Как да се избавим от миризмата на крака
Дата на публикуване: 09.08.2019
миризмата на крака

Как да се избавим от миризмата на крака

Миризмата на крака е особено неприятно усещане. Често употребяваните спортни фланелки и чорапи, както и изпотените и/или преносени дрехи (особено чорапите!), започват да миришат неприятно, дори бидейки изпрани с топла вода. Дългосрочни експерименти, проведени от английски изследователи, са показали, че причината за това е в съдържащите се в такива дрехи летливи органични съединения, които се свързват дълготрайно с определени видове бактерии, живеещи в потта. При пране с вряла вода, съдържанието на съединенията се понижава, но това е невъзможно, ако пералнята работи в екологичен режим при стайна температура на водата.
При това положение е много вероятно, ако трябва да се събуете и да останете по чорапи, когато гостувате на приятели или познати – „чистници“, лицата на домакините да се сгърчат от изключително неприятната (в някои случаи дори зловонна) миризма на крака, която настойчиво се настанява в жилището им, вследствие на излъчваните летливи мастни киселини от вмирисалите се през дългия ден чорапи.

Разбира се, потта на всеки индивид мирише различно – при едни е поносима, но при други – чорапите им просто вонят. Така или иначе, това е сериозен проблем за всеки уважаващ себе си индивид. За щастие, решение е намерено благодарение на откритието на английските изследователи, че могат да се произвеждат масово чорапи които просто не миришат! Изглежда почти невероятно, но е факт! Същността на откритието е в добавянето към полиестерните или/и памучни влакна на изходната тъкан на овъглени частички от кафеени зърна. Тези частички неутрализират причиняващите вонята молекули, а образувалите се в тъкънта гранули осигуряват ефективна вентилацията на стъпалата.
Да поясним – кафеевите зърна са обработени предварително по оригинална методика така, че да бъдат лишени от специфичния аромат на кафе, както и от съдържащите се в тях масла. Установено е, че новият вид чорапи поглъщат неприятните миризми 3 пъти по-ефективно, в сравнение с обикновените чорапи.

Ясно е, че използвайки новосъздадените чорапи, няма да се „червите“, когато сте на гости. Да, но в къщи събувате рано или късно чорапите си и неприятната миризма от спарените ви крака започва свободно да се разпространява в помещението, предизвиквайки досада и дори погнуса у партньора и децата… И все пак, възможно е да подобрите значително положението, като спазвате стриктно изложените по-долу съвети. Преди всичко, осигурете на ходилата си възможно по-добра хигиена.

Измивайте ги всекидневно по няколко пъти, особено когато настъпят жегите и цял ден не сваляте обувките от краката си… Това изглежда твърде нереалистично обаче, когато сте на работното си място… Така че остава вечерта, защото сутрин няма време – тогава просто вземате бърз душ и ежедневието ви поглъща. Желателно е вечерното къпане на тялото и, евентуално, на косата, да извършвате след процедурите по хигиенизиране на ходилата си. А те се състоят в следното.

Първо, приготвяте си леген с топла вода, където не е лошо да добавите морска сол, 20-ина грама хладък черен чай и лъжичка винен оцет (чиято киселинност предотвратява развитието на бактерии по ходилата и между пръстите), а за аромат добавете и етерични масла; накисвате краката си в така приготвения „коктейл“ за около 20 минути, след което ги измивате със сапун (може и с душ гел); един – два пъти седмично изтържете ходилата си с ексфолиант, чиито частици от вулканични камъни (пемза) са особено ефективни, за да премахнете неизбежно образуващите се мъртви кожни клетки.

Второ, след като сте подсушили тялото си, преминете към стъпалата, като обърнете особено внимание на свивките около пръстите; за целта използвайте отделна хавлиена кърпа или сешоар. Не оставайте влага по тези места, защото тя способства за развитието на бактериите. Но има още едно място, където бактериите се задържат – кожичките в основата на ноктите. Ето защо, посещавайте козметичен салон поне веднъж месечно – там ще премахнат кожичките, а ноктите на жените ще бъдат изящно лакирани. Е, сега може да очаквате чисти стъпала с гладка кожа.

И накрая, няколко думи за обувките (сандалите, джапанките), които носите толкова много часове всекидневно. Горещо ви препоръчваме да не се съобразявате с цената, а да купувате само от реномирани фирми, така че да сте сигурни, че са изготвени от качествени материали, и най-важното – да се чувствате в тях комфортно! Така миризмата на крака ще изчезне завинаги.

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.