Консумирайте храната точно както сицилианците
Дата на публикуване: 03.08.2019
Консумирайте храната

Консумирайте храната точно както сицилианците

Консумирайте храната, като я разнообразявате. Ако посетите дори за кратко остров Сицилия, не се колебайте да опитате възможно по-голям брой от най-разнообразните му кулинарни и сладкарски специалитети. Благодарение на изключително плодородната брегова линия на острова и пищната растителност, на пазарите му ще намерите както пресни морски продукти и морска сол, така и най-разнообразни видове ядки, зеленчуци, плодове и висококачествени вина – местно производство… При това положение е било съвсем естествено, през Средните векове, арабите да наричат Сицилия „градинския рай“ – предпоставка за изграждането на стабилни кулинарни традиции.
В това отношение смело може да се твърди, че в Италия няма по-богат район! Емблематично ястие за град Катания (намиращ се в източната половина на острова) е Pasta alla Norma, наречено така по едноименната опера на родения в този град композитор Винченцо Белини.

Очевидно, под влияние на близкия, действащ вулканът Етна, надарените с въображение жители на града оприличават червената и черната част на патладжана, както и на доматения сос в това ястие на лава, а поръсената рикота – със снега, покриващ планината през зимата.
От другата – западната – страна на Сицилия, в град Трапани, хората задоволяват гастрономическите си потребности с кускус и пестото трапанезе, поляти обилно със сос от бадеми и чесън; от това ястие се излъчва дъх на лято дори през редките студени дни на острова. А превъзходна гарнитура за опечено на грил месо е сицилианската салата от листа на целина и селъри и размачкани в тях зелени маслини.
Да видим сега как ще се произнесете за италианските десерти, насладата при чието консумиране е просто несравнима! Превъзходните им вкусови качества се обуславят от оригинално съчетаване на известните от векове арабски сладкарски специалитети с местни продукти.

Пръв по значимост такъв продукт е рикотата – традиционно италианско сирене, бяло, твърдо и с ненатрапчив сладникав вкус, което наподобява гъста, зърнеста сметана; приготвя се от суроватка на овче, биволско, може и крави, дори козе мляко и е богато на витамини, микроелементи и ценни аминокиселини.

Списъкът на сицилианските десертни специалитети е дълъг, но първо се поставя съвършеният сицилиански десерт касата (просъществувал повече от 10 века!), който представлява пандишпанова торта, обвиваща рикота и шоколадови парченца, покрита със зелен марципан и кралска глазура, върху която красиво са подредени захаросани плодове – специалитета на сицилианския регион. До него се нарежда Минне ди Сант Агата – пропити с алкохол пандишпанови тестени парченца, с пълнеж от рикота и шоколад, чиято форма наподобява бюста на непорочната светица Агата, избрана за патрон на град Катания.

По нататък следват: каноли – пържени или печени хрупкави тестени „тръбички“, завити около пълнеж с крем от рикота; пиньока – тестени парченца във формата на шишарки, които са глазирани с канела и мед, джело ди мелоне –динено желе, касатеде (печени, а може и пържени тестени полумесеци, напълнени с рикота. И не на последно място в списъка са: сладолед, приготвен на ръка и гранита – наподобяващ външно на сладолед, но в същност представляващ заскрежен, лек меланж от шамфъстък или бадеми, стрит замразен лимонов сироп, захар и кафе. Закуската на сицилианците се състои, по правило, именно от гранита, обикновено в комбинация с бриош – пухкави, ароматни кифлички или сладко козуначено хлебче, но желаещите да са по-близо до иделните телесни форми, се задоволяват с Пастине ди Пистачи – изтънчени, безглутеинови бисквитки с шамфъстък.

Кажете, сега не ви ли се иска незабавно да вземете самолета и да кацнете някъде насред този кулинарен и сладкарски рай, за да му се наслаждавате безспир, заедно с множеството млади и по-възрастни мъже и жени, окупирали масите на заведенията, разположени непосредствено до лазурния морски бряг! Консумирайте храната и нека ви е вкусно.

Още новини
Българската цивилизация

Българската цивилизация

Българската цивилизация е по-древна от египетската. Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет. В галерия Credo Bonum беше представен...

повече информация
Германия спира АстраЗенека

Германия спира АстраЗенека

Германия спира ваксината АстраЗенека. При хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на АстраЗенека в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералният и регионалните здравни министри, цитирани от...

повече информация
Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна

Жан Виденов изчезна! Вдън земя е потънал бившият премиер Жан Виденов, споделят негови приятели. Безработният политик не благоволил да си вдигне телефона дори на рождения си ден през миналата седмица, когато навърши 62 години. „От месеци насам е изключен или дава...

повече информация
Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии

Най-ревливите зодии са точно 4 на брой. Според астрологията има четири зодии, които са силно чувствителни и докачливи. Те лесно се нараняват от другите и сълзите бързо потичат от очите им. Но тези зодиакални знаци не позволяват на другите да знаят за техните чувства,...

повече информация
Advertisements
Страх ме е от брака

Страх ме е от брака

Страх ме е от брака и това е моят голям проблем. Така започва моята история. От 3 години имам чудесна връзка с едно момче, което е с 12 години по-възрастно от мен. Аз съм студентка тук. Той, обаче, преди 7 месеца реши, че няма работа за него в България и замина да си...

повече информация
3 години се развеждах

3 години се развеждах

3 години продължи моята мъка. Пиша на всики вас с огромна болка в душата, надявайки се ми олекне и да събера малко себе си. Накратко: на 34 години съм, разведена, с дете на 11 години. Разведена съм официално от 4 години, но повече от 3 години се развеждах: бившият не...

повече информация
Advertisements