Как да се справите с вредителите по растенията?
Дата на публикуване: 09.09.2021
вредители

Вредителите по растенията могат да се размножават бързо и да заразяват растенията през цялата година. Повечето вредители по стайните растения могат лесно да бъдат контролирани с ранно откриване и бърза реакция. Не всички растения обаче могат да бъдат спасени.
Петна от мухъл, пожълтели листа, увяхване и дупки в листата са признаци на слабо растение. Здравите и силни растения могат да издържат на нападения от вредители с по-голям успех.
Разбира се, най-добре е да използвате мрежа против насекоми. Ето и някои други съвети за справяне с такива ситуации.
Превенция
Най-добрият начин за борба с насекомите и свързаните с тях вредители по растенията е чрез превенция, тъй като почти винаги е по-лесно да се предотврати нашествието на вредители, отколкото да се елиминира. Има няколко мерки, които можете да предприемете и които ще увеличат шансовете да се предпазите от заразяване на вашите стайни растения с вредители.
• Осигурете на растението необходимите условия за отглеждане, така че да има по -голяма вероятност да расте енергично. Стресираните растения са по-податливи на вредители.
• Преди да купите или внесете растение на закрито у дома си, винаги проверявайте него и контейнера за признаци на вредители.
• Растение, което е било навън през лятото, особено това, което седи на земята, може да има вредители, които са пропълзяли през дренажните отвори. Извадете растението от саксията, за да разгледате почвата.
• Когато пресаждате растение, използвайте търговско приготвена почва за саксии, а не такава от откритото пространство, която може да бъде източник на вредители.
• Вредителите по стайните растения могат да навлязат в домовете отвън, затова се уверете, че прозорците и вратите се затварят отлично.
Нехимичен контрол
Първата стъпка в контрола срещу вредителите е да се изолира всяко растение, за което се подозира, че е заразено. Дръжте растението отделно от другите посеви, докато вредителят не бъде напълно спрян. Този процес може да отнеме няколко седмици или повече.
Преди да потърсите химическо решение на проблема с вредителите по стайните и външните растения, трябва да се имат предвид няколко ефективни алтернативи. Не очаквайте обаче проблемът да бъде решен с магическа пръчка. Някои от тези алтернативи изискват постоянство от ваша страна и много търпение.
Ако само една изолирана част от растението е заразена, както се случва с листата, премахнете я и я унищожете. Ако корените са заразени, вземете стрък от него и посадете ново растение. Не забравяйте да започнете с чист съд и стерилна почва.
Освен това, пръскането на здраво растение с вода ще премахне много вредители. Не забравяйте да напръскате всички повърхности на растенията.
Пръскането на растението с инсектициден сапун също може да премахне заразяването с вредители в ранните му етапи. Инсектицидните сапуни обаче са ефективни, само когато имат директен контакт с насекомите.
Химически контрол
Ако нехимичните методи за контрол са се провалили и растението ви е ценно, може да се наложи по-силен пестицид. Преди да изберете препарат, е важно да идентифицирате точно вредителя.
Като цяло, един пестицид няма да убие всички видове вредители. Някои са ефективни само срещу определени насекоми или определени етапи от живота на дадени вредители. Освен това е важно да се разбере, че обикновено е необходимо повече от едно приложение на пестицид при такъв проблем.
Обикновено етикетът на пестицид ще включва както списък с растения, за които се препоръчва той, така и списък с растения, за които е известно, че са чувствителни към него. Симптомите на увреждане с пестициди по растенията включват изкривяване на листата и пъпките, пожълтяване, зацапване, както и пълно изгаряне на листата.
Както винаги, преди да закупите и използвате някакъв пестицид, не забравяйте да прочетете всички указания на етикета и предпазните мерки и след това да ги следвате внимателно.

За поддържане на градина в отлично състояние можете да използвате и засенчваща мрежа от Skyprotect.bg.

Още новини
Празни селски обзаведени къщи

Празни селски обзаведени къщи

Празни селски къщи има в доста краища на България. Те са здрави и обзаведени, намират се в живописни малки селца и са обявени за безплатно отдаване срещу стопанисване и поддръжка. Все повече местни прегръщат идеята на Фейсбук групата „Имот под наем без наем“ да...

повече информация
Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година

Годишен хороскоп 2022 година предвещава динамична 2022 година за всички зодии. Пазете здравето си и дръжте на старите приятели. Започваме от зодия Овен. Овенът е един от огнените знаци, които се характеризират с проницателност и решителност. През 2022 г. това...

повече информация
Дневен хороскоп 15 януари 2022

Дневен хороскоп 15 януари 2022

Дневен хороскоп 15 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да гледате ведро към нещата от живота, предстоят Ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако се хабите за всяка подробност. Гледайте по-философски на света и се осланяйте на съдбата си, тя...

повече информация
Дневен хороскоп 14 януари 2022

Дневен хороскоп 14 януари 2022

Дневен хороскоп 14 януари 2022 ви вещае ден, в който не е добре да си пъхате носа в чуждите работи. Бъдете конкретни и не бъдете твърде емоционални, нещата не винаги са лични или поне не толкова, колкото Ви изглеждат. Ако отлагате трудните занимания те няма да станат...

повече информация
Advertisements
Дневен хороскоп 13 януари 2022

Дневен хороскоп 13 януари 2022

Дневен хороскоп 13 януари 2022 ви вещае ден, в който е добре да се отърсите от проблемите, свързани с работа и да се насладите на семейният уют. Бъдете по-търпеливи с хората и се вслушвайте в предложенията им. Не пропускайте да отделите време, което да посветите само...

повече информация
Дневен хороскоп 12 януари 2022

Дневен хороскоп 12 януари 2022

Дневен хороскоп 12 януари 2022 предвещава ден, в който е добре да намерите време да останете насаме със себе си. Дайте почивка на някоие задължения и ги отложете във времето, ако не са спешни. Пазете повече здравето си, пийте витамини и възстановителни добавки....

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.