Киселинен рефлукс
Дата на публикуване: 29.04.2021
киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс е заболяване, което често се подценява. Когато мислите за причините за увреждане на зъбите, вероятно мислите за неща като сладки храни или лоша устна хигиена. Въпреки това, една от най-честите причини за увреждане на зъбите е киселинният рефлукс. Можете обаче да направите тези 5 неща, за да го облекчите, без скъпи лекарства и странични ефекти. Киселинният рефлукс е, когато киселината от храносмилателната система попадне в хранопровода, причинявайки дискомфорт. Ако стане по-тежко, преминава в по-широко състояние, наречено ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест).
Някои от симптомите включват:
– киселини в стомаха (болка в гърдите след хранене);
– киселинен рефлукс (когато стомашната киселина се издига обратно в устата и причинява неприятен и кисел вкус);
– възпалено гърло;
– лош дъх;
– подуване и оригване;
– ерозия на зъбите;
– болка във венците;
Ако някой от тези симптоми ви звучи познато, не сте сами. До 60 процента от населението изпитва симптоми на рефлукс като киселини и киселинна регургитация през годината.

Един от най-често срещаните методи за справяне с дразнещия киселинен рефлукс е използването на антиациди. Те могат да включват лекарства, известни като инхибитори на протонната помпа. Но докато киселинният рефлукс звучи просто, истинската причина е малко по-сложна от киселини. Когато разберем причината за киселинния рефлукс, използването на антиациди може да не помогне и да влоши състоянието. Симптоми и странични ефекти на киселинен рефлукс
Дългосрочните ефекти на симптомите на ГЕРБ често могат да се видят в устата. Много хора приемат антиациди като инхибитори на протонната помпа, но техният киселинен рефлукс няма да заздравее.
Дългосрочният киселинен рефлукс има много странични ефекти:
Ниско орално рН поради преливане на киселина от храносмилателната система, което води до ерозия и износване на зъбите
Износването на зъбите поради киселинен рефлукс може да се определи като загуба на височина на зъба. Други презентации включват износване на зъбни повърхности вътре в зъбите или небцето. Пациентите често изпитват лош дъх.

Каква е основната причина за рефлукс

Всички тези условия имат общ основен процес. Киселинният баланс в устата се контролира от микробите в устата. Устата е в пряка връзка с нашата чревна микробиота.

Когато загубим баланса на храносмилателния микробиом, ставаме по-податливи на инфекции с патогени като H. pylori. Храносмилателният дисбаланс се връща обратно в устата, където може да възникне ерозия на емайла.

Роля на храносмилателния и чревния дисбаланс
По ирония на съдбата, въпреки че често се смята, че киселинният рефлукс е причинен от високи нива на стомашна киселина, често може да бъде причинен от ниски нива на стомашна киселина. Това също води до подобни симптоми и усещания като киселини в стомаха. Механизмът е, че бактериите H. pylori са в състояние да деактивират секрецията на киселина в стомаха.

Проблемът с потиснатите стомашни киселини е, че ниското pH се използва като защита срещу определени бактерии. Свръхрастежът на бактерии (като SIBO) може да бъде причинен от липса на стомашна киселина.

Когато има свръхрастеж на грешен вид в храносмилателната система, може да възникне неправилно храносмилане. Това може да причини натрупване на газове и интраабдоминално налягане. Знаем, че интраабдоминалното налягане е свързано с киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Така че киселинният рефлукс вероятно е бактериален дисбаланс, който може да бъде причинен от липса на стомашна киселина. Ето защо антиацидите не разглеждат причината за киселинния рефлукс и всъщност той може да влоши киселинния рефлукс.

H. pylori, здравето на червата и зъбната ерозия Зъбният
емайл се управлява от оралния микробиом и вътрешния минерален баланс. Това е най-твърдата повърхност на тялото и постоянно обменя йони в устата.

РН на устата се определя от бактериите и слюнката. Когато инфекцията с H. pylori присъства в храносмилателната система, дългосрочните дисбаланси също могат да колонизират оралния микробиом. Последните проучвания показват, че устата е често срещано място за намиране на H. pylori.

