Какво значи ако котка ближе стопанина си
Дата на публикуване: 13.08.2019
котка ближе

Какво значи ако котка ближе стопанина си

Котка ближе човек, дали всъщност е нормално? Да имаш котка не е все едно да имаш куче или друг домашен любимец. Тя не изисква постоянни разходки, къпане под душа, плуване в морето и други подобни. Котката предпочита домашния уют, където се чувства най-сигурна. Природата на котката е доста нелогична и меко казано странна. Тя бързо сменя настроението си, което е доста объркващо и нелогично за хората. В даден момент тя може да ви се умилква, мърка и гали около вас, а в следващата секунда си сменя рязко настроението и може да ви дерне с нокти без ни най-малко да го очаквате.
Не е за всеки да си отглежда котка. Ако имате по-лабилна нервна система, котката може да ви докара до лудост. Самият факт, че седи срещу вас с каменно спокойствие, като движи само връхчето на опашката си, може да бъде доста стряскащо, ако психиката ви е лабилна. Котката е в състояние да уплаши дори и най-смелия и безстрашен човек.

Но все пак в повечето случаи домашната котка е любвеобилна, като по този начин показва своята привързаност и подкрепа към собственикът й. Понякога се случва котка да оближе човек. Тази реакция е по-нормална за куче, което „дава целувки“ в знак на обич и признателност. Ако котката ви оближе, това означава, че тя е настроена максимално да ви дава любов. Т.е. на нея и е много приятно да е с вас. Е, да, рядко се случва, но топли сърцето ви с този мил жест.
Какво всъщност подтиква котките да използват грапавият си език и да ви ближат?
Близането на котката е инстинкт още при раждането им. Тяхната майка ги е близала, когато са били малки котенца и те придобиват същия навик. По този начин тя им дава любов и сигурност. Ако котката оближе вас, то това е сигурен признак, че иска да ви каже, че тя ви обича и много държи на вас.
Ако сте разтревожени от нещо, котките безпогрешно го усещат, нищо, че не ви го показват. Ако усещате напрежение, стрес или тревожност, котката е много вероятно да ви ближе, за да се успокоите. Самото ниво на хормоните ви издава, че вие се нуждаете от нейната ласка.

Специалистите смятат, че когато котката ближе, тя маркира своята територия

Ако котката ближе предметите и вас у дома, то това е сигурен знак, че тя ви смята за нейно притежание – както вас, така и дома ви. Тя не е наясно, че всъщност вие притежавате нея, а си мисли точно обратното. Когато иска да завземе дадено пространство, тя го маркира чрез слюнката си.

Какво се случва, ако котката започне да ближе доста настоятелно

Може и да ви се стори комично, но ако котката започне да ви ближе като куче, то това означава, че е време да вземете душ. Тя се опитва да ви намекне, че миризмата ви е лоша и имате нужда от къпане. Все пак това си е вашата миризма и тя би трябвало да е неприятна само за вас, но котката безпогрешно я усеща. Друг е въпросът, ако сте имали контакт с някакво друго животно. Котката безпогрешно ще усети миризмата му.
И накрая, ако котката реши, че ви застрашава някаква опасност, породено от друго животно или хищник, реакцията на котката е да ви оближе, за да ви предупреди или предпази.

Вглеждайте се внимателно в поведението на котките и ще откриете, че има логика в действията им. Затова ако котка ближе човек и той се чуди защо – разкажете му причините за това нейно действие.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация
Дръжки от череши

Дръжки от череши

Дръжки от череши не бива да се изхвърлят. Черешите са едни от най-хранителните плодове. Но знаехте ли за ползите за здравето на черешовите семена? Какво всъщност е черешата? Черешата е плод от рода „Prunus“ и е част от семейство „Rosaceae“. Името му идва от...

повече информация
Лукът е много полезен

Лукът е много полезен

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати от хиляди години. Важното е, че освен вкусовите си качества, има и ценни лечебни свойства. Лукът е бил важен елемент от народната медицина и днес с готовност посягаме към него не само в кухнята. Разберете защо лукът е...

повече информация
Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното

Лимонът сваля кръвното ни налягане, пречиства и детоксикира. Когато сутринта отидем в кухнята, първата мисъл, която изниква в главата ни, е да пийнем ароматно кафе или чай. Ами ако започнем деня си с чаша топла вода (може би на стайна температура) със сок на половин...

повече информация
Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии

Гняв към хората изпитват 5 зодии. Смятате ли, че сте от хората, които нямат търпение към другите и понякога си повтарят в претъпкан автобус, че „мразят хората“? Повярвайте ми, има и такива, за които е обичайно да се чувстват раздразнени от присъствието на другите....

повече информация
Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар

Топлинен или слънчев удар - и двете състояния са много неприятни. След многото прохладни месеци през лятото обичаме да прекарваме повече време на открито. Струва си обаче да запомним, че дългото излагане на топлина може да има отрицателни последици, а термичното...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.