Киселинен рефлукс
Дата на публикуване: 29.04.2021
киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс е заболяване, което често се подценява. Когато мислите за причините за увреждане на зъбите, вероятно мислите за неща като сладки храни или лоша устна хигиена. Въпреки това, една от най-честите причини за увреждане на зъбите е киселинният рефлукс. Можете обаче да направите тези 5 неща, за да го облекчите, без скъпи лекарства и странични ефекти. Киселинният рефлукс е, когато киселината от храносмилателната система попадне в хранопровода, причинявайки дискомфорт. Ако стане по-тежко, преминава в по-широко състояние, наречено ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест).
Някои от симптомите включват:
– киселини в стомаха (болка в гърдите след хранене);
– киселинен рефлукс (когато стомашната киселина се издига обратно в устата и причинява неприятен и кисел вкус);
– възпалено гърло;
– лош дъх;
– подуване и оригване;
– ерозия на зъбите;
– болка във венците;
Ако някой от тези симптоми ви звучи познато, не сте сами. До 60 процента от населението изпитва симптоми на рефлукс като киселини и киселинна регургитация през годината.

Един от най-често срещаните методи за справяне с дразнещия киселинен рефлукс е използването на антиациди. Те могат да включват лекарства, известни като инхибитори на протонната помпа. Но докато киселинният рефлукс звучи просто, истинската причина е малко по-сложна от киселини. Когато разберем причината за киселинния рефлукс, използването на антиациди може да не помогне и да влоши състоянието. Симптоми и странични ефекти на киселинен рефлукс
Дългосрочните ефекти на симптомите на ГЕРБ често могат да се видят в устата. Много хора приемат антиациди като инхибитори на протонната помпа, но техният киселинен рефлукс няма да заздравее.
Дългосрочният киселинен рефлукс има много странични ефекти:
Ниско орално рН поради преливане на киселина от храносмилателната система, което води до ерозия и износване на зъбите
Износването на зъбите поради киселинен рефлукс може да се определи като загуба на височина на зъба. Други презентации включват износване на зъбни повърхности вътре в зъбите или небцето. Пациентите често изпитват лош дъх.

Каква е основната причина за рефлукс

Всички тези условия имат общ основен процес. Киселинният баланс в устата се контролира от микробите в устата. Устата е в пряка връзка с нашата чревна микробиота.

Когато загубим баланса на храносмилателния микробиом, ставаме по-податливи на инфекции с патогени като H. pylori. Храносмилателният дисбаланс се връща обратно в устата, където може да възникне ерозия на емайла.

Роля на храносмилателния и чревния дисбаланс
По ирония на съдбата, въпреки че често се смята, че киселинният рефлукс е причинен от високи нива на стомашна киселина, често може да бъде причинен от ниски нива на стомашна киселина. Това също води до подобни симптоми и усещания като киселини в стомаха. Механизмът е, че бактериите H. pylori са в състояние да деактивират секрецията на киселина в стомаха.

Проблемът с потиснатите стомашни киселини е, че ниското pH се използва като защита срещу определени бактерии. Свръхрастежът на бактерии (като SIBO) може да бъде причинен от липса на стомашна киселина.

Когато има свръхрастеж на грешен вид в храносмилателната система, може да възникне неправилно храносмилане. Това може да причини натрупване на газове и интраабдоминално налягане. Знаем, че интраабдоминалното налягане е свързано с киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Така че киселинният рефлукс вероятно е бактериален дисбаланс, който може да бъде причинен от липса на стомашна киселина. Ето защо антиацидите не разглеждат причината за киселинния рефлукс и всъщност той може да влоши киселинния рефлукс.

H. pylori, здравето на червата и зъбната ерозия Зъбният
емайл се управлява от оралния микробиом и вътрешния минерален баланс. Това е най-твърдата повърхност на тялото и постоянно обменя йони в устата.

РН на устата се определя от бактериите и слюнката. Когато инфекцията с H. pylori присъства в храносмилателната система, дългосрочните дисбаланси също могат да колонизират оралния микробиом. Последните проучвания показват, че устата е често срещано място за намиране на H. pylori.

H. pylori не само причинява стомашни и стомашно-чревни проблеми, но също така причинява зъбни заболявания. H. pylori присъства в оралния микробиом по време на заболяване на венците. Кървенето от венците или заболяването на венците може да е признак за инфекция с H. pylori в устата.

Лечението може да се фокусира върху отстраняване на H. pylori от стомаха, но той ще се върне в устата. Това означава, че ще бъдете в капан в безкраен цикъл. Отърваването от H. Pylori трябва да включва отстраняването му от устата.

5 стъпки за излекуване на рефлукс в устата и червата

1. Ерозията на зъбите е признак на продължителен киселинен рефлукс, причинен от храносмилателен дисбаланс. Когато болестният процес води до ерозия на зъбите, това показва продължителна инфекция.

2. Това е подходът, който трябва да използвате, за да излекувате червата и оралния микробиом.

3. Отидете на пълен стоматологичен преглед и пародонтална оценка, за да премахнете колонизацията на H. pylori в устата

4. Направете пълен храносмилателен преглед, включително тест за непоносимост към храна.

5. Вземете антимикробно лекарство: Горчивите билки са чудесно природно средство за изчистване на инфекциите в храносмилателната система.

Препоръчителни горчиви билки:

Домашен отхрачващ сироп – за 2 дни чисти слузта от белите дробове и спира кашлицата:
Домашен отхрачващ сироп – за 2 дни чисти слузта от белите дробове и спира кашлицата:
кимион
глухарче
копър
тинтия
джинджифил
артишок
4. Включете пробиотици във вашата диета: Зеленчуците или ферментиралата вода е най-добрата форма на пробиотик. Например, те съдържат по-малко въглехидрати в сравнение с ферментиралите млечни продукти и могат да помогнат за балансирането на чревния микробиом.

5. Лекувайте чревната лигавица, като консумирате много колаген. Това включва консумирането на костен бульон, който съдържа аминокиселините пролин и глутамин, които помагат за заздравяването на чревните клетки.

Източник: За жената

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация
4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи

4-те зодии сърцеразбивачи - време е да научите кои са те. Още на първата среща ли питате за вашата зодия? Може би имате право да го направите. По този начин можете да избегнете любовното разочарование в бъдеще. Според много хора датата на раждане (не само денят и...

повече информация
Касисът е много полезен

Касисът е много полезен

Касисът е много полезен сезонен плод. Освен характерния вкус, той има и ценни хранителни стойности и лечебни свойства. В същото време съдържа сравнително малко калории. В медицината най-често се използват сок от касис, листа и масло от семената му. В 100 грама от този...

повече информация

By Христина Василева

Христина Василева е завършила връзки с обществеността в СУ "Климент Охридски". Писането е нейната страст, като има опит в доста Интернет сайтове и медии. От 2019 година е в екипа на "Всекидневно". През свободното си време харесва йогата, обича планината и почивката сред природата, приключенията и блогването.