H. pylori не само причинява стомашни и стомашно-чревни проблеми, но също така причинява зъбни заболявания. H. pylori присъства в оралния микробиом по време на заболяване на венците. Кървенето от венците или заболяването на венците може да е признак за инфекция с H. pylori в устата.

Лечението може да се фокусира върху отстраняване на H. pylori от стомаха, но той ще се върне в устата. Това означава, че ще бъдете в капан в безкраен цикъл. Отърваването от H. Pylori трябва да включва отстраняването му от устата.

5 стъпки за излекуване на рефлукс в устата и червата

1. Ерозията на зъбите е признак на продължителен киселинен рефлукс, причинен от храносмилателен дисбаланс. Когато болестният процес води до ерозия на зъбите, това показва продължителна инфекция.

2. Това е подходът, който трябва да използвате, за да излекувате червата и оралния микробиом.

3. Отидете на пълен стоматологичен преглед и пародонтална оценка, за да премахнете колонизацията на H. pylori в устата

4. Направете пълен храносмилателен преглед, включително тест за непоносимост към храна.

5. Вземете антимикробно лекарство: Горчивите билки са чудесно природно средство за изчистване на инфекциите в храносмилателната система.

Препоръчителни горчиви билки:

Домашен отхрачващ сироп – за 2 дни чисти слузта от белите дробове и спира кашлицата:
Домашен отхрачващ сироп – за 2 дни чисти слузта от белите дробове и спира кашлицата:
кимион
глухарче
копър
тинтия
джинджифил
артишок
4. Включете пробиотици във вашата диета: Зеленчуците или ферментиралата вода е най-добрата форма на пробиотик. Например, те съдържат по-малко въглехидрати в сравнение с ферментиралите млечни продукти и могат да помогнат за балансирането на чревния микробиом.

5. Лекувайте чревната лигавица, като консумирате много колаген. Това включва консумирането на костен бульон, който съдържа аминокиселините пролин и глутамин, които помагат за заздравяването на чревните клетки.

Източник: За жената

Още новини
Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев и отнетият медал

Йордан Йовчев безспорно е емблема на българската спортна гимнастика и един от най-успешните българи на олимпийски игри. С четири златни медала от световни първенства, европейска титла на халки и четири олимпийски медала Йовчев остави огромна следа в историята на този...

повече информация
Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова стана на 58

Росица Кирилова, която стана на 58 години продължава да участва в благотворителни каузи, откакто е избрана за посланик на добра воля на „Уницеф“ за България. "Кармата ми или моят смисъл в този живот е да нося радост на хората, да помагам", споделя талантливата певица,...

повече информация
Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021

Дневен хороскоп 24 юли 2021 ви вещае ден, в който е добре да си починете и разтоварите от напрегната седмица. Може да се получи мощен емоционален вакуум, който да Ви принуди да прелистите нова страница в отношенията ви. Това е денят, в който е хубаво да покажете...

повече информация
Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021

Седмичен хороскоп 2-8 август 2021 ви вещае период, през който може да възникнат някои изненади. При Близнаците човек, който ги е наранил, ще си получава заслуженото. Това ще им даде усещане за постигната справедливост. А при Лъвовете в близкото им обкръжение ще се...

повече информация
Advertisements
Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021

Седмичен хороскоп 26.07-1.08.2021 ви вещае емоционален период, богат на всякакви събития и новини. Не се поддавайте на емоциите, а мислете трезво и практично. Избягвайте да се предоверявате на хората и пазете здравето си. Намерете време да сбъднете поставените си...

повече информация
Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021

Седмичен хороскоп 19-25.07.2021 ви вещае период на нови идеи и планове за повечето зодиакални знаци. Времето е подходящо за нови инвестиции и захващане на допълнителна работа. Не се преуморявайте, останете сами със себе си в даден период - когато е възможно. Пазете...

повече информация
Advertisements

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.