Как да организирате склада си – полезни съвети
Дата на публикуване: 09.09.2021
как да организирате

Как правилно да запълните склада
Отговорът е прост- внедрете съхранение на адреси. За да направите това, на всяка единица стока трябва да бъде даден персонален номер и адрес, по който тя може бързо да бъде идентифицирана и намерена в склада. Когато всичко е поставено в съответствие с приетото етикетиране, веднага увеличавате ефективността на правилната логистика в склада в пъти:
• използвате полезната площ по рационален начин;
• много по-бързо събирате и изпращате поръчките;
• повишавате производителността на служителите и намалявате на променливите разходи.
Освен това, ако стоките имат срок на годност, тази оптимизация ви позволява да вземете предвид датата на производство, за да предотвратите забавяния, което ви позволява да намалите загубите до минимум.

Правилна логистика в склада
Във фактурата към момента на получаване на стоката трябва да посочите клетката, в която тя ще се съхранява. Отговорният служител транспортира стоките до това място и ги поставя там. За да не се объркате в работата, на служителите трябва да се обяснят принципите на маркиране на рафтовете в склада. Има два вида съхранение на адреси:
• статичен;
• динамичен.
Първият тип е непроменен, тоест точка за съхранение е присвоена на елемент, а група адреси е присвоена на няколко елемента едновременно. Това е удобна матрица за използване в малки компании с ограничена гама от продукти.
Вторият тип се различава по това, че към стоката няма да има зачислена конкретна клетка. Можете да поставите стоките на всяко подходящо място в зависимост от срока на годност, оборота, размера и други характеристики. Най -важното е, когато складовият работник постави продукта на някакво място, да направи промени в базата данни. Смята се за най -удобния метод, но въвеждането му изисква повече подготовка и внимание.

Как правилно да организираме работата на склада
Процесът може да бъде разделен на няколко последователни етапа.
Изберете модел на планировка на склад:
1. Комбиниран U-образен склад по-често се използва за дългосрочно складиране. Особеностите на такава система са, че точките на товарене и разтоварване са разположени успоредно и представляват комбинирана система, в рамките на която ресурсите могат да бъдат разделени на тези зони, където са по-необходими;
2. Чрез модели: L-образна и I-образна. Най-често се използва за краткосрочно съхранение. При тези модели зоните за разтоварване и разтоварване са разположени в противоположните краища на склада. Всеки от тези модели е идеален, ако планирате да внедрите Крос Докинг, получаване и изпращане на стоки директно през склада, без да ги поставяте в зона за дългосрочно съхранение.
3. Маркирайте зоните. Всяка категория продукти трябва да принадлежи към собствената си зона. Представете си, че складът е държава, разделена на региони. Например зона за дългосрочно съхранение, зона за чакане за изпращане, зона за комплектуване.
4. Изберете опция за съхранение:
• Стелажите се използват за парче или разопаковани стоки. Рафтовете са с челна или двойна дълбочина (могат да се поставят повече стоки, но достъпът до стоки във вторите редове става труден). Струва си да се обърне внимание на характеристиките на изпълнение на различни видове стелажи. Най -често срещаните варианти са стелажни конструкции, използвани за съхранение на стоки на дребно, както и предмети в метални или пластмасови контейнери.
• подреждането се използва за обемисти стоки и стоки, опаковани в торби или бъчви. Стоките в контейнери се поставят върху палети във вертикален ред и се разтоварват отгоре надолу, ако е необходимо.
5. Задайте адрес на всеки сайт и маркирайте стелажите. Удобството се крие във факта, че когато служител се нуждае от конкретен обект, винаги ще знаете къде се намира. Това е едно от условията за правилната организация на склада.
6. Вземете решение за типа на съхранение – статично или динамично.
7. Изберете техника
Тук всичко е просто. Общо има три най-често срещани типа складово оборудване, които са подходящи за задачите на почти всяка складова зона: самоходни подреждащи машини, мотокар и камион. Ако сте инсталирали система за стелажи за палети за себе си, тогава не можете да правите без подреждане, което ще повдига, спуска и премества палети с товар. За товаро-разтоварни операции извън склада си струва да помислите за закупуване на мотокар. За преместване на палети около склада обикновено се използват камиони за палети.

За повече информация, посетете https://stelajitebg.com/

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 28 януари 2022

Дневен хороскоп 28 януари 2022

Дневен хороскоп 28 януари 2022 предвещава ден, в който трябва да бъдете по-отговорни към себе си. Днес повечето от Вас се радват на отлично настроение. Започваме със зодия Овен. Според нашия дневен хороскоп 28 януари 2022 петък ще е благоприятен ден за Овните, но за...

повече информация
Дневен хороскоп 27 януари 2022

Дневен хороскоп 27 януари 2022

Дневен хороскоп 27 януари 2022 ви вещае ден, в който трябва да се мобилизирате и да бъдете по-активни. Свършете до обяд важните неща и намерете време да се разтоварите с нещо приятно, което обичате. Грижете се по-добре за здравето си, обуздайте нетърпеливостта си и...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 26 януари 2022

Дневен хороскоп 26 януари 2022

Дневен хороскоп 26 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да намерите време за себе си. Отпуснете се и свалете напрежението, което тегне върху вас. Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе нищо няма да се получи както трябва. Започваме със зодия Овен....

повече информация
Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022

Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022

Седмичен хороскоп 31.01-6.02.2022 ви вещае активен период, в който натовареността ще е повишена. Сезонът на отпуските приключва и върху вас ще се струпат доста задължения. Приемете това с усмивка и гледайте напред. Започваме със зодия Овен. Според нашия седмичен...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.