Качих първия си стопаджия
Дата на публикуване: 02.07.2020
качих първия

Качих първия си стопаджия. Георги, на 68 години от Ямбол. Докато го возех, му задавах въпроси, и той с лекота и тъга отгаваряше. Цитирам всичко, което ми каза.
– Здравей, за къде си?
– За Слънчев Бряг, хотел Арда.
– Защо пътуваш на стоп от Поморие до Слънчев Бряг?
– Ооо не, аз не съм от Поморие. От Ямбол съм. Вчера тръгнах към морето. От Ямбол до магистралата са около 6 км, изминах ги за ден и късния следобед бях на магистралата. Но там е забранено да вървим, ние стопаджиите, затова вървях острани. Стана тъмно и реших, да се връщам. Но точно в този момент спря една кола. Чужденци бяха. Трудно се разбрахме, те говореха на английски а аз на български. Идвам в Слънчев Бряг, да си намеря работа, иначе съм загубен. Ще умра гладен и никой няма да разбере.
– Имаш ли деца, внуци?
– Имам двама сина. Но не съм ги виждал от 4 години. Единия е в Англия, другия в Русия. Наскоро разбрах от други хора, че си имам и внуче. Когато бях по- млад, продадох всичките си земи, дадох им парите. Те си купиха, каквото рвшиха- коли, къщи и заминаха. Чуваме се от време на време, и те все казват, че ще дойдат да ме видят, но явно са заети. Разбирам ги, млади хора, семейни.

– Жена имаш ли?
– Почина преди 10 години, отърва се. Беше мила и добра жена, нямаше да може да преживее това, което се случва в момента.
– Знаеш ли, ти си първия човек, когото качвам на стоп.
– Благодаря ти, че вече няколко часа стоя и нито една кола не спира. Главата ми се напече, а и водата ми свърши.
– А защо пред хотел Арда да те спра? Там някой ще те чака, или там има къде да работиш?
– Няма никой, отивам там и просто започвам да обикалям докато си намеря работа. Вече няколко години правя така. Работил съм какво ли не. На 68 съм, но чувствам че все още имам сили за работа. Искам да те помоля, не искам да съм нахален, но можеш ли да ми услужиш с 50 стотинки, да си купя едно кафе, че след това всичкото вървене ме очаква още доста и да имам сили.
– Имаш ли мобилен телефон?

– Не, нямам такива модерни неща.
– Добре, ще ти напиша моя номер, и ще чакам да ми се обадиш, когато можеш, да ми кажеш дали си успял или не си успял да си намериш работа.

Да си призная, да водя този разговор с този човек, беше изключително трудно.
Едвам си сдържах сълзите пред него. Повечето време, той не спираше да говори, аз просто не знаех какво да кажа. Изпитах такава тъга.. веднага си представих моите родители, и как сме заедно, как си помагаме и подкрепяме.
И в този миг усетих в погледа му, най- болезненото нещо- самота. Боли ме.
Боли ме, че има деца, които забравят, от къде са се появили, забравят хората, които са ги научили да говорят, да четат, да чувстват.. забравят хората, които са им дали живот!
Пиша всичко това, защото този човек ме порази. С историята си, с добродушието си, със скромността си!

Не знам дали ще ми се обади, но се надявам, да го направи. Да се обади и да ми каже, че е добре… Аз ще мисля за него, ще се моля и ще се надявам, Господ да му помогне, защото децата му са го забравили и той е… сам. Баща.

От: Виктория Димитрова

Източник: Фейсбук

Още новини
Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана

Лили Иванова критикувана след концерта си в Пловдив. Певицата ни планира да слезе от сцената след финала на турнето си, което тече в момента. Естрадната икона е обявила пред екипа си, че това са последните големи спектакли, които прави. 82-годишната легенда явно...

повече информация
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021

Месечен хороскоп октомври 2021 ви вещае период, през който ще настъпят промени при някои зодии. Не прибързвайте с взимането на решения. Започваме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп октомври 2021 за Овните октомври ще бъде месец на любовта. Звездите ще ви...

повече информация
Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021

Дневен хороскоп 28 септември 2021 предвещава ден, в който е доре да се вглеждате повече в детайлите, за да не пропуснете нещо важно. Гледайте ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021

Дневен хороскоп 25 септември 2021 ви вещае ден, в който е добре да намерите време да се разведрите и да се отпуснете. Бъдете по-внимателни в действията си и не се предоверявайте на никого. Стартираме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 25 септември 2021 в...

повече информация
Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021

Дневен хороскоп 29 септември 2021 ви вещае ден, в който трябва да намерите начин да бъдете себе си. Отпуснете се и така ще действате по-уверено. За повечето зодии денят ще е спокоен, а за някои дори и скучен и монотонен. Намерете време да се видите с някой стар...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.