Как да организирате склада си – полезни съвети
Дата на публикуване: 09.09.2021
как да организирате

Как правилно да запълните склада
Отговорът е прост- внедрете съхранение на адреси. За да направите това, на всяка единица стока трябва да бъде даден персонален номер и адрес, по който тя може бързо да бъде идентифицирана и намерена в склада. Когато всичко е поставено в съответствие с приетото етикетиране, веднага увеличавате ефективността на правилната логистика в склада в пъти:
• използвате полезната площ по рационален начин;
• много по-бързо събирате и изпращате поръчките;
• повишавате производителността на служителите и намалявате на променливите разходи.
Освен това, ако стоките имат срок на годност, тази оптимизация ви позволява да вземете предвид датата на производство, за да предотвратите забавяния, което ви позволява да намалите загубите до минимум.

Правилна логистика в склада
Във фактурата към момента на получаване на стоката трябва да посочите клетката, в която тя ще се съхранява. Отговорният служител транспортира стоките до това място и ги поставя там. За да не се объркате в работата, на служителите трябва да се обяснят принципите на маркиране на рафтовете в склада. Има два вида съхранение на адреси:
• статичен;
• динамичен.
Първият тип е непроменен, тоест точка за съхранение е присвоена на елемент, а група адреси е присвоена на няколко елемента едновременно. Това е удобна матрица за използване в малки компании с ограничена гама от продукти.
Вторият тип се различава по това, че към стоката няма да има зачислена конкретна клетка. Можете да поставите стоките на всяко подходящо място в зависимост от срока на годност, оборота, размера и други характеристики. Най -важното е, когато складовият работник постави продукта на някакво място, да направи промени в базата данни. Смята се за най -удобния метод, но въвеждането му изисква повече подготовка и внимание.

Как правилно да организираме работата на склада
Процесът може да бъде разделен на няколко последователни етапа.
Изберете модел на планировка на склад:
1. Комбиниран U-образен склад по-често се използва за дългосрочно складиране. Особеностите на такава система са, че точките на товарене и разтоварване са разположени успоредно и представляват комбинирана система, в рамките на която ресурсите могат да бъдат разделени на тези зони, където са по-необходими;
2. Чрез модели: L-образна и I-образна. Най-често се използва за краткосрочно съхранение. При тези модели зоните за разтоварване и разтоварване са разположени в противоположните краища на склада. Всеки от тези модели е идеален, ако планирате да внедрите Крос Докинг, получаване и изпращане на стоки директно през склада, без да ги поставяте в зона за дългосрочно съхранение.
3. Маркирайте зоните. Всяка категория продукти трябва да принадлежи към собствената си зона. Представете си, че складът е държава, разделена на региони. Например зона за дългосрочно съхранение, зона за чакане за изпращане, зона за комплектуване.
4. Изберете опция за съхранение:
• Стелажите се използват за парче или разопаковани стоки. Рафтовете са с челна или двойна дълбочина (могат да се поставят повече стоки, но достъпът до стоки във вторите редове става труден). Струва си да се обърне внимание на характеристиките на изпълнение на различни видове стелажи. Най -често срещаните варианти са стелажни конструкции, използвани за съхранение на стоки на дребно, както и предмети в метални или пластмасови контейнери.
• подреждането се използва за обемисти стоки и стоки, опаковани в торби или бъчви. Стоките в контейнери се поставят върху палети във вертикален ред и се разтоварват отгоре надолу, ако е необходимо.
5. Задайте адрес на всеки сайт и маркирайте стелажите. Удобството се крие във факта, че когато служител се нуждае от конкретен обект, винаги ще знаете къде се намира. Това е едно от условията за правилната организация на склада.
6. Вземете решение за типа на съхранение – статично или динамично.
7. Изберете техника
Тук всичко е просто. Общо има три най-често срещани типа складово оборудване, които са подходящи за задачите на почти всяка складова зона: самоходни подреждащи машини, мотокар и камион. Ако сте инсталирали система за стелажи за палети за себе си, тогава не можете да правите без подреждане, което ще повдига, спуска и премества палети с товар. За товаро-разтоварни операции извън склада си струва да помислите за закупуване на мотокар. За преместване на палети около склада обикновено се използват камиони за палети.

За повече информация, посетете https://stelajitebg.com/

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.