трявна, а след завършване на осми клас го настанили в ,,SOS Младежки дом“ на улица ,,Ильо войвода” 4 във Велико Търново.
“Стигнах дотук благодарение на подкрепата на всеки служител в SOS общежитията, както и на тези от „SOS Детско селище“. Не деля възпитателите, благодарен съм на всеки от тях. Всеки е дал от себе си каквото може – смелост, сила, принципи, доброта, образованост, всеотдайност и т.н. Да живееш в институция за настаняване от семеен тип, е да има кой да те буди сутрин, вечер да ти пожелае лека нощ, да има кой да те съветва в грешките и да те похвали за успехите”, споделя Иван.
За останалите деца в институциите казва, че са му като братя и сестри, защото в такъв тип социално заведение всички са членове на едно голямо семейство. И макар не винаги да са се разбирали в ежедневието, навън се бранели един друг със зъби и нокти.

“Като малък мечтаех за уютен дом и грижа. По-неприятно от това да няма с кого да споделиш нещастието е да няма с кого да изживееш щастието си. Семейството ми липсва понякога твърде много, но всичко има и добра страна. Сега съм свободен да пътувам, да мечтая, да избирам без пристрастията на родители и роднини. По пътя срещам само подкрепа от възпитателите и приятелите си от SOS домовете. Няма да забравя думите: “Няма полага ми се, има заслужил съм” и ,,Спри! Помълчи, помисли, потърпи – дишай, тогава тръгни”. Все ценни съвети, осъзнати от мен след време”, казва 21-годишният мъж.

Иван поддържа контакт с много от бившите и настоящите възпитаници на институциите, в които е израснал, и възпитателите в тях. В съзнанието му има само хубави спомени от съвместното съжителство и споделеното време. Благодарен е на всеки, който е допринесъл за обогатяването му като личност, и пази общи снимки, които винаги разглежда, когато денят му не е минал толкова добре, колкото е очаквал.

Три години след напускане на SOS общежитието във Велико Търново се преместил да учи и живее в Свищов. Поради социалния си статут не заплаща семестриални такси и получава финансова и морална подкрепа от страна на организацията ,,SOS Детски селища”. Това, твърди той, го задължава морално да е пълен отличник и да няма никакви пропуски в учебния материал.

„Занимавам се също с европейски проекти, като за две години посетих 15 държави, някои от които за по-дълго. Предстоят ми още три страни, в които да отида до края на тази учебна година. Винаги обаче се връщам при приятелите, при близките за мен хора, гостувам в детското селище, срещам се с брат си. Познавах майка си, труден беше животът й, затова и ме бяха взели от нея. Виждахме се често. За съжаление, вечни хора няма и тя си отиде, когато бях на 15 години“, разказа той.

Иван не се страхува да мечтае и вижда реализацията си като пилот на самолет. Изкушен е от тази професия, защото обожава да пътува, да открива новости за различни държави и култури, има слабост към летищата и аеротранспорта като цяло.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.