Качих първия си стопаджия
Дата на публикуване: 02.07.2020
качих първия

Качих първия си стопаджия. Георги, на 68 години от Ямбол. Докато го возех, му задавах въпроси, и той с лекота и тъга отгаваряше. Цитирам всичко, което ми каза.
– Здравей, за къде си?
– За Слънчев Бряг, хотел Арда.
– Защо пътуваш на стоп от Поморие до Слънчев Бряг?
– Ооо не, аз не съм от Поморие. От Ямбол съм. Вчера тръгнах към морето. От Ямбол до магистралата са около 6 км, изминах ги за ден и късния следобед бях на магистралата. Но там е забранено да вървим, ние стопаджиите, затова вървях острани. Стана тъмно и реших, да се връщам. Но точно в този момент спря една кола. Чужденци бяха. Трудно се разбрахме, те говореха на английски а аз на български. Идвам в Слънчев Бряг, да си намеря работа, иначе съм загубен. Ще умра гладен и никой няма да разбере.
– Имаш ли деца, внуци?
– Имам двама сина. Но не съм ги виждал от 4 години. Единия е в Англия, другия в Русия. Наскоро разбрах от други хора, че си имам и внуче. Когато бях по- млад, продадох всичките си земи, дадох им парите. Те си купиха, каквото рвшиха- коли, къщи и заминаха. Чуваме се от време на време, и те все казват, че ще дойдат да ме видят, но явно са заети. Разбирам ги, млади хора, семейни.

– Жена имаш ли?
– Почина преди 10 години, отърва се. Беше мила и добра жена, нямаше да може да преживее това, което се случва в момента.
– Знаеш ли, ти си първия човек, когото качвам на стоп.
– Благодаря ти, че вече няколко часа стоя и нито една кола не спира. Главата ми се напече, а и водата ми свърши.
– А защо пред хотел Арда да те спра? Там някой ще те чака, или там има къде да работиш?
– Няма никой, отивам там и просто започвам да обикалям докато си намеря работа. Вече няколко години правя така. Работил съм какво ли не. На 68 съм, но чувствам че все още имам сили за работа. Искам да те помоля, не искам да съм нахален, но можеш ли да ми услужиш с 50 стотинки, да си купя едно кафе, че след това всичкото вървене ме очаква още доста и да имам сили.
– Имаш ли мобилен телефон?

– Не, нямам такива модерни неща.
– Добре, ще ти напиша моя номер, и ще чакам да ми се обадиш, когато можеш, да ми кажеш дали си успял или не си успял да си намериш работа.

Да си призная, да водя този разговор с този човек, беше изключително трудно.
Едвам си сдържах сълзите пред него. Повечето време, той не спираше да говори, аз просто не знаех какво да кажа. Изпитах такава тъга.. веднага си представих моите родители, и как сме заедно, как си помагаме и подкрепяме.
И в този миг усетих в погледа му, най- болезненото нещо- самота. Боли ме.
Боли ме, че има деца, които забравят, от къде са се появили, забравят хората, които са ги научили да говорят, да четат, да чувстват.. забравят хората, които са им дали живот!
Пиша всичко това, защото този човек ме порази. С историята си, с добродушието си, със скромността си!

Не знам дали ще ми се обади, но се надявам, да го направи. Да се обади и да ми каже, че е добре… Аз ще мисля за него, ще се моля и ще се надявам, Господ да му помогне, защото децата му са го забравили и той е… сам. Баща.

От: Виктория Димитрова

Източник: Фейсбук

Още новини
Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е полезен

Лимоновият сок е популярен заместител на оцета в зеленчукови и месни ястия. Съгласете се, ароматният пресен дресинг с приятна киселинност е много по-здравословен и по-естествен. И по-пикантното трио - сол, черен пипер и лимон - са чести съставки в салати, ястия и...

повече информация
Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата

Оставих детето на свекървата, но повече няма да го правя. Преди да оставя сина си за 4 дни свекървата, написах инструкции за правилото отглеждане 4 листа формат А4. За да ме разбере, имаше раздели за хранене, разходки, игри, облекло, хигиена и, разбира се, за сън. В...

повече информация
Гала е търсена жена

Гала е търсена жена

Гала е търсена жена. Чаровната водеща от доста време се подвизава в ефира на Нова тв и една от любимките на зрителите. Всяка година се появяват слухове, че предаването „На кафе” ще бъде свалено от екран или че ще има нова водеща, но блондинката сякаш е бетонирала...

повече информация
4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат

4 типа жени, които привличат мъжете и ги подлудяват. Какви жени привличат мъжкото внимание? Колкото и допирни точки да има между господата, толкова това зависи и от индивидуалните нужди на мъжа. За някои е важно жената да умее да готви добре, други търсят идеалната...

повече информация
Advertisements
Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии

Най-талантливите 5 зодии в зодиака - сега ще видите дали вашата е в списъка. Има зодии, които са талантливи в почти всичко, с което се захванат. Винаги им се случват необичайни събития, които им помагат при решаване на важни житейски проблеми. Техният свят е...

повече информация
Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет

Планината Кайлас в Тибет е една от най-загадъчните и пълна с аномалии планина. Едва сега някои учени излизат с твърдения, че това всъщност пирамида и няма никакво обяснение за това как е възникнала тя. Очертанията й са разположени така, че тя да е обърната точно към...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.