Как да сме учтиви спрямо държавите по света
Дата на публикуване: 20.08.2019
как да сме учтиви

Как да сме учтиви спрямо държавите по света

Как да сме учтиви, когато пътуваме по света? Напоследък все по-често си задаваме този резонен въпрос. Вече все по-често българинът обича да пътува и това е нормално с оглед на неговото по-ограничено минало. И точно поради този факт ние трябва да сме наясно с навиците и обичаите в различните държави по света, за да не се изложим. В някои държави може сериозно да загазим. Ако искаме да изразим някаква форма на любезност, всяка държава се отличава със специфика в нейната култура и обичаи. Важно е да ги спазваме, за да не се окаже, че може да нараним или обидим някого без самите да го искаме.
Япония: Недейте да оставяте клечките в посока нагоре

Когато се научим да ядем с клечки в Япония, запомнете да не ги оставяте с острото нагоре в чинията или купата. Без да подозирате, това е известна традиция японците да почитат починалите, защото те оставят само тогава клечките по подобен начин. Ако го направите и вие, те ще се очудят защо го правите и рискувате да се изложите.
Виетнам: Не забравяйте когато ви поканят на гости да се събуете
Смята се за обида, ако нахълтате в нечий виетнамски дом с обувки. Без значение чисти или мръсни са те. Дори и да слизате от колата, винаги се събувайте.
Саудитска Арабия: Внимавайте с облеклото
Спазвайте изискванията им за облекло, въпреки, че сте туристи. Научете се какво трябва да обличате, когато сте там. Жените на всяка цена трябва да си наерят шал, за да увиятсвоята глава Препоръчително е роклята им да е до земята, защото иначе няма дори да ги пуснат на някои обществени места.

Гърция: Дояждайте яденето си докрай

Може и да е странно, но гърците смятат за обида, когато видят неизядено ядене в чинията. Ако смятате, че не можете да се справите с порциите, които ви предлагат, по-добре им кажете да ви носят по-малко количество ядене, отколкото да оставяте полупразни чинии.

Кения: Ако общувате с някого, наплюйте го в лицето

Страхотен комплимент е да плюете някой кениец в лицето, докато си говорите. Възможно е той да ви отвърне със същото, но вместо да се обиди, той ще ви се усмихне сърдечно. За тях това се смята за изключително уважителен жест, равносилен на нашето здраво ръкостискане. Обичаят идва още от масайските племена, които употребяват този поздрав. Ако попаднете на кенийци, които не са част от тях и го разберете, ръкостискането ще свърши работа.

Във Фиджи внимавайте с отдаването на вещите си

Обичаят на хората от Фиджи е доста странен. той се казва “Керкере”. В превод това означава споделено притежание. Когато някой възнамерява да вземе някакъв предмет или притежание от вас, вие просто трябва да му го дадете. Смята се за проява на учтивост и уважение. Същото е и от обратната страна. Ако си харесате нещо тяхно и им го покажете по някакъв начин, те веднага ще искат да ви направят подарък.

В Тайланд избягвайте ръкуването

Тайланците са приели друг поздрав, когато се срещат двама познати или непознати. Когато се срещнете с тайландец, не протягайте ръка, а поставете длани пред гърди, като в същевременно направите лек поклон

В Обединени Арабски Емирства се смята за признак на неуважение ако решите да се храните пред някой

Това важи особено в степен ако попаднете на месеца на Рамадан, когато мюсюлманите трябва да ядат само в определение периоди на деня, а през останалото време гладуват. Тогава те могат да се хранят преди слънцето да изгрее и след като залезе. Ще бъде много неловко, ако на обяд започнете да консумирате нещо, а човекът срещу вас е на режим.

Англия: Бъдете търпеливи и не се пререждайте

Ако се случи някаква дълга опашка, просто недейте да хитрувайте по нашенски и не се бутайте напред. Това прави изключително лошо впечатление. Изчакайте търпеливо реда си на опашката и не настоявайте някой да ви обслужва с приоритет.

Когато сте в Русия, избягвайте да подарявате слънчоглед или други жълти цветя

За руснаците, жълтото е знака на омразата. Те свързват жълтите цветя с помени или погребения, затова забравете да купувате жълти цветя.

Когато сте в Индия, забравете за прибори, докато се храните

Индийците обичат да ядат с пръстите на ръцете си. Направете го и вие, защото така те ще почувстват, че вие сте признателни към техния начина им на живот и харесвате тяхната култура. Дори ако е течно яденето, те отново прибягват до пръстите, като си помагат с парченце хляб.

Не се разголвайте в Мароко

Раменете и коленете ви в Мароко е добре да бъдат закрити. Независимо дали става въпрос за жени или мъже. Така местните жители ще разберат, че вие уважавате тяхната религия и тях самите като нация.

Китай: Ако избирате на някого подарък, не трябва в никакъв случай това да бъде остър предмет

Забравете да подарявате на китаец нещо остро като нож, ножица, сабя, меч и други. Това ще бъде кръвна обида за тях и те ще си помислят, че искате да прекратите всякакви отношения.

Ако сте в Мексико, търпеливостта е на почит

Тук сякаш животът е спрял. Никой не бърза за никъде, никой не се сърди на другия, че е закъснял. Ако не успеете да стигнете навреме, никой няма да направи драма от това, защото мексиканците не са почитатели на точността. Може би като европейци ще се почувствате странно, но ще свикнете.

Обобщено, когато пътуваме някъде, важното е да е да се научим как да сме учтиви, за да ни уважават и почитат.

Още новини
Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира

Радина Червенова се пенсионира. В редиците на пенсионерите вече е обичаната говорителка на БНТ Радина Червенова. През февруари тя става на 63 години и вече навършва необходимата възраст за пенсия. Радина подала документи и изчаквала да разбере какъв ще е размерът на...

повече информация
Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син

Любимата на покойния ни син върна щастието ни ни даде криле. Така започва нашият покъртителен разказ. Да загубиш дете е една от най-жестоките трагедии, които могат да застигнат някой родител. Опустошението е пълно, мъката безкрайна, а пътят обратно към нормалния живот...

повече информация
Димитринка от Чикаго

Димитринка от Чикаго

Димитринка, или както всички я знаят, Дида, прави букети от сапун. Това е хобито й, на което с удоволствие се отдава, когато не пътува. Защото тя често е на път, това е работата й – шофьор е на тир – и кръстосва пътищата на Америка. Дида е от Добрич, но от години...

повече информация
Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков

Последните думи на Тодор Живков. Hяĸoи мoжe би cи cпoмнят ĸaĸвo бe ĸaзaл бившият Πъpви в дъpжaвaтa Toдop Живĸoв, мaлĸo пpeди ĸoнчинaтa cи. „Дa мe пoгpeбaт c лицeтo нaдoлy, чe eдин дeн, ĸaтo paзбepeтe ĸoй ĸaĸвo пpичинявa нa дъpжaвaтa, зaдниĸa щe ми цeлyвaтe“ – дaли...

повече информация
Advertisements
Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца

Ученик с цигара през соца? Имаше ги, но се криеха доста старателно. Едно време при соца сред учениците имаше ред и дисциплина, както и уважение към учителите. Залягахме над уроците и спазвахме добро поведение, защото иначе следваха наказания. Ето как изглеждаше...

повече информация
Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева

Обиждаха Алекс Сърчаджиева с грозни думи. Шоубизнесът съвсем не е само слава и блясък, той често е по-безскрупулен и жесток дори и от живота, многократно набеждаван за безмилостен и нечестен. Истината е, че развлекателната индустрия обикновено "оголва острите си зъби"...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.