Консумирайте храната точно както сицилианците
Консумирайте храната

Консумирайте храната точно както сицилианците

Консумирайте храната, като я разнообразявате. Ако посетите дори за кратко остров Сицилия, не се колебайте да опитате възможно по-голям брой от най-разнообразните му кулинарни и сладкарски специалитети. Благодарение на изключително плодородната брегова линия на острова и пищната растителност, на пазарите му ще намерите както пресни морски продукти и морска сол, така и най-разнообразни видове ядки, зеленчуци, плодове и висококачествени вина – местно производство… При това положение е било съвсем естествено, през Средните векове, арабите да наричат Сицилия „градинския рай“ – предпоставка за изграждането на стабилни кулинарни традиции.
В това отношение смело може да се твърди, че в Италия няма по-богат район! Емблематично ястие за град Катания (намиращ се в източната половина на острова) е Pasta alla Norma, наречено така по едноименната опера на родения в този град композитор Винченцо Белини.

Очевидно, под влияние на близкия, действащ вулканът Етна, надарените с въображение жители на града оприличават червената и черната част на патладжана, както и на доматения сос в това ястие на лава, а поръсената рикота – със снега, покриващ планината през зимата.
От другата – западната – страна на Сицилия, в град Трапани, хората задоволяват гастрономическите си потребности с кускус и пестото трапанезе, поляти обилно със сос от бадеми и чесън; от това ястие се излъчва дъх на лято дори през редките студени дни на острова. А превъзходна гарнитура за опечено на грил месо е сицилианската салата от листа на целина и селъри и размачкани в тях зелени маслини.
Да видим сега как ще се произнесете за италианските десерти, насладата при чието консумиране е просто несравнима! Превъзходните им вкусови качества се обуславят от оригинално съчетаване на известните от векове арабски сладкарски специалитети с местни продукти.

Пръв по значимост такъв продукт е рикотата – традиционно италианско сирене, бяло, твърдо и с ненатрапчив сладникав вкус, което наподобява гъста, зърнеста сметана; приготвя се от суроватка на овче, биволско, може и крави, дори козе мляко и е богато на витамини, микроелементи и ценни аминокиселини.

Списъкът на сицилианските десертни специалитети е дълъг, но първо се поставя съвършеният сицилиански десерт касата (просъществувал повече от 10 века!), който представлява пандишпанова торта, обвиваща рикота и шоколадови парченца, покрита със зелен марципан и кралска глазура, върху която красиво са подредени захаросани плодове – специалитета на сицилианския регион. До него се нарежда Минне ди Сант Агата – пропити с алкохол пандишпанови тестени парченца, с пълнеж от рикота и шоколад, чиято форма наподобява бюста на непорочната светица Агата, избрана за патрон на град Катания.

По нататък следват: каноли – пържени или печени хрупкави тестени „тръбички“, завити около пълнеж с крем от рикота; пиньока – тестени парченца във формата на шишарки, които са глазирани с канела и мед, джело ди мелоне –динено желе, касатеде (печени, а може и пържени тестени полумесеци, напълнени с рикота. И не на последно място в списъка са: сладолед, приготвен на ръка и гранита – наподобяващ външно на сладолед, но в същност представляващ заскрежен, лек меланж от шамфъстък или бадеми, стрит замразен лимонов сироп, захар и кафе. Закуската на сицилианците се състои, по правило, именно от гранита, обикновено в комбинация с бриош – пухкави, ароматни кифлички или сладко козуначено хлебче, но желаещите да са по-близо до иделните телесни форми, се задоволяват с Пастине ди Пистачи – изтънчени, безглутеинови бисквитки с шамфъстък.

Кажете, сега не ви ли се иска незабавно да вземете самолета и да кацнете някъде насред този кулинарен и сладкарски рай, за да му се наслаждавате безспир, заедно с множеството млади и по-възрастни мъже и жени, окупирали масите на заведенията, разположени непосредствено до лазурния морски бряг! Консумирайте храната и нека ви е вкусно.

Още новини
Състояния на ума, които ни пречат

Състояния на ума, които ни пречат

Състояния на ума могат да ни пречат да живеем нормално. Пътуването ни към пълното осъзнаване на нашата цел и стойност в живота, или постигането на самоовладяване, започва в секундата, в която сме родени. То изисква отдаденост към изграждането на търпение, дисциплина и...

повече информация
Прием на рибено масло

Прием на рибено масло

Прием на рибено масло е полезен. По принцип, може да се предозира витамин D, но ако приемате рибено масло цяла година в препоръчителните дози, това няма да се случи. Трябва да се има предвид, че съществуват два често срещани типа рибено масло: от черен дроб на треска...

повече информация
Руски отшелник е гений

Руски отшелник е гений

Руски отшелник е гений. Най-умният човек на планетата. Ексцентрик. Отшелник. Тези определения най-често съпътстват руския математик Григорий Перелман – учения, който успя да разгадае Вселената – т.е да реши една от загадките на хилядолетието, доказвайки т.нар....

повече информация
На 10 години мразех сестра си

На 10 години мразех сестра си

На 10 години бях, но вече не исках да имам сестра. По време на училищните празници майка ни остави със сестра ми Фани при баба и замина на работа. Баба ме помоли да се грижа за Фани и отиде до магазина. Мразех да се грижа за нея. Всичко, което исках да направя, беше...

повече информация
Advertisements
Думите против уроки

Думите против уроки

Думите могат да бъдат скритото оръжие против уроки. Преди известно време ме посети млада дама с характерни оплаквания – главоболие, общо физическо неразположение, чувство на тежест в областта на слънчевия сплит. Тя твърдеше, че причината е от колежката зад нея. Имала...

повече информация
Варена царевица

Варена царевица

Варена царевица е любимото предястие на доста българи. От началото на лятото мина много малко време и местните пазари вече са пълни със сезонни вкусотии : череши, тиквички и, разбира се, царевица. Без последното е трудно да си представим почивка на плажа, а у дома да...

повече информация
Advertisements