Как да се избавим от миризмата на крака
Дата на публикуване: 09.08.2019
миризмата на крака

Как да се избавим от миризмата на крака

Миризмата на крака е особено неприятно усещане. Често употребяваните спортни фланелки и чорапи, както и изпотените и/или преносени дрехи (особено чорапите!), започват да миришат неприятно, дори бидейки изпрани с топла вода. Дългосрочни експерименти, проведени от английски изследователи, са показали, че причината за това е в съдържащите се в такива дрехи летливи органични съединения, които се свързват дълготрайно с определени видове бактерии, живеещи в потта. При пране с вряла вода, съдържанието на съединенията се понижава, но това е невъзможно, ако пералнята работи в екологичен режим при стайна температура на водата.
При това положение е много вероятно, ако трябва да се събуете и да останете по чорапи, когато гостувате на приятели или познати – „чистници“, лицата на домакините да се сгърчат от изключително неприятната (в някои случаи дори зловонна) миризма на крака, която настойчиво се настанява в жилището им, вследствие на излъчваните летливи мастни киселини от вмирисалите се през дългия ден чорапи.

Разбира се, потта на всеки индивид мирише различно – при едни е поносима, но при други – чорапите им просто вонят. Така или иначе, това е сериозен проблем за всеки уважаващ себе си индивид. За щастие, решение е намерено благодарение на откритието на английските изследователи, че могат да се произвеждат масово чорапи които просто не миришат! Изглежда почти невероятно, но е факт! Същността на откритието е в добавянето към полиестерните или/и памучни влакна на изходната тъкан на овъглени частички от кафеени зърна. Тези частички неутрализират причиняващите вонята молекули, а образувалите се в тъкънта гранули осигуряват ефективна вентилацията на стъпалата.
Да поясним – кафеевите зърна са обработени предварително по оригинална методика така, че да бъдат лишени от специфичния аромат на кафе, както и от съдържащите се в тях масла. Установено е, че новият вид чорапи поглъщат неприятните миризми 3 пъти по-ефективно, в сравнение с обикновените чорапи.

Ясно е, че използвайки новосъздадените чорапи, няма да се „червите“, когато сте на гости. Да, но в къщи събувате рано или късно чорапите си и неприятната миризма от спарените ви крака започва свободно да се разпространява в помещението, предизвиквайки досада и дори погнуса у партньора и децата… И все пак, възможно е да подобрите значително положението, като спазвате стриктно изложените по-долу съвети. Преди всичко, осигурете на ходилата си възможно по-добра хигиена.

Измивайте ги всекидневно по няколко пъти, особено когато настъпят жегите и цял ден не сваляте обувките от краката си… Това изглежда твърде нереалистично обаче, когато сте на работното си място… Така че остава вечерта, защото сутрин няма време – тогава просто вземате бърз душ и ежедневието ви поглъща. Желателно е вечерното къпане на тялото и, евентуално, на косата, да извършвате след процедурите по хигиенизиране на ходилата си. А те се състоят в следното.

Първо, приготвяте си леген с топла вода, където не е лошо да добавите морска сол, 20-ина грама хладък черен чай и лъжичка винен оцет (чиято киселинност предотвратява развитието на бактерии по ходилата и между пръстите), а за аромат добавете и етерични масла; накисвате краката си в така приготвения „коктейл“ за около 20 минути, след което ги измивате със сапун (може и с душ гел); един – два пъти седмично изтържете ходилата си с ексфолиант, чиито частици от вулканични камъни (пемза) са особено ефективни, за да премахнете неизбежно образуващите се мъртви кожни клетки.

Второ, след като сте подсушили тялото си, преминете към стъпалата, като обърнете особено внимание на свивките около пръстите; за целта използвайте отделна хавлиена кърпа или сешоар. Не оставайте влага по тези места, защото тя способства за развитието на бактериите. Но има още едно място, където бактериите се задържат – кожичките в основата на ноктите. Ето защо, посещавайте козметичен салон поне веднъж месечно – там ще премахнат кожичките, а ноктите на жените ще бъдат изящно лакирани. Е, сега може да очаквате чисти стъпала с гладка кожа.

И накрая, няколко думи за обувките (сандалите, джапанките), които носите толкова много часове всекидневно. Горещо ви препоръчваме да не се съобразявате с цената, а да купувате само от реномирани фирми, така че да сте сигурни, че са изготвени от качествени материали, и най-важното – да се чувствате в тях комфортно! Така миризмата на крака ще изчезне завинаги.

Още новини
Връзка от разстояние

Връзка от разстояние

Връзка от разстояние се поддържа трудно. Аз съм момиче на 19 години съм. Отдавна бях решила да уча в чужбина след 12-ти клас и мечтата ми се сбъдна. Имах връзка с едно момче 2 години и половина - кажи - речи израснахме заедно. Първа любов..всеки знае колко е силна....

повече информация
Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия изхвърли диск

Уелски компютърджия, изхвърлил на боклука твърд диск, съдържащ еквивалента на днешни 220 милиона британски паунда в биткойн, предложи на местния съвет 55 милиона награда, за да разровят сметището за скъпоценната находка, съобщи „Сън“. 35-годишният Джеймс Хауелс...

повече информация
Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен

Печеният чесън е полезен за цялото ни тяло. Когато ядете чесън, силата му е толкова голяма, че дори и след 24 часа тялото ни реагира на тази храна. Това се забелязва, когато се използва в диети за отслабване или когато се консумира като естествено средство за лечение...

повече информация
Гледане на внучето

Гледане на внучето

Гледане на внучето от свекървата или тъщата винаги е свързано с някакви спорове. Рядко всичко върви гладко и това е факт. Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците си през деня, докато родителите са на работа. Много семейни двойки са се сблъсквали с...

повече информация
Advertisements
16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина

16 практики от източната медицина за укрепване на имунитета и дълголетие. Упражненията имат солидна научна основа – и заради своята ефективност, и заради това, че се използват в продължение на векове. Ако ги практикувате редовно и правилно, определено ще усетите...

повече информация
Корите на мандарините

Корите на мандарините

Корите на мандарините не са ненужен отпадък, а имат своите приложения. През зимата мандарините се превръщат в един от най-популярните плодове в България. Те са неизменна част от празничната коледна и новогодишна трапеза. Много хора белят кората на мандарините и после...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.