Консумирайте храната точно както сицилианците
Дата на публикуване: 03.08.2019
Консумирайте храната

Консумирайте храната точно както сицилианците

Консумирайте храната, като я разнообразявате. Ако посетите дори за кратко остров Сицилия, не се колебайте да опитате възможно по-голям брой от най-разнообразните му кулинарни и сладкарски специалитети. Благодарение на изключително плодородната брегова линия на острова и пищната растителност, на пазарите му ще намерите както пресни морски продукти и морска сол, така и най-разнообразни видове ядки, зеленчуци, плодове и висококачествени вина – местно производство… При това положение е било съвсем естествено, през Средните векове, арабите да наричат Сицилия „градинския рай“ – предпоставка за изграждането на стабилни кулинарни традиции.
В това отношение смело може да се твърди, че в Италия няма по-богат район! Емблематично ястие за град Катания (намиращ се в източната половина на острова) е Pasta alla Norma, наречено така по едноименната опера на родения в този град композитор Винченцо Белини.

Очевидно, под влияние на близкия, действащ вулканът Етна, надарените с въображение жители на града оприличават червената и черната част на патладжана, както и на доматения сос в това ястие на лава, а поръсената рикота – със снега, покриващ планината през зимата.
От другата – западната – страна на Сицилия, в град Трапани, хората задоволяват гастрономическите си потребности с кускус и пестото трапанезе, поляти обилно със сос от бадеми и чесън; от това ястие се излъчва дъх на лято дори през редките студени дни на острова. А превъзходна гарнитура за опечено на грил месо е сицилианската салата от листа на целина и селъри и размачкани в тях зелени маслини.
Да видим сега как ще се произнесете за италианските десерти, насладата при чието консумиране е просто несравнима! Превъзходните им вкусови качества се обуславят от оригинално съчетаване на известните от векове арабски сладкарски специалитети с местни продукти.

Пръв по значимост такъв продукт е рикотата – традиционно италианско сирене, бяло, твърдо и с ненатрапчив сладникав вкус, което наподобява гъста, зърнеста сметана; приготвя се от суроватка на овче, биволско, може и крави, дори козе мляко и е богато на витамини, микроелементи и ценни аминокиселини.

Списъкът на сицилианските десертни специалитети е дълъг, но първо се поставя съвършеният сицилиански десерт касата (просъществувал повече от 10 века!), който представлява пандишпанова торта, обвиваща рикота и шоколадови парченца, покрита със зелен марципан и кралска глазура, върху която красиво са подредени захаросани плодове – специалитета на сицилианския регион. До него се нарежда Минне ди Сант Агата – пропити с алкохол пандишпанови тестени парченца, с пълнеж от рикота и шоколад, чиято форма наподобява бюста на непорочната светица Агата, избрана за патрон на град Катания.

По нататък следват: каноли – пържени или печени хрупкави тестени „тръбички“, завити около пълнеж с крем от рикота; пиньока – тестени парченца във формата на шишарки, които са глазирани с канела и мед, джело ди мелоне –динено желе, касатеде (печени, а може и пържени тестени полумесеци, напълнени с рикота. И не на последно място в списъка са: сладолед, приготвен на ръка и гранита – наподобяващ външно на сладолед, но в същност представляващ заскрежен, лек меланж от шамфъстък или бадеми, стрит замразен лимонов сироп, захар и кафе. Закуската на сицилианците се състои, по правило, именно от гранита, обикновено в комбинация с бриош – пухкави, ароматни кифлички или сладко козуначено хлебче, но желаещите да са по-близо до иделните телесни форми, се задоволяват с Пастине ди Пистачи – изтънчени, безглутеинови бисквитки с шамфъстък.

Кажете, сега не ви ли се иска незабавно да вземете самолета и да кацнете някъде насред този кулинарен и сладкарски рай, за да му се наслаждавате безспир, заедно с множеството млади и по-възрастни мъже и жени, окупирали масите на заведенията, разположени непосредствено до лазурния морски бряг! Консумирайте храната и нека ви е вкусно.

Още новини
Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми

Майка ми разруши живота ми! Цял живот изпитвах вина, че заради мен майка ми се е лишила от личен живот. Веднъж в пристъп на отчаяние й изкрещях, че би било най-добре, ако не беше ме раждала и щом съм толкова лоша – да ме остави в дом за изоставени деца. Тази жена...

повече информация
Дължината на пръстите

Дължината на пръстите

Дължината на пръстите влияе на характера. Може да се научи много за характера на човек, ако погледнете колко дълги са пръстите на ръката му. Звучи странно, но е факт. Трябва да следите два пръста – показалецът и безименния пръст. Те ще ви покажат що за човек стои...

повече информация
Животът в чужбина

Животът в чужбина

Животът в чужбина не е цветя и рози. Аз съм дете на 80-те години. След комунизма много от семействата, живеещи в близост имигрираха: Германия или Америка. Не се връщаха с години и на мен мечтата ми беше да замина в чужбина. На 18 ме разубедиха и останах в България,...

повече информация
5 магически думи

5 магически думи

5 магически думи, които унищожават стреса в зародиш. Започването на нова работа, преместването на ново място, приготвянето на всичко у дома сутрин или дори просто влизането в стая, пълна с хора, които никога не сте срещали преди, може да накара сърцето ви да бие малко...

повече информация
Advertisements
За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19

За непреболедувалите Ковид19 е следващата статия. В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в...

повече информация
Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми

Унижението на съпруга ми не се търпи. Той е имал трудно и сурово детство. Израснал е с баща алкохолик, който е пребивал цялото семейство. За съжаление в това отношение и майка му не е била по-различна. Възпитан и отгледан в насилие, мъжът ми вярва, че има право да се...

повече информация
Advertisements