Как да изберете подходящ килим за всяка стая?
Дата на публикуване: 09.09.2021
подовите текстилни изделия

Подовите текстилни изделия са много важен интериор. Те не само изолират пода, но и допълват интериора. С килими може да направите стаята по-уютна или просто да завършите цветовата композиция. С тях интериорът изглежда по-интересен и многостранен.
Как да изберем килим на пода за интериора на различни стаи
Килим може да има във всяка стая, дори в кухнята. Не бива обаче да го правите лекомислено. Трябва да прецените къде ще поставите килим и къде искате да използвате пода без допълнително покритие. Например, понякога в спалнята се слага килим, като в този случай друг слой текстил ще изглежда странно. По-разумно е да го използвате в хола, за да създадете уют.
Или, напротив, поставяте красив ламинат в апартамента си и не искате да слагате килим. В този случай е подходящ малък пухкав килим, в близост до легло или диван. Помислете дали е добре да слагате килим в кухнята, трапезарията или я коридора. На тези места килимите ще се цапат много повече, така че ще трябва да ги почиствате по-често. За такива помещения е по-добре да изберете текстил, изработен от устойчиви на износване материали и къси влакна.
Как да изберем правилния размер
Важно е да изберете удачен размер килим за всяко помещение. На първо място, трябва да измерите размерите на помещението. Ако планирате да изберете модел, който да покрива целия под, се старайте краищата на килима да излизат извън мебелите.
Вместо един голям килим, може да сложите няколко малки и да зонирате стаята. За целта са идеални кръгли модели с диаметър до 1,5 м. Можете обаче лесно да сбъркате с тях. Затова си струва да се изчисли правилно съотношението. Следната пропорция се счита за най -хармонична: текстилното покритие трябва да бъде не-повече от една трета от площта на помещението. Съответно, ако планирате да подчертаете определени области с килими, използвайте няколко. Един килим ще изглежда комично.
Как да определим идеалната форма
В магазините можете да намерите много различни форми килими. Стандартните включват квадрат, овал, кръг и правоъгълник. Има обаче и трапеци, многоъгълници и други форми. Ако разгледате всички килими на Kamko.bg със сигурност ще си изберете подходящ за вашия дом.
За да изглежда килимът хармонично в интериора, трябва да го съобразите с мебелите, които се намират в стаята. Ако в нея има повече предмети с остри ъгли и изразени форми, тогава е по -добре да останете на квадратни модели. Ако всички ъгли са заоблени и гладки, тогава кръговете и овалите ще изглеждат по-органични.

Как да изберем композицията
При избора на килими за дома е важно да се осигурят не само визуални качества, но и експлоатационни. Също така помислете колко често сте готови да почиствате, имате ли домашни животни или малки деца, позволява ли ви бюджетът да закупите скъп модел.
В помещения в които се ходи малко, например в спалня, офис или стая за гости, можете да изберете по-малко устойчив на износване модел. В тази стая няма да има много замърсявания, така че не е нужно да почиствате килима често. За целта може да изберете килими от естествени материали, вълна или коприна. Те изглеждат много красиво и богато и служат дълго време. Недостатъците на такива модели са, че са скъпи, подлежат на бързо износване, цветовете им избледняват от слънчевите лъчи.
За хол, детска стая или коридор е по-добре да потърсите износоустойчива опция, която е лесна за почистване. Обикновено в тези помещения се поставят синтетични продукти: вискоза, найлон, полипропилен и полиестер. Изброените материали се различават по различни качества. Те обаче имат и общи черти: моделите са много по-евтини от килимите от естествените продукти, по-лесни са за почистване, но са и по-малко издръжливи. А ако имате възможност да сменяте килимите често, тогава не се колебайте да изберете тези, които ви харесват.

Вижте още: Кои килими са подходящи за домашни любимци

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.