Как да се справите с вредителите по растенията?
Дата на публикуване: 09.09.2021
вредители

Вредителите по растенията могат да се размножават бързо и да заразяват растенията през цялата година. Повечето вредители по стайните растения могат лесно да бъдат контролирани с ранно откриване и бърза реакция. Не всички растения обаче могат да бъдат спасени.
Петна от мухъл, пожълтели листа, увяхване и дупки в листата са признаци на слабо растение. Здравите и силни растения могат да издържат на нападения от вредители с по-голям успех.
Разбира се, най-добре е да използвате мрежа против насекоми. Ето и някои други съвети за справяне с такива ситуации.
Превенция
Най-добрият начин за борба с насекомите и свързаните с тях вредители по растенията е чрез превенция, тъй като почти винаги е по-лесно да се предотврати нашествието на вредители, отколкото да се елиминира. Има няколко мерки, които можете да предприемете и които ще увеличат шансовете да се предпазите от заразяване на вашите стайни растения с вредители.
• Осигурете на растението необходимите условия за отглеждане, така че да има по -голяма вероятност да расте енергично. Стресираните растения са по-податливи на вредители.
• Преди да купите или внесете растение на закрито у дома си, винаги проверявайте него и контейнера за признаци на вредители.
• Растение, което е било навън през лятото, особено това, което седи на земята, може да има вредители, които са пропълзяли през дренажните отвори. Извадете растението от саксията, за да разгледате почвата.
• Когато пресаждате растение, използвайте търговско приготвена почва за саксии, а не такава от откритото пространство, която може да бъде източник на вредители.
• Вредителите по стайните растения могат да навлязат в домовете отвън, затова се уверете, че прозорците и вратите се затварят отлично.
Нехимичен контрол
Първата стъпка в контрола срещу вредителите е да се изолира всяко растение, за което се подозира, че е заразено. Дръжте растението отделно от другите посеви, докато вредителят не бъде напълно спрян. Този процес може да отнеме няколко седмици или повече.
Преди да потърсите химическо решение на проблема с вредителите по стайните и външните растения, трябва да се имат предвид няколко ефективни алтернативи. Не очаквайте обаче проблемът да бъде решен с магическа пръчка. Някои от тези алтернативи изискват постоянство от ваша страна и много търпение.
Ако само една изолирана част от растението е заразена, както се случва с листата, премахнете я и я унищожете. Ако корените са заразени, вземете стрък от него и посадете ново растение. Не забравяйте да започнете с чист съд и стерилна почва.
Освен това, пръскането на здраво растение с вода ще премахне много вредители. Не забравяйте да напръскате всички повърхности на растенията.
Пръскането на растението с инсектициден сапун също може да премахне заразяването с вредители в ранните му етапи. Инсектицидните сапуни обаче са ефективни, само когато имат директен контакт с насекомите.
Химически контрол
Ако нехимичните методи за контрол са се провалили и растението ви е ценно, може да се наложи по-силен пестицид. Преди да изберете препарат, е важно да идентифицирате точно вредителя.
Като цяло, един пестицид няма да убие всички видове вредители. Някои са ефективни само срещу определени насекоми или определени етапи от живота на дадени вредители. Освен това е важно да се разбере, че обикновено е необходимо повече от едно приложение на пестицид при такъв проблем.
Обикновено етикетът на пестицид ще включва както списък с растения, за които се препоръчва той, така и списък с растения, за които е известно, че са чувствителни към него. Симптомите на увреждане с пестициди по растенията включват изкривяване на листата и пъпките, пожълтяване, зацапване, както и пълно изгаряне на листата.
Както винаги, преди да закупите и използвате някакъв пестицид, не забравяйте да прочетете всички указания на етикета и предпазните мерки и след това да ги следвате внимателно.

За поддържане на градина в отлично състояние можете да използвате и засенчваща мрежа от Skyprotect.bg.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.