Как да се справите с вредителите по растенията?
Дата на публикуване: 09.09.2021
вредители

Вредителите по растенията могат да се размножават бързо и да заразяват растенията през цялата година. Повечето вредители по стайните растения могат лесно да бъдат контролирани с ранно откриване и бърза реакция. Не всички растения обаче могат да бъдат спасени.
Петна от мухъл, пожълтели листа, увяхване и дупки в листата са признаци на слабо растение. Здравите и силни растения могат да издържат на нападения от вредители с по-голям успех.
Разбира се, най-добре е да използвате мрежа против насекоми. Ето и някои други съвети за справяне с такива ситуации.
Превенция
Най-добрият начин за борба с насекомите и свързаните с тях вредители по растенията е чрез превенция, тъй като почти винаги е по-лесно да се предотврати нашествието на вредители, отколкото да се елиминира. Има няколко мерки, които можете да предприемете и които ще увеличат шансовете да се предпазите от заразяване на вашите стайни растения с вредители.
• Осигурете на растението необходимите условия за отглеждане, така че да има по -голяма вероятност да расте енергично. Стресираните растения са по-податливи на вредители.
• Преди да купите или внесете растение на закрито у дома си, винаги проверявайте него и контейнера за признаци на вредители.
• Растение, което е било навън през лятото, особено това, което седи на земята, може да има вредители, които са пропълзяли през дренажните отвори. Извадете растението от саксията, за да разгледате почвата.
• Когато пресаждате растение, използвайте търговско приготвена почва за саксии, а не такава от откритото пространство, която може да бъде източник на вредители.
• Вредителите по стайните растения могат да навлязат в домовете отвън, затова се уверете, че прозорците и вратите се затварят отлично.
Нехимичен контрол
Първата стъпка в контрола срещу вредителите е да се изолира всяко растение, за което се подозира, че е заразено. Дръжте растението отделно от другите посеви, докато вредителят не бъде напълно спрян. Този процес може да отнеме няколко седмици или повече.
Преди да потърсите химическо решение на проблема с вредителите по стайните и външните растения, трябва да се имат предвид няколко ефективни алтернативи. Не очаквайте обаче проблемът да бъде решен с магическа пръчка. Някои от тези алтернативи изискват постоянство от ваша страна и много търпение.
Ако само една изолирана част от растението е заразена, както се случва с листата, премахнете я и я унищожете. Ако корените са заразени, вземете стрък от него и посадете ново растение. Не забравяйте да започнете с чист съд и стерилна почва.
Освен това, пръскането на здраво растение с вода ще премахне много вредители. Не забравяйте да напръскате всички повърхности на растенията.
Пръскането на растението с инсектициден сапун също може да премахне заразяването с вредители в ранните му етапи. Инсектицидните сапуни обаче са ефективни, само когато имат директен контакт с насекомите.
Химически контрол
Ако нехимичните методи за контрол са се провалили и растението ви е ценно, може да се наложи по-силен пестицид. Преди да изберете препарат, е важно да идентифицирате точно вредителя.
Като цяло, един пестицид няма да убие всички видове вредители. Някои са ефективни само срещу определени насекоми или определени етапи от живота на дадени вредители. Освен това е важно да се разбере, че обикновено е необходимо повече от едно приложение на пестицид при такъв проблем.
Обикновено етикетът на пестицид ще включва както списък с растения, за които се препоръчва той, така и списък с растения, за които е известно, че са чувствителни към него. Симптомите на увреждане с пестициди по растенията включват изкривяване на листата и пъпките, пожълтяване, зацапване, както и пълно изгаряне на листата.
Както винаги, преди да закупите и използвате някакъв пестицид, не забравяйте да прочетете всички указания на етикета и предпазните мерки и след това да ги следвате внимателно.

За поддържане на градина в отлично състояние можете да използвате и засенчваща мрежа от Skyprotect.bg.

Още новини
Германия търси медицински сестри

Германия търси медицински сестри

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише " Монитор". Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия....

повече информация
Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна за магията

Ясновидката Джуна, наричана руската Ванга, не е между живите от 2015 г., но продължава да буди страхопочитание у всички привърженици на паранормалното. Пророчествата и съветите, които е изрекла приживе, са придобили световна слава и значение. Наскоро в интернет...

повече информация
Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии

Закъсняващите зодии са 5 на брой. Забелязали ли сте, че има хора, които просто никога не са навреме? Вижте кои са 5-те зодии, които винаги закъсняват, защо това се случва и как реагират, ако им направите забележка. Започваме от зодия Овен. Овенът е винаги зает. Ако...

повече информация
Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари за 4 зодии

Реки от пари ще зарадват няколко зодиакални знаци. Всеки човек иска да стане по-богат и успешен. Може би и затова не спираме да се надяваме, че Звездите ще бъдат благосклонни към нас и ще ни дадат повече финансов късмет. През първия есенен месец енергията на Меркурий,...

повече информация
Advertisements
Къща на село е мечта

Къща на село е мечта

Къща на село е новата мода за хората, които искат спокойствие и ниски цени. Когато парите за жилище в града не достигат, много млади двойки с деца преоткриват българското село. Обикновено се ориентират към най-близкото до тях, купуват евтино стари къщи и бързо се...

повече информация
Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021

Дневен хороскоп 16 септември 2021 ви вещае ден, в който някои зодии не трябва да пренасят своите недоволства и душевни терзания. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Започваме от зодия...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.