Как да сме учтиви спрямо държавите по света
Дата на публикуване: 20.08.2019
как да сме учтиви

Как да сме учтиви спрямо държавите по света

Как да сме учтиви, когато пътуваме по света? Напоследък все по-често си задаваме този резонен въпрос. Вече все по-често българинът обича да пътува и това е нормално с оглед на неговото по-ограничено минало. И точно поради този факт ние трябва да сме наясно с навиците и обичаите в различните държави по света, за да не се изложим. В някои държави може сериозно да загазим. Ако искаме да изразим някаква форма на любезност, всяка държава се отличава със специфика в нейната култура и обичаи. Важно е да ги спазваме, за да не се окаже, че може да нараним или обидим някого без самите да го искаме.
Япония: Недейте да оставяте клечките в посока нагоре

Когато се научим да ядем с клечки в Япония, запомнете да не ги оставяте с острото нагоре в чинията или купата. Без да подозирате, това е известна традиция японците да почитат починалите, защото те оставят само тогава клечките по подобен начин. Ако го направите и вие, те ще се очудят защо го правите и рискувате да се изложите.
Виетнам: Не забравяйте когато ви поканят на гости да се събуете
Смята се за обида, ако нахълтате в нечий виетнамски дом с обувки. Без значение чисти или мръсни са те. Дори и да слизате от колата, винаги се събувайте.
Саудитска Арабия: Внимавайте с облеклото
Спазвайте изискванията им за облекло, въпреки, че сте туристи. Научете се какво трябва да обличате, когато сте там. Жените на всяка цена трябва да си наерят шал, за да увиятсвоята глава Препоръчително е роклята им да е до земята, защото иначе няма дори да ги пуснат на някои обществени места.

Гърция: Дояждайте яденето си докрай

Може и да е странно, но гърците смятат за обида, когато видят неизядено ядене в чинията. Ако смятате, че не можете да се справите с порциите, които ви предлагат, по-добре им кажете да ви носят по-малко количество ядене, отколкото да оставяте полупразни чинии.

Кения: Ако общувате с някого, наплюйте го в лицето

Страхотен комплимент е да плюете някой кениец в лицето, докато си говорите. Възможно е той да ви отвърне със същото, но вместо да се обиди, той ще ви се усмихне сърдечно. За тях това се смята за изключително уважителен жест, равносилен на нашето здраво ръкостискане. Обичаят идва още от масайските племена, които употребяват този поздрав. Ако попаднете на кенийци, които не са част от тях и го разберете, ръкостискането ще свърши работа.

Във Фиджи внимавайте с отдаването на вещите си

Обичаят на хората от Фиджи е доста странен. той се казва “Керкере”. В превод това означава споделено притежание. Когато някой възнамерява да вземе някакъв предмет или притежание от вас, вие просто трябва да му го дадете. Смята се за проява на учтивост и уважение. Същото е и от обратната страна. Ако си харесате нещо тяхно и им го покажете по някакъв начин, те веднага ще искат да ви направят подарък.

В Тайланд избягвайте ръкуването

Тайланците са приели друг поздрав, когато се срещат двама познати или непознати. Когато се срещнете с тайландец, не протягайте ръка, а поставете длани пред гърди, като в същевременно направите лек поклон

В Обединени Арабски Емирства се смята за признак на неуважение ако решите да се храните пред някой

Това важи особено в степен ако попаднете на месеца на Рамадан, когато мюсюлманите трябва да ядат само в определение периоди на деня, а през останалото време гладуват. Тогава те могат да се хранят преди слънцето да изгрее и след като залезе. Ще бъде много неловко, ако на обяд започнете да консумирате нещо, а човекът срещу вас е на режим.

Англия: Бъдете търпеливи и не се пререждайте

Ако се случи някаква дълга опашка, просто недейте да хитрувайте по нашенски и не се бутайте напред. Това прави изключително лошо впечатление. Изчакайте търпеливо реда си на опашката и не настоявайте някой да ви обслужва с приоритет.

Когато сте в Русия, избягвайте да подарявате слънчоглед или други жълти цветя

За руснаците, жълтото е знака на омразата. Те свързват жълтите цветя с помени или погребения, затова забравете да купувате жълти цветя.

Когато сте в Индия, забравете за прибори, докато се храните

Индийците обичат да ядат с пръстите на ръцете си. Направете го и вие, защото така те ще почувстват, че вие сте признателни към техния начина им на живот и харесвате тяхната култура. Дори ако е течно яденето, те отново прибягват до пръстите, като си помагат с парченце хляб.

Не се разголвайте в Мароко

Раменете и коленете ви в Мароко е добре да бъдат закрити. Независимо дали става въпрос за жени или мъже. Така местните жители ще разберат, че вие уважавате тяхната религия и тях самите като нация.

Китай: Ако избирате на някого подарък, не трябва в никакъв случай това да бъде остър предмет

Забравете да подарявате на китаец нещо остро като нож, ножица, сабя, меч и други. Това ще бъде кръвна обида за тях и те ще си помислят, че искате да прекратите всякакви отношения.

Ако сте в Мексико, търпеливостта е на почит

Тук сякаш животът е спрял. Никой не бърза за никъде, никой не се сърди на другия, че е закъснял. Ако не успеете да стигнете навреме, никой няма да направи драма от това, защото мексиканците не са почитатели на точността. Може би като европейци ще се почувствате странно, но ще свикнете.

Обобщено, когато пътуваме някъде, важното е да е да се научим как да сме учтиви, за да ни уважават и почитат.

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.