Консумирайте храната точно както сицилианците
Дата на публикуване: 03.08.2019
Консумирайте храната

Консумирайте храната точно както сицилианците

Консумирайте храната, като я разнообразявате. Ако посетите дори за кратко остров Сицилия, не се колебайте да опитате възможно по-голям брой от най-разнообразните му кулинарни и сладкарски специалитети. Благодарение на изключително плодородната брегова линия на острова и пищната растителност, на пазарите му ще намерите както пресни морски продукти и морска сол, така и най-разнообразни видове ядки, зеленчуци, плодове и висококачествени вина – местно производство… При това положение е било съвсем естествено, през Средните векове, арабите да наричат Сицилия „градинския рай“ – предпоставка за изграждането на стабилни кулинарни традиции.
В това отношение смело може да се твърди, че в Италия няма по-богат район! Емблематично ястие за град Катания (намиращ се в източната половина на острова) е Pasta alla Norma, наречено така по едноименната опера на родения в този град композитор Винченцо Белини.

Очевидно, под влияние на близкия, действащ вулканът Етна, надарените с въображение жители на града оприличават червената и черната част на патладжана, както и на доматения сос в това ястие на лава, а поръсената рикота – със снега, покриващ планината през зимата.
От другата – западната – страна на Сицилия, в град Трапани, хората задоволяват гастрономическите си потребности с кускус и пестото трапанезе, поляти обилно със сос от бадеми и чесън; от това ястие се излъчва дъх на лято дори през редките студени дни на острова. А превъзходна гарнитура за опечено на грил месо е сицилианската салата от листа на целина и селъри и размачкани в тях зелени маслини.
Да видим сега как ще се произнесете за италианските десерти, насладата при чието консумиране е просто несравнима! Превъзходните им вкусови качества се обуславят от оригинално съчетаване на известните от векове арабски сладкарски специалитети с местни продукти.

Пръв по значимост такъв продукт е рикотата – традиционно италианско сирене, бяло, твърдо и с ненатрапчив сладникав вкус, което наподобява гъста, зърнеста сметана; приготвя се от суроватка на овче, биволско, може и крави, дори козе мляко и е богато на витамини, микроелементи и ценни аминокиселини.

Списъкът на сицилианските десертни специалитети е дълъг, но първо се поставя съвършеният сицилиански десерт касата (просъществувал повече от 10 века!), който представлява пандишпанова торта, обвиваща рикота и шоколадови парченца, покрита със зелен марципан и кралска глазура, върху която красиво са подредени захаросани плодове – специалитета на сицилианския регион. До него се нарежда Минне ди Сант Агата – пропити с алкохол пандишпанови тестени парченца, с пълнеж от рикота и шоколад, чиято форма наподобява бюста на непорочната светица Агата, избрана за патрон на град Катания.

По нататък следват: каноли – пържени или печени хрупкави тестени „тръбички“, завити около пълнеж с крем от рикота; пиньока – тестени парченца във формата на шишарки, които са глазирани с канела и мед, джело ди мелоне –динено желе, касатеде (печени, а може и пържени тестени полумесеци, напълнени с рикота. И не на последно място в списъка са: сладолед, приготвен на ръка и гранита – наподобяващ външно на сладолед, но в същност представляващ заскрежен, лек меланж от шамфъстък или бадеми, стрит замразен лимонов сироп, захар и кафе. Закуската на сицилианците се състои, по правило, именно от гранита, обикновено в комбинация с бриош – пухкави, ароматни кифлички или сладко козуначено хлебче, но желаещите да са по-близо до иделните телесни форми, се задоволяват с Пастине ди Пистачи – изтънчени, безглутеинови бисквитки с шамфъстък.

Кажете, сега не ви ли се иска незабавно да вземете самолета и да кацнете някъде насред този кулинарен и сладкарски рай, за да му се наслаждавате безспир, заедно с множеството млади и по-възрастни мъже и жени, окупирали масите на заведенията, разположени непосредствено до лазурния морски бряг! Консумирайте храната и нека ви е вкусно.

[frontpage_news widget="7303" name=""]
Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022

Месечен хороскоп ноември 2022 ви вещае период, в който няма да липсват трудности и предизвикателства. Повечето от вас ще успеят да ги преодолеят успешно и без сътресения. Стартираме от зодия Овен. Според нашия месечен хороскоп ноември 2022 месецът ще донесе трудности...

повече информация
Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон

Пиене на вода с лимон е добър избор за всеки, който иска да се прочисти. Водата с лимон е чудесен начин да бъдете здрави и енергични. Нейните предимства се възхваляват от актриси, певици и знаменитости. Лимонът е отличен източник на витамин С и фибри. Тази комбинация...

повече информация
Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак

Пречистване на тялото от живак и други тежки метали. Всички сме замърсени с тежки метали, включително живак. Техен източник са не само чешмяна вода и храна, но и опаковките. Живак и други вредни за здравето метали могат да присъстват в лекарства, кухненски съдове и...

повече информация
Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона не се хвърлят

Остатъците от бульона може да послужат за много неща. Бульонът е лесна за приготвяне супа, позната ни от векове. Обичаме да го хапваме и с удоволствие го приготвяме на семейни вечери, обеди и тържества. Всяка домакиня има свои изпитани трикове, които правят бульона...

повече информация
Скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Скърцане със зъби през нощта се наблюдава при много хора. Нощта е предназначена да бъде период на спокойствие и тишина - спокойни вечери, приятни сънища и дори подмладяване преди следващия ден. Но когато си имате работа със скърцане със зъби, това вероятно не е така....

повече информация
Eфект на смешен газ

Eфект на смешен газ

Азотен оксид и неговото действие. Използва се само от време на време в стоматологията, но принадлежи. Той действа най-добре при концентрация от 40 или 50% и няма странични ефекти. По-високите концентрации могат да причинят нежелани реакции. В най-лошите случаи тези...

повече информация