Изключителен българин
Дата на публикуване: 12.02.2021
изключителен българин

Изключителен българин стои зад кацането на Луната. Датата е 20 юли 1969 г. Космическият апарат „Аполо 11“ каца на Луната. Исторически момент за човечеството. Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на земния спътник и изрича знаменитата фраза: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството…“ Събитието се излъчва по 55 телевизии и над 800 милиона души го наблюдават на живо. Но колко от тях знаят, че зад този успех стои един изключителен българин?! Проф. Виден Табаков е едно от светилата в НАСА и благодарение на него е извършен историческият полет. Той изобретява сплав, която издържа на високи температури и предпазва ракетния двигател.
Тези дни се навършват 50 години от полета до Луната, което е повод да разкажем историята на българина, постигнал огромни успехи в авиоинженерството. Ученият е роден на 14 декември 1919 г. във видинското село Стакевци. Той е най-голямото от трите деца на заможен търговец. Завършва средното си образование в мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“ в областния град.

На 20-годишна възраст следва един семестър машинно инженерство в Карловия университет в Прага, преди да бъде прехвърлен в германски университет в чешката столица. През 1942 г. се дипломира и прави докторска дисертация в Берлинската политехника през 1945 г., където предсрочно завършва и аеронавтика през 1946 г. Поради забележителните му теоретични познания в тази област през 1946 г. става преподавател по аероинженерство в Берлинската политехника. През следващите години Табаков си сътрудничи със създателя на първия в света самолет с турбореактивен двигател Ханс фон Охайн и Вернер фон Браун, главния конструктор на немските ракети „Фау“. Българинът бързо придобива популярност с уменията си и в края на 40-те години на миналия век за пръв път се заговаря, че има възможност да започне работа в САЩ.

Но това не се случва и той не получава виза, тъй като идва от държава, близка до Съветския съюз.

Затова през 1948 г. заминава за Аржентина, където заедно с италиански и немски инженери участва в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет. В южноамериканската държава защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците. През 1956 г. се връща да работи в Германия, а две години по-късно най-накрая успява да замине в САЩ.

Като част от екипа на НАСА участва в опитите около изстрелването на космическите ракети „Сатурн“ (ракети-носители за космически транспорт и извеждане на товари в орбита около Луната и Земята). Върхът в кариерата му настъпва по време на създаването на космически кораб по програмата „Аполо“.

По неофициална информация преди полета до Луната Армстронг се обърнал към българина и го попитал: „Ще се върна ли жив?“. Получава положителен отговор. И наистина се завръща невредим.

Опитът на Табаков е безценен, тъй като професорът е експерт в разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Той създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в който се установява корозията на перките на турбодвигателите. Също така работи по предпазването на космическите апарати от прах или на самолетните турбини от затлачване на двигателите им с пясък.

Изследвания на Табаков удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти (особено военни) и на пътници в самолети.

В продължение на над 45 години той е един от изявените и активни изследователи на НАСА. Успехите му са безчет. Автор е на над 400 научни публикации. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Приживе преподава космическо инженерство в университета в Синсинати (САЩ). Дипломен ръководител е на над 150 магистри и научен ръководител на над 50 докторанти.

Табаков почина на 95-годишна възраст на 6 юни 2015 г. Но научните му постижения продължават да са полезни за Земята и изучаването на Космоса.

Източник: Днес.БГ

Още новини
Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра

Причина за мъжка изневяра. В живота се случват и такива неща - срещате мъжа на мечтите си, той е мил, умен, готин, грижовен. Всичко е като в приказка, но след известно време разбирате тъжната истина - той вече е женен! Това, че мъжете изневеряват, отдавна не изненадва...

повече информация
Раждането в Англия

Раждането в Англия

Раждането в Англия е различно с това в България. Преди няколко месеца приятелка ме помоли да я придружа на предстоящото й раждане. Разбира се, приех. Едно от най-важните неща на моето раждане беше присъствието на близък човек до мен. Аз самата имах страхотно раждане в...

повече информация
Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията

Номенклатурата лъже за радиацията, но яде месо от Австралия и пие чиста вода. С хеликоптер търсят безопасни места за управниците. Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!“, тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала...

повече информация
Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен

Павел Попандов е омерзен от дъното на душата си от изказването на Александър Йорданов. Коментарът му пред нашата медия е по повод думите на политика, че за него датата 3 март не значи нищо. По-рано днес Александър Йорданов застъпи яростно тезата, че България не би...

повече информация
Advertisements
Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова

Асен Блатечки и Диляна Попова са като котка и мишка в живота. Моделът Диляна Попова за първи път проговори публично за перипетиите във връзката й с Асен Блатечки, променливите им отношения и разкри детайли в отношенията им. Най-тежкият момент в живота й бил след...

повече информация
Отричането на турското робство

Отричането на турското робство

"Отричането на турското робство е престъпно. А Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова!" – възмущават се с най-голямо основание от израелското посолство срещу глупаво предаване по БНТ, водено от… посредствен водещ – 65 годишен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.